Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Για αγορασμένα πτυχία μίλησε στη Βουλή ο νέος πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ

“Είναι μια πληγή ακαδημαϊκή σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα”
Δημοσίευση: 31/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Τα  αγορασμένα πτυχία είναι μια πληγή σε όλο τον κόσμο -αν θέλετε- ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο αγορασμένα πτυχία, είναι αγορασμένες μεταπτυχιακές εργασίες, φοιτητικές εργασίες -5 σελίδες κάποιος θέλει- να παραδώσει στον καθηγητή, για να πάρει μια μονάδα στο μάθημα και μπορεί να δώσει 50 € σε κάποιον να του τη φτιάξει. Είναι μια πληγή ακαδημαϊκή σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα".

Τα παραπάνω είπε ο νέος πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Καθηγητής Ορέστης Καλογήρου, στους Βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και τόνισε:

  • Στην Ελλάδα έχει να κάνει αυτή η φημολογία, υπάρχει ένα πάθος του Έλληνα και της ελληνικής οικογένειας για πτυχία, πτυχία και διδακτορικά και μεταπτυχιακά, μόρια, ΑΣΕΠ, προσόντα, αλλά ξέρετε κάτι, αυτό κάποτε πρέπει, να το δούμε αλλιώς.
  • Θα ήθελα, να σας πω, ότι μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της ακαδημαϊκής μου καριέρας, ήταν η εξής.
  • Διδάσκω από το 2002 από την πρώτη χρονιά ίδρυσης στο μεταπτυχιακό του ΑΠΘ νανοτεχνολογίες και νανοεπιστήμες.
  • Από το 2002, όταν τότε  ιδρύθηκε προφητικά, το 2002 η νανοτεχνολογία ήταν επιστημονική φαντασία σχεδόν, σήμερα είναι μια σαφής επιστημονική πραγματικότητα στη ζωή του Έλληνα πολίτη παγκοσμίως.
  • Μετά από έξι - εφτά χρόνια -πριν από την κρίση- σαφώς πριν από την κρίση έως το 2006-2007  διαπίστωσα μια κάμψη του ενδιαφέροντος των μεταπτυχιακών φοιτητών, της ζέσης που είχαν να σπουδάσουν. Μου ζητούσαν πιο εύκολα θέματα, πιο εύκολες εργασίες.
  • Κάποια στιγμή στην τάξη τους έκανα συζήτηση και τους ρώτησα ευθέως, γιατί συμβαίνει αυτό; Μου λένε: Μα κύριε Καλογήρου, δεν ήρθαμε, να σπουδάσουμε νανοτεχνολογία, ήλθαμε τα πάρουμε τα μόρια, για να διοριστούμε στο δημόσιο.
  • Η μεγαλύτερη ακαδημαϊκή μου απογοήτευση ήταν αυτή.
  • Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Πτυχία, πτυχία, πτυχία. (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), τι; Για να γίνουμε υπάλληλοι με εκατό πτυχία; Αδικούμε την ελληνική νεολαία.

Σχόλια (23)

 
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΞΥΝ.
10 Φεβ 2020 14:03

τι στιγμή που το κράτος δίνει την άδεια και ελέγχει τους φορείς πρέπει να δίνει και εργασία σε όσους κοπίασαν να σπουδάσουν...γιατί τα παιδιά με τον ένα η τον άλλο τρόπο. θα φύγουν αλλιώς εξωτερικό !!αν θέλετε να μένουν οι νέοι μας εδώ, και αφού αναγνωρίζετε όποιον σπουδάζει έξω θα αναγνωρίζεται και όποιον σπουδάζει στην Ελλάδα..σε κολλέγια η πανεπιστήμια..

 
Sakis
07 Φεβ 2020 11:01

Πολύ ομιλητικός ο νέος Πρόεδρος. Καλό είναι όμως να κοιτάξει και την εργασία του, δηλαδή, τις αιτήσεις αναγνώρισης που έχουν βαλτώσει από το καλοκαίρι, δηλαδή μήνες τώρα, και όλος ο δοαταπ ασχολείται με τα μεταπτυχιακά μιας μικρής μερίδας, των καθηγητών της δευτεροβάθμιας για διορισμό στην ειδική αγωγή, πάντα εκτός σειράς. Οι άλλοι θα περιμένουμε μάλλον χρόνια, αφού και η ίδια η Υπουργός ανακάλυψε περίπτωση πολίτη που περίμενε τρία χρόνια. Ιδιωτικά δεν θέλετε, κολέγια δεν θέλετε, πήγαμε στο εξωτερικό για να είμαστε εντάξει και δεν κάνετε αναγνωρίσεις. Ήμαρτον πια αγανακτήσαμε.

 
ph
04 Φεβ 2020 11:49

Πρέπει να δοθούν ονόματα σπουδαστών και ονόματα πανεπιστημιακών σχολών που τα δίνουν.
Οτιδήποτε άλλο είναι συκοφάντηση και λόγια του αέρα.
Λογικά ο εισαγγελέας πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Ορέστη Καλογήρου και ο παραπάνω Πρόεδρος οφείλει να προσκομίσει τα αποδεικτικά στοιχεία. Στην τελευταία περίπτωση είμαστε μαζί του.

 
νικος
03 Φεβ 2020 21:37

Αφου η Ελλάδα παρεχει δωρεαν τριτοβάθμια εκπαιδευση να δεχεται στο δημοσιο τομεα μονο ελληνικα πτυχια. Στον ιδιωτικό τομεα ας κανουν οτι θελουν.

 
Όχι μόνο πτυχία
03 Φεβ 2020 11:21

Όχι μόνο πτυχία αλλά και μεταπτυχιακά, διδακτορικά και όχι μόνο. 15-20 εργασίες δημοσιευμένες σε ένα χρόνο που δεν βγάζει ο καλύτερος επιστήμονας. Σε περιοδικά "open" βέβαια. Οι παροικούντες γνωρίζουν...

 
Ισχύει για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
03 Φεβ 2020 11:18

Αν δεν ήσαν μονόδρομος τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά (για συγκριτικό πλεονέκτημα από τους πτυχιούχους), κανείς δεν θα πήγαινε.
Αν δεν ήταν μονόδρομος η Τριτοβάθμια (υποτίθεται για να βρεις ευκολότερα δουλειά), κανείς δεν θα πήγαινε.
Αν δεν ήταν μονόδρομος η Δευτεροβάθμια (για να μπεις σε κάποιο ΑΕΙ), κανείς δεν θα πήγαινε.

10,000 οι υποψηφιότητες για το Big Brother.
50,000 οι υποψηφιότητες για το Greece's Next Top Model.

Δημοσιότητα και αναγνωρισιμότητα θέλει ο λαός και όχι πτυχία και ΔΟΑΤΑΠ.

 
Ανώνυμος Έλλην
03 Φεβ 2020 10:02

Η παρεχόμενη κολεγιακή εκπαίδευση προέρχεται:
1) από συνεργασία με αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ ΑΕΙ του εξωτερικού.
2) τα συγκεκριμένα ιδρύματα έχουν εγκεκριμένο οδηγό σπουδών που οδηγούν στη λήψη του πτυχίου
3) τα συγκεκριμένα κολέγια έχουν αξιολογηθεί από φορείς της Πολιτείας και έχουν λάβει άδεια λειτουργίας το ΥΠΕΠΘ (τώρα αν οι άδειες έχουν λαδωθεί να καταγγείλετε και αυτές κ. Πρόεδρε, όχι μισές δουλειές!) και συνεπώς είναι άδικη και άτοπη η όποια υστερόχρονη αμφισβήτηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους
4) το ζητούμενο που δέχομαι σαν αμφιβολία είναι η ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού που αξιοποιούν για να διδάξουν στη χώρα μας.
5) το επίπεδο της "κολεγιακής εκπαίδευσης" εικάζω δεν είναι ισάξια των προσδοκιών πχ. της ΑΣΟΕΕ και του ΕΚΠΑ, ωστόσο είναι κλάσεις ανώτερη των περιφερειακών ΑΕΙ/ΑΤΕΙ .

Κλείνοντας, θα πω ότι τουλάχιστον η "κολεγιακή εκπαίδευση" είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες της αγοράς εργασίας & οι απόφοιτοι τους είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στον εργασιακό τους βίο σε σύγκριση με το θεωρητικό προσανατολισμό των επίσημων ΑΕΙ/ΑΤΕΙ της χώρας.

Κ. Πρόεδρε,
Εφόσον αναγνωρίζετε τον καπνό στον ορίζοντα, μιλήστε ευθέως για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις με όνομα και επώνυμο και αφαιρέστε τα πτυχία σε όσους τα "αγόρασαν" όπως ισχυρίζεστε. Από λόγια είμαστε χορτάτοι όλοι μας...

 
Λίστα με ονόματα
02 Φεβ 2020 14:44

Αν έχετε τα κότσια ανακοίνωσε λίστα και ονόματα μετά από εισαγγελική παρέμβαση έτσι για την τιμή των όπλων.

 
Φοιτητής ασπαιτε
02 Φεβ 2020 14:22

Τόσο καιρό παρακαλάμε για την πανεπιστήμιοποιηση μας που έπρεπε ΗΔΗ να έχει γίνει και την Ίση μεταχείριση μας όπως σε ολες τις άλλες σχολές. Απαιτούμε Πανεπιστήμιοποιηση τώρα!

 
Μ.Π
02 Φεβ 2020 10:52

Όλοι ήθελαν να διοριστούν στο δημόσιο, κ. Καληγήρου; Μα είναι φυσιολογικό αυτό. Ποιος θέλει να δουλέψει σε συνθήκες γαλέρας, αυτό που αποκαλείται "ιδιωτικός τομέας" στην Ελλάδα; Και κάτι άλλο: βάζω στοίχημα ότι κανένας φοιτητής δεν ανάφερε κάτι σαν κι αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Καλογήρου. Είναι οι ιδεοληψίες που έχουν κάποιοι: να καταργηθεί η δημόσια παιδεία ώστε να δημιουργηθεί πελατεία για την ιδιωτική.

Τι σημαίνει επίσης ότι οι φοιτητές ζητούσαν "εύκολες εργασίες και θέματα εξετάσεων"; Από πότε η ποιοτική εκπαίδευση είναι αποκλειστικά αυτή που βασίζεται σε δύσκολα θέματα; Υποτίθεται ότι θέλετε μια στροφή του πανεπιστημίου σε συνθήκες αγοράς, κάτι με το οποίο δεν διαφωνώ, όσον αφορά κάποιες ειδικότητες. Γιατι πρέπει το ρεαλιστικό να είναι και δύσκολο; Γιατι πρέπει να βάζετε θέματα εργασιών και εξετάσεων, μόνο και μόνο τέτοια ώστε να κόβετε βαθμούς και να αποκλείετε φοιτητές από το πτυχίο; Νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που σκέφτεστε εσείς και όχι οι φοιτητές σας.

 
Πολλά λόγια
02 Φεβ 2020 08:47

Ξεκινήσατε με πολλά λόγια και μας βάζετε σε σκέψεις για τις επερχόμενες πράξεις...
Από ένα συνάδελφο

 
Νανοτεχνολογία
01 Φεβ 2020 21:13

Από πότε είναι σαφής επιστημονική πραγματικότητα στη ζωή του Έλληνα πολίτη; Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες μόνο μερικές δεκάδες μεταπτυχιακοί τίτλοι έχουν προσφερθεί, κανένα νέο σημαντικό αγαθό.

(εκτός από είδης ρουχισμού, όπως γιλέκα)

 
Υπενθύμιση
01 Φεβ 2020 20:52

Πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά.
Μεγάλα πανεπιστήμια π.χ. δέχονται υποψηφίους για διδακτορικές διατριβές χωρίς αυτοί να γνωρίζουν ούτε λέξη Αγγλικά, για ψάξτε το λίγο. Μιλάμε για κατάντια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

 
Γεώργιος Γιαννακ
01 Φεβ 2020 20:26

Το πρόβλημα δεν είναι η αναγνώριση πτυχίων. Θεωρώ τουλάχιστον αστείο, πτυχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων να δίνουν δικαίωμα εργασίας (π.χ. στην Αγγλία) και εδώ να μην αναγνωρίζονται. Το πρόβλημα είναι οτι οι απόφοιτοι Ελληνικών Πανεπιστημίων, ξένων Πανεπιστημίων και Κολλεγίων, εγκαταλείπουν την χώρα.

 
Εργασία
01 Φεβ 2020 17:04

Ο κόσμος θέλει να βρει εργασία και πλέον δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις, μόνο σε εποχιακές σε τουρισμό και πωλήσεις, δηλαδή χαμηλής εξειδίκευσης.

 
Μεταπτυχιακά
01 Φεβ 2020 16:59

Τα ΑΕΙ συντηρούν τη βιομηχανία μεταπτυχιακών με υψηλά δίδακτρα. Τεράστιες οι ευθύνες.

 
Τρύφων
01 Φεβ 2020 15:08

Πάντα γίνονταν αυτά, αφέντη μου. Από τότε που ιδρύθηκαν τα πανεπιστήμια, υπήρχαν προνομιακές διατάξεις που οδηγούσαν πολλούς κατευθείαν στο πτυχίο. Γιατί παραξενεύεστε τώρα;
Η αγορά μόνον, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Άντε και χρόνια μου πολλά!

 
fm
01 Φεβ 2020 15:01

Πρόεδρε
Αν έχεις ονόματα δώσε στοιχεία στον εισαγγελέα και πάρε τα πτυχία τους
Τα λόγια είναι για το καφενείο

 
Jb
01 Φεβ 2020 14:41

Τώρα καταλάβατε τα αγορασμένα πτυχία; Όταν τα αναγνωρίζετε τα μοριοδοτειτε και δίνετε επιδόματα για αυτά; Κοινό μυστικό για χρόνια όλο αυτό.

 
Νίκος
01 Φεβ 2020 13:41

Ας καταργηθεί το άρθρο 16 να τελειώνουμε !! Γι' αυτό ψηφίσαμε όλοι νέα δημοκρατία

 
Κώστας
01 Φεβ 2020 13:33

κ. Πρόεδρε καλό μήνα

Επί ημερών σας θα αναγνωριστούν τα κολλέγια.

Σας ευχαριστώ

 
....
01 Φεβ 2020 09:21

Επιτέλους!Κάποιος λέει τα πράγματα με το όνομά τους!

 
Νέε πρόεδρε ΔΟΑΤΑΠ
01 Φεβ 2020 00:17

Αμ τι νόμιζες, ότι σού έρχονται; χαχαχαχαχα μερικοί ζουν στα συννεφάκια τους... Για τα μόρια ΑΣΕΠ φυσικά μπας και τύχει να βρουν καμιά δουλειά (και αυτό πριν >10 έτη, γιατί τώρα έχουν μεταναστεύσει ήδη)! Ή μήπως ξέρεις κανέναν να πληρώνει το... μεταπτυχιακό;

Και αυτό για άτομα που έτυχε να μπορούν να διαβάζουν και δεν είχαν "μπάρμπα στην Κορώνη"! Οι άλλοι με τον μπάρμπα σιγά μην έρχονταν στο πανεπιστήμιο, για τα πληθωριστικά πτυχία και μεταπτυχιακά της τελευταίας 20ετίας... (φυσικά και αυτό όχι τυχαίο, πάντα να έχεις "ανάγκη" τον πολιτικό)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.