Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 02/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εγγραφο- απάντηση  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ύστερα από ερώτηση του Βουλευτή Νότη Μηταράκη, σχετικά με τα Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Σχόλια (25)

 
Καληνύχτα
06 Οκτ 2018 21:42

@Ελλάδα
Δυστυχώς δεν υπάρχει εκπροσώπηση για να γίνει κάτι τέτοιο και αλλά πολλά.

 
Ελλαδα
06 Οκτ 2018 17:30

@Καληνύχτα Και τοσα χρονια δεν εχετε παει ακομα στα Ευρωπαικα Δικαστηρια;

 
Καληνύχτα
05 Οκτ 2018 00:20

@Ελλάδα
Δεν έχεις επαγγελματικά δικαιώματα ως μηχανικός και δεν μπορείς να ασκήσεις τις επαγγελματικές δραστηριότητες των υπομηχανικών.
Καληνύχτα Ελλάδα

 
@Ελλαδα
04 Οκτ 2018 23:31

Ακριβως ετσι ειναι. Επαγγελματικα δικαιωματα υπο-μηχανικων υπαρχουν ακομα. Ναι στην Ελλαδα του 21το αιωνα συζηταμε ακομα για τον ορο "ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ". Παγκοσμια πατεντα επαγγελματικου τιτλου.

 
Ελλαδα
04 Οκτ 2018 20:05

Τα Πτυχια γραφουν πανω ΄΄ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ΄΄ και τα επαγγελματικα δικαιωματα ειναι Υπομηχανικου;

 
Οδυσσέας
04 Οκτ 2018 12:25

Τα παλιά κόμματα σίγουρα δεν έκαναν τίποτα για τα ΕΔ όμως αυτη η κυβέρνηση είναι που έκανε τους διπλωματούχους μάστερ , αυτή εφάρμοσε τις ηλεκτρονικές διαδικασίες τοπογραφικων και οικοδομικων αδειών και δεν έδωσε καμία άμεση λύση για 200000 και πλέον πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ. Άρα αφού εφάρμοσε τα νέα δεδομένα χωρίς να εξιχρονιζει τα παλιά κακώς κείμενα έχει την πλήρη ευθύνη

 
Mihalis
04 Οκτ 2018 12:07

Δυστυχώς αυτό είναι το πιο τραγικό στην ανωτέρω ανακοίνωση.
Το ΤΕΕ απαντάει λες και είναι εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου. Από την πολιτική ηγεσία δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Ηταν που ήταν στραβό το κλίμα , ήρθε το ΣΥΡΙΖΑ να αποτελειώσει όλους τους πτυχιούχους πολιτικούς μηχανικούς. Μόνο μέσω ευρωπαϊκών δικαστηρίων ότι γίνει.
Αλλά μέχρι τότε ποιος θα ταΐζει τις οικογένειες μας;

Απίστευτο πάντως να μπορείς να δουλέψεις ελεύθερα στο εξωτερικό και να μην μπορείς στην χώρα που πήρες το πτυχίο

 
Απόφοιτος
04 Οκτ 2018 07:03

Ρωτάνε τον Υπουργό και ο Υπουργός απαντάει δια μέσου του ΤΕΕ.Μάλιστα.Οι εκλογές πλησιάζουν...

 
ανέντιμο
03 Οκτ 2018 23:30

Οι μηχανικοι των ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δει τίποτα θετικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι ανέντιμο από την πλευρά του κυρίου Γαβρόγλου να κλείσει με τις συνέργιες τα ΤΕΙ και τα τμήματα μηχανικών τεχνολογικής εκπαίδευσης χωρίς να βγάλει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.
Αλήθεια τι γίνεται με τις επιτροπές των επαγγελματικών προσόντων;

 
Βασίλης
03 Οκτ 2018 22:32

@@thomas

οι δηλώσεις σου είναι απαράδεκτες να τσουβαλιάζεις με αυτόν τον τρόπο μια ολόκληρη επαγγελματική κατηγορία. Αυτό που πάντα διεκδικούσαν οι Μηχανικοί ΤΕ από όλες ανεξαρτήτως τις κυβερνήσεις είναι το δίκαιο αίτημά τους για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και πολλοί ήταν αυτοί πού ήλπιζαν στα ευαίσθητα αντανακλαστικά μιας αριστερής κυβέρνησης. Και αντί αυτού τι βλέπουμε; Κλείσιμο σχολών και κείμενα σαν το παραπάνω. Άντε να κάνουμε υπομονή να δούμε.

 
Mike
03 Οκτ 2018 21:11

Φίλε μου ,μάλλον δεν έχεις ουδεμία επαφή με την πραγματικότητα.
Προφανώς και τα αλλά κόμματα μας είχαν του πεταματού αλλά πλέον με τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει ο Συριζα (εκτός και αν δεν κυβερνούν αυτοι) οδηγούν τους πτυχιούχους πολίτικους μηχανικούς σε άμεσο κλείσιμο των γραφείων τους.
Άνθρωποι με οικογένειες δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν φαγητό στα παιδιά τους ,μιας και το μεγαλύτερο μερος των εσόδων πηγαίνει σε ΑΓΟΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΟΜΑΤΟΥΧΟΥΣ και εσύ μιλάς σαν να είσαι από άλλο πλανήτη.
Το μήνυμα σου είναι άκρως προσβλητικό και παραπλανητικό βασισμένο σε κομματικά κριτήρια και μόνο.Απορώ πως το άφησαν να ανέβει.

Ο υπουργός δεν μίλησε για κατάργηση των ΤΕΙ αλλά για συγχώνευση και άμεση απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Τελικά τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων έγιναν master των διπλωματούχων με το ΤΕΕ να πανηγυρίζει

 
BSK
03 Οκτ 2018 20:57

@@THOMAS

Τελικά εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ το θράσος σας δεν έχει όρια. Κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γιατί λέτε δεν έκαναν τίποτα για τα ΤΕΙ, και σε μεγάλο βαθμό έχετα δίκιο. Εγώ όμως ξέρω ότι το 2014 η τότε κυβέρνηση είχε αναγωρίσει, στα πλαίσια του ανοίγματος του επαγγέλματος, με νόμο το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος μηχανικού σε όλους τους πτυχιούχους Ανωτατης εκπαίδευσης με δημιουργία επιπέδων ευθύνης στη βάση ΠΔ , τα οποία θα έβγαιναν στη συνέχεια . Ο Σπίρτζης κατήργησε το νόμο και περιόρισε το δικαιωμα ασκήσεως επαγγέλματος μόνο στους Διπλωματούχους.

Ο Γαβρόγλου με τα ανοσιουργήματα τα οποία νομοθετεί καταστρέφει κι εξοντώνει επαγγελματικά εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών αποφοίτων ΤΕΙ, τα πτυχία των οποίων εξαυλώνει. Δεν πρόκειται μόνο για Μηχανικούς αλλά για όλες τις ειδικότητες αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για ισοτίμηση πτυχίου με τα πτυχία του ΠΔΑ ή των υπολοίπων νέων Τμημάτων. Το χειρότερο ειναι ότι έχετε το θράσος να μας λέτε ότι ποτέ κανείς μας δεν ψηφισε ΣΥΡΙΖΑ, οπότε καλά μας κάνει και μας καταστρέφει τη ζωή ο Γαβρόγλου.

Μας λέτε οτι ο Γαβρόγλου είναι υπεύθυνος μόνο για τα δικά του έργα, αλλά δε μας λέτε ποια είναι τα έργα αυτά. Η τετραετής σχολή Μηχανικών στο ΠΔΑ η οποία θα δημιουργήσει Μηχανικούς ΠΕ με δικαιώματα Μηχανικού ΤΕ ( αν τα εκδώσει ποτέ - που μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση) είναι έργο του. Θεωρείτε ότι είναι σοβαρό κάτι τέτοιο, καθώς οι άνθρωποι αυτοι θα συνιστουν μια ακόμη κατηγορία Μηχανικων; Το GRECOMASTER είναι σοβαρό; Οταν όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι βάσει της συνθήκης της Μπολώνια το INTEGRATED MASTER ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΟ ΠΤΥΧΙΟ σε 3+2 έτη και ΟΧΙ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟ ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ, το οποίο είναι Ελληνική ΠΑΤΕΝΤΑ;

Τέλος αυτό το σθένος του υπουργού ποτυ το είδατε; Αυτός δεν είναι που έλεγε ότι όταν μίλησε για επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικών ΤΕ, τον έπαιρναν διάφοροι τηλέφωνα γιατί τα συμφέροντα ήταν πολλά και μεγάλα; Ο ίδιος είπε στη συνέχεια οτι τον "'έπεισε" το ΤΕΕ, το οποίο στην αρχή κατήγγειλε για παρεμβάσεις. Αυτό είναι το "σθένος" Γαβρόγλου; Η μήπως επιδεικνύει "σθένος" όταν απειλεί Θεολόγους με πειθαρχικά μέτρα αν δεν διδάξουν τα προγράμματα σπουδών τα οποία ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ το ΣΤΕ; Υ

Η υπομονή έχει εξαντληθεί.

 
ΤΗΕΟ
03 Οκτ 2018 20:48

ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΕΔ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΞΕΛΗΞΕΙ ΤΟ ΠΑΔΑ ΣΕ 5ΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

 
@THOMAS
03 Οκτ 2018 16:48

Ο ΣΥΡΙΖΑ σου έφταιξε αγαπητέ για ιδρύματα που δεν δημιούργησε ο ίδιος;
Τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που ψήφιζες τι εκαναν;;
Να σου υπενθυμίσω εγώ, το απόλυτο τίποτα!!
Βγαίνετε και απειλειτε ότι θα τον μαυρισετε στις εκλογές λες και τον είχατε ψηφίσει ποτέ! Ποτέ κάνεις σας.
Από τα social media και κυρίως των μηχανικών ΤΕ δεν είδαμε ποτέ υποστηριξη από το 2012 και μετά και έρχεστε τώρα και μας λέτε μαύρο στις εκλογές, ποιοί;
Να αποδωσετε ευθύνες στους δικούς σας και όχι στην κυβέρνηση που προσπαθεί να εξυγιάνει αυτό το χαοτικό τοπίο που δημιουργήθηκε επί των ημερών σας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπητέ είναι υπόλογος για το ΠΑΔΑ και για τις υπόλοιπες συγχωνεύσεις που έγιναν σε Ιονιο, Ήπειρο, Θεσσαλία.
Αν και αυτός δημιουργησει τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα τότε ΝΑΙ , να βγούμε να τον κατηγορήσουμε και να τον μαυρίσουμε, μέχρι τότε όμως ας τον αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο του γιατι μέχρι στιγμής είναι στη μισή διαδρομή του εγχειρήματος.
Βγηκε ενας Υπουργός στα τόσα χρόνια με πυγμή, σθένος, διπλωματία, γνωστης της πραγματικότητας που προσπαθεί να βάλει μια ταξη στο χάος που υπήρχε και θα πέσουμε να τον φαμε τον άνθρωπο;
Λίγο σεβασμός και υπομονή παρακαλώ.

 
αποφοιτος μηχανικος ΤΕ
03 Οκτ 2018 16:08

Ελλαδα 2018.

 
THOMAS
03 Οκτ 2018 15:24

Άλλα 30 χρόνια στην κατάψυξη οι Μηχανικοί ΤΕ, αν θέλετε εσείς οι ΤΕ ξαναψηφίστε Σύριζα ?

 
as
03 Οκτ 2018 12:21

Ααα ρε Ελλαδιτσα... Ο υπουργός ρωτάει το τεε και το τεε το ρίχνει στα υπουργεία για προεδρικά διατάγματα... Τουλάχιστον αστεία η κατασταση

 
Mike
03 Οκτ 2018 10:42

Σε ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής στην Βουλή απαντάει το ΤΕΕ.
Ρε παιδιά θα τρελαθούμε τελείως.
Πολιτική ηγεσία δεν υπάρχει για να απαντήσει για τα επαγγελματικά δικαιώματα;
Από που και ως που είναι δουλειά του ΤΕΕ ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το ΤΕΕ;
Απ την μία κυνηγάει τους πτυχιούχους και απ την άλλη το ορίζουν αρμόδιο για τα επαγγελματικά δικαιώματα.Μπράβο στην κυβέρνηση .

 
Νίκος
03 Οκτ 2018 10:17

Ποιους Υπομηχανικους θυμάται? Τα πτυχία γράφουν Μηχανικοί ΤΕ.

 
Βασίλης
03 Οκτ 2018 09:58

"To TEE μεριμνά για την τήρηση των εκ του νόμου προβλεπομένων σχετικά με τα υφιστάμενα επαγγελματικά δικαίωματα των Μηχανικών, Διπλωματούχων και Πτυχιούχων, ως επιβάλλει η αρχή της τήρησης της νομιμότητας και η ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος"

Για τα μη υφιστάμενα επαγγελματικά δικαιώματα που εκ του νόμου θα έπρεπε να υφίστανται ποιος μεριμνά; Στο κείμενο αναφέρεται - σε δυο σημεία -ότι ο υπεύθυνος για την μη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που υποχρεούται να εκδώσει η Διοίκηση είναι το Υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά τον αυτοτελή τριγωνισμό και τις διορθώσεις σφαλμάτων δια της μεθόδου των ελαχίστων τετραγώνων εν έτη 2018 δεν αξίζει να το σχολιάσω.

 
Ribopaido
03 Οκτ 2018 09:09

@Τσίρκος

Ετσι ακριβώς. Σοβαροί ελέγχοι και ανοιχτό επάγγελμα. Α

 
Τσίρκος
03 Οκτ 2018 01:17

Ως απόφοιτος ΗΜΜΥ ΕΜΠ η άποψη μου (για το επάγγελμα των μηχανικών) είναι ΟΛΟΙ οι κάτοχοι σχετικών πτυχίων να μπορούν δίνουν σοβαρές εξετάσεις για την εγγραφή στο ΤΕΕ και την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Οι συνεντεύξεις για εγγραφή στον αντίστοιχο κλάδο του ΤΕΕ πρέπει να τελειώσουν. Άνοιγμα των επαγγελμάτων σε ολους τους πτυχιούχους και σοβαρός έλεγχος όσων ασκούν επαγγέλματα μηχανικών.

 
Κάτι δεν πάει καλά...
02 Οκτ 2018 23:36

Η θέση του τεχνικού επιμελητηρίου φάσκει και αντιφάσκει από τη μία μεριά μας λέει ότι οι απόφοιτοι των Τμημάτων δομικών έργων, έργων υποδομής και τοπογραφίας δεν έχουν καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, δεν υπάρχουν εξουσιοδοτικές διατάξεις που να τους ισότιμα με τους υπομηχανικούς και τους τεχνολόγους για να δουλέψουν βάση αυτών και από την άλλη έρχεται και μας λέει ότι έχουν δικαιώματα και είναι αυτά που απορρέουν από τα βασιλικά διατάγματα.
Και τώρα γεννάται το ερώτημα τι δεν έχω καταλάβει;

 
κορπορατισμός στο μεγαλείο του
02 Οκτ 2018 20:03

Ο κ. Σπίρτζης διετέλεσε συνδικαλιστής και πρόεδρος του ΤΕΕ. Δεν βλέπει καμία διαφοροποίηση στους ρόλους του αυτούς με τον ρόλο του ως υπουργού; Για αυτόν τον λόγο αντί να απαντήσει ως υπουργός γίνεται απλός διαβιβαστής εγγράφων του επιμελητηρίου; Το ΤΕΕ κατά την γνώμη της κυβέρνησης εκφράζει με τον ποιο έγκυρο τρόπο το δημόσιο συμφέρον; Με ποιο έγκυρο τρόπο από ότι θα μπορούσε ο ίδιος να το κάνει;

 
Νικόλαος
02 Οκτ 2018 19:43

Σε ποιο έτος και ποιον αιώνα βρίσκεται άραγε το ΤΕΕ όταν επικαλείται νομοθεσία της χούντας και του 1930; Μάλλον οι πτυχιούχοι μηχανικοί θα πρέπει να ανατρέξουν στη νομοθεσία του Όθωνα για να δικαιωθούν; Έτσι οδηγεί το ΤΕΕ την Ελλάδα στον 21ο αιώνα...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ