Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ιδρύεται Δικαστικό Γραφείο του ΝΣΚ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Δημοσίευση: 01/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με το π.δ. 479/1990 (Α΄ 185) συστάθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Νομική Υπηρεσία, η οποία είναι υπεύθυνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του πανεπιστημίου, τόσο ενώπιον των δικαστηρίων όσο και με την παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων. Περαιτέρω, με το ίδιο διάταγμα προβλέφθηκε η θέση ενός δικηγόρου ως Νομικού Συμβούλου και προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας,  η οποία, ωστόσο, παραμένει κενή για πολλά χρόνια.

Με τροπολογία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο "σκούπα" (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΔΙΟ, ΑΡΘΡΟ 77) η κατά τα ανωτέρω Νομική Υπηρεσία αντικαθίσταται από Δικαστικό Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), του οποίου θα προΐσταται  Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ. και το οποίο θα ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζονται στον Οργανισμό του Ν.Σ.Κ. (ν. 3086/2002, Α΄ 324), με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της  πληθώρας των νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πάντειο Πανεπιστήμιο,  εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φοιτητών, διδακτικού προσωπικού, ερευνητικών κέντρων και διοικητικού προσωπικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών συνιστάται Δικαστικό Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), με τις οριζόμενες στο ν. 3086/2002 (Α΄324) αρμοδιότητες.

2. Στο Δικαστικό Γραφείο προΐσταται Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ., ο οποίος έχει:

α) τη γενική εποπτεία του Γραφείου, την επιμέλεια για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του και τη διεκπεραίωση των πάσης φύσεως υποθέσεων αρμοδιότητάς του,

β) τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα σε νομικής φύσεως ερωτήματα που υποβάλλουν ο Πρύτανης και, μέσω του Γραφείου του Πρύτανη, η Σύγκλητος, το Πρυτανικό Συμβούλιο, οι Αντιπρυτάνεις και ο Γραμματέας του ιδρύματος,

γ) τη δικαστική εκπροσώπηση του ιδρύματος ενώπιον όλων των δικαστηρίων, ελληνικών και αλλοδαπών, διαιτητικών δικαστηρίων και κάθε άλλης αρχής δικαστικής ή διοικητικής.

3. Η γνωμοδοτική αρμοδιότητα ασκείται μέσω του Προϊσταμένου του Γραφείου, κατόπιν προεισήγησης ή μη δικηγόρου, κατά τις περί Ν.Σ.Κ. διατάξεις. Η δικαστική εκπροσώπηση του πανεπιστημίου διενεργείται είτε από τον Προϊστάμενο του Γραφείου, είτε από δικηγόρους, στους οποίους κατανέμονται οι υποθέσεις με ευθύνη του Προϊσταμένου.

4. Για την άσκηση ή μη ενδίκων βοηθημάτων και μέσων εισηγείται στη Σύγκλητο ο Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ., κατόπιν προεισήγησης δικηγόρου.

5. Στο Δικαστικό Γραφείο του πανεπιστημίου συνιστώνται δύο θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή, οι οποίοι επικουρούν τον Πάρεδρο του Ν.Σ.Κ. στο έργο του. Για την πρόσληψη εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4194/2013 «Κώδικα Δικηγόρων» (Α΄ 208). Μέχρι την πρόσληψη των δικηγόρων μπορούν να χρησιμοποιούνται δικηγόροι αμειβόμενοι κατά υπόθεση.

6. Ο Πρύτανης, ύστερα από έγκριση της Συγκλήτου και σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου του Γραφείου, μπορεί να αναθέσει την εκπροσώπηση του πανεπιστημίου σε οποιουδήποτε βαθμού δικαστήριο της Ελλάδας ή της αλλοδαπής και για συγκεκριμένη υπόθεση, σε δικηγόρο ή δικηγόρους που δεν ανήκουν στο Δικαστικό Γραφείο, αν αυτό επιβάλλεται από τον φόρτο των εκκρεμουσών στο Δικαστικό Γραφείο υποθέσεων ή λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης και της πολυπλοκότητας των νομικών προβλημάτων της.

7. Όλα τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου, τα όργανα των σχολών και των τμημάτων, όλο το προσωπικό κάθε κατηγορίας του ιδρύματος και τα όργανα διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) υποχρεούνται να παρέχουν στο Δικαστικό Γραφείο κάθε έγγραφο που κατέχουν ή ήθελε τους ζητηθεί από αυτό για τη νομική υπεράσπιση του πανεπιστημίου στις εκκρεμούσες στο Δικαστικό Γραφείο υποθέσεις της αρμοδιότητάς του, καθώς και να παρέχουν σε αυτό εγγράφως το ιστορικό (πραγματικό) της υπόθεσης.

8. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών υποχρεούται να παρέχει στο Δικαστικό Γραφείο την απαραίτητη για τη λειτουργία του υλικοτεχνική υποδομή. Για τη γραμματειακή υποστήριξη του Γραφείου, ο Πρύτανης διαθέτει μέχρι δύο διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου για χρονικό διάστημα όχι μικρότερο από δύο έτη, δυνάμενο να παραταθεί κάθε φορά για ίσο χρονικό διάστημα.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.