Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η Σχολή Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.

Απαιτείται η δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού φορέα για όλους τους μηχανικούς Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα
Δημοσίευση: 18/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Παντελής Μαλατέστας Κοσμήτορας Σχολής Μηχανικών

Σε συνέχεια του δημόσιου διαλόγου που έχει αναπτυχθεί για το κρισιμότατο ζήτημα της νομοθέτησης επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων στους πτυχιούχους Μηχανικούς του Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ, η συνεδρίαση της Κοσμητείας της Σχολής Μηχανικών κατέληξε ομόφωνα στην παρακάτω θέση:

Α.  Τα επαγγελματικά προσόντα προκύπτουν από συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει καθοριστεί με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την παράγωγη ελληνική νομοθεσία και οφείλουν να τεκμηριώνονται και να προκύπτουν κατ’ αντιστοιχία με τις επιστημονικές ειδικότητες και τα Προγράμματα Σπουδών, όπως επιτάσσουν οι διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ.  

ΒΕιδικότητες με ίδια έτη σπουδών, ίδια ECTS, στο ίδιο επίπεδο ακαδημαϊκών προσόντων (επίπεδο 6) και με παρόμοια  Προγράμματα Σπουδών δεν μπορούν παρά να αντιστοιχίζονται με τα ίδια επαγγελματικά προσόντα, όπως άλλωστε είναι προφανές και έχει επισήμως δηλώσει και ο Υπουργός Παιδείας στις 21-12-2017 ( http://www.minedu.gov.gr/rss/32320-22-12-17-den-yparxei-thema-allagis-pt... ).

Υπενθυμίζουμε, ότι το ΠΑ.Δ.Α. προέκυψε από συγχώνευση δύο ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα, τα οποία είχαν λάβει εξαιρετικές εξωτερικές αξιολογήσεις, από μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο που διαπίστωσαν τόσο το υψηλό επίπεδο των προγραμμάτων σπουδών όσο και την παραγωγή αποφοίτων υψηλών προσόντων στην αγορά εργασίας, οι οποίοι ήδη σταδιοδρομούν.
Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό, ότι στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού οι απόφοιτοί μας γίνονται δεκτοί για συνέχιση 2ου και 3ου κύκλου σπουδών, καθώς διαθέτουν ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αρχές διακήρυξης της Μπολόνια.

Γ.  Το αρχικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων οφείλει να εξελίσσεται ανάλογα με την επαγγελματική εμπειρία και την επιπρόσθετη εκπαίδευση, κατάρτιση, επιμόρφωση κ.λπ., όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε όλη την Ε.Ε. και όπως ήδη υλοποιείται επί δεκαετίες στην Ελλάδα στο πεδίο των έργων και μελετών δημοσίου.

Δ.  Απαιτείται η δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού φορέα για όλους τους μηχανικούς Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα, στον οποίο θα μετέχουν όλοι με δημοκρατικό δικαίωμα ψήφου και με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση και συμμετοχή στη Διοικούσα Επιτροπή του.

Σχόλια (16)

 
Μαρια Πολιτικος Μηχανικος ΤΕ, MSc
18 Δεκ 2018 10:02

Σημαντική ανακοινωση απο το ΠΑΔΑ που υποστηρίζει τα αυτονόητα.....οτι το ΕΠΠ 7 (ΤΕ+MSc) ειναι ίδιο με το ΕΠΠ7 (ΠΑΔΑ+MSc) και με το ΕΠΠ7 (Πολυτεχνείου).....

Βασικά οι του ΠΑΔΑ κοπτονται γιατι το τι θα γίνει με τους μηχανικούς ΤΕ καθως καθορίζει τα πραγματα και για αυτους και για πολλούς αλλους....

Φυσικά στην χώρα μας τα συμφέροντα υπερτερούν απο τα αυτονόητα...αλλά ποτέ δεν είναι αργα!

ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ-ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 
Κωστας
18 Δεκ 2018 10:33

Κύριε Μαλατέστα είσαι δάσκαλος!Σε καθηγητές σαν εσένα και τον Βαρελίδη μπορούν να στηρίζονται οι απόφοιτοι!

 
Μηχανικος Πληροφορικής ΤΕ, ΜΑ
18 Δεκ 2018 11:13

Δεν μπορώ να κατανοήσω για πιο λόγο το ΠΑΔΑ δεν μετατρέπει σε 5ετή τα ΠΣ της σχολής Μηχανικών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και στα υπόλοιπα ΑΕΙ ΤΤ της Ελλάδας που αργά ή γρήγορα όλα θα συγχωνευτούν-συνεργήσουν με τα ΑΕΙ ΠΤ. Μετά φαντάζομαι το ΤΕΕ θα πράξει τα δέοντα. ΓΙΑΤΙ?

 
Πτυχιουχος μηχανικος
18 Δεκ 2018 11:44

@ Μηχανικος Πληροφορικής ΤΕ, ΜΑ
Και οι απόφοιτοι ; Θα παραμείνουν με 4ετες πτυχιο;

 
Σοφία PhD
18 Δεκ 2018 11:54

Κύριε Μαλατέστα είστε πολύ σωστός.
Εγώ έχω να προτείνω, η ίδια η διοίκηση του ΠΑ.Δ.Α. καθώς και η κάθε διοίκηση σχολών μηχανικών πρώην και νυν ΑΕΙ ΤΤ, να συμφωνήσουν σε ένα κοινό "αγώνα" με διαμάχες αν χρειαστεί με το Υπουργείο και την Κυβερνηση. Δεν γίνεται να μην πράξουν τα δέοντα. Το δίκιο μιλάει. Οι νυν καθηγητές και Κοσμήτορες των σχολών μηχανικών των ΑΕΙ ΤΤ, μπορούν να βοηθήσουν αρκετά την κατάσταση και μαζί με φοιτητικούς-αποφοίτων συλλόγους και ΕΕΤΕΜ να σφίξουν τον κλοιό γύρω απ'το Υπουργείο και ΤΕΕ με αποτέλεσμα την δικαίωση τους. Η κατάσταση έχει φτασει σε ένα σημείο όπου μπορεί να αλλάξει το πρόβλημα που υπάρχει τόσα χρόνια.

 
Μηχανικος Πληροφορικής ΤΕ, ΜΑ
18 Δεκ 2018 11:57

@ Πτυχιούχος μηχανικός,
Οι απόφοιτοι (εγώ αποφοίτησα 4ετές το 1999) με συνοπτικές κι εξειδικευμένες εξετάσεις σε 2-3 το πολύ 4 μαθήματα ίσως να μετατρέπουν το πτυχίο τους σε ΠΑΔΑ. Αυτές οι διαδικασίες να λάβουν χώρα με εξ αποστάσεως διοίκηση-διδασκαλία μιας και όλοι μας στα 50 , 40 που βρισκόμαστε έχουμε και οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις...

 
Νικόλας
18 Δεκ 2018 12:16

Τελικά μόνο οι "μηχανικοί" έχουν το πρόβλημα!
Καθώς τα υπόλοιπα τμήματα (π.χ. κοινωνικής εργασίας, Λογιστικής) αναβαθμίστηκαν σε ΠΕ οι σπουδές τους με αποτέλεσμα να είναι Κοινωνικοί Λειτουργοί ΠΕ και Οικονομολόγοι στο ΟΕΕ.

 
Πτυχιούχος ΤΕΙ
18 Δεκ 2018 13:23

Συνάδελφοι και ο κύριος Χιωτίνης σε σημερινό του σχόλιο αναφέρει πως το σωστο ειναι με 3-4 μαθήματα και ευέλικτες προς τους αποφοίτους διαδικασίες να μπορούμε να αποκτήσουμε το πτυχίο του ΠΑΔΑ .
Ο συγκεκριμένος καθηγητής ασχέτως αν καποιοι διαφωνούν με τις απόψεις του σχολιάζει πάντα επώνυμα και παίρνει θέσεις πολύ κοντά με τις δικές μας.
Σήμερα επίσης η ανακοίνωση της σχολής μηχανικών του ΠΑΔΑ βάζει στη θέση του το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Συμπέρασμα μην αφορίζουμε και πετροβολούμε τους καθηγητές μας που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις σχετικά με τα αιτήματά μας.
Αντίθετα όλοι μαζί οι πτυχιουχοι, η νεοσύστατη Ένωση αποφοίτων ,σύλλογοι και καθηγητές να συνεργαστούμε για να βγει ένα αποτέλεσμα που θα μας καλύπτει όλους .
Είναι σίγουρο ότι θα ληφθεί υπόψιν ότι οι απόφοιτοι στην πλειοψηφία τους είναι σκληρά εργαζόμενοι οικογενειάρχες και σε πολλές περιπτώσεις μένουν πολύ μακριά από το ΠΑΔΑ .
Έτσι λοιπόν και ιστορικά αν θέλετε να το δούμε ενωμένοι καταφέρνουμε πολλά .
Όλα αυτά που σας γράφω είναι με απεριόριστη εκτίμηση προς όλους σας και συναδελφική αλληλεγγύη .

 
Κική
18 Δεκ 2018 14:05

Εκεί στο ΠΑΔΑ εξασφάλισαν δικαιώματα για το ΠΑΔΑ πρώτα πρώτα? Τροφή για σκέψη....

 
Σιδέρης Κωνσταντίνος
18 Δεκ 2018 15:28

Ακριβές, Λιτό, Μεστό και Κατανοητό το κείμενο του Καθηγητή κ. Π. Μαλατέστα!

Όπως ακριβώς τον θυμάμαι από τις διαλέξεις Του!

Ο Θεός να τον έχει καλά!

Κ. Μ. Σιδέρης

 
Μηχανικος
18 Δεκ 2018 18:22

γιατι δεν ακολουθειται η διαδικασια της Μπολονια στην Ελλαδα; 3 ετη πτυχιο και 1 ετος μεταπτυχιακο για ολες τις σχολες αει-τει

 
Φοιτητής ΠΑΔΑ
18 Δεκ 2018 18:53

Επιτέλους αυτό το άρθρο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και να υπάρξουν πραγματικά σοβαρές κινήσεις από το Υπουργείο Παιδείας

 
Πετρόπουλος Νίκος
19 Δεκ 2018 05:44

Σταματήστε αγαπητοι συνάδελφοι και φιλοι τους ενθουσιασμους και τις ονειρώξεις μια απόφαση είναι και τίποτα παραπάνω .. το γράφω για να μην απογοητευτείτε ..., το Υπουργείο κανονιζει τα πάντα .... και μετα αυτοί θα λένε εμεις συμφωνούμε μαζι σας αλλα τι να κάνουμε το Υπουργείο ..... !!!!!μηπως δεν τα γνωρίζετε ή κάνετε οτι δεν τα γνωρίζετε ....
Η λύση είναι μία και την γνωρίζετε να καλεσουν τους αποφοιτους να καταθέσουν του φακελους τους ( σπουδες ,προϋπηρεσία , επιμορφωσεις ) να τους μελετήσουν και αν είναι να τους βάλουν καποια μαθηματα .... εχει καλως ... διαφορετικά να τους δωσουν την ισοτίμηση .... τώρα τα αλλα περι ευνοικης κατάταξης είναι αέρας κοπανιστός και το γνωρίζουν .... μεχρι και οι συμπαθέστατες γάτες των κτιρίων

καλές γιορτές σε όλους σας με υγεία

ΥΓ 1 Η Διοικούσα επιτροπή εχει αποδεχτεί ομοφωνα την εν λόγω απόφαση-πρόταση .... ????

ΥΓ 2 Δέν θέλω να πιστέψω αν και περνάει απ την σκέψη αρκετών οτι η προταση αυτη εχει σαν σκοπο να κοιμήσει τους αποφοίτους και να τους κανει εν δυνάμει συμμαχους της σχολής εν οψει εκλογων και των αλλαγων που η νέα κυβέρνηση αναποφευκτα θα κανει στον τροπο που καποιοι χωρις προϋποθέσεις ενταχθηκαν , νεα ονομασία ιδρύματος οπως τεχνολογικο πανεπιστημιο Αττικής κ.α. Σε μία τέτοια περίπτωση να γνωρίζουν οτι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κανουμε τον λιμενοβραχίονα .....

 
@Πετρόπουλος Νίκος
19 Δεκ 2018 17:16

Πολύ σωστό σχόλιο. Είχαμε πολλούς ενθουσιασμούς εδώ και κάποιες δεκαετίες και αποτέλεσμα τζίφος. Το ΠΑΔΑ θα πάρει δικαιώματα όταν γίνουν τα προγράμματά του 5ετή. Δηλαδή στις 32 του άλλου μηνός. Όσο για τους αποφοίτους ΤΕΙ, αυτοί θα αρκεστούν να λένε πως είναι ισάξιοι με τους αποφοίτους ΠΑΔΑ. Και θα είναι πράγματι. Σε όλα: σπουδές και δικαιώματα.

 
Πετρίδης Αιμίλιος
20 Δεκ 2018 07:16

@Πετρόπουλος Νίκος

Αξιότιμοι κ.κ της σχολής μηχανικών για την ισοτίμηση των αποφοιτων σας τι προτασεις εχετε κανει προς την Δ.Ε και το Υπουργείο .... εσεις διδάσκατε και και πριν απο 10...20.. και 30 χρόνια .... ηη είστε υπέρ της καταταξης ... να μιλήστε για την ταμπακιέρα ... τα δικα σας δικα σας και τα δικα μας δικά σας ....δεν γίνεται , πολύ καλά σας τα γράφει ο κ.Πετρόπουλος Νίκος

καλές γιορτές σε όλους

 
Αποφοιτος ΤΕΙ
21 Δεκ 2018 00:40

Αγαπητοί συνάδελφοι, ο κύριος Μαλατέστας δυστυχώς δεν αναφέρει τίποτα για διαδικασίες ισοτίμησης των πτυχίων μας.
Των πτυχίων μας συνάδελφοι .
Ξεχνάτε μήπως τις αγωνίες,τα ξενύχτια και την κούραση για να αποκτήσουμε αυτά τα πτυχία .
Και τώρα ξαφνικά θέλουν να μας κάνουν μας φαίνεται φυσικό οι σχολές να καταργούνται και εμείς εμείς να έχουμε κρεμασμένο ένα ανύπαρκτο πτυχίο.
Πόσο παθητικά θα δεχόμαστε ακόμα αυτόν τον εξευτελισμό συνάδελφοι;
Τόσα χρόνια μας μπλοκαραν τα επαγγελματικά δικαιώματα και μας έβλεπαν σαν λεπρούς
Εμείς όμως με τις γνώσεις ,τον επαγγελματισμό ,την άρτια επιστημονική κατάρτιση και την εργατικότητα μας καταφέραμε και κρατήσαμε ψηλά το όνομα των ιδρυμάτων που σπουδάσαμε .
Τώρα που οδηγήσαμε τα δύο ΤΕΙ να εξελιχθούν μας δίνουν την χαριστική βολή αγαπητοί συνάδελφοι.
Πιο πολύ στεναχωριέμαι για τους καθηγητες μας που δεν αντιδρούν επαρκώς και πιστέψτε με μπορούν να κάνουν πολλά .
Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τον καναπέ και μην παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις και την αγανάκτηση των "μαχητικών" καθηγητών μας ,αλλά να σηκωθούμε και να οδηγήσουμε εμείς τις εξελίξεις .
Έξω από την πόρτα τους καθημερινά και να διεκδικούμε με μαξιμαλισμο τα πάντα .
Αρκετά ανεχθηκαμε τον μινιμαλισμό και τον εξευτελισμό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean