Placeholder

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Αμέσως μετά το Πάσχα ταχύρρυθμη επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Με εντολή της Νίκης Κεραμέως
Δημοσίευση: 06/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εντολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως , προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες προετοιμασίες και να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα ταχύρρυθμη (σ.σ. εξ αποστάσεως) επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σε θέματα εκπαίδευσης από απόσταση.

Ηδη οι  διοικήσεις τόσο του ΕΑΠ όσο και του ΙΕΠ είχαν σήμερα τη πρωί την πρώτη επικοινωνία και αποφάσισαν τη συγκρότηση εξαμελούς επιτροπής , προκειμένου το ΕΑΠ να αξιοποιήσει όλη την τεχνογνωσία του και το δυναμικό του ώστε να καλύψει τα θέματα επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η εξαμελής  Επιτροπή  ήδη κινητοποιήθηκε και έχει ορίσει διαδικτυακό  “ραντεβού” για αύριο  Τρίτη,στις 12:30 το μεσημέρι,  προκειμένου να “δρομολογηθεί” η  ανάπτυξη ενός ταχύρρυθμου επιμορφωτικού προγράμματος με αντικείμενο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα εκπαίδευσης από απόσταση.

Στην εξαμελή Επιτροπή συμμετέχουν :

  • Ο Κοσμήτορας του ΕΑΠ Αντώνης Λιοναράκης
  • Ο Ομότιμος Καθηγητής Αλέξης Κοκκος
  • Ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΑΠ Θεοφάνης Ορφανουδάκης
  • Ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΠ Εμβαλωτής Αναστάσιος     (Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
  • Ο  Νικόλαος Γραμμένος Σύμβουλος Β΄ Πληροφορικής του ΙΕΠ,κι
  • Ενας αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο ΙΕΠ με μεγάλη εμπειρία.

 

Σχόλια (75)

 
ΚΩΝ/ΝΟΣ
06 Απρ 2020 23:39

τους 2-3 εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου που έβαλαν πλάτη και εσωσαν την εκπαιδευση και την βάφτισαν εξ αποστάσεως δεν θα τους μνημονεύσει κανείς ..... σε άλλα υπουργεία μοιράζουν λεφτά ..... κ. Κεραμέως ακους !!!

 
Αννα
07 Απρ 2020 00:25

Κανονιστε να αφήσετε παλι απέξω τα νηπιαγωγεία....

 
Δημήτρης
07 Απρ 2020 07:08

Οι κύριοι Λιοναράκης και Κάκκος αποτελούν εγγύηση στο εγχείρημα!

 
Anna
07 Απρ 2020 08:09

Θα πρέπει να επιλεχθούν με προσοχή οι επιμορφωτές. Έχω παρακολουθήσει το επίπεδο Β1 της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδ. Η επιμορφώτρια είχε μόνο τα τυπικά προσόντα. Με αποτέλεσμα να μας "βασανίσει" αρκετά. Να κάνουν ουσιαστική δουλειά.

 
Νίκος
07 Απρ 2020 08:30

Νομίζω σε λίγο θα είμαστε καλύτεροι των επιμορφωτών. Δεν έχει νόημα εκ των υστέρων επιμορφωση. Να μας δείξουν την e me και e class?

 
Legend
07 Απρ 2020 08:33

Να σπεύσετε να επιμορφώσετε εκείνους που αντέδρασαν στο άκουσμα και μόνο της εξ αποστάσεως! Εκείνους που προέβαλαν κάθε λογής δικαιολογία ώστε να μην κάνουν οι ίδιοι τίποτα και να φορτώσουν σε άλλους (οι άλλοι αυτοί δεν θα αποζημιωθούν για την τριπλή δουλειά;) τη δουλειά τους. Κι όχι μετά το Πάσχα. Στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, διότι διακοπές έκαναν. Και μέσα στο καλοκαίρι, γιατί την άδειά τους σχεδόν την χρησιμοποίησαν. Μετά δεν νομίζω κανείς να ισχυριστεί ότι αγνοεί βασικά πράγματα, όπως να διαβάσει και να εκτελέσει οδηγίες για μια δυο πλατφόρμες. Ή το πρόβλημα ήταν άλλο; Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι άρτια καταρτισμένοι ψηφιακά και τεχνολογικά στην πράξη κι όχι στα χαρτιά. Οι φωνές που ακούγονταν κατά της εξ αποστάσεως για άλλο λόγο ακούγονταν. Κατάφεραν βέβαια και πάλι να μας εκθέσουν.

 
Γιώργος
07 Απρ 2020 08:45

Αφού στείλαμε τους φαντάρους στο μέτωπο, όταν επιστρέψουν θα τους μάθουμε να χειρίζονται το όπλο.

 
Γιώργος
07 Απρ 2020 09:12

Δηλαδή και θα κάνουμε μάθημα εξ αποστάσεως και θα επιμορφωνόμαστε ταυτόχρονα; Πόσες ώρες θέλετε να είμαστε μπροστά σε έναν Η/Υ;

 
Θανασης
07 Απρ 2020 09:19

Το "ταχύρρυθμο" πριν το διατάξεις πρέπει να το εφαρμόσεις δίνοντας παράδειγμα. Αν κρατάς υπουργικές αποφάσεις γνωμοδοτήσεων του ΚΥΣΔΕ πλέον του μήνα στο συρτάρι διέταξε ό,τι ταχύρρυθμο θες. Εμπόδια πάντα βρίσκονται.

 
Νικόλαος
07 Απρ 2020 09:25

Θα γίνει επιμόρφωση ένα μήνα μετά την έναρξη της εφαρμογής; Με ξεπερνάει. Αν είναι να πληρώσει το υπουργείο γι΄αυτό δε χρειάζεται. Ας τα δώσει στους εκπαιδευτικούς.

 
MATVAV
07 Απρ 2020 09:27

Συμφωνώ με τον Γίώργο απόλυτα! Αλλά βλέπεις ο πόλεμος όταν ξεσπάσει δεν περιμένει να εκπαιδευτείς και μετά να πολεμήσεις! Αυτό έπρεπε να έχει γίνει και να είναι υποχρεωτικό ,ως πλάνο Β στην εκπαιδευτική μας καθημερινότητα! Κάτι σαν το σχέδιο σεισμού που κάνουμε...Τώρα ας πολεμήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε και ας μάθουμε από την ίδια τη ζωή που δεν περιμένει ...

 
Έλεος
07 Απρ 2020 09:40

Για ποιο λόγο ; Υπάρχει η ομάδα υποστήριξης των πεκες , γίνονται διαδικτυακά σεμινάρια συνεχώς και οι εκπαιδευτικοί ήδη δουλεύουν στις πλατφόρμες. Διοριστε γιατρούς και νοσηλευτές και εμείς τα καταφέρνουμε με εξ αποστάσεως.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
07 Απρ 2020 09:53

@Legend
Δε νομίζω ότι έχει κανείς το ηθικό δικαίωμα να υποδύεται το ρόλο του τιμητή των συναδέλφων του και τον υπερασπιστή του υπουργείου! Κανένα απολύτως! Γιατί κανένας εκαπιδευτικός δεν ευθύνεται για την κατάσταση που προέκυψε και κανένας εκαπιδευτικός δεν είπε ποτέ ότι είναι ευχαριστημένος που μένει αποκλεισμένος στο σπίτι του και δεν πηγαίνει στη δουλειά του! Επιτέλους, μη μπερδεύουμε τα πράγματα και μην εφευρίσκουμε ευθύνες, για να βολεύουμε αλλότριες ευθύνες, αυτών που δε φρόντισαν έγκαιρα να είχαν εκπαιδεύσει τους συναδέλφους στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Και πολύ περισσότερο κανένας δεν έχει νομικά το δικαίωμα να απαιτεί τη χρήση των προσωπικών μας συσκευών για διαφορετική ανάγκη. Ο υπολογιστής του σπιτιού μας (όσοι έχουμε) είναι και λέγεται προσωπικός! Για να πάψει να είναι, πρέπει να εκδοθεί κυβερνητική απόφαση γενικευμένης επίταξης αγαθών και επιστράτευσης ανθρώπων, όπως σε καιρό πολέμου. Αλλιώς, ουδείς έχει το δικαίωμα να απαιτεί κάτι τέτοιο θεωρώντας μάλιστα ότι έχει τη γνώση ο καθένας να κάνει τη χρήση που εκείνοι θέλουν!
Αν κάτι - όλοι οι πέριξ συνήγοροι της κυβερνητικής τακτικής - θα έπρεπε να σχολιάσουν, είναι η ολιγωρία της υπουργού να καθορίσει επιτέλους τη μειωμένη εξεταστέα ύλη, για να ηρεμήσουν επιτέλους οι υποψήφιοι μαθητές μας. Δεν το κάνει όμως και κάθε μέρα ξεφουρνίζει και μια καινούργια παρελκυστική ιδέα! Γιατί; Μα γιατί ξέρει ότι έχει την απόλυτη ευθύνη που κάποια σχολεία σε ορισμένα μαθήματα βρέθηκαν πολύ πίσω στην ύλη, γιατί απλούστατα καθυστέρησαν τραγικά οι διορισμοί εκπαιδευτικών κι επομένως καθυστέρησε πολύ η έναρξη αυτών των μαθημάτων!

 
Δημήτρης
07 Απρ 2020 09:57

Τι νόημα έχει η επιμόρφωση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση αν η χρήση της δεν είναι υποχρεωτική, για τους εκπαιδευτικούς τουλάχιστον ; Αν το κουπί θα συνεχίσουν να το τραβάνε 2-3 όπως γράφει ο Legend, γιατί να επιμορφωθούν όλοι ; Το σωστότερο θα ήταν, να επιμορφώσει υποχρεωτικά τους εκπαιδευτικούς που αποδεδειγμένα δεν παρουσιάζουν καμία δραστηριότητα στην σύγχρονη ή ασύγχρονη εκπαίδευση και μετά ας αποφασίσει τι θα κάνει με το φαινόμενο να μισθοδοτείται κάποιος χωρίς να εργάζεται.

 
Αστέριος
07 Απρ 2020 10:25

Εξοπλισμό θέλουμε και νομίζετε ότι με 2 κ 3mbps θα έχετε αποτελέσματα. Πάλι εμείς θα πληρώσουμε το μάρμαρο.

 
Σταύρος Γκιργκ.
07 Απρ 2020 10:47

Ορισμένοι σχολιαστές (Legend, Δημήτρης) ομιλούν σαν να κουβάλησαν αυτές τις μέρες επάνω τους όλο το φορτίο των αμαρτιών της ανθρωπότητας. Ας χαλαρώσουν λίγο οι Τιτάνες της τηλεκπαίδευσης... Κι όταν καταφερόμαστε εναντίον συναδέλφων, καλό είναι να υπογράφουμε με ονοματεπώνυμο. Ανώνυμα χτίζονται ανώγια και κατώγια.

 
Επιμόρφωση από απόσταση εκπαίδευσης
07 Απρ 2020 10:48

είναι φανερό ότι σχεδόν όλοι θεωρούν ότι η από απόσταση εκπαίδευση είναι τα εργαλεία ή σχετίζεται με τα εργαλεία. είναι όμως έτσι;

 
Εξ αποστάσεως???
07 Απρ 2020 10:49

"μετά το Πάσχα ταχύρρυθμη (σ.σ. εξ αποστάσεως) επιμόρφωση"
Ομοίως ησύχασα...

 
Άποψη
07 Απρ 2020 10:56

η άποψη μου είναι ότι αυτό που χρειάζεται να μάθουμε στην επιμόρφωση και μακάρι να γίνει ακόμη και ετεροχρονισμένα είναι, είναι τη φιλοσοφία της εξ αποστάσεως ...προφανώς δεν αρκεί το να ανεβάζουμε υλικό αλλά να εξασφαλίζουμε την αλληλόδραση....εκεί χωλαίνουμε ...και γιατί όχι να μην χρησιμοποιούμε αυτό τον τροπο επικοινωνίας και μετά σε προαιρετική βάση;;;.....
Ο Λιοναράκης είναι αξιόλογος ......σας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για μια σωστή εξ αποστάσεως εκπαίδευση......και μετά ας εξοπλιστούν τα σχολεία υποχρεωτικά με υπολογιστή και βιντεοπροβολέα στη τάξη......γιατί κρίμα είναι .....ο τρόπος μάθησης να εξελίσσεται και να μην μπορούμε να δείξουμε ούτε ένα βιντεάκι...ας ρωτήσει το υπουργείο τι εξοπλισμός υπάρχει στα σχολεία....να σημειωθεί όμως ότι η χρήση τέτοιων μέσων αποτελούν εργαλείο και όχι αυτοσκοπό....

 
Ηλίας
07 Απρ 2020 10:59

Θα είναι σαν το B1 επίπεδο που ο κάθε επιμορφωτής μας έλεγε ό,τι ήξερε και προσέγγιζε την όλη επιμόρφωση με το δικό του τρόπο..? Δεκάδες ώρες που χάσαμε και 12 εργασίες που κάναμε θα ληφθούν υπόψη? Γιατί από εξετάσεις πιστοποίηση δεν βλέπω τίποτα στον ορίζοντα...

Το τι έκανε (και τι δεν έκανε) ο καθένας φαίνεται, τόσο στη σύγχρονη όσο και στην ασύγχρονη. Το ότι υπάρχει υλικό στην ασύγχρονη είναι θαύμα αφού ξεκινήσαμε ξαφνικά, χωρίς καμία προετοιμασία και μάλιστα πάρα πολλοί συνάδελφοι ΠΕ86 (ειδικά στα ΓΕΛ), πέρα από τα μαθήματά τους, είχαν και την υποστήριξη... είχαν σε κάποιες περιπτώσεις κια 2η σχολική μονάδα στην οποία διδάσκουν και 0 μέρες να προετοιμαστούν!!!

Και για να έχουμε "καλό ρώτημα"... Όλοι αυτοί οι επιμορφωτές θα πληρωθούν? Την ώρα που μας πιπιλίζουν τα μυαλά για οικονομική καταστροφή και πιθανή "ανάγκη" μείωσης μισθών στο δημόσιο?

 
Παναγιώτης Β
07 Απρ 2020 10:59

@Legend
Γράψατε το πιο περιεκτικό σχόλιο για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Τά λέει όλα! Ν΄αγιάση το χέρι σας!

 
Η εξ αποστάσεως της εξ αποστάσεως...
07 Απρ 2020 11:15

Λοιπόν θα έχουμε εξ αποστάσεως επιμόρφωση... στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση!
Και επιπλέον θα είναι:
-ταχύρρυθμη(μια τάξη χρονικού μεγέθους, θα βοηθούσε...),
-για όλους τους εκπαιδευτικούς(και για τους αναπληρωτές δλδ?),
-αμέσως μετά το Πάσχα(στις 20 Απριλίου δλδ?).
Ειδικός δεν είμαι αλλά... εξ αποστάσεως επιτυχία προβλέπω.
Προφανώς, κανένας "ειδικός" δεν ενημερώνει την Υπουργό, ότι όλο το παιχνίδι θα "παιχτεί" στην απόφαση για τις Πανελλαδικές!

 
Δημητρης
07 Απρ 2020 11:24

Δεν έχει καμία σχέση το μάθημα που μπορεί να σύγχρονα ή ασύγχρονα ένας εκπαιδευτικός με το μάθημα που μπορεί να κάνει μέσα στην τάξη του. Ας ρίξουμε στάχτη στα μάτια της κοινωνίας και άντε παρακάτω.

 
ελλη
07 Απρ 2020 11:34

οι γιατροι και νοσηλευτες που κρατουν τα νοσοκομεια κατι παιρνουν.... διευθυντες και υποδιευθυντες που κρατουν τα σχολεια με την εξαποστασεως τιποτα

 
Εκπαιδευτικός 432
07 Απρ 2020 11:38

Επιμορφώσεις, επιμορφώσεις, επιμορφώσεις...

Π.χ. υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν περάσει ό,τι επιμόρφωση θες στους υπολογιστές (για τα μόρια) και δεν μπορούν να ανοίξουν ένα email.
Ο λόγος; Γιατί δεν τους ενδιαφέρει. Πήραν τα μόρια από τις επιμορφώσεις και τέλος.

Η ικανότητα χρήσης υπολογιστή δεν πρέπει να είναι μοριοδοτούμενο αλλά βασικό προσόν στην εκπαίδευση.
Δεν χρειάζονται "επιμορφώσεις" στους υπολογιστές και στο "webex" τον 21ο αιώνα και ένα παιδί 4 ετών μπορεί να πατήσει π.χ. το κουμπί share στην οθόνη.

Όποιος εκπαιδευτικός σήμερα δεν μπορεί να χειριστεί (στη βασική τους χρήση) webex, word, excel, email, myschool, να πάει σπίτι του, γιατί δεν μπορεί ούτως ή άλλως να διδάξει στα παιδιά τίποτε.

 
ΦΩΤΗΣ
07 Απρ 2020 11:44

Η κα. Κεραμεως λιγο αργα θυμηθηκε να μας επιμορφωσει!Με τοσο ξενυχτι για να μαθουμε μονοι μας να χειροζομαστε τα εργαλεια της εξ αποστασεως,να στειλει τους Κοσμητορες της να τους επιμορφωσουμε εμεις.

 
Φερδινάνδα
07 Απρ 2020 12:00

Το Υπουργείο πρέπει να καταλάβει ότι οι εκπαιδευτικοί είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα έχουν σηκώσει μόνοι τους όλο το βάρος της βαφτισμένης "εξ αποστάσεως εκπαίδευσης". Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αυτών είναι οικογενειάρχες με μικρά παιδιά που τριγυρνούν μέσα στο σπίτι ή πρέπει και αυτά να διδαχτούν, ότι καταφέρνουν με τη σειρά τους άλλοι εκπαιδευτικοί για εκείνα. Πολλοί σύζυγοι εκπαιδευτικών επίσης συνέχισαν να εργάζονται μη μπορώντας έτσι να προσφέρουν βοήθεια με τα παιδιά, ώστε να γίνεται πιο εύκολη η ζωή αυτών που παλεύουν με μέσα πληρωμένα από την τσέπη τους, που μάλιστα πρέπει να είναι και συμβατά. Γιατί που πας ρε Καραμήτρο το 2020 αν δεν έχεις webcam hd, μικρόφωνο HF, γραφίδα με πένα usb και office 365 των 200 ευρώ; Παλεύουν όλη μέρα, με δίκτυα ίντερνετ χειρότερα από το Αφγανιστάν, με πλατφόρμες που στηρίζονται σε σέρβερ σουβλατζίδικου και σύγχρονες εκπαιδεύσεις χωρίς μικρόφωνα και κάμερες, τις περισσότερες φορές αγκομαχώντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, που τα συστήματα "τρέχουν" λίγο καλύτερα. Και αυτό το κάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια (εντάξει τυχεροί θα πείτε είναι μόνο οι γυμναστές που δεν χρειάζεται να προετοιμάσουν γυμν. επιδείξεις και παρελάσεις). Και κάπου εκεί είναι και οι καθηγητές πληροφορικής....ναι....αυτοί είναι υπεύθυνοι από μόνοι τους, αυτοί πρέπει να συντονίζουν τα πάντα...meetings, κάμερες, μικρόφωνα, λίστες, πίστες, ηχεία, φωτισμούς...και όλα τα σε -ισμούς. Για αυτούς το 24ωρο έχει καταργηθεί πλέον. Με εισήγηση κι αυτό μετά το Πάσχα θα γίνει 34ωρο. Και μη μου πεις θες και λεφτά παραπάνω...αφού κάθεσαι 3 μήνες το χρόνο. Η κοινωνία το λέει, δεν το λέω εγώ, το έμαθε από τα άχρηστα κάποτε ΕΠΑΛ και τους πλεονάζοντες των ΠΥΣΔΕ ΚΥΣΔΕ και άλλα τέτοια νόστιμα. Τέλος, ας μην ξεχάσουμε και τους δύσμοιρους μαθητές, άραγε αυτοί δεν χρειάζονται επιμόρφωση; Μάλλον όχι, αυτοί είχαν προλάβει να την μάθουν στα battlenet. Οι μαθητές δεν χρειάζονται εργαλεία; Τι γίνεται με τα παιδιά που δεν έχουν καν τηλεόραση, για να μη πω κινητό και υπολογιστή, γνωρίζει κανείς πως θα παρακολουθήσουν έστω και την εκπαιδευτική τηλεόραση; Δεν πειράζει, θα τα δουν στο youtube σε επανάληψη, αφού έχουν πλέον δωρεάν συνδρομή. Μπορούν να φάνε τοστάκι και χωρίς τοστιέρα, τρόπους δεν έχει για τη χώρα της πατέντας; Ξεκινήστε σας παρακαλώ άμεσα επιμόρφωση προς όλους, έστω και το 2021, οι ιοί μεταλλάσονται!

 
Χρήστος
07 Απρ 2020 12:15

Φίλε Δημήτρη, εγώ γνωρίζω πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς που κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση χρησιμοποιώντας διαφορετικές πλατφόρμες από αυτές του Υπουργείου. Αυτό έγινε για το καλό των μαθητών, για να μη χάσουν χρόνο. Σου υπενθυμίζω ότι από τις πρώτες ημέρες είχε καταρεύσει το η-τάξη και το e-me ενώ το Webex απαιτούσε αποστολή συνδέσμου για εγκατάσταση από το Υπουργείο (η οποία άργησε πολύ να έρθει). Πως μπορούμε να πούμε ότι όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν παρουσιάζουν καμία δραστηριότητα και ότι δεν εργάζονται;

 
ελένη
07 Απρ 2020 12:35

Ας τελειώνουμε με αυτό. Η εξ αποστάσεως μόνο υποστηρικτικά στην τάξη μπορεί να λειτουργήσει. ΤΕΛΟΣ.
1 ώρα μάθημα στην τάξη αντιστοιχεί σε 5 ώρες εξ αποστάσεως. Αφορά και τη διαδικασία και την κατανόηση του μαθήματος και την κοινωνικοποίηση όλων των εμπλεκομένων και ....... και πολλή επιπλέον, κυρίως, ανούσια δουλειά και για τους μαθητές.

 
Μπού.Γώργος
07 Απρ 2020 12:47

@Legend
Μόνο ντροπή αισθάνομαι για σένα.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ