Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Προτεραιότητα η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ΑΕΙ

Ζητήθηκε από τους προέδρους των αντίστοιχων τμημάτων των ΑΕΙ να καταθέσουν κοινή πρόταση για την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος εντός διμήνου.
Δημοσίευση: 14/12/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προτεραιότητα αποτελεί για το υπουργείο Παιδείας η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τονίζει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, σε γραπτή απάντηση προς τη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη.

Ο υπουργός Παιδείας σημειώνει πως:

Α.  Ζητήθηκε από τους προέδρους  των αντίστοιχων τμημάτων των ΑΕΙ να καταθέσουν κοινή πρόταση για την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος εντός διμήνου.

Β. Ταυτόχρονα θα συγκροτηθεί Επιτροπή που θα εξετάσει τις προτάσεις των τμημάτων , ώστε να υιοθετηθούν οι κατευθύνσεις που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και το υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

1. ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

2. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

 

Σχόλια (4)

 
Αλέξης
14 Δεκ 2016 11:52

Η απάντηση του κ. Γαβρόγλου είναι εντελώς ελλιπής.
Αναφορικά με την αυθαίρετη συνεχόμενη αναφορά σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, από επίσημους κύκλους του Υπουργείου Παιδείας (π.χ. πρόσφατα για τη συζήτηση του Εθνικού/Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, το ΥΠΕΠΘ απέστειλε στην αγγλική κείμενο, αναφερόμενο σε «ΑΕΙ/ΤΕΙ») και γενικότερα τη συνεχόμενη ανοχή που επιδεικνύει το υπουργείο σε αναφορές «ΑΕΙ/ΤΕΙ» από όλα σχεδόν τα υπουργεία και γενικότερα τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να έχει ουδέ ποτέ εκδώσει μία εγκύκλιο για να βάλει σε τάξη το θέμα, απλά περιορίζεται σε ένα copy-paste του σχετικού άρθρου του νόμου 4009/2011. Επίσης πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για παράλληλους τομείς, όταν το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο έχει αποκλείσει πλήρως του υπαλλήλους ΤΕ από όποιες ευκαιρίες καριέρας υπάρχουν. Ας μας δείξει ο κ. Γαβρόγλου μία προκήρυξη των τελευταίων 5 ετών, έστω μία, που να ζητάει φορέας του δημοσίου υπαλλήλους να μεταταχθούν σε υπηρεσίες του, είτε σε θέσεις ευθύνης είτε σε εξειδικευμένες θέσεις (π.χ. μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικάριους) που να μην είναι αποκλειστικά για υπαλλήλους ΠΕ. Οι υπάλληλοι ΤΕ άντε να ζητηθούν να επανδρώσουν καμία γραμματεία (ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού κλπ.). Ας μας απαντήσει ο κ. Γαβρόγλου γιατί από την κατηγορία Ειδικών Επιστημόνων έχουν αποκλειστεί οι υπάλληλοι ΤΕ!! Δηλαδή ένας μηχανικός ΤΕ, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό δεν συγκαταλέγεται στους επιστήμονες; Αυτός ο υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να ελπίζει σε μία καριέρα στο Δημόσιο; Ποιος νομιμοποιείται να του στερήσει αυτό το δικαίωμα; Η απάντηση είναι ΚΑΝΕΝΑΣ!!
Επίσης στο θέμα του κοινού επιμελητηρίου ουσιαστικά “αδειάζει” το ίδιο του το Υπουργείο, επιρρίπτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στο ΤΕΕ και το ΥΥΜΕΔ. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Γαβρόγλου ότι το ΤΕΕ είναι εκείνο που έχει πάει πίσω την ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, μιας και πασχίζει διακαώς να μην εκχωρηθούν επαγγελματικά δικαιώματα στους μηχανικούς των ΤΕΙ. Επίσης το ΥΥΜΕΔ, ειδικότερα με τη σημερινή του ηγεσία, η οποία είναι από τον πυρήνα του ΤΕΕ (κ. Σπίρτζης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ), δεν υπάρχει ομοίως περίπτωση να νομοθετήσει υπέρ των ΤΕΙ. Μάλιστα προσφάτως προέβη σε τροποποίηση νομοθεσίας περί δικαιωμάτων Μηχανικών, αφαιρώντας δικαιώματα από τους μηχανικούς των ΤΕΙ.
Με λίγα λόγια αν δεν ληφθεί σημαντική απόφαση από το ΥΠΕΠΘ, οι μηχανικοί των ΤΕΙ θα συνεχίσουν να είναι πολίτες 2ης κατηγορίας. Και ας έχουν αποκτήσει και άλλα ανώτερα εφόδια (π.χ. μεταπτυχιακά ή διδακτορικά). Θα πρέπει οι μηχανικοί όλης της χώρας να είναι ισότιμα μέλη του ΤΕΕ. Θα μπορούσε στους πτυχιούχους μηχανικούς των ΤΕΙ να απαιτείται η απόκτηση μεταπτυχιακού σε συναφές αντικείμενο, προκειμένου να εγγράφονται στο ΤΕΕ. Ούτως ή άλλως οι ειδικότητες των μηχανικών των ΤΕΙ δεν περιλαμβάνουν το τεράστιο και αδικαιολόγητο πλήθος των αντίστοιχων μηχανικών των Πολυτεχνείων.
Δηλαδή ένας Ηλεκτρολόγος μηχανικός Πολυτεχνείου (ΗΜΜΥ), πότε πρόλαβε με ένα έτος παραπάνω από τον μηχανικό ΤΕΙ να έχει πλήρη δικαιώματα για τομείς όπως Ενέργεια, Τηλ/νιες, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, Ιατρικά Όργανα, Ηλεκτρονική μηχανική, Πληροφορική, Μηχανολογία και ό,τι άλλο θέλει; Αντίθετα ο Ηλεκτρονικός Μηχανικός των ΤΕΙ θα έχει πλήρη δικαιώματα διπλωματούχου μηχανικού ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ (δηλαδή εκτός η Ενέργεια, εκτός των ΣΑΕ, εκτός η Πληροφορική, εκτός η Μηχανολογία), ομοίως ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕΙ θα έχει πλήρη δικαιώματα διπλωματούχου μηχανικού ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ (δηλαδή εκτός οι Τηλ/νίες, εκτός η Ηλεκτρονική, εκτός η Πληροφορική, εκτός των Ιατρικά όργανα κλπ) κοκ. Αυτά είναι δίκαια αιτήματα και θα έπρεπε να είχαν διευθετηθεί ΧΤΕΣ. Αλλά δυστυχώς το ΤΕΕ αντιστέκεται σθεναρά.
Μόνο με πολιτική βούληση θα μπορούσαν οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕΙ και γενικότερα οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ να γίνουν πολίτες ίσων ευκαιριών βάσει των προσόντων τους.

 
giorgos
14 Δεκ 2016 12:32

Οταν πρόκειται για το "ζουμι" (Επαγγελματικα Δικαιωματα), τοτε θυμαστε τη διακριτότητα. Κατα τα άλλα εχετε κανει καραμελα τον "Ενιαιο Χωρο Ανωτατης Εκπαιδευσης"....
Η ελλαδιτσα καινοτομει αλλη μια φορα οταν προκειται να διαφυλαξει κεκτημενα κλειστων επαγγελματων. Λες και 2 Μηχανικοι (1 πε και 1 τε) 15ετους εμπειριας στην αγορα εχουν διαφορες που οφειλονται στο πρωτο bachelor που πήραν (επίπεδο εθνικου πλαισου προσοντων 6) και όχι στα μαστερ, στην εμπειρία και στη μετεκπαίδευση τους. Ουτε στην ποιοτητα των εργων στα οποια εχουν συμμετασχει. Αλλα ετσι ειναι, στη χωρα του "Κρατιστάν", η ατομική πορεία του καθενα ειναι ζωτικο οργανο του μινωταυρου του φιλελευθερισμου τον οποιο θελουν διαχρονικά να σκοτώνουν όλα τα κομματα του συντεχνιακου τοξου! ΕΥΓΕ! (παντα με σηκωμενες γροθιες, πανω με "κεχτημενα" και ντουντουκες)

 
DR
15 Δεκ 2016 07:41

@ Αλέξης
Συγχαρητήρια, περιγράφεις την κατάσταση ως έχει...

 
bob mastoras
15 Δεκ 2016 10:47

Πολύ εύστοχη η περιγραφή της κατάστασης από τον Αλέξη. Μπράβο!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.