Eπιστολή των τριών τμημάτων Γεωλογίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών σε σχέση με αυτά του Γεωλόγου

23/11/2018

Άκουσε το άρθρο

Προς τον Υπουργό Παιδείας
κ. Κ. Γαβρόγλου

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
των Τμημάτων Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α, Γεωλογίας του Α.Π.Θ και Γεωλογίας   του Πανεπιστημίου Πατρών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πρόσφατα εκδόθηκε το Π.Δ. 99/2018 (ΦΕΚ Α´ 187/05.11.2018) με τίτλο «Ρύθμιση του επαγγέλματος του Μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα».
Τα Τμήματα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α, Γεωλογίας του Α.Π.Θ και Γεωλογίας   του Πανεπιστημίου Πατρών διαπιστώνουν ότι με το συγκεκριμένο Π.Δ. χορηγείται σε ορισμένες ειδικότητες Μηχανικών, η δυνατότητα άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε αμιγώς γνωστικά αντικείμενα της Γεωλογίας, τα οποία περιλαμβάνονται στα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωλόγων, όπως αυτά ρητά ορίζονται στο  Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α’) «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού».

Το συγκεκριμένο Π.Δ 99/2018, παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία δεν βρίσκονται σε  άμεση συνάρτηση με το αντικείμενο και το περιεχόμενο των σπουδών ορισμένων ειδικοτήτων μηχανικών (π.χ. Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Περιβάλλοντος), με συνέπεια να τους δίδεται η δυνατότητα να ασκούν επαγγελματικές δραστηριότητες, χωρίς να έχουν το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο και ειδικότητα.

Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι μετά το ΠΔ 99/2018 οι Πολιτικοί Μηχανικοί και οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος μπορούν να αναλαμβάνουν την «Εκπόνηση μελετών υδρογεωλογίας και υπόγειων υδάτων», την «Εκπόνηση μελετών και ερευνών γεωθερμικών πεδίων», την «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση έργων πάσης φύσεως γεωτρήσεων», την «Εκπόνηση γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών και ερευνών», την «Εκπόνηση μελετών και ερευνών εκμετάλλευσης ταμιευτήρων υδρογονανθράκων και αξιοποίησης αυτών για αποθήκευση υδρογονανθράκων και διοξειδίου του άνθρακα», που ασκούνται από πτυχιούχους γεωλόγους, τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και είναι κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα, από το 2000 (ΠΔ 344/2000).

Με κατάπληξη διαβάσαμε ότι  στο άρθρο 6  του ΠΔ99/2018, ακόμη και  οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί μεταξύ των 62 (εξήντα δύο) επαγγελματικών δικαιωμάτων που αναφέρονται στο ΠΔ, έχουν πλέον και το δικαίωμα για την «Εκπόνηση μελετών και ερευνών γεωθερμικών πεδίων».

Κρίνουμε ότι η λογική στην οποία στηρίζεται το Π.Δ. 99/2018, σύμφωνα με την οποία η διδασκαλία ενός μαθήματος είναι ικανή να εξασφαλίσει την άσκηση ολοκληρωμένης έρευνας είτε μελέτης στο αντικείμενο αυτού του μαθήματος, αντίκειται σε κάθε επιστημονικό κανόνα. Με τον τρόπο αυτό, τα επαγγελματικά δικαιώματα αποσυνδέονται από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών και προκύπτουν ως ετερόκλητο άθροισμα διάσπαρτων γνώσεων που προσφέρονται σε ασύνδετα μαθήματα σε διάφορες σχολές των μηχανικών.

Η αποσπασματική γνώση αυτού του είδους δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ολοκληρωμένο επιστημονικό υπόβαθρο που απαιτείται για να συνταχθούν οι μελέτες υδρογεωλογίας και υπόγειων υδάτων, οι γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και έρευνες, οι μελέτες γεωθερμικών πεδίων και εκμετάλλευσης ταμιευτήρων υδρογονανθράκων, οι μελέτες και η υλοποίηση έργων γεωτρήσεων, οι μελέτες και η αξιοποίηση αυτών για αποθήκευση υδρογονανθράκων και διοξειδίου του άνθρακα. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στο πρόγραμμα σπουδών των Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών περιβάλλοντος μόνο ένα έως τρία μαθήματα επί συνόλου 55-60 μαθημάτων σχετίζονται άμεσα με τις γεωλογικές επιστήμες στο δε πρόγραμμα σπουδών των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όπως θα ανέμενε κανείς, δεν υπάρχει ούτε ένα μάθημα γεωλογικών επιστημών.

Τα τρία Τμήματα Γεωλογίας επισημαίνουν ότι η υποβάθμιση της ποιότητας εκπόνησης ερευνών και σύνταξη μελετών, που επηρεάζουν την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της χώρας, αλλά και την προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, από επιστήμονες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση ενός Γεωλόγου, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για το  κοινωνικό σύνολο και το φυσικό περιβάλλον.

Τα Τμήματα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α, Γεωλογίας του Α.Π.Θ και Γεωλογίας   του Πανεπιστημίου Πατρών, με αίσθημα ευθύνης και εκφράζοντας την αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας των Τμημάτων, πρωτίστως δε των φοιτητών τους, και με στόχο την υπεράσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους και της χρηστής άσκησης της επιστήμης τους, ζητούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας:

•    Το σεβασμό από την Πολιτεία, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωλόγων που η ίδια έχει κατοχυρώσει,

•    Την άμεση επανεξέταση του ΠΔ 99/2018 και την απαλοιφή των στοιχείων που θίγουν άμεσα τα ισχύοντα επαγγελματικά δικαιώματα των επιστημόνων του κλάδου μας.

κ. Υπουργέ,

παρακαλούμε για την έμπρακτη υποστήριξή σας, προκειμένου να διασφαλίσετε ως Υπουργός Παιδείας ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα θα βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το αντικείμενο και το περιεχόμενο των σπουδών των τμημάτων που φοίτησαν οι πτυχιούχοι και να διαφυλάξετε τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Τμημάτων Γεωλογίας των τριών Πανεπιστημίων της χώρας.

Θα θέλαμε να ορίσετε μια συνάντηση μαζί μας για να συζητήσουμε το πολύ σοβαρό αυτό θέμα

Με τιμή

Καθ. Ευθύμιος Λέκκας Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος       Ε.Κ.Π.Α

Καθ. Χαράλαμπος Φείδας Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ.    

Καθ. Αβραάμ Ζεληλίδης Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας Παν. Πατρών

Σχόλια (2)

Thomas Paschalis
|

Γιατί δεν προσφεύγετε στο ΣτΕ κατά του προεδρικού διατάγματος που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών? Είναι πασιφανές πως τα επαγγελματικά δικαιώματα που απονέμει το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα είναι σε μεγάλο βαθμό ανααντίστοιχα και υπέρμετρα των προγραμμάτων σπουδών των πολυτεχνείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
|

Πάλι καλά που δεν τους δώσανε και άδεια ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί δεν ζητάμε να μας δώσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των συναδέλφων Διπλωματούχων Μηχανικών αλλά αυτά για τα οποία έχουμε διδαχτεί & εξεταστεί επιτυχώς σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τίποτε λιγότερο-τίποτα περισσότερο. Και να συνυπολογίσουν ότι πολλοί από εμάς συνεχίσαμε μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στα ίδια θρανία με τους αποφοίτους των Πολυτεχνείων. Και αυτοί μας αντιμετώπιζαν ως Συναδέλφους & συμφοιτητές χωρίς κανένα κόμπλεξ ανωτερότητας επειδή είχαν 1 χρόνο παραπάνω βασικές σπουδές. Γιατί με το ίδιο σκεπτικό ο Παιδοχειρούργος που <<σπουδάζει>> άλλα 7 χρόνια για την ειδικότητα θα πρέπει να θεωρεί κατώτερό του και όχι συνάδελφό του τον Παιδίατρο που θέλει μόνο τέσσερα. Και οι δύο είναι γιατροί ασκώντας το επάγγελμα με διαφορετικά δικαιώματα βάσει των γνώσεων που έχουν διδαχτεί και εξεταστεί. Τόσο απλά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ