Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ : Σοβαρότατο πισωγύρισμα Κ. Γαβρόγλου για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Υπουργείο: Απάντηση στην ανακοίνωση της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ
Δημοσίευση: 02/06/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για σοβαρότατο πισωγύρισμα του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  σε σχέση με αυτά που είχε επανειλημμένα εξαγγείλει για τα επαγγελματικά δικαιώματα, κάνει λόγο με  ανακοινωθέν η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ, με αφορμή τη δήλωσή του στον πρόεδρο της ΕΕΤΕΜ  Δ. Δημόπουλο, ότι «…υπάρχει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να μη ρυθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο…».

“Εκ μέρους της Συνόδου εκφράζουμε την εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξή μας για τις χθεσινές εξελίξεις σχετικά με το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ, τονίζει στο ανακοινωθέν  η Σύνοδος, και υπογραμμίζει τα εξής:

Α. Αυτό αποτελεί σοβαρότατο πισωγύρισμα σε σχέση με αυτά που είχε επανειλημμένα εξαγγείλει ο Υπουργός στη Σύνοδο. Έχουν προ πολλών μηνών ξεκινήσει διαδικασίες και σχετικές συναντήσεις στο ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με τα ΤΕΙ για την ομαδοποίηση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων κατά επιστημονικό πεδίο, προκειμένου να γίνει συνολική νομοθετική ρύθμιση.

Β. Η παρέμβαση των συντεχνιακών συμφερόντων και η συνακόλουθη αλλαγή πλεύσης του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη και πέραν πάσης αμφιβολίας.

Η Σύνοδος εκφράζει “τη θλίψη και την οργή της για τη συνεχιζόμενη άδικη και άνιση μεταχείριση των αποφοίτων ΤΕΙ από την Ελληνική Πολιτεία και για την καταδυνάστευση του κράτους από τις συντεχνίες, που εμποδίζουν τη Ελλάδα να γίνει μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι «πολιτικές αποφάσεις» δεν θα υποκαθιστούν τις ορθολογικές αποφάσεις”.

Οι Πρόεδροι των ΤΕΙ καλούν τον υπουργό Κ.   Γαβρόγλου “να μείνει σταθερός στις ορθολογικές αποφάσεις του, ώστε να συνεχιστούν οι ήδη δρομολογημένες διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, και θα έχει σε αυτό τη στήριξη των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων”.

Οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ, τονίζει η Σύνοδος, θα πρέπει επιτέλους να λάβουν ότι αναλογεί  στις τετραετείς σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

“Αν δεν προωθηθεί το νομοθετικό πλαίσιο απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΤΕΙ, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, τα Ιδρύματα θα είναι αρωγοί στην τεκμηριωμένη και δίκαιη διεκδίκησή τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” σημειώνουν  στο ανακοινωθέν οι Πρόεδροι των ΤΕΙ.  

Υπουργείο: Απάντηση στην ανακοίνωση της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ

Με έκπληξη και θλίψη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση της Συνόδου των Προέδρων των Τ.Ε.Ι. η οποία κάνει λόγο για δήθεν «σοβαρότατο πισωγύρισμα του υπουργού Παιδείας», στηριζόμενη σε δήλωση του Προέδρου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. ότι «…υπάρχει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να μη ρυθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο…».

Το Υπουργείο Παιδείας, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί, έχει αρμοδιότητα για τον καθορισμό των προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ι. και βάσει αυτών καθορίζονται στην συνέχεια τα σχετικά με το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου και αυτό ακριβώς έρχεται να ρυθμίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας. Σε αυτή τη διαδικασία εντάσσεται και η επεξεργασία των ομαδοποιημένων προτάσεων των Τμημάτων των Α.Ε.Ι., με τις οποίες ασχολείται εκ παραλλήλου η ήδη συσταθείσα επιτροπή του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Αυτά είναι τα πρώτα από μια σειρά βημάτων που πρέπει να γίνουν, ώστε με κατάλληλη τεκμηρίωση και νομοθετικές διαδικασίες, να γίνει δυνατή η επίλυση του χρόνιου προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ., σταθερό σε όσα έχει ανακοινώσει, έχει ξεκινήσει, για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες, μια πορεία που θα δώσει λύση στο υπαρκτό πρόβλημα των αποφοίτων των Τμημάτων Τ.Ε.Ι., μεταξύ των οποίων και τα Τμήματα Μηχανικών Τ.Ε.

 

Σχόλια (16)

 
Νικητας Χιωτίνης
02 Ιουν 2017 11:57

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο Πρόεδροι Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να μη γνωρίζουν πως "επαγγελματικά δικαιώματα" δεν δίνουν, σε κανένα προηγμένο κράτος, τα Υπουργεία Παιδείας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα, εκεί που ορισμένες πρακτικές προστατεύονται - πρακτικές άλλωστε που καθίστανται ολοένα και λιγότερες- δίδονται από Επιστημονικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια και Συλλόγους. Νομικοί Σύλλογοι, Ιατρικοί Σύλλογοι, Τεχνικά Επιμελητήρια, Εμπορικά Επιμελητήρια, κ.λ.π. Άρα ας μην μιλάνε στους αποφοίτους τους για δήθεν τέτοιες διεκδικήσεις και τελικώς να "φταίει το Υπουργείο". Το πρόβλημα είναι η ουσιαστική αναγνώριση από την Πολιτεία (και τους ίδιους) του Ανωτάτου επιπέδου των σπουδών και ότι οι τετραετείς σπουδές σε όλο τον κόσμο συνιστούν Πανεπιστήμιο. Αλλά και αντί να διεκδικούν από το Υπουργείο "επαγγελματικά δικαιώματα", ενώ ξέρουν ή θα πρέπει να ξέρουν, πως η μόνη αρμοδιότητα του Υπουργείου είναι να αναγνωρίζει και να διαφυλάττει (με γνώση και χωρίς να νοιάζεται για το όποιο "πολιτικό κόστος") το επίπεδο σπουδών (πανεπιστημιακό) και να αναγνωρίζει επαγγελματικά προσόντα (και μόνο, έχει δίκιο ο Κος Γαβρόγλου), θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία -πέστε το και διαπραγμάτευση- με τα υφιστάμενα Επιστημονικά Επιμελητήρια και Συλλόγους ή να συνδράμουν στη δημιουργία άλλων.

 
Χαράλαμπος
02 Ιουν 2017 12:10

Κύριε υπουργ'έ δεν κουράστηκες από τις κωλοτούμπες;

 
Γιώργος Παπαδόπουλος
02 Ιουν 2017 13:28

@ Νικητας Χιωτίνης
Στον πρόσφατο νόμο 4439/2016 αναφέρεται ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών θα καθορισθούν με ΠΔ από τα Υπουργεία: Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στο σχέδιο νόμου του Γαβρόγλου (που έχει “διαρρεύσει”) προβλέπεται ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι θα καθορισθούν με Π.Δ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως άλλωστε ίσχυε και μέχρι τώρα.
Άρα ανεξάρτητα με το τι γίνεται στα προηγμένα κράτη, η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι σαφής και δεν επιτρέπει παρερμηνείες: τα επαγγελματικά δικαιώματα τα δίνουν τα υπουργεία.
Δεν παίρνω θέση αν αυτό είναι σωστό ή όχι, αλλά αυτό λέει η νομοθεσία. Αν αποφασίσουμε ότι δεν μας αρέσει να αλλάξουμε τους νόμους και να περάσουμε την αρμοδιότητα αυτή σε όποιον συμφωνήσουμε.
Το να λέμε σήμερα ότι το Υπουργείο δεν φταίει, δεν είναι η αλήθεια.

Από όσο ξέρω στην Ιταλία τα επαγγελματικά δικαιώματα τα δίνει το υπουργείο δικαιοσύνης, ενώ στην Κύπρο το υπουργείο εργασίας.
Επίσης τα επιμελητήρια στις προηγμένες χώρες δεν έχουν το ρόλο του συνδικαλιστικού φορέα και μάλιστα με τη μορφή ΝΠΔΔ όπως, δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, ισχύει στην Ελλάδα.
Και τι γίνεται στην περίπτωση που ένα επιμελητήριο (όπως πχ το ΤΕΕ) καταφέρεται συχνά πυκνά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους Μηχανικούς ΤΕΙ, οι οποίοι αποτελούν ανταγωνιστές των μελών του;
Είναι αξιόπιστο ώστε να μπορούμε να του εμπιστευθούμε την εξεύρεση λύσης σε αυτό το θέμα; Προσωπική μου άποψη είναι πως όχι. Ως πτυχιούχος μηχανικός ΤΕΙ έχω βιώσει και βιώνω καθημερινά το ρατσισμό (μπορεί να φαίνεται σκληρή η λέξη, αλλά πραγματικά έτσι νιώθω) στο πετσί μου.

Ομολογουμένως υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στη χώρα, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος λύσης.

 
Γιώργος
02 Ιουν 2017 13:49

Εφόσον η τετραετής φοίτηση δίνει 240 μονάδες σε όλα τα ιδρύματα τότε θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα σαν απόφοιτοι. Να έχουν την ίδια ιδιότητα σαν επιστήμονες. Η πανεπιστημιακή / τεχνολογική κατεύθυνση δεν είναι διαφορά ειδικά όταν ακολουθούν κι άλλοι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών. Άρα όλοι το ίδιο δεν πα να είναι διπλωματούχοι,πτυχιούχοι κ.α. Η ελληνική ιδιαιτερότητα οδηγεί σε στρεβλώσεις που επηρεάζουν Έλληνες και ξένους αποφοίτους σχολών. Καμία διαφοροποίηση μεταξύ των φοιτητών τουλάχιστον για το πρώτο πτυχίο. Όλοι ίσοι. Όποιος θέλει να κάνει 5ετή πτυχία-μεταπτυχιακά για να αποκτούν οι φοιτητές του περισσότερα εφόδια δωρεάν να είναι ελεύθερος να το κάνει. Δικαίωμά του αν μπορεί οικονομικά να το στηρίξει. Όλοι όμως που έχουν πτυχίο-μεταπτυχιακό-διδακτορικό να έχουν την ίδια αντιμετώπιση αρχικά σαν απόφοιτοι (δηλαδή από το Υπουργείο Παιδείας) και κατόπιν από την πολιτεία ως ισότιμα μέλη του οποιουδήποτε φορέα που εμπλέκεται στην άσκηση του βιοποριστικού τους επαγγέλματος.

Ε Ι Ν Α Ι Τ Ο Σ Ο Α Π Λ Ο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
ΘΩΜΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ (ΘΠ)
02 Ιουν 2017 15:32

@ Νικήτας Χιωτίνης
κ. Χιωτίνη επαγγελματικά δικαιώματα δεν δίδουν τα επιμελητήρια ούτε οι σύλλογοι. Η νομοθεσία τα δίδει. Στη Βουλή ψηφίζονται. Οι νόμοι δίδουν τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα Προεδρικά Διατάγματα ορίζουν τις λεπτομέρειες. Τα επιμελητήρια και οι σύλλογοι απλά εποπτεύουν τα μέλη τους και τις διαδικασίες σε θέματα της καθ’ ύλη αρμοδιότητάς τους σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Π.χ. την άδεια του επαγγέλματος του λογιστή/φοροτεχνικού εκδίδει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος βάσει του Ν.2515/1997 “Άσκηση επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού” (ΦΕΚ 154/τ. Α΄/1997) και Π.Δ. 340/1998 “Περί του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού και της αδείας ασκήσεώς του” (ΦΕΚ 228/τ.Α’/1998).

Αν δείτε το άρθρο 46 παρ. 4 &5 του σχεδίου νόμου που θα μπει στη διαβούλευση για την ανώτατη εκπαίδευση ορίζει ότι «4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση επιστημονικής επιτροπής, η οποία ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται τα σχετικά με το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού επαγγελματικά δικαιώματα. 5. Προκειμένου για πτυχιούχους Τμημάτων Μηχανικών Τ.Ε. των Τ.Ε.Ι., η ως άνω επιστημονική επιτροπή είναι τετραμελής και αποτελείται από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. ή τον αναπληρωτή του, έναν εκπρόσωπο από μία Πολυτεχνική Σχολή και τον αναπληρωτή του, έναν καθηγητή Τμήματος Μηχανικών των Τ.Ε.Ι. με τον αναπληρωτή του και έναν πτυχιούχο Τμήματος Μηχανικών Τ.Ε. των Τ.Ε.Ι. εγγεγραμμένο στο ομόλογο Τμήμα του Τ.Ε.Ε. με τον αναπληρωτή του».

Το ερώτημά μου εμένα ξέρετε πιο είναι?
Πως μπορεί και πόσο νόμιμο είναι επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από μέλη του ΤΕΕ να καθορίζει το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες ομάδων (πτυχιούχοι ΤΕΙ) οι οποίες έχουν αντίθετα συμφέροντα?
Κανόνας για να λειτουργήσει μια επιτροπή είναι να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

 
Νικητας Χιωτίνης
02 Ιουν 2017 16:54

Κε Παπαδόπουλε και Κε Πασχάλη,

τα επαγγελματικά δικαιώματα πράγματι θεσμοθετούνται ΤΥΠΙΚΩΣ από "συναρμόδια υπουργεία", στους μηχανικούς τα υπουργεία είναι τρία (δεν ξέρω πόσα είναι των γιατρών και των δικηγόρων). Όμως κατόπιν εμπεριστατομένων εισηγήσεων, πρακτικώς δηλαδή κατόπιν αποφάσεων, των επιστημονικών επιμελητηρίων και συλλόγων. Κανόνας που ισχύει παντού! Το/τα υπουργεία Παιδείας έχουν ως μόνη αρμοδιότητα την πιστοποίηση του επιπέδου των σπουδών και τα παρεχόμενα επαγγελματικά ΠΡΟΣΟΝΤΑ, που είναι άλλο από τα δικαιώματα στην πράξη. Αυτή η πράξη εξαρτάται από πολλά, που τα Υπουργεία δεν έχουν αρμοδιότητα να ελέγχουν ούτε και να γνωρίζουν. Π.χ. το είδος των αντισεισμικών ελέγχων, το είδος των νοσημάτων και τον βαθμό επάρκειας των ειδικοτήτων των γιατρών, τη δυνατότητα των δικηγόρων για τα ζητήματα που τίθενται και είναι πολλά και πολύπλοκα.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι πράγματι τα Επιμελητήρια λειτουργούν εν πολλοίς ή εν μέρει "συνδικαλιστικά" και συντεχνιακά. Αλλά και επιστημονικώς λανθασμένα. Π.χ. θεωρώ πως ο απόφοιτος ΕΜΠ δεν μπορεί αμέσως να μελετήσει, επιβλέψει και υπογράψει στατική μελέτη ανισόπεδου κόμβου, γέφυρας και προεντεταμένου δοκού 20 μέτρων. Ούτε θεμελίωσης ουρανοξύστη .
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πάμε πίσω στη δεκαετία του -20 και θα ζητήσουμε αυτά τα δικαιώματα να τα δίνει ΑΝΑΡΜΟΔΙΩΣ το Υπουργείο Παιδείας και οποιοδήποτε άλλο "συναρμόδιο" υπουργείο. Ήδη ο προταθείς νόμος προβλέπει συναπόφαση πολλών επιστημόνων, μεταξύ καθηγητών ΤΕΙ, Προέδρου ΤΕΕ, ΕΜΠ, κ.λ.π. Το ίδιο πρότεινα και προτείνω και προσωπικώς προ δεκαετιών. Είμαι σίγουρος πως θα λειτουργήσει θετικά, τουλάχιστον ας δούμε!

 
Νικητας Χιωτίνης
02 Ιουν 2017 17:02

και κάτι άλλο: εν πολλοίς συμφωνώ με τον Γιώργο. Όταν κάποτε προσπάθησα να φέρω σε επικοινωνία ΤΕΙ με ΤΕΕ -που δεν έγινε , χωρίς να ευθύνεται το ΤΕΕ, αλλά δεν είναι του παρόντος- είχα θέσει ως βάση συζήτησης τα έτη σπουδών. ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΕΤΩΝ ΝΑ ΜΕΤΑΠΗΔΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΑΕΤΕΙΣ είτε με ιδιαίτερη επαγγελματική εμπειρία (δες Αγγλία) είτε με περαιτέρω σπουδές (μεταπτυχιακά για τους τετραετείς, ή δυνατότητα να παρακολουθήσουν 1-2 χρόνια στα πενταετή integrated master. Άρα -παρακαλώ όλους και ιδιαιτέρως τους Προέδρους των ΤΕΙ- συνομιλίες και επιστημονικές διευθετήσεις των θεμάτων.

 
μαρκελος
02 Ιουν 2017 21:30

ΘΩΜΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ (ΘΠ)@
Ετσι σου είπανε φίλε μου οτι ο ΟΕΕ δεν εχει δύναμη οπως οταν ψηφιστηκε το 2515/97 με το ΠΔ 340/98 που εκανε λογιστες τους αποφοιτους των μελων του.
Ποιοι ειναι τα μελη του
αποφοιτοι οικονομικων-καμμια σχεση με λογιστικη
αποφοιτοι πληροφορικής καμμια σχεση με λογιστες.και ολες σχεδον οι ειδικοτητες του ΟΕΕ ειναι ασχετες με λογιστικη.
Η ΕΑ οταν ρωτηθηκε για τα επαγγελματικα δικαιωματα ποιον συμβουλθηκε τον ΟΕΕ
Οι συντεχνιες τα επιμελητηρια γραφουν νομους...αλλοι τους ψηφιζουν

 
Jimmys_b
03 Ιουν 2017 13:08

"Αυτά είναι τα πρώτα από μια σειρά βημάτων που πρέπει να γίνουν, ώστε με κατάλληλη τεκμηρίωση και νομοθετικές διαδικασίες, να γίνει δυνατή η επίλυση του χρόνιου προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ., ........" Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι......Δεν θέλουν να εκδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους ΤΕΙ απλά γιατί δεν θέλουν να υπάρχουν ΤΕΙ. Με την δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου που θα απορροφήσει (;) τα ΤΕΙ Πειραιά και Αθηνών, τα υπόλοιπα θα μετατραπούν σε διετείς ανώτερες τεχνικές σχολές. Αυτή είναι η εμμονή 40 και πλέον ετών που αγνοεί την πραγματικότητα όπως καταγράφεται και από τη σημερινή ανακοίνωση του ΤΕΙ Πειραιά για την καινοτομία και την έρευνα του Ιδρύματος. Η μοναδική λύση που θα ρύθμιζε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και θα έδινε τη δυνατότητα στα ιδρύματα για μεγαλύτερη εξωστρέφεια αλλά και ακαδημαϊκή ολοκλήρωση θα ήταν η μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (όπως και είναι) με ότι συνεπάγεται ο όρος Πανεπιστήμιο. Οι κινήσεις και το λεκτικό του Υπουργού προκαλούν μόνο θλίψη και απογοήτευση για τον εμπαιγμό εκατοντάδων χιλιάδων αποφοίτων, φοιτητών και καθηγητών.

 
ioannis
03 Ιουν 2017 18:58

κε χιωτίνη

Διαφωνείτε με την ανακοίνωση της Συνόδου ??

Δηλαδή συμφωνείτε με τις θέσεις των επιμελητηρίων ??

Έχετε κάποια εικόνα για το συμβαίνει καθημερινά στους χώρους εργασίας από τα μέλη των επιμελητηρίων σε πτυχιούχους τεχνολογικού τομέα, και μάλιστα με προσόντα περισσότερα πολλές φορές ?

Εσεις πιστεύετε ότι τα επιμελητήρια, όταν με συνεχείς ακόμη και πρόσφατες ανακοινώσεις τους, κατακεραυνώνουν τα τεχνολογικά ιδρύματα και τους αποφοίτους τους, θα δεχτούν δίκαιη λύση για τα επαγγελματικά ?

Ή, αν αναλλάβουν τα επιμελητήρια τον καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα αποδώσει τα τω καίσαρι στους αποφοίτους ?

Και επιτέλους ενημερωθείτε.
Τα πρόβλημα των επαγγελματικών υπάρχει με τους πτυχιούχους των τμημάτων μηχανικών και γεωπόνων.

Ο στόχος των επιμελητηρίων είναι να επιστρέψουν τα ΤΕΙ στο επίπεδο των ΚΑΤΕ και οι απόφοιτοι να μην έχουν πρόσβαση σε ελεύθερο επάγγελμα και μελετητικά πτυχία.

Όλες οι άλλες θέσεις είναι κενές περιεχομένου. Τα επιμελητήρια δεν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα. Αν ήθελαν θα είχε λυθεί πολλά χρόνια πριν. Δεν είναι τα ΤΕΙ ή οι ενώσεις των αποφοίτων που δεν έρχονται σε διάλογο. Είναι τα επιμελητήρια. Επί δεκαετίες πλέον.

Δεν έχετε ενημέρωση για τα θέματα οι περισσότεροι

 
Νικήτας Χιωτίνης
04 Ιουν 2017 09:22

Κε ioannis, το ότι διαφωνώ με τις θέσεις (και τις πράξεις) της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με τα Επιμελητήρια -καίτοι αυτά με τις στάσεις πολλών παραγόντων ΤΕΙ δεν έχουν συνομιλητή. Είμαι πολλά χρόνια διδάσκων στα ΤΕΙ και γνωρίζω τα προβλήματα, που, στο όσο περνάει από το χέρι μου, προσπαθώ να βοηθήσω. Νομίζω μάλιστα πως κάτι θετικό έχω κάνει.
Τα θέματα βέβαια δεν είναι απλά, χρειάζεται σοβαρή συζήτηση (διαπραγμάτευση) με όρους επιστήμης. Αυτό λείπει και νομίζω πως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει τη γνώση και τη θέληση να επιλύσει προς τη σωστή κατεύθυνση τα ζητήματα (και καλό θα είναι να μην οικτίρετε όπως ο "σκερπανοσκοτωμένος", αν θυμάστε το γνωστό παραμύθι της γιαγιάς μας)

 
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
04 Ιουν 2017 11:08

Καλημέρα σας.

1) Τετραετείς σπουδές από όποιο ΑΕΙ, ΤΕΙ 240 μονάδες Βασικά επαγγελματικά δικαιώματα γιά όλους.
2) Επιπλέον σπουδές εξειδίκευσης σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα (Μεταπτυχιακό,Διδακτορικό) ή και συνδιασμός με εργασιακή εμπειρία, περαιτέρω επαγγελματικά δικαιώματα.

ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ......ΛΟΓΙΚΟ ........ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΛΛΟΥ.......

 
πάκης
04 Ιουν 2017 11:16

Αυτή η χώρα είναι ανίκανη να λύσει τα προβλήματα της που δημιουργεί η ίδια η χώρα, να μην έχουμε παράπονα για μνημόνια που μας επιβάλλουν οι ξένοι, και μακάρι να έβαζαν και όρους για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων.

Αν τα ΤΕΙ είναι άχρηστα απλά καταργήστε τα !

 
ioannis
04 Ιουν 2017 20:31

Κε Χιωτίνη και υπόλοιποι,

μιλάτε για θέματα και σας διαφεύγουν βασικές πληροφορίες νομοθεσίας

Τα ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Αντιλλαβάνεστε το γεγονός ότι, όταν δεν λύνεται το θέμα των επαγγελματικών, εξαιτίας της αντίδρασης των επιμελητηρίων, σημαίνει ότι τα επιμελητήρια δεν δέχονται ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ ισότιμα των Πανεπιστημίων ??? Τα επιμλητήρια που τα διοικητικά τους συμβούλια προκύπτουν μέσα από εκλογές , αντιμετωπίζουν με επιστημονικό τρόπο το πρόβλημα ???

Καληνύχτα σας.

 
ΝΙΚΟΣ
04 Ιουν 2017 22:46

Απορώ πως εκ μέρους των ΤΕΙ, δεν δρομολογείται η άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού διαφαίνεται ότι το Ελληνικό Κράτος στο θέμα αυτό <<κωφεύει>>.

 
Γιάννης
09 Ιουν 2017 21:36

Κύριε Χιωτίνη.
Το άρθρο 46 του Ν/Σ το διαβάσατε;;; αν ναι, γιατί δεν μας λέτε τίποτε, το βρίσκετε δίκαιο, πιστεύετε ότι είναι μελετημένο και τέθηκε για να αποδώσει δικαιοσύνη;;; Η ερώτησή μου γίνεται γιατί βλέπω ότι πολύ εύκολα κρίνετε, όσα αφορούν τα ΤΕΙ και τους πτυχιούχους των και πολύ εύκολα αποδίδετε εύσημα στον Υπουργό κύριο Γαβρόγλου αλλά δεν είδα να λέτε τίποτε για όσα αναφέρονται στο ίδιο άρθρο 46 για την απόδοση μεταπτυχιακών στους αποφοίτους των 5ετών τμημάτων, . Λέγεμε, θέλω να προλάβω να τα δώσω γιατί μπορεί να πάμε για εκλογές και να μη προλάβω, όπως ο Μπαλτάς τον Ιούνιο του 2015 που τον πρόλαβε το δημοψήφισμα, η διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές.
Η βιασύνη φαίνεται από το ίδιο το άρθρο. Έχει παράγραφο 4 και δεν έχει παράγραφο 3.
Αν δεν το έκανε για τους παραπάνω λόγους και είχε αγαθές προθέσεις, θα έφερνε αργότερα, σε ένα Νόμο, τα 5ετή μεταπτυχιακά και τα επαγγελματικά των αποφοίτων ΤΕΙ.
Δεν θα αναφερθώ στην ουσία της απονομής «…. ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος…)» ή όπως επιτυχημένα το είπαν κάποιοι Grecomaster, τα οποία δεν αποτελούν «…. Διεθνή τεκταινόμενα» όπως γράψατε σε άλλο σχόλιό σας. Η Αυστρία και η Φιλανδία που τα δίνει σε 5ετή, δεν τα δίνουν έτσι (δεν τα χαρίζουν) και δίνουν και στους πτυχιούχους με 3 - 3,5 ή 4 χρόνια όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και τη δυνατότητα, αν θέλουν, να φοιτήσουν άλλα δυο χρόνια και να το αποκτήσουν και αυτοί χωρίς καμία διαφορά. Απλά δίνει τη δυνατότητα, σε όποιον θέλει, να πάει κατ’ ευθείαν σε 5ετές που απονέμει master.
Ενώ, κύριε Χιωτίνη, υποτίθεται ότι για να απονείμει το Τμήμα μεταπτυχιακό, απαιτούνται τέσσερεις προϋποθέσεις που διαπιστώνει η συνέλευσή του και εισηγείται στη Σύγκλητο, η οποία με τη σειρά της απευθύνει πρόταση στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος, ύστερα από γνώμη του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. και της Α.Δ.Ι.Π. εκδίδει σχετική διαπιστωτική απόφαση που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, το απονέμει και σε όσους έχουν αποφοιτήσει πριν την ισχύ του εν λόγω νόμου. Δηλαδή απονέμεται σε όλους, ακόμη και στους συνταξιούχους. Εδώ δεν χρειάζονται προαπαιτούμενα.
Επίσης, δεν έχετε να πείτε τίποτε, κύριε Χιωτίνη, για το ότι τους απονέμει σε ένα εξάμηνο μεταπτυχιακό , αφού τουλάχιστον ένα εξάμηνο απαιτείται για εκπόνηση πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας, όπως λέει το άρθρο του κ. Γαβρόγλου .
Μήπως ίσως προσέξατε κάτι άλλο και μπορείτε να κάνετε κάποιο σχόλιο; μήπως είδατε ότι με ένα εξάμηνο απονέμεται μεταπτυχιακό "στην ειδικότητα του Τμήματος" και όχι σε κάποια κατεύθυνση ;;;
Μήπως έχετε να μας πείτε κάτι για όποιον σπούδασε τέσσερα χρόνια για πτυχίο και άλλα δύο χρόνια για μεταπτυχιακό και ένα εξάμηνο ακόμα για διπλωματική εργασία, σύνολο 6,5 χρόνια και έλαβε μεταπτυχιακό, ας πούμε, στη σεισμική μηχανική και τις αντισεισμικές κατασκευές και δεν έχει δικαίωμα υπογραφής αντισεισμικής μελέτης;;; ας σταματήσω όμως εδώ γιατί δεν υπάρχει τέλος, στις συντεχνιακές και απροκάλυπτες εύνοιες....... από τη μια και στις κατάφωρες αδικίες...... από την άλλη. Η προχειρότητα του άρθρου, για να προλάβουν να το ψηφίσουν, δεν έχει προηγούμενο...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean