ΜΑΘΗΤΕΣ

Εγκύκλιος: Εβδομάδα δράσεων στα σχολεία (10-14 Φεβρουαρίου) για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

“Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να προγραμματίσει και να υλοποιήσει τις πιο πρόσφορες δράσεις κατά την εκτίμησή της, ενθαρρύνοντας και ατομικές πρωτοβουλίες από την πλευρά εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών”
Δημοσίευση: 08/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας, προς όλα τα σχολεία της χώρας, ορίζει ότι επειδή φέτος η 9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, δεν είναι εργάσιμη, οι δράσεις με αφορμή την ημέρα του εορτασμού μπορούν να πραγματοποιηθούν από Δευτέρα 10 έως Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020.

“Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να προγραμματίσει και να υλοποιήσει τις πιο πρόσφορες δράσεις κατά την εκτίμησή της, ενθαρρύνοντας και ατομικές πρωτοβουλίες από την πλευρά εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών” αναφέρει η εγκύκλιος.

Το υπουργείο Παιδείας προτείνει  για  την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9η Φεβρουαρίου) ενδεικτικά μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα στις σχολικές μονάδες:

1. Παρουσίαση συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων εντός της σχολικής μονάδας, με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών, όπως είναι, π.χ., η Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, η σχέση της με άλλες Γλώσσες (παλαιότερες και σύγχρονες), η αξία της γλωσσικής παιδείας, τρόποι εμπλουτισμού του λεξιλογίου, λεξιλογικά παιγνίδια κ.ά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθούν τόσο κείμενα που περιλαμβάνονται σε αντίστοιχα σχολικά βιβλία (γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας κ.λπ.) όσο και κείμενα δόκιμων συγγραφέων και διανοητών που κρίνονται κατάλληλα, σε συνάρτηση με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών.

2. Οργάνωση συζητήσεων με καταξιωμένους λογοτέχνες, φιλολόγους, γλωσσολόγους, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές/ήτριες να προσεγγίσουν διάφορες πτυχές της ελληνικής γλώσσας και τρόπους χρήσης της.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (14)

 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΚΝ.
10 Φεβ 2020 22:35

Εντάξει, όλα της τελευταίας στιγμής.... Αυτό και μόνο δείχνει και την "σοβαρότητα " του πράγματος. Επί της ουσίας: Και γιατί, κύριοι (και κυρίες) του υπουργείου, χρειάζεται μία ξεχωριστή μέρα του χρόνου για να τιμηθεί η ελληνική γλώσσα; Δηλαδή, τις υπόλοιπες διδακτικές μέρες τι κάνουμε εμείς οι φιλόλογοι (και όχι μόνο); Και νομίζετε πως με μια βιαστική δράση "του ποδαριού" τιμάτε και τον εθνικό μας ποιητή, που, ως γνωστόν, δούλευε τόσο επίμονα τη γλωσσική μορφή του κάθε στίχου του, για να τον φθάσει στην απαράμιλλη τεχνική αρτιότητα που γνωρίζουμε...

 
@Η απαξίωση της γλώσσας..18:36
10 Φεβ 2020 18:56

Κάνετε λάθος.Ο Πούτιν έμαθε αγγλικά στην KGB γιατί ήταν υποχρωτικό για τις εξωτερικές αποστολές.Και υπηρέτησε στην Ανατολική Γερμανία την εποχή της κατάρευσης ,σαν διοικητής της KGB σε όλη τη χώρα .Ο δε Ερντογάν τον καιρό που ήταν στις ΗΠΑ και αγγλικά έμαθε και τον προετοίμασαν σε αυτό που έγινε σήμερα.Απλά από περηφάνεια δεν την μιλάν στις διεθνείς συναντήσεις.Όταν ανακοινώνουν ότι σε συναντήσεις μεταξύ ηγετών οι συζητήσεις,λόγω της άκρας εμπιστευτικότητας γίνονται χωρίς διερμηνείς τί σημαίνει;Ότι ο Τράμπ ξέρει τουρκικά ή ρωσικά;Και άλλοι ηγέτες το ίδιο κάνουν.Είτε ο Ιταλός,είτε ο Αυστριακός κλπ.

 
@Η απαξίωση της γλώσσας μας από το πολιτικό σύστημα.
10 Φεβ 2020 18:36

Από τους ξένους πολιτικούς που αναφέρετε, μόνο ο Μακρόν μπορεί να θεωρηθεί ότι μιλάει άπταιστα Αγγλικά. Η Μέρκελ μιλάει επίσης αλλά σε καμία περίπτωση άπταιστα, ενώ ο Ερντογάν και ο Πούτιν δεν μιλάνε γρι.

 
Η απαξίωση της γλώσσας μας από το πολιτικό σύστημα.
10 Φεβ 2020 14:50

Στην απονομή των Όσκαρ σήμερα οι 4 βραβευμένοι νοτιοκορεάτες ενώ ήξεραν αγγλικά μίλησαν στην γλώσσα τους.Το ίδιο κάνουν και οι ηγέτες των χωρών που πάντα μιλάνε την γλώσσα τους σε διεθνείς συναντήσεις.Αντίθετα οι δικοί μας πολιτικοί διαγωνίζονται ποιος ξέρει καλύτερα τα αγγλικά.Λυπηρό παράδειγμα ο κ.Τσίπρας που ενώ μάθαινε αγγλικά προσπαθούσε να τα μιλήσει σε διεθνείς συναντήσεις με αποτέλεσμα να διασύρει την χώρα.Τόσο ντροπή θεωρούν το να μιλάνε τα ελληνικά;Ο Ερντογάν,η Μέρκελ, ο Μακρόν,ο Πούτιν κλπ που μιλάνε μόνο την γλώσσα τους ενώ γνωρίζουν άπταιστα τα αγγλικά γιατί μιλάνε μόνο την γλώσσα τους;Θα μου πείτε άλλα μεγέθη ηγετών.Καθένας στο ύψος του.

 
Γ.Π.
10 Φεβ 2020 10:46

Όλα τα email να στέλνονται τον Σεπτέμβριο και να ισχύουν μέχρι να ακυρωθούν από νεότερα. Ας ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα ότι θα προκηρυχθεί η συγγραφή νέων βιβλίων για την ελληνική γλώσσα και νέα Ανθολόγια....
Για βιβλιοθήκες δεν λέω τίποτε... Να μειωθούν οι συντάξεις, όλοι οι γέροι στο χωριό ζουν με 362€ το μήνα. Η μάνα μου έδωσε προχθές σε ένα εγγόνι της 20€.... Να δοθούν τα χρήματα για βιβλιοθήκες και εργαστήρια...
Να βοηθήσουν και οι εφοπλιστές....

 
eyris
09 Φεβ 2020 14:48

Η γλώσσα μας είναι το θεμέλιο αλλά και το μέλλον του έθνους. Τα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της συνέχειας και της καλλιέργειας της Ελληνικής Γλώσσας. Ένα προνόμιο 4000 χρόνων που έχουν μόνο η ελληνική και η κινέζικη γλώσσα. Όταν ο δάσκαλος κλείσει την πόρτα της τάξης μπορεί να προσφέρει στα παιδιά αυτό που έχει ετοιμάσει. Δεν χρειάζεται γκρίνια.

 
Ανθή
08 Φεβ 2020 18:44

Κάθε τρεις και λίγο δράσεις, αφιερώματα και εκδηλώσεις. Πάλι θα χαθούν κάποιες διδακτικές ώρες. Αν υπολογίσουμε και δεκάδες άλλους λόγους που χάνονται ώρες (αργίες, περίπατοι, εκδρομές, καταλήψεις κλπ), μήπως τελικά θεωρεί το υπουργείο ότι η διδακτέα-εξεταστέα ύλη καλύπτεται επαρκώς μόνο στα φροντιστήρια;

 
Νίκος
08 Φεβ 2020 18:28

Είναι τέτοια η χαρτούρα που απαιτείται για να προσκληθεί κάποιος/α εκτός σχολικού περιβάλλοντος, για να μιλήσει στα παιδιά, που λειουργεί αποτρεπτικά και στο τέλος απαγορευτικά.
Ας αλλάξουν μερικά πράγματα προς το καλύτερο, δείχνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους Συλλόγους και μετά βλέπουμε.
Κατά τα λοιπά, πάλι προτάσεις από "εγκεφάλους" που προφανώς ουδεμία σχέση έχουν με τη σχολική αίθουσα...

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
08 Φεβ 2020 17:58

@Άριστε, πολύ καλά τα λες. Αν ήταν για το ολοκαύτωμα των Εβραίων θα μας είχαν στείλει την εγκύκλιο 15 ημέρες πριν!

 
@dr
08 Φεβ 2020 08:24

να πω και κάτι πιο προχωρημένο : το μεγαλύτερο μέρος της αλληλογραφίας να έρχεται στις λίστες των ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΩΝ. υπάρχουν σχολεία που δε στέλνουν σχεδόν τιποτα (είναι και κουραστικό-χρονοβόρο, χρειάζεται εκπαιδευτικό μόνιμα στο πισι).

επίσης : αν δεν αρθούν οι βλακείες για άδεια εισόδου ένα μήνα σχεδόν από το υπουργείο κλπ κλπ δεν κάνουμε τίποτα. με απόφαση συλλόγου (έστω και ομόφωνη, οπότε καποιος μπορεί να μπλοκάρει εμπαθώς τα πάντα, αλλά ας είναι και έτσι- ) να γίνονται οι όποιες δράσεις !

 
Τέως και Νυν και Αεί
07 Φεβ 2020 17:17

Εβδομαδιαία δράση, αφιερωμένη με πολύ αγάπη σε όλους τους φίλους εδώ στο esos, που εκθείαζαν την κατάργηση από την νυν, της θεματικής εβδομάδας του τέως! Πολύ σύντομα "σας δίκασε" νομίζω...

 
drjudge
07 Φεβ 2020 16:29

Σήμερα Παρασκευή 7-2-2020 και ώρα 16:15 και δεν έφτασε ακόμα η εγκύκλιος στο mail του Σχολείου μου. Τη Δευτέρα 10-2-2020 θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να υλοποιήσουμε όλα τα παραπάνω αναφερόμενα, εντός της εβδομάδας. Πότε θα συνεδριάσει ο Σ.Δ. για να αποφασίσει τις δράσεις; Πότε θα ενημερώσουμε τους γονείς/κηδεμόνες, ώστε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα εγκριτικά σημειώματα; Πότε θα καλέσουμε τους όποιους καταξιωμένους λογοτέχνες; Εσείς εκεί οι νέοι "Άριστοι" στο Υπουργείο, που θέλετε να μας αξιολογήσετε κιόλας, είστε τόσο γρήγοροι;;; Στείλτε πρώτα εγκαίρως το mail και μετά βλέπουμε!!!
Υ.Γ. Ένας σύντομος τρόπος (του 20ου αλλά και του 21ου αιώνα) είναι η απευθείας αποστολή mail από το Υ.ΠΑΙ.Θ. στα Σχολεία όλης της χώρας (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, κλπ.) μέσω των κλειστών λιστών αλληλογραφίας ( sch ) KI OXI μέσω της αργοκίνητης γραφειοκρατικής διαβαθισμένης διαδικασίας -> Υ.ΠΑΙ.Θ. -> Περιφερειακή Δ/νση -> Δ/νση Εκπ/σης -> Σχολική Μονάδα. Γιατί πρέπει η Υ.Α., ο Νόμος, η εγκύκλιος να σταλεί μέσω αυτών ΚΙ ΟΧΙ απευθείας; ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ...!!!!

 
Λία
07 Φεβ 2020 15:13

Πώς να φέρουμε καταξιωμένους λογοτέχνες στο σχολείο, όταν χρειάζεται ειδική άδεια από το Υπουργείο;

 
Άριστος
07 Φεβ 2020 14:45

Και γιατί δεν το στέλνατε τη Δευτέρα καλύτερα; Εμείς είχαμε μυρίσει τα νύχια μας και τον καπνό από τα τζάκια και το είχαμε προβλέψει!!!! Είστε άριστοι ,μπράβο συνεχίστε τον δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενοι εδώ και δεκαετίες!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ