ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πειθαρχικές διώξεις σε όσους εκπαιδευτικούς δεν εφαρμόσουν τα αναλυτικά προγράμματα για τα Θρησκευτικά

ΥΠΠΕΘ: Aπαράδεκτη πρακτική από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εις βάρος των εκπαιδευτικών
Δημοσίευση: 02/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πειθαρχικές διώξεις θα ασκηθούν στους εκπαιδευτικούς που διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζουν τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών  του υπ. Παιδείας στο μάθημα των Θρησκευτικών .

Ο  νέος Γ.Γ. του υπουργείου   Ηλίας Γεωργαντάς , με αφορμή έγγραφα της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων  που στάλθηκαν στα σχολεία, ζητά από τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση του προβλεπόμενου αναλυτικού προγράμματος καθώς και να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τη μη τήρησή του σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας , με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως: "η ΗΠΕΘ απέστειλε σύνολο ενδικοφανών εγγράφων καθώς και ανακοίνωσή της προς τους Διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας τους να τα διαβιβάσουν στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών. Με αυτή την ενέργεια προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να μην διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με το νόμιμο πρόγραμμα σπουδών".

Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει  παράνομη την  ενέργεια αυτή της  Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ και προειδοποιεί πως  

Α. Δεν πρόκειται να ανεχθεί παράνομες ενέργειες που επισείουν πειθαρχικές ευθύνες.

Β. Δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διαταράξει την εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων και πολύ περισσότερο να ασκείται μία τέτοια απαράδεκτη πρακτική από την ΠΕΘ σε βάρος των εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας την ενέργεια της ΠΕΘ δήλωσε: «Στη δημοκρατία μας υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Στον ευαίσθητο χώρο την εκπαίδευσης πολύ περισσότερο δεν δικαιολογούνται αυθαιρεσίες και παρανομίες σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή σε βάρος των μαθητών.  Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας και αυτή καθορίζει όλα όσα αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν αναχρονιστικές, σκοταδιστικές και παράνομες προτροπές και δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να τύχουν αποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα.  Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών όπως έχουν αποδείξει θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους, αρνούμενοι και αυτή τη φορά να ακολουθήσουν τις  απαράδεκτες προτροπές να παρανομήσουν».

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προς τους εκπαιδευτικούς

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων  και το έγγραφο προς τους εκπαιδευτικούς, που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, έχει ως εξής:

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων εύχεται  σε όλους σας καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!

Η νέα σχολική χρονιά, ωστόσο, ξεκινά με προβλήματα που δημιουργεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στους/στις μαθητές/τριες, στους γονείς τους, στον θεολογικό και εκκλησιαστικό κόσμο με την ασκούμενη πολιτική της στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου  προσπαθεί με κάθε τρόπο  να επιβάλει την εφαρμογή στα σχολεία των νέων πολυθρησκειακών Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών που εισήγαγε ο προκάτοχός του κ. Νικόλαος Φίλης, αγνοώντας την καθολική αντίδραση προς αυτά τα Προγράμματα της πλειονότητας των γονέων, των Θεολόγων εκπαιδευτικών, των ιερέων, μοναχών/μοναζουσών, Επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Προπαντός, όμως, ο κ. Υπουργός αρνείται να εφαρμόσει τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας   (ΣτΕ),  οι οποίες ακυρώνουν τα προαναφερόμενα Προγράμματα, επειδή αυτά εισήγαγαν στα σχολεία μάθημα Θρησκευτικών αντιορθόδοξο και αντισυνταγματικό και τα οποία, εκτός των άλλων, όπως με έμφαση αναφέρουν οι αποφάσεις του  ΣτΕ, οδηγούν σε προσηλυτισμό.

Ο Υπουργός Παιδείας οχυρώνεται πίσω από αίολα επιχειρήματα, όπως ότι το ΣτΕ ακύρωσε τα ΦΕΚ του κ. Φίλη και όχι τα δικά του ΦΕΚ. Αξίζει να επισημανθούν τα παρακάτω ως απάντηση σε αυτήν την υπουργική συμπεριφορά:

1. Ο κ. Υπουργός ενώ μέμφεται με σφοδρότητα όσους υπερασπίζονται με νομικά επιχειρήματα αλλά και νομικά αποδεικτικά στοιχεία την ορθόδοξη παιδεία στη χώρα μας  αρνείται  να εφαρμόσει τις αποφάσεις του  ΣτΕ,  με το επιχείρημα ότι τα Προγράμματα που εφαρμόζονται το τρέχον διδακτικό έτος έχουν διαφορετικό αριθμό ΦΕΚ. Στον κ. Υπουργό, όμως, έχει σταλεί ησυγκριτική μελέτη του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων και η οποία αποδεικνύει  ερευνητικά και επιστημονικά, με αξιόπιστο και έγκυρο μεθοδολογικό τρόπο, ότι τα Προγράμματα Γαβρόγλου (2017) είναι πανομοιότυπα και ταυτόσημα με τα Προγράμματα του κ. Φίλη(2016)!

2. Ο κ. Υπουργός, υπηρετών την Ελληνική Δημοκρατία και κοινωνία όφειλε και οφείλει να τηρεί το Σύνταγμα της χώρας και να σέβεται τις αποφάσεις της διακριτής δικαστικής εξουσίας, που στηρίζει και προστατεύει τη συνταγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(7/2010, ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ 2010, σελ. 513), ηΔιοίκηση μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, έχει υποχρέωση, να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο αυτής και  «όχι μόνο να θεωρήσει ως ανύπαρκτες τις ακυρωθείσες με την απόφαση αυτή διοικητικές πράξεις αλλά και με θετικές ενέργειές της να χωρίσει (προβεί) στην αναμόρφωση της δημιουργηθείσας,  βάσει των έν λόγω πράξεων, καταστάσεως, ώστε να επανέλθουν τα πράγματα στην θέση που θα βρίσκονταν, αν οι πράξεις αυτές δεν είχαν εκδοθεί».

Άλλωστε και στο άρθρο 50 παρ. 4 του Π.Δ. για το ΣτΕ (18/1989), ορίζεται ότι: «Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο». «Ο παραβάτης εκτός από την δίωξη κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα (παράβαση καθήκοντος) υπέχει και προσωπική ευθύνη για αποζημίωση».

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, εφόσον στις δυο πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν το μάθημα των Θρησκευτικών, το  ΣτΕ  διέγνωσε  ως αντισυνταγματικό τον πολυθρησκειακό χαρακτήρα των Προγραμμάτων, το Υπουργείο Παιδείας υποχρεούται να αποσύρει οποιοδήποτε πολυθρησκειακό Πρόγραμμα και να επαναφέρει το προηγούμενο Πρόγραμμα Σπουδών.  Η μη συμμόρφωσή τους συνεπάγεται μηνύσεις και αγωγές για αποζημιώσεις προσωπικά για κάθε υπεύθυνο. Το νομικό πλαίσιο της δημοκρατικής χώρας μας, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ζητήσουν αποζημιώσεις και ποινικές διώξεις εκείνων,που καταχρώμενοι την εξουσία τους, τους στερούν βασικά ατομικά δικαιώματα.

Αν δεν υπήρχε αυτή η συνταγματική και νομοθετική πρόβλεψη, θα μπορούσε το κάθε υπουργείο να δημοσιεύει σε νέα ΦΕΚ αενάως την ίδια υπουργική απόφαση, που τυχόν ακυρώνεται από το ΣτΕ, με αποτέλεσμα να καταργείται στην ουσία ο ρόλος του ΣτΕ και να στερούνται οι πολίτες την πρόσβαση στο φυσικό τους δικαστή.

Επιπλέον,επισημαίνεται, ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ευθεία παράβαση του άρθρ. 6 της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (εξασφάλιση δίκαιης δίκης)  την μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων των εθνικών δικαστηρίων από την κρατική διοίκηση και έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψη χώρες της Ευρώπης για το δεδομένο αυτό. Οι αποφάσεις του κ. Υπουργού, συνεπώς, προσβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

3. Επισημαίνουμε ακόμη κάτι πολύ σημαντικό, στο οποίο  πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία,ότι δηλαδή, οι «Φάκελοι του μαθητή»  που βασίζονται επάνω στα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών και διανεμήθηκαν στα σχολεία και κατά το τρέχον διδακτικό έτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά,είναι πανομοιότυποι, με απλές μόνον διορθώσεις ορθογραφικών λαθών, με τους «Φακέλους» που διανεμήθηκαν στα σχολεία κατά την περυσινή σχολική χρονιά.Οι «Φάκελοι» μάλιστα αυτοί, τυπώθηκαν πέρυσι, με απόφαση του κ. Γαβρόγλου τον Μάϊο του 2017, πριν ακόμη ο κ. Γαβρόγλου αλλάξει και μετονομάσει τα ΦΕΚ του Φίλη σε ΦΕΚ Γαβρόγλου . Τυπώθηκαν, συνεπώς, και βασίστηκαν κυριολεκτικά επάνω στα ΦΕΚ του Φίλη που ήδη ακύρωσε το ΣτΕ με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του και, ως εκ τούτου,ήταν και παραμένουν 100%  αντισυναντισυνταγματικοί.Αντισυνταγματικοί, επομένως, είναι και οι «Φάκελοι» της φετινής χρονιάς καθώς αποτελούν πιστά φωτοαντίγραφα των περυσινών όπως προείπαμε.

Από τα παραπάνω συνάγεται και η απάντηση  στο ερώτημα «ποιο μάθημα πρέπει να διδάξουν οι Θεολόγοι για να συντάσσονται  με το Σύνταγμα και τους Νόμους».

Ειδικότερα σύμφωνα με έγκριτους νομικούς «Κατά την Ελληνική Νομολογία, με την ακύρωση μίας υπουργικής απόφασης από το ΣτΕ, η τελευταία θεωρείται ως μηδέποτε εκδοθείσα και αναβιώνει αυτοδικαίως η προηγούμενη (ΣτΕ 4690/1983), εν προκειμένω το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του 2003, το οποίο και αυτό παρουσιάζει προβλήματα, αλλά ισχύει μέχρι να εκδοθεί κάποια νεώτερη απόφαση που θα περιλαμβάνει Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά, σύμφωνο με το Σύνταγμα, όπως το ερμήνευσε το αρμόδιο δικαστικό όργανο.    Αυτό οφείλουν κατά το νόμο να εφαρμόσουν οι Θεολόγοι για την τρέχουσα σχολική χρονιά και μέχρι το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις».

Συνεπώς τα επιχειρήματα του κ. Υπουργού καταρρίπτονται και έχουμε την πεποίθηση ότι θα καταπέσουν εκ νέου και νομικά με την εκδίκαση στο ΣτΕ των προσφυγών που έχουν γίνει και κατά των ΦΕΚ του κ. Γαβρόγλου.

Για όλα τα ανωτέρω ,α) γονείς μαθητών του ελληνικού σχολείου ήδη ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Υπουργείο και πάλι μαζικά τους «Φακέλους του μαθητή» που πρόσφατα διανεμήθηκαν στα παιδιά τους και β) επίσης γονείς μαθητών διά του πληρεξουσίου δικηγόρου τους κοινοποίησαν εξώδικη επιστολή στην Ένωσή μας, (την οποία συνημμένα σας κοινοποιούμε) και μας πληροφορούν ότι σκοπεύουν, σύμφωνα με τις πρόσφατες ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, να ασκήσουν μηνύσεις σε όλους όσους συμβάλλουν στη διδασκαλία των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά, η ύλη των οποίων ασκεί προσηλυτισμό στα παιδιά τους.

Κατόπιν όλων των παραπάνω σοβαρών εξελίξεων, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, έχοντας ήδη εδώ και πολύ καιρό ενημερώσει τον Υπουργό Παιδείας για όλες τις αντισυνταγματικές ενέργειες στον χώρο της θρησκευτικής παιδείας και, χωρίς ποτέ να έχει λάβει απάντηση από αυτόν, είναι υποχρεωμένη να κινηθεί, ώστε να προασπίσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των Θεολόγων αλλά και του μαθήματος των Θρησκευτικών. Γι΄ αυτό και απευθύνεται στους Θεολόγους εκπαιδευτικούς που είναι μέλη της και τους επισημαίνει τις δυνατότητες που έχουν να προστατευτούν από τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις και συνέπειες.

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς εκπαιδευτικός (θεολόγος ή δάσκαλος του Δημοτικού σχολείου που διδάσκει το μάθημα των Θρησκευτικών), έχει τη δυνατότητα  να αρνηθεί  να διδάξει  το μάθημα των  Θρησκευτικών  με την υφιστάμενη κατάσταση ακόμη και αν του δοθεί εντολή προς τούτο, διότι τα συγκεκριμένα Προγράμματα και «Φάκελοι μαθήματος» κρίθηκαν αντισυνταγματικά με τις αποφάσεις της Ολομελείας  του Συμβουλίου Επικρατείας 660/2018 και 926/2018.Η άρνησή του αυτή δεν επισύρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος του ούτε πειθαρχική, ούτε και ποινική. Αρκεί να αναφέρει, ότι αρνείται να διδάξει κάτι «προδήλως αντισυνταγματικό», ως κυριαρχικώς και αμετακλήτως έχουν αποφανθεί οι προαναφερόμενες αποφάσεις  της Ολομελείας  του ΣτΕ, οι οποίες, πέραν της προδήλου αντισυνταγματικότητας της πολυθρησκευτικής ύλης, επισημαίνουν περαιτέρω και την δια της διδασκαλίας αυτού διάπραξη της αξιοποίνου πράξεως του προσηλυτισμού και μάλιστα ομαδικώς και υπό συνθήκες ιδιαιτέρως επιβαρυντικής περιστάσεως.

Με βάση τα παραπάνω,  η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία μπορεί να διεξάγεται νόμιμα και συνταγματικά από τους διδάσκοντες μόνον με την ύλη του προηγούμενου Προγράμματος και των βιβλίων του (2003-2006).

Η αναλυτική επιστημονική και νομική τεκμηρίωση όλων των παραπάνω θέσεων παρουσιάζεται και αποδεικνύεται και από τα επισυναπτόμενα κείμενα.

Η ΠΕΘ νομικά αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσον θα στηρίξει αποτελεσματικά τους Συναδέλφους/Συναδέλφισσες, αν και όποτε χρειαστεί, ώστε απερίσπαστοι/ες να επιτελούν το ζωτικής σημασίας για την ελληνική νεολαία, έργο τους.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε σε όλους σας καλή δύναμη στο θεάρεστο έργο σας!

 

Σχόλια (25)

 
Ι.Τ.
04 Οκτ 2018 22:33

Η εντολή είναι καταφανώς αντίθετη προς το Σύνταγμα. Αυτό δεν είναι εκτίμηση της ΠΕΘ. Είναι συμπέρασμα του ΣτΕ που με δύο αποφάσεις έχει ακυρώσει τα νέα Προγρ. Σπουδών στα Θρησκευτικά, με σκεπτικό μάλιστα τόσο αναλυτικό που κανένας Υπουργός δεν μπορεί να ξεφύγει με νομικίστικα κόλπα όπως αυτό του κ. Γαβρόγλου που έσπευσε πριν εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ να αλλάξει αριθμό Υ.Α. και υπογραφή, και με νέο ΦΕΚ που όμως έχει το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο με το ακυρωθέν, να καυχιέται τώρα ότι έχει νόμιμο Πρόγραμμα!
Ευθύνες υπάρχουν. Και δεν είναι πειθαρχικές (των Θεολόγων) αλλά άλλου είδους πολύ χειρότερου, του ίδιου του Υπουργού. Ήδη διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία σε βάρος του κ. Γαβρόγλου μετά από μήνυση εναντίον του για τα Θρησκευτικά από Σύλλογο γονέων. Θα ζητήσει την άρση της ασυλίας του;

 
Νίκος Κ
04 Οκτ 2018 18:15

Η ένωση θεολόγων καλεί σε διδασκαλία από ένα βιβλίο που (καλώς ή κακώς) δεν υπάρχει στο αναλυτικό πρόγραμμα. Εντυπωσιακό!

Αύριο μεθάυριο να αναμένουμε την ένωση Χημικών να μας πει ποιό βιβλίο επιλέγει για διδασκαλία στα Λύκεια, καθώς και την ένωση Φιλολόγων να επιλέξει το καλύτερο βιβλίο για τα αρχαιοελληνικά ιδεώδη των γυμνασιόπαιδων.

 
Μανώλης
03 Οκτ 2018 20:14

@ΘΝΑΣΗΣ
Μην το λες αυτό αγαπητέ, το αντίθετο ισχύει. Σύμφωνα με τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα, ο δημόσιος υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει ακόμη και τις αποφάσεις της Διοίκησης που ο ίδιος θεωρεί παράνομες, δηλώνοντας όμως την αποψή του. Υπάρχει μια εξαιρετικά ειδική περίπτωση να μην εφαρμόσει εμφανώς παράνομες αποφάσεις απευθυνόμενος παράλληλα στον Πρωθυπουργό ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν πχ τον διατάξουν να διαπράξει κακουργήματα. Αν επιλέξει αυτό το δρόμο, επειδή διαφωνεί με τον τρόπο που χειρίζεται το υπουργείο το μάθημα των θρησκευτικών, ή άλλα παρόμοια ζητήματα που στηρίζονται σε εκτιμήσεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει πειθαρχικές συνέπειες

 
Δημήτρης
03 Οκτ 2018 19:32

@ΘΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
Κάνετε λάθος συνάδελφε.
Σύμφωνα με το Μέρος Β ́ / Κεφάλαιο Α΄ / άρθρο 25 / §2 "Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του. Όταν όμως εκτελεί διαταγή, την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει, πριν την εκτέλεση, να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και να εκτελέσει τη διαταγή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η διαταγή δεν προσκτάται νομιμότητα εκ του ότι ο υπάλληλος οφείλει να υπακούσει σε αυτήν."
Άρα, για να θυμηθούμε τα του στρατού, "Εκτελείς και διαμαρτύρεσαι".

Μόνο στην περίπτωση της αντισυνταγματικής εντολής μπορεί ο υπάλληλος να μην εκτελέσει (Μέρος Β ́ / Κεφάλαιο Α΄ / άρθρο 25 / §3), αλλά και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις.

 
ΘΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
03 Οκτ 2018 18:30

Σύμφωνα με τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα ο δημόσιος υπάλληλος δεν είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει παράνομες αποφάσεις , αρκεί να το δηλώσει.

 
Μετά το μεσαίωνα
03 Οκτ 2018 15:09

Η ΠΕΘ δεν πρέπει να φοβαται την πολύπλευρη γνώση. Στο παιδί μου στα θρησκευτικά (του Δημοτικού) έλεγαν ότι τις δυστυχίες τις στέλνει ο Θεός για να δοκιμάζει τους ανθρώπους. Έλεος!
Κατηχητικό μπορεί να γίνεται ελεύθερα στις εκκλησίες.

 
Kατάργηση σχολικής προσευχής και μαθητικών παρελάσεων
03 Οκτ 2018 15:06

Εννοείται ότι πρέπει να καταργηθεί η δημόσια προσευχή σε σχολικούς χώρους και οι μαθητικές παρελάσεις. Δείτε το παράδειγμα της Γαλλίας, μιας αυστηρά καθολικής χώρας, που όμως εδώ και δεκαετιές έχει διαχωρίσει πλήρως την εκπαίδευση από τη θρησκεία.

Τα μαθήματα θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία πρέπει να ξεφύγουν από τη στείρα κατήχηση σε ένα δόγμα.

Στον 21ο αιώνα ζούμε, σε μια χώρα που υπερηφανεύεται ότι η αρχαία γραμματεία της αποτελεί συστατικό μέρος του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

 
Bifurcation
03 Οκτ 2018 14:48

ίσως πρέπει να βγουν απο τα μαθήματα με βαθμολογία μέχρι να εφαρμοστούν οι οδηγίες

 
@ΝΙΚΗΤΑΣ
03 Οκτ 2018 13:37

Να καταργήσουμε και την πρωινή προσευχή από τα σχολεία;
Nα καταργήσουμε και τις εικόνες από τις σχολικές αίθουσες, τον σταυρό από τη σημαία μας....τι άλλο έμεινε;..........Να σε προσλάβουμε να φτιάξεις το σχολικό πρόγραμμα.

 
Ωδή στο Πειθαρχικό
03 Οκτ 2018 13:28

Το πειθαρχικό,το πειθαρχικό
Πολύ το αγαπώ.
Αχ κιαν είναι ας πεθάνω
με ένα πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ
από πάνω.

 
Δον Κιχώτης
03 Οκτ 2018 12:26

Αποσπασματα από τη Θεία Λειτουργία θα έδιναν μεγαλύτερη αξία στο μάθημα. Πώς θα το προτείνεις όμως στη σημερινή Κυβέρνηση;

 
Alekos Salonikios
03 Οκτ 2018 12:13

ΑΠΟΡΙΑ

Ποιός (καθ-) ορίζει το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών στα (δημόσια και ιδιωτικά) σχολεία; Το Υπ. Παιδείας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, το ΣτΕ; Φυσικά, η απορία (και ο προβληματισμός) δεν αφορά μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών.

 
@Νικήτας
03 Οκτ 2018 11:49

Με την θεωρία του μαρξισμού και το οδηγό καταλήψεων που οδηγούν και στην πρωθυπουργία πρέπει να αντικατασταθεί το μάθημα των Θρησκευτικών και όχι με την μουσική.Ελλάδα η μοναδική μαρξιστική χώρα της Ευρώπης,φτωχευμένη,αμερικανογερμανόφιλη αλλά υπερήφανη σαν μαρξιστική.

 
Νικήτας
03 Οκτ 2018 10:51

Κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών και να αντικατασταθεί από μουσική και θεατρική αγωγή.

 
Αντώνης Φιλιππίδης
03 Οκτ 2018 10:19

Στους υπουργούς που δεν εφαρμόζουν τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ πότε θα επιβληθούν κυρώσεις;;;

 
Και η Ιεραρχία φυσικά απούσα.
03 Οκτ 2018 09:36

Πλήρης απουσία της Ιεραρχίας από το συγκεκριμένο θέμα.Όπως και για το σκοπιανό.Τελικά ο πρόωρος θάνατος του μακαριστού Χριστόδουλου ευνόησε πολλούς.Η παγκοσμιοποίηση και η νέα τάξη στο απώγειο της μόνο φυσικά στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ .Έτσι είναι η σημερινή αριστερά.Κάποια στιγμή η απούσα εκκλησία θα πληρώσει αυτά της τα λάθη.Θα είναι όμως αργά.Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ στα πειθαρχικά στην εκπαίδευση έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ εκατονταετίας.

 
Η ιστορία διδάσκει
03 Οκτ 2018 08:45

H νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ νομίζει πως θα επιβάλει την άποψή της δια πυρός και σιδήρου, αλλά μάλλον δεν έχει διαβάσει Α. Κάλβο "Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει".

 
Αρτούριος Σαμολαδάς
03 Οκτ 2018 08:06

Το πρόβλημα εδώ το έχει η κυβέρνηση η οποιά με πρωτοφανή χυδαιότητα δίδαξε την "απείθεια" και πρωτοστάτησε σε κινήματα όπως το "δεν πληρώνω" και το "ή αυτοί ή εμείς". Τώρα τα βρίσκει μπροστά της και καταφεύγει σε ακραίο αυταρχισμό για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Αντί να επικαλείται νόμους ο Γαβρόγλου γιατί δεν κάθεται σε ένα τραπέζι να το συζητήσει με την ΠΕΘ όπως θα έκανε πχ με τους νέους που κάνουν κατάληψη στα πανεπιστήμια;

 
Διονυσης
03 Οκτ 2018 06:18

Λυπηρό να απειλεί με πειθαρχικές διώξεις το Υπουργείο αλλά πιο λυπηρό να ξεσηκώνονται οι κύριοι της ΠΕΘ που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η κατήχηση δεν έχει θέση στα σχολεία. Ο κόσμος πάει μπροστά κύριοι. Το σχολείο ΔΕΝ πρέπει να διδάσκει ένα συγκεκριμένο δόγμα.
Υπουργέ προχώρα όσο και αν κοστίζει.

 
δάσκαλος
03 Οκτ 2018 04:02

Αν είναι δυνατόν!!!! Εφαρμογή αναλυτικού προγράμματος υπό τον πέλεκυ πειθαρχικών!!!!! Δεν τους έχουν πει εκεί στο Υπουργείο ότι για την εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων ενημερώνουμε, πείθουμε και εκπαιδεύουμε τους δασκάλους και δεν τους απειλούμε;
Μέχρι το 2015 απειλούσαν Δ/ντές Εκπ/σης και ΣΣ να μην προχωρήσουν στην αξιολόγηση που τότε ήταν νόμος του κράτους. Τώρα που είναι οι ίδιοι στην εξουσία εφαρμόζουν την ίδια τακτική από την ανάποδη!

 
Γ.Β.
03 Οκτ 2018 00:35

Απέναντι στην ανεύθυνη επίθεση της ΠΕΘ η ανεύθυνη άμυνα του ΥΠΠΕΘ. Και στη μέση οι εκπαιδευτικοί και τα νέα ΠΣ Θρησκευτικών που φέρνουν ελευθερία και ζωντάνια μέσα στην τάξη. Είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν με τη βία από ανθρώπους που καλώς ή κακώς δεν τα "χωνεύουν";

 
Στράτος
02 Οκτ 2018 23:42

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν το esos εξασφάλιζε και μας δημοσίευε το έγγραφο του νέου Γεν. Γραμματέα προς τις Περιφ. Διευθύνσεις με το οποίο ζητείται διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών.

Πρόκειται για πρωτοφανή "υπηρεσιακή" αυστηρότητα από την πλευρά του Υπουργείου. Αναζητώ την αιτία που ο συνήθως ήπιων τόνων Υπουργός τηρεί τώρα τόσο σκληρή στάση.

 
Αριστερά και πειθαρχικά.
02 Οκτ 2018 22:28

Τα πειθαρχικά αυξήθηκαν κατακόρυφα επί ΣΥΡΙΖΑ.Επί επαράτου δεξιάς ήταν πολύ λιγότερα.Αν η αριστερά προσπαθεί να επιβάλλει με πειθαρχικά και ΕΔΕ τις απόψεις της τότε πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον μας και τι μας περιμένει .Αρχίζω πραγματικά να τους φοβάμαι.

 
Ι.Τ.
02 Οκτ 2018 21:15

Φοβηθήκαμε!
Ο σοφός λαός λέει: "Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι".
Δεν φτάνει που πεισματικά αρνείται το Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή των αποφάσεων 660/2018 και 926/2018 της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες ακυρώθηκαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά, τώρα έρχεται να φοβερίσει τους Θεολόγους και Δασκάλους που τηρούν τη νομιμότητα και διδάσκουν τα παλιά Προγράμματα και δεν εφαρμόζουν τα νέα μαζί με τους Φακέλους Μαθήματος που έχουν ακυρωθεί!
Κι όλα αυτά αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου. Αλήθεια, οι ΣΕΕ του κλάδου των Θεολόγων θα αναλάβουν ως πρώτο και πρώτιστο καθήκον την έρευνα γύρω από την τήρηση ή μη του νέου Προγράμματος Σπουδών και θα συμμετέχουν στις πειθαρχικές διώξεις των Θεολόγων;
Ας μην προχωρήσει περισσότερο το Υπουργείο. Ήδη έκανε μεγάλο φάουλ με την ανακοίνωση αυτή. Αν συνεχίσει δεν θα γλιτώσει το πέναλτι και το γκολ των Θεολόγων είναι βέβαιο.
Θα επανέλθω αν χρειαστεί.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία το esos.
I.T., Θεολόγος

 
Δημήτρης
02 Οκτ 2018 20:49

Αυτά είναι τα ωραία!
Πού είναι οι εποχές που αυτοί που τώρα ζητούν την "απαρέγκλιτη τήρηση του προβλεπόμενου αναλυτικού προγράμματος" έλεγαν γενικά "όχι" για χάρη της αντίστασης στο αστικό κατεστημένο!
Πού είναι οι εποχές της επανάστασης!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.