Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Μαθαίνοντας να κυβερνάμε «ηλεκτρονικά»

Οι προκλήσεις μιας νέας εποχής και οι στρατηγικές κατευθύνσεις της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια
Δημοσίευση: 19/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις κοινωνίες της Πληροφορίας, κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση στην είδηση, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την μετάδοσή της. Η «ψηφιακή συμπεριφορά» μας όμως, ξεκινάει από πού αλλού; Από τους χώρους της μάθησης.

Τις προκλήσεις και τις προσδοκίες μιας …νέας εποχής, θα αναλύσουν στη διάρκεια επιμορφωτικού συνεδρίου για την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» επιστήμονες αλλά και πολιτικοί που θα φιλοξενηθούν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και ώρα 10.00 π.μ. στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας που ασχολούνται με θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διευθυντές σχολείων αλλά και εκπαιδευτικοί.

Ποιο είναι το περιεχόμενο των ομιλιών που θα ακουστούν; Μπορεί το σημερινό σχολείο να εξελιχθεί σε κόμβο ανάπτυξης και καινοτομίας για την κοινωνία; Μπορεί το σημερινό σχολείο να επεκτείνει τα όριά του, να ξεπεράσει τους χωροχρονικούς φραγμούς και να αναδειχθεί σε κέντρο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας αυξάνοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό και το επιστημονικό της κεφάλαιο;
 
Αυτά και άλλα ερωτήματα θα αναλυθούν από τους ομιλητές του συνεδρίου «Ανοικτά Σχολεία για Ανοικτές Κοινωνίες» που συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Ελληνογερμανική Αγωγή και εντάσσεται στον κύκλο διεθνών συνεδρίων OPEN CLASSROOM του Δικτύου EDEN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση).

Στα ανοικτά εργαστήρια που θα γίνουν, θα παρουσιαστεί το όραμα για ένα ανοικτό σχολείο, έναν δυναμικό εκπαιδευτικό οργανισμό που λαμβάνει τα μηνύματα της εποχής, κατανοεί τα προβλήματα της κοινωνίας και μετατρέπεται σε κόμβο καινοτομίας και ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και ειδική επιμορφωτική συνεδρία με τίτλο «Εφαρμογές της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» που θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς τα σχολεία μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο και στον τομέα αυτό.

Για το θέμα μίλησε στο esos o Γιώργος Παπαδόπουλος  Καθηγητής Πληροφορικής ( Εφαρμογές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  στη Δημόσια Διοίκηση)  της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σκοπός είναι να  παρουσιαστούν εφαρμογές  της  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και να εξεταστούν θέματα, όπως:

•    Η σύνταξη ενός ηλεκτρονικού εγγράφου
•    Η χρήση της ψηφιακής υπογραφής του συντάκτη και οι πληροφορίες που αυτή
περιλαμβάνει
•    Η ασφαλής διαχείριση των ψηφιακά υπογεγραμμένων εγγράφων και η αποδοχή τους

Στη διάρκεια των εργαστηρίων αυτών, θα περιγραφεί ένα άμεσα εφαρμόσιμο και απολύτως λειτουργικό μοντέλο ηλεκτρονικής διακίνησης  δημοσίων  εγγράφων,  το οποίο στηρίζεται στην υπάρχουσα υποδομή.

Ακόμη, θα γίνει αναλυτική επίδειξη των δυνατοτήτων της  Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης Ermis, ως ψηφιακού αποθετηρίου εγγράφων  και η χρήση της όχι μόνο από τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και από τους Έλληνες πολίτες για την εμπέδωση της κουλτούρας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τέλος, θα αναδειχθεί ο ρόλος των σχολείων, μέσα από σεμινάρια Σχολικών Συμβούλων και δράσεις  της Ε.Ε. ως μονάδων επιμόρφωσης  των  στελεχών του Δημοσίου και των πολιτών.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ