Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Το σχέδιο για τον ΔΟΑΤΑΠ του νέου προέδρου Ορ. Καλογήρου

Δημοσίευση: 31/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Όραμά μου είναι ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο οργανισμό, που θα εξυπηρετεί και θα υπηρετεί τον Έλληνα πολίτη, θα διευκολύνει το Brain Gain και θα στηρίζει την προσέλκυση ξένων φοιτητών στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Τα παραπάνω τόνισε  ο νέος πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Καθηγητής Ορέστης Καλογήρου, στους Βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και αναπτύσσοντας τα πρώτα οκτώ  βήματα που θα κάνει είπε τα εξής:

Σχέδιο αναβάθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης:   Σκοπεύω να ζητήσω τη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής μέσα από συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, για να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για αυτό το σκοπό χρειάζεται οπωσδήποτε να έχουμε τη στελέχωση, την ανύπαρκτη, το ανύπαρκτο τμήμα IT, δηλαδή των τεχνικών πληροφορικής, Information Technology .   Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο σχέδιο αυτό είναι η ένταξη, με μετάταξη, με απόσπαση, δεν ξέρω,  στο δυναμικό του ΔΟΑΤΑΠ, τουλάχιστον δύο τεχνικών πληροφορικής.

Διαδικασία με  ISO αναγνώριση πράξεων: Θα  συγκρατήσουμε δομημένες και ομογενοποιημένες  τις  διαδικασίες έκδοσης πράξεων. Αυτό σημαίνει εισαγωγή ISO στη διαδικασία, να είναι πιστοποιημένη και τα προτυποποιημένη η διαδικασία με  ISO αναγνώριση πράξεων, για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα και έγκριση εσωτερικού κανονισμού και οργανισμού, που προβλέπονται και από το νόμο.   

Ανανέωση της ιστοσελίδας:  Επίσης, μια άλλη δράση που είναι απαραίτητη είναι η ανανέωση της ιστοσελίδας του ΔΟΑΤΑΠ. Μπήκα να την δω  σαν χρήστης, δεν είναι φιλική,  αυτό που λέμε στην πληροφορική δεν είναι φιλική, είναι φτωχή πληροφορικά, στο περιβάλλον, στις πληροφορίες που δίνει, είναι παλιάς τεχνολογίας ιστοσελίδα, δεν είναι διαδραστική. Νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ και η επικαιροποίηση και καταγραφή όλων των  στατιστικών στοιχείων. Τα στατιστικά στοιχεία είναι πάντα ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να χαράσσει κανείς δράσεις μέσα σε έναν οργανισμό. Θα χρειαστεί για αυτό να γίνει μια εισαγωγή ενός υποκείμενου λογισμικού, το οποίο θα καταγραφεί σε πραγματικό χρόνο στατιστικά στοιχεία. Σήμερα τα στατιστικά στοιχεία που είναι δημόσια αναρτημένα στην ιστοσελίδα είναι πολύ φτωχά και αφορούν μόνο στο διάστημα 2010 – 2014, δηλαδή έχουν περάσει πέντε έξι χρόνια και δεν έχουν ανανεωθεί. Επειδή ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η ενημέρωση των πολιτών που ενδιαφέρονται για την πορεία των αιτήσεων τους,  σκοπεύω να προβώ σε δράσεις αλλαγής του τρόπο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων. Θα δω τη δυνατότητα δημιουργίας ενός help desk,  δηλαδή ενός συστήματος δυο τουλάχιστον υπαλλήλων, οι οποίοι με ένα σύστημα ticketing που είναι ένας τεχνικός όρος,  τα συστήματα αυτά υπάρχουν open source,  δηλαδή δεν κοστίζουν τίποτα, μπορεί να τα εγκαταστήσει κάνεις από open source πηγές, για την ηλεκτρονική διαχείριση των τηλεφωνημάτων και των αιτημάτων διακυβέρνησης.

Το   τηλεφωνικό κέντρο:  Το   τηλεφωνικό κέντρο σήμερα είναι έτσι φτιαγμένο που παίρνεις για παράδειγμα, τον τάδε υπάλληλο, την κατώτερη βαθμίδα, αν μιλάει, το κέντρο στέλνει το τηλέφωνο στον άλλο, στον άλλο, και εάν μιλάνε όλοι, φθάνει στου  Προέδρου το τηλέφωνο και ο  πολίτης λέει στον πρόεδρο «Κύριε  Πρόεδρε, που είναι η αίτηση μου;». Αυτό δεν είναι σύστημα ενημέρωσης και συνήθως ποτέ δεν απαντάει και κανένας. Άρα, χρειαζόμαστε ένα σύστημα, γιατί έχει να κάνει με τα δικαιώματα του πολίτη, με την ισονομία. Η ενημέρωση είναι πάρα πολύ σημαντική.

Μεγάλος  όγκος εργασίας:  Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΔΟΑΤΑΠ και του φορτώνει πάρα πολύ όγκο εργασίας είναι, αυτό που είπα προηγουμένως,  οι αιτήσεις  από τρίτους φορείς της γνησιότητας και επαλήθευσης  πράξεων αναγνώρισης διαφόρων υποψηφίων.

Σύστημα lifecycle management: Για το λόγο αυτό, προτείνω το σύστημα lifecycle management. Είναι μια αδιάβλητη διαδικασία, ένα σύστημα αποθήκευσης των πράξεων αναγνώρισης για πάντα. Πρέπει να έχει για «πάντα» την πράξη αναγνώρισης, όπως λέμε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για επαλήθευση των πράξεων σε πραγματικό χρόνο. Παραδείγματος χάριν, σκοπεύω να προτείνω την εισαγωγή μιας πλατφόρμας που είναι ήδη έτοιμη και λέγεται eDiplomas, την έχει αναπτύξει το Greek Universities Network, το γνωστό GUnet, έχει αναδειχθεί από το κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Α.Π.Θ., δηλαδή το έχει κατασκευάσει το Α.Π.Θ. και προς το παρόν, υποστηρίζει μόνο το Αριστοτέλειο και το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο για την επαλήθευση σε πραγματικό χρόνο των τίτλων σπουδών. Πιλοτικά, θα μπορούσε να ενταχθεί και ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.. Έχω ήδη συζητήσει με τον διευθυντή του ΚΗΔ του Α.Π.Θ. και έχουμε πει, ότι θα μπορούσε πιλοτικά να λειτουργήσει για το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.. Βασικές υπηρεσίες θα μπορούν να είναι αυτεπάγγελτος έλεγχος επαλήθευσης πράξεων αναγνώρισης στο ίντερνετ. Μπαίνει ο φορέας του ΑΣΕΠ, οποιοσδήποτε, με συγκατάθεση ρητή του ενδιαφερομένου, γιατί  χωρίς ηλεκτρονική συγκατάθεση δεν θα μπορεί να δει κανένας τίποτε. Αναγνώριση λοιπόν, της εγκυρότητας της ψηφιακής υπογραφής πράξης και της εγκυρότητας αντιγράφου πράξης, δυνατότητα ανάκλησης εξουσιοδότησης από τον ενδιαφερόμενο και εφαρμογή διαχείρισης πρότυπων πράξεων.

Σχόλια (2)

 
νικος
04 Φεβ 2020 13:38

Εξειδικευμένες δουλειες που θα επρεπε να ανατίθενται σε σοβαρες εταιρείες πληροφορικης με την καταλληλη υποστήριξη θα τις κανουν 2 αποσπασμενοι... Καντε αιτηση για αποσπαση ευκαιρία!!

 
ΔΕΠ
02 Φεβ 2020 15:22

Οταν για έναν τέτοιο οργανισμό με τόσο μεγάλο και σημαντικό όγκο εργασιών μιλάει - σχεδόν σαν να παρακαλεί- ο πρόεδρος για 2-3 αποσπάσεις και μετατάξεις για να καλύψουν το ΙΤ (το οποίο θα έπρεπε να είναι τεράστιο κομάτι του ΔΟΑΤΑΠ ήδη), τότε πάμε για φούντο. Αν δεν υπάρχουν θέσεις και τμήμα ΙΤ ΟΡΓΑΝΙΚΟ στον ΔΟΑΤΑΠ, τι κάνουμε ρε πατριώτες;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ