Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αν. υπουργός: Τρία ΑΕΙ ως παράδειγμα για την ανάπτυξη

Δημοσίευση: 01/06/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τρία ΑΕΙ ως παράδειγμα για  την ανάπτυξη που πρέπει να σχεδιαστεί  με βάση το μεγάλο δυναμικό των ιδρυμάτων, σε γνώση, ανθρώπους και υποδομές, και το πανεπιστήμιο να τεθεί στο κέντρο της ανασυγκρότησης, ανέφερε η Αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στη Σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαικής Ενωσης , στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα η κ υπουργός   υπογράμμισε ως  επιτυχές παράδειγμα στη Δυτική Ελλάδα, μία περιοχή υψηλής ανεργίας και οικονομικής ανέχειας, στην οποία όμως υπάρχουν σημαντικά ανώτατα ιδρύματα (το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών).

Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε   στην πρωτοβουλία διαμόρφωσης πλαισίου συνεργασίας, το «InnovationQuest – PatrasIQ», σε συνεργασία με τα Ανώτατα Ιδρύματα, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, και υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής ήταν , όπως είπε, να δημιουργηθεί ένα πλήθος επιχειρηματικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων με απώτερο σκοπό της ανάπτυξη της περιοχής, την προώθηση της καινοτομίας, την ενθάρρυνση και κινητοποίηση των νέων.

Στη συνέχεια η Αν. υπουργός,  ενημέρωσε για τη φετινή έκθεση του «PatrasIQ», όπου συμμετείχαν φορείς από όλη την Ελλάδα.

Η κ. Αναγνωστοπούλου επεσήμανε την ανάγκη διάχυσης της γνώσης και της έρευνας από τα Ανώτατα Ιδρύματα τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην κοινωνία.

Στη συνέχεια, πληροφόρησε για την πρόθεσή της να ενισχυθεί, την επόμενη χρονιά, αυτή η προσέγγιση.

Να αναδειχθεί, σημείωσε, σε συνεργασία με την Κύπρο και τη Γαλλία, η προστιθέμενη αξία για την Ευρώπη, μέσω της πρότασης διακρατικής συνεργασίας «Erasmus+» που κατατέθηκε, ενώ τόνισε τη σημασία των τοπικών συνεργασιών με βάση τα Ανώτατα Ιδρύματα, σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η  κ. υπουργός  τόνισε ότι η ανώτατη εκπαίδευση έχει σήμερα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως φορέας ανάπτυξης, αλλά και συνοχής της Ευρώπης.

Η αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση, είπε,  πρέπει να θέτει τα Ανώτατα Ιδρύματα ως έναν από του κεντρικούς φορείς της, στη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Διευκρίνισε ότι τα Ιδρύματα δεν πρέπει να αποτελούν τον αδύναμο εταίρο στη σχέση τους με τους φορείς οικονομικής ανάπτυξης και πρόσθεσε: « Τα πανεπιστήμια παράγουν γνώση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη στην αγορά. Δεν είναι όμως η αγορά αυτή που θα πρέπει να ορίζει την κατεύθυνση, τους στόχους και το είδος της γνώσης αυτής. Γιατί το πανεπιστήμιο δεν παράγει κέρδος αλλά πρωτίστως γνώση δημιουργώντας ερευνητές, ανθρώπους με κριτικό πνεύμα και σκεπτόμενους πολίτες».

Πριν από τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, η υπουργός ενημέρωσε για το πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας και λειτουργίας θερινού σχολείου «Πέρα από την προσφυγική κρίση – Σπουδάζοντας στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι στόχος της είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων, ηλικίας άνω των δεκαπέντε ετών, στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Παρέσχε πληροφορίες ως προς το πρόγραμμα (γλωσσικά μαθήματα, εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, συζητήσεις ως προς τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και πληροφορίες για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη), τη σύνθεση συμμετεχόντων, προσφύγων και Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων εθελοντών φοιτητών, τη διάρκεια, τον αριθμό ανά ομάδα, κ.ά..

Σχόλια (2)

 
lalakis
02 Ιουν 2016 13:00

γενικα οτι εχει η Πατρα σε ιδρυμα (αει/τει) ειναι καλο: πανεπιστημιο πατρων, ανοικτο πανεπιστημιο, τει πατρων. Μπραβο στους δασκαλους αυτων των ιδρυματων που το κρατανε ψηλα παρολες τις δυσκολιες

 
@lalakis
02 Ιουν 2016 20:46

Δεν υπάρχει ΤΕΙ Πατρών, αλλά ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Πύργος, Αμαλιάδα, Αίγιο, Μεσολόγγι, Αντίρριο).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.