Αφαιρούν από πτυχιούχους των ΤΕΙ επαγγελματικά δικαιώματα

25/11/2016

Ενημερώθηκε: 25/11/2016, 13:23

Άκουσε το άρθρο

Του Λάζαρου Βρυζίδη
Προέδρου του ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι νόμοι που ψηφίστηκαν πρόσφατα, σε εφαρμογή ανειλημμένων υποχρεώσεων από τη χώρα μας έναντι των εταίρων της, σχετικά με θέματα που άπτονται της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τροποποιούνται επαναφέροντας τα πράγματα στην προτεραία κατάσταση η οποία ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα μας έφθασε εδώ που βρίσκεται σήμερα.

Σε άσχετο Νομοσχέδιο που αφορά ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου "για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, απλοποίηση διαδικασίας  αδειοδότησης και άλλες διατάξεις πρατηρίων παροχής καυσίμων", ο συνυπογράφων το εν λόγω Νομοσχέδιο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης περιέλαβε διάταξη με την οποία τροποποιείται παλαιότερη του Ν. 4254/2014.

Η τροποποιούμενη διάταξη προέβλεπε ότι το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, του Αρχιτέκτονα Μηχανικού και του Τοπογράφου Μηχανικού/Αγρονόμου-Τοπογράφου Μηχανικού το ασκούν οι κάτοχοι διπλώματος, των αντίστοιχων ειδικοτήτων,  Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής. Με τη διάταξη αυτή άνοιγε το επάγγελμα του Μηχανικού των ειδικοτήτων αυτών και στους Μηχανικούς των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης του Τεχνολογικού Τομέα.

Η τροποποιούσα διάταξη προβλέπει ότι το επάγγελμα του Μηχανικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ασκείται μόνο από τους κατόχους διπλώµατος Μηχανικού αντιστοίχου της ειδικότητάς τους, των Πολυτεχνικών Σχολών ή Τµηµάτων Πολυτεχνικών Σχολών Πανεπιστηµιακών  Ιδρυµάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της ηµεδαπής ή ισοτίµων σχολών της αλλοδαπής, εξαιρώντας τους Μηχανικούς αποφοίτους αντίστοιχων Τμημάτων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Έτσι ένα, "δειλό" έστω,  βήμα προς την κατεύθυνση της τήρησης από τη χώρα μας των συμβατικών της υποχρεώσεων, ανακαλείται πριν ακόμη εφαρμοσθεί πλήρως και επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς όπου πρόσβαση στο επάγγελμα του Μηχανικού έχουν μόνο και αποκλειστικά οι απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας.

Γνωρίζει άραγε ο Πρωθυπουργός τι νομοθετούν οι Υπουργοί του?

 

Σχόλια (16)

Apostolos
|

@STASIOPOULOS TOMAS

Πολύ εύστοχη παρατήρηση. Είναι απορίας άξιον γιατί πλειοψηφία των αποφοίτων ΤΕΙ δεν το καταλαβαίνει. Προτιμά να αναλωθεί σε μια πολυετή προσπάθια να αλλάξει η κοινωνική αντίληψη για τα ΤΕΙ αντί να σπαταλήσει 3~4 χρόνια και να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε ΠΕ. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνουν όσους λένε ότι τα ΤΕΙ είναι κατώτερα?

DR
|

@STASIOPOULOS TOMAS
η εξέλιξη των πραγμάτων αυτό αποδεικνύει τελικά

K. G.
|

Συμφωνώ απόλυτα με τον @STASIOPOULOS TOMAS
"ο σκοπός ίδρυσης των ΤΕΙ είναι να απορροφούνται σε θέσεις εργασίας οι ΠΕ και όχι να παίρνουν ΕΔ οι απόφοιτοι ΤΕ".

STASIOPOULOS TOMAS
|

ο σκοπός ίδρυσης των ΤΕΙ είναι να απορροφούνται σε θέσεις εργασίας οι ΠΕ και όχι να παίρνουν ΕΔ οι απόφοιτοι ΤΕ , αν οι ΤΕ θέλουν ΕΔ να πάνε πολυτεχνείο.

Γιώργος
|

Τα πράγματα είναι πολύ πο απλά απ' ότι τα λέτε όλοι σας.
Εξίσωση των ελληνικών σχολών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και συνθήκες. Η ευρωπαϊκή ένωση έχει όλα τα εργαλεία και τεχνογνωσία γι αυτό.
Βούληση χρειάζεται από τους πολιτικούς για να γίνει, ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Γιώργος
|

Γεώργιος Παπαδόπουλος Επειδή για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γραφτεί πολλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα δήλωσε (με non paper είναι η αλήθεια, αλλά δεν αμφισβητήθηκε ποτέ) ο ίδιος ο Αρβανιτόπουλος, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του Ν.4254/14, το οποίο αναρτήθηκε στο esos:
http://www.esos.gr/arthra/tritovathmia/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/…

Όποιος διαβάσει την εν λόγω ανακοίνωση (και ιδιαίτερα την πρώτη παράγραφο) εύκολα καταλαβαίνει ποιες ήταν οι προθέσεις του υπουργού (δηλαδή όχι στον πλήρη αποκλεισμό, άρα ναι στο μερικό). Τώρα αν κάποιος, αφού διαβάσει το εν λόγω non paper, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Αρβανιτόπουλος ήθελε να μας κάνει διπλωματούχους, τι να πω; Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του.

Και ένα ερώτημα: στο σημείο Γ αναφέρεται ότι το ΥΠΑΙΘ ήθελε τον τίτλο του πολιτικού μηχανικού να τον έχουν και οι μηχανικοί των ΤΕΙ.
Αν είναι έτσι, γιατί ο Αρβανιτόπουλος λίγο πριν την έκδοση των ΠΔ του σχεδίου ΑΘΗΝΑ ψήφισε νόμο που έλεγε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι οι κατευθύνσεις ΠΡΕΠΕΙ να φαίνονται στον απονεμόμενο τίτλο;
Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο άρθρο 7 του νόμου 4142 του 2013, όπου αναφέρεται: «Στην περίπτωση των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και των Κατευθύνσεων Προχωρημένου Εξαμήνου δηλωτικό στοιχείο του παρεχόμενου τίτλου σπουδών αποτελεί ο τίτλος της Κατεύθυνσης.»

Για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους.

Βαγγέλης Κ
|

Δεν υπάρχει λογική ....όταν αναγνωρίζει το ΤΕΕ ως ισότιμους των Διπλωματούχων Μηχανικών της Ελλάδας τους απόφοιτους των Fachhochschulle (το αντίστοιχο ΤΕΙ της Γερμανίας) αλλά των ΤΕΙ Ελλάδας τους αφήνουν στην απέξω.. μπορείς να καταλάβεις διάφορα...

ΑΓ
|

@Χρήστος
Τι σημαίνει "δεν το παίζω αντάξιος";
Αν είχες τελειώσει Μηχανικός σε τριετές πρόγραμμα του Cambridge ή του MIT ή όποιου άλλου πανεπιστημίου του εξωτερικόυ, θα έλεγες τα ίδια;
Το γνωρίζεις ότι μόνο με ένα BEng από αυτά τα ιδρύματα (χωρίς δηλαδή Μάστερ) δεν γράφεσαι στο ΤΕΕ και δεν έχεις το παραμικρό δικαίωμα. Όμοια αντιμετώπιση έχουν και τα ΤΕΙ, με τη διαφορά ότι ακόμη και με Μάστερ δεν παίρνεις δικαιώματα. Αυτό είναι το ΤΕΕ!!!
Φίλε ήμουν Αγγλία και έκανα Μάστερ με 5 συμφοιτητές από Πολυτεχνείο: 3 ΕΜΠ και 2 Πάτρα, ΗΜΜΥ. Δεν αισθάνθηκα ούτε μία φορά κατώτερός τους. Υπήρξα αντάξιος συμφοιτητής τους και μάλιστα συνεργαστήκαμε πολλές φορές με αμοιβαία οφέλη.
Δεν λέω, ήταν και οι πέντε καλοί, αλλά και εγώ φίλε δεν πήγαινα πίσω.
Οπότε μην υποτιμάς τον εαυτό σου. Αν θες να το κάνεις, μην βάζεις την ταμπέλα του ΤΕΙ μπροστά ως γενίκευση.
Και θα πω και κάτι τελευταίο. Όταν πλέον λυθούν τα θέματα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, τότε να δείτε, αγαπητοί αναγνώστες, πού θα πάνε οι βάσεις των σχολών μηχανικών των ΤΕΙ. Και τότε το επίπεδο των φοιτητών θα είναι πραγματικά πολύ καλύτερο. Πάρτε παράδειγμα σχολές ΤΕΙ που δεν έχουν θεμα με τα ΕΠΔικαιώματα και οι βάσεις τους ξεπερνούν κατά ακόμη και πολύ καλές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
ΠΡΕΠΕΙ να λυθεί το θέμα των ΕΔ των ΤΕΙ. Είναι δίκαιο αίτημα και απαιτείται η ικανοποίηςή του για τους φοιτητές και αποφοίτους, τις οικογένειες τους, την ίδια την κοινωνία.

Χρήστος
|

Παιδια δεν πιστευω πως στην φαση που βρισκομαστε μας παιρνει να μαχαιρονομαστε για το ποιος εχει περισσοτερα δικαιωματα. Ειμαι πτυχιουχος μηχανολογος και δεν εχω κανενα απολυτως Ε.Δ. Δεν απαιτω να φαω την δουλεια του διπλωματουχου αλλα απαιτω να μπορω να ασκησω το επαγγελμα για το οποιο περασα μερονυχτα στο γραφειο μου πανω απο τομους, σε μικροτετη κλιμακα τουλαχιστον. Δεν το παιζω ανταξιος ουτε θελω να ειμαι ανταξιος του διπλωματούχου, θελω σαν πτυχιουχος να μπορω κι εγω να ασκησω το επαγγελμα που επελεξα. Και πιστευω πως οι περισσοτεροι πτυχιουχοι το ιδιο ζητουν. Ουτως η αλλως στην αγορα εργασιας δεν φαινονται τα πτυχια, η δουλεια φαινεται.

ΑΓ
|

@MakisP
Όχι "αυτά έχει η ζωή"... "Αυτά έχει η Ελλάδα".
Ο,τι στρεβλό υπάρχει σε αυτήν τη χώρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει! Εσένα σε βολεύει. Και μάλλον σε εσένα φουσκώσαν τα μυαλά! Υπάρχει λύση και χωρίς διαβατήριο...ευτυχώς για σένα και δυστυχώς για μένα.

Βαλάντης
|

Αν κάποιοι προτιμούν να εξισωθούν με το τελευταίο πανεπιστήμιο - ΤΕΙ της Ευρώπης και όχι με τα ΤΕΙ της ίδιας τους της χώρας, τότε από λάθος σπούδασαν στις "καλύτερες" σχολές μηχανικών. Επίσης το ΜΙΤ ΤΕΙ είναι αλλά δεν υπάρχει εκεί ο ρατσισμός που υπάρχει εδώ.

γιαννης
|

Nαι φιλε μ εχεις δικιο... δεν γινεται οι πτυχιουχοι να μπουν σε ιδια ακριβως μοιρα με τους διπλωματουχους. Επειδη οι διπλωματουχοι βγαινουν με μαστερ.
Ομως σ φαινεται λογικο οι πτυχιουχοι απο ιταλια γαλλια αγγλια κλπ να μπαινουν στην ιδια μοιρα με τους διπλωματουχους εχοντας 3 χρονια μονο εκπαιδευσης; εχοντας δλδ διδαχθει λιγοτερη υλη απο τα ατει? Δε μας φουσκωσαν τα μυαλα. Μαθαμε αρκετα κ κατσαμε στα θρανια πιο πολυ απο τους συναδερφους του εξωτερικου με μεγαλυτερη υλη αλλα αυτο δεν το θιγει κανεις

MakisP
|

"Η τροποποιούσα διάταξη προβλέπει ότι το επάγγελμα του Μηχανικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ασκείται μόνο από τους κατόχους διπλώµατος Μηχανικού ..."

Παραπληροφόρηση στο 100%. Η τροποποιούσα διάταξη μιλάει για το επάγγελμα του "διπλωματούχου μηχανικού" όχι για του μηχανικού γενικά. Για να είμαστε σωστοί θα πρέπει να εκδοθεί και διάταξη για το επάγγελμα του πτυχιούχου μηχανικού. Τώρα αν παρεξηγιούνται ορισμένοι απόφοιτοι που θεωρούσαν ότι θα εξισωθούν εν Ελλάδι απόφοιτοι πολυτεχνείων (οι τοπ σχολές δηλαδή) με πληθώρα σχολών για κλείσιμο (δεν βάζω μέσα όλα τα ΤΕΙ, προσοχή), τι να κάνουμε... αυτά έχει η ζωή. Δεν φταίτε εσείς παιδιά, αυτοί που σας φούσκωσαν τα μυαλά φταίνε. Αναμένουμε λοιπόν την αντίστοιχη διάταξη και για τα ΤΕΙ, υποθέτω πως πρέπει να οριστεί και επισήμως ο φορέας που θα σας ελέγχει (ΕΕΤΕΜ; ).

K. G.
|

Οι απόφοιτοι ΤΕΙ είναι κάτοχοι Πτυχίου ή Διπλώματος; ποτε δεν είχε γίνει κανένα βήμα. Αυτό είναι κυρίαρχο ζήτημα και όχι τα διδακτορικά και τα πανάκριβα μεταπτυχιακά των ΤΕΙ.

Γιώργος
|

Αναρωτιέμαι αν ο πρόεδρος του ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά έχει ΕΣΤΩ διαβάσει το νομοσχέδιο.
Που ακριβώς λέει ότι το επάγγελμα του μηχανικού το ασκούν μόνο οι διπλωματούχοι;
Ο νόμος το λέει ξεκάθαρα «Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του Διπλωματούχου Μηχανικού ...». Αυτό έλεγε ο νόμος του 30, αυτό έλεγε ο 4254 αυτό θα λέει και ο καινούργιος νόμος.
Αυτό δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση τους μηχανικούς ΤΕΙ να ασκήσουν το επάγγελμα τους (για όσες ειδικότητες έχουν δικαιώματα βέβαια).
Εκτός αν τα ΤΕΙ δίνουν διπλώματα και όχι πτυχία και δεν το ξέρουμε.

Όσο για το ερώτημα «Γνωρίζει άραγε ο Πρωθυπουργός τι νομοθετούν οι Υπουργοί του?» τι να πει κανείς;
Ας ενημερώσει κάποιον τον πρόεδρο του ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά ότι ο πρωθυπουργός είναι πολιτικός μηχανικός, ο πρόεδρος της βουλής είναι πολιτικός μηχανικός, ο υπουργός επικρατείας (Φλαμπουράρης) είναι πολιτικός μηχανικός, η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας είναι αρχιτέκτονας κλπ.
Ακόμα και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλωματούχος μηχανικός.
Ο νοών νοείτω.

Γεω
|

Η τρόικα το γνωρίζει?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ