ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Οι 4 εγκύκλιοι για την αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών-επισκέψεων μαθητών και φοιτητών προς Ιταλία, λόγω κορονoϊού

Συνεχής Ενημέρωση από το esos
Δημοσίευση: 24/02/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τέσσερις εγκυκλίους εξέδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τις οποίες αναστέλλονται όλες οι  εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις των μαθητών και φοιτητών  που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία , μέχρι νεωτέρας λόγω κορονoϊού .

1. Η εγκύκλιος για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

2. Η εγκύκλιος για τα  ΑΕΙ

3. Η εγκύκλιος για τα ΙΕΚ, Κολλέγια  ΚΔΒΜ και ΣΔΕ

4. Η εγκύκλιος για τα εκκλησιαστικά σχολεία

Υπουργός: Μόνο εάν κάποιοι μαθητές τυχόν εμφανίσουν κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα θα γίνουν όσα προβλέπονται από το Υπ. Υγείας

«Δεν υπάρχει λόγος ή πιθανότητα να τεθούν τα παιδιά σε καραντίνα” δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, σχετικά με τους μαθητές που επιστρέφουν από την Ιταλία και το ξεκαθάρισε:

  • Τα παιδιά θα επιστρέψουν κανονικά στις δραστηριότητες τους και μόνο εάν κάποια τυχόν εμφανίσουν κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα θα γίνουν όσα προβλέπονται από το Υπ. Υγείας»
  • Δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση ότι κάποιο από τα παιδιά, τα οποία άλλωστε δεν έχουν πάει σε κάποια από τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα , έχει κάποιο σύμπτωμα.

Μαθητές δέκα σχολείων είναι στην Ιταλία

Μαθητές  δέκα ελληνικών σχολείων κάνουν αυτές τις ημέρες πολυήμερη εκδρομή στη Ιταλία .

Από  τα δέκα σχολεία  οι μαθητές δύο σχολείων απόψε επιστρέφουν.

Από τα παραπάνω σχολεία τα δύο είναι στο Μιλάνο και τα οκτώ στη Νότια Ιταλία.

Εξετάζεται σήμερα Δευτέρα να επιστρέψουν οι μαθητές και των άλλων οκτώ  σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ειδοποιήσει τους Διευθυντές όλως των σχολείων που είχαν προγραμματίσει εκδρομή στην Ιταλία σήμερα και τις επόμενες ημέρες να αναβάλουν την αναχώρηση για τη γειτονική χώρα.

Θα επιστρέψουν στα σχολεία τους

Οι μαθητές των δέκα σχολείων θα επιστρέψουν στα μαθήματα  κανονικά και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης.

Πιθανή οικονομική ζημιά των μαθητών από προκαταβολές στα ιταλικά ξενοδοχεία

Οι σχολικές μονάδες που έχουν προκαταβάλει μέρος  ή το σύνολο των χρημάτων για τη  διαμονή  των μαθητών στα ξενοδοχεία της Ιταλίας ,    είναι πιθανόν να μην επιστραφούν.

Το ίδιο ισχύει και με τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια τα οποία έχουν ήδη αγοραστεί.

Συνήθως δεν επιστρέφονται οι προκαταβολές   εκτός και αν τα τουριστικά πρακτορεία θα κάνουν κάποια συνεννόηση με τους ξενοδόχους   και τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες να επιστραφεί τουλάχιστον ένα μέρος από το ποσό που ήδη καταβλήθηκε.

Προς το παρόν η Κυβέρνηση δεν έχει εμπλακεί στο θέμα της επιστροφής των προκαταβολών.

Στοιχεία των μαθητικών εκδρομών για όλη την Ευρώπη ζήτησε το υπουργείο Παιδείας, λόγω κοροναϊού

Το υπουργείο Παιδείας με επείγον μήνυμα  προς  τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, ζήτησε να γνωστοποιήσουν στην πολιτική ηγεσία στοιχεία για τις μαθητικές εκδρομές στην Ευρώπη, λόγω κορονοϊό.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας ζητούσε να συμπληρωθούν δύο πίνακες:

Ο ένας αφορούσε τα σχολεία που ήδη πραγματοποιούν εκδρομές στην Ευρώπη, και,

Ο δεύτερος τις προγραμματισμένες εκδρομές στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία που ζητούνταν ήταν:

  • Χώρα εκδρομής.
  • Αριθμό μαθητών.
  • Αριθμό συνοδών.
  • Είδος εκπαιδευτικής εκδρομής.

Συλλογή στοιχείων από τα ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας με  έγγραφο  ζητά από τα ΑΕΙ να αποσταλούν εντός της ημέρας  συγκεντρωτικά , κατά εκπαιδευτικό Ίδρυμα:

Ο αριθμός μελών της κοινότητας του κάθε Ιδρύματος που βρίσκεται στην Ιταλία.

Την ιδιότητα (φοιτητές, διδακτικό  και  λοιπό προσωπικό).

Οσων ήδη βρίσκονται στην Ιταλία, αναμένεται άμεσα η επιστροφή τους στην Ελλάδα ή πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ιταλία για οποιαδήποτε εκπαιδευτική ή ερευνητική ή άλλη δραστηριότητα στο πλαίσιο των δράσεων των ΑΕΙ.

Σύνοδος Πρυτάνεων: Άμεση αναστολή προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών προς όλη την Ιταλία

Έκκληση προς τους Πρυτάνεις,Προέδρους Διοικουσών Επιτροπών Α.Ε.Ι. και Προέδρους Ε.Λ.Κ.Ε. Α.Ε.Ι. , να μεριμνήσουν για την άμεση αναστολή τυχόν προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών που οργανώνονται από το Ίδρυμά τους  προς όλη την Ιταλία από σήμερα, 24-2-2020, απευθύνει με έγγραφο ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Ειδικότερα ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων σημειώνει στο έγγραφο:

Α. Ενόψει των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων για τη διάδοση του Κορωνοϊού στην Ιταλία και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, διαβιβάστηκε προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με την οποία συνιστάται η αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδρομών σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Β. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την άμεση αναστολή τυχόν προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών που οργανώνονται από το Ίδρυμά σας προς όλη την Ιταλία από σήμερα, 24-2-2020. Η αναστολή είναι προσωρινή και θα υπάρξουν νεότερες οδηγίες, σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών.

Γ. Επίσης συστήνεται να ενημερωθούν για το θέμα της διάδοσης του Κορωνοϊού στην Ιταλία όλοι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό που αναμένεται να ταξιδέψει μεμονωμένα στην Ιταλία για οποιαδήποτε εκπαιδευτική ή ερευνητική ή άλλη δραστηριότητα στο πλαίσιο των δράσεων των Α.Ε.Ι.

Eνέργειες υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ σχετικά με το νέο κορονοϊό

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας:

• Συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια

• Πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)»

• Βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

• Επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί.

Όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας - νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ - βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σχόλια (1)

 
Γονιος
24 Φεβ 2020 16:46

Υπαρχει και το ζητημα μαθητων απο Ιταλια που επισκεπτονται με Erasmus σχολεια στην Ελλαδα...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.