Μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσε Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ο νέος νόμος αποθάρρυνε έναν αριθμό υποψηφίων να δηλώσει συμμετοχή στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις

05/08/2017

Άκουσε το άρθρο

Λιγότεροι από τους μισούς υποψηφίους για τα ΑΕΙ που πήραν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις δήλωσαν , σε σχέση με πέρσι, συμμετοχή στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos φέτος δήλωσαν συμμετοχή στις Επαναληπτικές Εξετάσεις περίπου 310  υποψήφιοι από  650 περίπου πέρσι.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα ρύθμιση πέτυχε το στόχο που είχε θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποθαρρύνει   υποψηφίους να εκμεταλλευτούν  το μέχρι πέρσι ευνοϊκό  μέτρο.

Από φέτος η νέα ρύθμιση “Γαβρόγλου” προβλέπει στις  Επαναληπτικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων στα οποία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή με την αίτηση-δήλωση που υπέβαλαν το Φεβρουάριο (Ομάδας Προσανατολισμού, Γενικής Παιδείας, Ειδικά Μαθήματα και Μαθήματα Ειδικότητας, πρακτικές δοκιμασίες) και όχι μόνο σε όποιο απουσίασαν, όπως συνέβαινε μέχρι πέρσι.

 Με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις, η συμμετοχή του υποψηφίου στις εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ακυρώνεται, όπως και η βαθμολογία και η επίδοσή του σε μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει ήδη εξεταστεί, και ο υποψήφιος λογίζεται ως μη εξετασθείς.

Οι υποψήφιοι εισάγονται στις σχολές ή Τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε  ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων της τακτικής εξεταστικής περιόδου και συγκεκριμένα:

α) οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων εισάγονται σε  ποσοστό θέσεων 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων ανά Τμήμα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και  

β) οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων εισάγονται σε  ποσοστό θέσεων 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων ανά Τμήμα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και σε Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προκύπτει τουλάχιστον μία θέση ανά Τμήμα.

Προϋπόθεση για την εισαγωγή σε κάποια σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι να λάβουν οι εξεταζόμενοι στις επαναληπτικές αυτές εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα των Πανελλαδικών Εξετάσεων της τακτικής εξεταστικής περιόδου της αντίστοιχης κατηγορίας ημερησίου λυκείου (ΓΕ.Λ, ΕΠΑ.Λ) στη συγκεκριμένη σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (6)

Νικος
|

Υπαρχει μια πολυ σημαντικη λεπτομερια.
Τα θεματα των επαναλληπτικων πανελλαδικων ειναι τα ιδια με αυτα των εξετασεων ομογενων που κατα γενικη ομολογια ειναι πολυ ευκολοτερα των κανονικων εξετασεων λογω του οτι τα παιδια των ομογενων ειναι μακρυα απ την Ελλαδα, τα φροντιστηρια κλπ.

Εριξα μια ματια σε Μαθηματικα και Φυσικη του 2018 και τα θεματα ηταν ΓΕΛΟΙΑ σε σχεση με αυτα των κανονικων εξετασεων.

Μαρία
|

Να λάβετε υπόψη ότι α) οι υποψήφιοι αυτοί χάνουν το δικαίωμα του 10% τις επόμενες 2 χρονιές β) ότι μηδενίζονται οι επιδόσεις τους σε όλα τα μαθήματα γ) χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής σε στρατιωτικές σχολές/ πυροσβεστικής και αστυνομίας γ) ότι απαιτείται να ξεπεραστεί η βάση του κάθε αντίστοιχου τμήματος σύμφωνα με τις βάσεις των πανελλαδικών του Ιουνίου, προκειμένου να περάσουν δ) ότι πιθανά δεν θα έχουν την υποστήριξη φροντιστηρίου, καθώς μεγάλο ποσοστό των οικογενειών των υποψηφίων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο επιπλέον κόστος των ιδιαίτερων μαθημάτων, (αν βρεθεί καθηγητής που επιθυμεί να εργαστεί τον Αύγουστο), αφού: αφενός δεν συμπληρώνονται φροντιστηριακά τμήματα επαναλ. πανελλην. και αφετέρου τον Αύγουστο είναι όλα τα φροντιστήρια κλειστά (τουλάχιστον στην επαρχία). ε) ότι λόγω έκτακτων προβλημάτων υγείας τα άτομα αυτά είναι αναγκασμένα να μαζέψουν τις εναπομένουσες ψυχικές δυνάμεις τους και να ξανα-υποστούν τη διαδικασία των πανελλαδικών, ενώ οι υπόλοιποι απολαμβάνουμε το καλοκαίρι μας και με περισσή ευκολία και κακία τους κατακρίνουμε, ενώ καταβάθος σχεδόν κανείς μας δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση τους !!

Γιώργος
|

Θα εξαρτηθεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν και από τη δυσκολία των θεμάτων. Ίσως να μην είναι μεγάλος ο αριθμός αυτός, αφού απαιτείται να ξεπεραστεί η βάση του κάθε αντίστοιχου τμήματος. Όλα είναι σχετικά και πιθανά@

Ηλίας
|

Πάντως είναι πολύ καλύτερο απ' το προηγούμενο σύστημα που με την παραμικρή αφορμή έπαιρνε κάποιος ένα χαρτί γιατρού και πήγαινε στις επαναληπτικές για πλάκα. Δεν είναι το τέλειο σύστημα και σίγουρα παίρνει βελτίωση αλλά δεν είναι και χειρότερο απ' το προηγούμενο!

Αυτό που προβάλεται γενικά ως επιχείρημα με τους δύο μήνες εξτρά διαβάσματος το βρίσκω σαθρό καθώς ήδη πολλοί μπορούν να έχουν αυτό το προνόμιο :

1) παλαιότεροι απόφοιτοι (αφού δεν ξαναφοιτούν και έχουν περισσότερο χρόνο από τους άλλους)
2) όσοι εξαντλούν τις απουσίες τους (3-4 εβδομάδες που δεν πατάνε σχολείο)

Και να μην ξεχνάμε πως κάποτε δεν υπήρχαν καν επαναληπτικές εξετάσεις ...

Πέτρος
|

Ωραία τα λέτε, τ ότι αστυνομία κ στρατό δεν μπαίνουν όμως δεν βλέπω να το λέει κανείς....... Αυτό είναι αδικία

Γιάννης Πλατάρος
|

Εγώ κατάλαβα ότι βρέθηκε ο κατά τεκμήριο πραγματικός αριθμός των ασθενούντων στατιστικά.
Είναι 310, στατιστικά σημαντικός αριθμός, αφού είναι επί του όλου πληθυσμού, όπου και ο πληθυσμός ήταν ένα τεράστιο νούμερο
105 .000 οι υποψήφιοι.
71.000 οι θέσεις.
Έχουμε όλα τα δεδομένα.
το 0,5% του υπουργείου είχε μια αυθαιρεσία ή όχι;
Από τα παραπάνω δεδομένα βρίσκεται :
Ποσοστό εισαγόμενων: 67%
Ποσοστό ασθενούντων κατά τεκμήριο σωστό: 0,3%
Η λογική λέει, ότι πρέπει να διεκδικήσουν το 0,3% των θέσεων. Σωστά;
Διεκδικούν λοιπόν το 0,5% των θέσεων, που είναι μεγαλύτερο με τις στρογγυλοποιήσεις, άρα οι φέτος ασθενήσαντες πάνε με πολύ καλούς όρους στις Πανελλήνιες.
Οι θέσεις που διεκδικούν είναι (πάλι κατά τεκμήριο) 0,5% Χ 71.000=355 , που με τις στρογγυλοποιήσεις στην μονάδα, θα είναι μάλλον παραπάνω.
Άρα θα περάσουν όλοι, διότι 310<355
Δεν θα περάσουν μόνο όσοι δεν γράψουν την βάση σε μια Σχολή. Αναμένεται, με τους δυό επιπλέον μήνες καθαρού διαβάσματος + το κέρδος διαβάσματος από το να μην πηγαίνουν Σχολείο, θα τους δώσει διαβατήριο να μπουν όλοι, εφ΄όσον δεν ανήκουν στους «τυπικά φοιτούντες» που υπολογίζεται - εκ των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων - σε ένα 20% των αποφοίτων.
Ξαναδιαβάζω τα παραπάνω να δω μην έχω κάνει λάθος κάπου και δεν βρίσκω, εκτός από μα εξωτερική υφαίρεση που δεν προκαλεί σημαντικό λάθος.
Αναμένεται λοιπόν, να μπούνε ιδίας δυσκολίας θέματα, να περάσουν άπαντες (Εννοούμε, όσοι δηλώσουν πολλές προτιμήσεις και τα θέματα είναι ίδιας ή και λίγο παραπάνω δυσκολίας από του Ιουνίου)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ