Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Μ. Τζούφη: «Άμεση εφαρμογή του νόμου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών»

Δήλωση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τμημάτων Μηχανικών των πρώην ΤΕΙ
Δημοσίευση: 13/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει άμεσα το νόμο για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τμημάτων Μηχανικών, ώστε χιλιάδες πτυχιούχοι των πρώην ΤΕΙ να απεγκλωβιστούν από το καθεστώς αδικίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και των συνεργειών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ρύθμισε την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων καθώς και την αντιστοίχιση των Τμημάτων των Σχολών Μηχανικών με τα Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών με το ν. 4610/2019. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, δεν έχει γίνει τίποτα  προς αυτήν την κατεύθυνση. Η αναφορά του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, κατά την πρόσφατη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για τις αντιστοιχίες ομοειδών τμημάτων, σχετικά με την επανέναρξη της διαδικασίας, για το ένα μόνο σκέλος, αυτό της αντιστοίχισης των Τμημάτων, είναι θετική και κινείται στη σωστή πορεία για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διάκρισης πολυτεχνικών και μη Τμημάτων Μηχανικών.

Καλούμε την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του νόμου (αρ. 66 και 257), ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, επιλύοντας μια χρόνια στρέβλωση και αποκαθιστώντας την ισονομία μεταξύ των αποφοίτων.

Σχόλια (25)

 
Kαλά Ξυπνητούρια!!!
13 Ιουλ 2020 13:36

Όλα αυτά τα χρόνια που είσασταν Κυβέρνηση κυρία Τζούφη τι κάνατε για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕ; Τώρα σας ξυπνήσανε;

 
μηχανικος ΤΕ
13 Ιουλ 2020 15:20

4 χρονια κυβερνηση και λετε δε προλαβατε....

 
Γιωργος
13 Ιουλ 2020 16:29

Τι αγάπη είναι αυτή για τους απόφοιτους των πρώην ΤΕΙ; Πήρατε επιτέλους χαμπάρι ότι στις εκλογές σας μαυρησαν. Μην ανησυχείτε και στις επόμενες το ίδιο θα λάβετε.

 
μα είχαν δικαιώματα, δεν είχαν
13 Ιουλ 2020 18:08

νομίζω είχαν δικαιώματα οι απόφοιτοι πρώην ΤΕΙ (με τα όποια προβλήματα). Όταν έγινα οι αλλαγές επί ΣΥΡΙΖΑ (αν θυμάμαι καλά) δεν φρόντισε η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου να ρύθμιση και τα δικαιώματα, Γιατί άραγε???
Θα περίμενα να μας το πει η κα. Τζούφη....

 
@μηχανικος ΤΕ
13 Ιουλ 2020 20:01

Σωστά ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 4 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΜΙΑ!!!!!!!!
ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

 
Ρύθμιση θεμάτων ΤΕΙ
13 Ιουλ 2020 21:35

Τα δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ είναι αντικείμενο συζήτησης εδώ και δεκαετίες. Με την οριστική κατάργηση αυτής της παράλληλης βαθμίδας στα ΑΕΙ θα πρέπει να προχωρήσει το θέμα ώστε να λυθούν οι εκκρεμότητες στα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά ζητήματα.

Τόσα χρόνια αδράνειας δεν έχουν προσφέρει τίποτα θετικό στην χώρα, ούτε στις σπουδές ούτε στην παραγωγή.

 
Observator
13 Ιουλ 2020 21:54

Δεν αναφέρεται στα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕ. Αναφέρεται στη διαδικασία απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων δηλαδή στην εφαρμογή των διατάξεων του Ν4692/2020. Αλλά δεν υπάρχει λόγος βιασύνης διότι οι πρώτοι απόφοιτοι θα υπάρξουν το 2024.

 
GMA
13 Ιουλ 2020 22:31

Εσεις να δωσετε τα ευσημα στον κ. Γαβρογλου σας και εμεις θα σας δωσουμε οτι και στις εκλογες. Θεωρησατε οτι θα ξεχασουμε και θα ξεχαστουμε. Μεχρι τοτε θα εχετε την ευγνωμοσυνη μας ...

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
14 Ιουλ 2020 00:45

Εσείς δεν προκάματε;

 
Τάκης
14 Ιουλ 2020 07:12

Δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα για αντιπολίτευση μόνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των πρώην ΤΕΙ; Νομοθετήθηκαν γι αυτό το λόγο μου φαίνεται; Με ποιες υποδομές; Με ποια αναβάθμιση σπουδών; Αλλά τι λέω! Ψιλά γράμματα...

 
@μηχανικος ΤΕ
14 Ιουλ 2020 07:50

Δεν αναφέρετε στους ΤΕ, δεν την νοιάζουν. Αναφέρετε στους αποφοίτους των νέων τμημάτων που προέκυψαν από τα ΤΕΙ.

Για τα ΤΕΙ (και τους απόφοιτους τους) δεν πρόλαβε να εκδώσει ούτε ΕΔ ούτε να ισοτιμίσει, με τις νέες σχολές. Για τους διπλωματούχους πρόλαβαν να εκδώσουν καινούργιο νόμο για ΕΔ (το ΔΠ 99 του 2018). Πρόλαβαν να θεσμοθετήσουν το intergrated master.

Άλλα προλαβαίνουν και άλλα δεν προλαβαίνουν.

 
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
14 Ιουλ 2020 08:10

Ηθελα να ξερα ποιον κοροιδεύουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ...

 
@ @μηχανικός ΤΕ
14 Ιουλ 2020 10:53

Τα νέα τμήματα δεν προέκυψαν από κανένα ΤΕΙ μιας και στους σχετικούς νόμους αναφέρεται η κατάργηση των ΤΕΙ.

Το μόνο που (απ)έμεινε (στα ίδια κτήρια και Δ/ΕΠ) είναι οι υπάρχοντες φοιτητές ΤΕΙ αν θέλουν να ακολουθήσουν το προπτυχιακό πρόγραμμα ΤΕΙ (που είχαν εισαχθεί) ή να μπουν στο αντίστοιχο πανεπιστημιακό (να αλλάξουν).

Για τους ήδη πτυχιούχους ΤΕ, κανονικά συνεχίζουν να υπάρχουν οι σχετικές διατάξεις και επαγγελματικά δικαιώματα που τους διέπουν και (θα) συνεχίζουν να βγαίνουν νέοι πτυχιούχοι ΤΕΙ μόνο από την ΑΣΠΑΙΤΕ.

 
Αχαχα
14 Ιουλ 2020 11:36

@ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μην ανησυχείς. Τώρα έχεις τους άριστους. Να δεις τι σου ρχεται τώρα....

 
GEORGE
14 Ιουλ 2020 12:47

Όλες οι κυβερνήσεις φτάνουν στο παρα πέντε για να βγάλουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών απο τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΤΕΙ) αλλά στο τέλος δεν προλαβαίνουν. Τυχαίο; δεν νομίζω. Την απάντησή μας τη έλαβαν μέσω κάλπης, την ίδια απάντηση θα λάβει και η τωρινή κυβέρνηση αν δεν λύσει "χθές" το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις δουλειές μας.

 
TARAMOSALATA
14 Ιουλ 2020 13:04

Μέχρι τώρα υπάρχουν ΚΑΤΕΕ, Ανώτερα ΤΕΙ, Ανώτατα ΤΕΙ τεχνολογικού τομέα και Πανεπιστημιακά ΤΕΙ. Άντε να δεις το μαλλιοτράβηγμα "που θα πέσει". Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν όλοι αυτοί.

 
Εξέλιξη των ΤΕΙ
14 Ιουλ 2020 13:11

Τα ΤΕΙ ιδρύθηκαν το 1982-83 ως μετεξέλιξη των ΚΑΤΕΕ και μέχρι το 2010 κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για ΕΔ, ενώ οι όποιες προσπάθειες ανωτατοποίησης αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Όλες οι κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου έχουν ευθύνη, όχι μόνο όσοι ήταν υπουργοί Παιδείας πριν πέντε ή δέκα χρόνια.

Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν, με τη λογικη "βλέποντας και κάνοντας" μέχρι να αποφοιτήσουν οι πρώτοι φοιτητές.

 
Μηχανικός Αυτοματισμού Τ.Ε.
14 Ιουλ 2020 14:19

Kυπριακό <=> Επαγγελματικά Δικαιώματα αποφοίτων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. (ως προς την επίλυση)

 
G.Ar
14 Ιουλ 2020 15:21

Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ΤΕΙ και των πτυχίων τους σε προ και μετά το Ν.2916/01 απλούστατα διότι έτσι θέλησε ο νομοθέτης. Υπάρχει ρητή αναφορά στην εισηγητική έκθεση του Ν.2916/01 ότι τα πτυχία των ΤΕΙ δεν διαφοροποιούνται με το νέο νόμο και παραμένουν μεταξύ τους ισότιμα. Απλά επικυρώνεται το πτυχίο ΤΕΙ ως βασικός τίτλος σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επίσης με τον άρθρο 6 παρ 6β. του ιδίου Ν.2916/01 τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα ίδια ασχέτως έτους αποφοιτήσεως. Συνεπώς όλες οι αναφορές περί ανωτέρων ΤΕΙ κτλ είναι παράνομες αφού δεν εδράζονται στο νόμο αλλά σε προσωπικές και ίσως εκ του πονηρού απόψεις. Φυσικά τα ΤΕΙ δεν ήταν ποτέ Πανεπιστήμια, αλλά σίγουρα ήταν ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα (εφαρμοσμένες επιστήμες) και εδώ ο νόμος είναι σαφής. Επίσης είναι σαφές ότι το κράτος παρανομεί και δεν εκδίδει τα εκ του νόμου Π.Δ με τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και το ΣτΕ μας έχει ήδη από το 2012 δικαιώσει επ αυτού (ΣτΕ 4917/12).

 
@@@μηχανικός ΤΕ
14 Ιουλ 2020 15:39

Σωστά, οι νέες σχολές δεν έχουν καμία σχέση με τα ΤΕΙ το λέει ο νόμος. Μόνο τα Κτήρια οι καθηγητές και οι φοιτητές μαζί με τα αντιστοιχισμένα μαθήματα είναι κοινά.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα παραμείνουν κοινά και η έλλειψη ΕΔ.

 
Ντίνος
14 Ιουλ 2020 18:19

Την ΣΤΕΦ Κοζάνης εσείς μαζί με τον Γαβρόγλου την καταργήσατε αντί να την ενσωματώσετε στο ΠΔΜ.Εισπραξατε και την ανάλογη τιμωρία στις εκλογές.Τώρα υποκριτικά ζητάτε να γίνουν αυτά που δεν κανατε.Δεν γίνεστε πιστευτοί.Αυτην την στιγμή λειτουργούν τμήματα ΤΕΙ που καταργήσατε και θα πάρουν πτυχίο από καταργημένης σχολές .Αυτό έγινε για πρώτη φορά από την πρώτη φορά αριστερά.Καλα είστε στην αντιπολίτευση.Όλα εδώ πληρώνονται.

 
Ασυναρτησίες
14 Ιουλ 2020 18:23

Αν υπήρχε θέληση να λυθεί το ζήτημα θα είχαν ενωθεί οι σχολές, αντί να υπάρχουν διπλά τμήματα (πχ. Σχολές Μηχανικών και Πολυτεχνικές Σχολές με τις ίδιες ειδικότητες, Σχολές Οικονομίας και Διοίκησης με τα ίδια τμήματα, Σχολές Πληροφορικής κοκ.)

@ Αυτή η νομοθετική αλλαγή δεν άλλαξε κάτι για τη σχέση των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια, και έτσι το 2020 έχουν καταργηθεί τα πρώτα (ΤΕΙ) ενώ έχουν παραμείνει τα δεύτερα (Πανεπιστήμια). Εκ των πραγμάτων είναι μια αποτυχημένη ρύθμιση αν μετά από 20 χρόνια ακόμα υπάρχουν κενά.

Υπάρχει ρητή αναφορά στην εισηγητική έκθεση του Ν.2916/01 ότι τα πτυχία των ΤΕΙ δεν διαφοροποιούνται με το νέο νόμο και παραμένουν μεταξύ τους ισότιμα.

 
GMA
14 Ιουλ 2020 23:25

Ειναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ για δακρυα Στελλα .... εεε Μεροπη

 
Observator
15 Ιουλ 2020 00:27

Στα νέα τμηματα (κάθε ειδους) η ευθύνη για την απόδοση των επαγγελματικών ανήκει στο ΑΕΙ. Τα ΑΕΙ δεν ειναι σχολές ελεγχόμενες απο το υπουργειο παιδείας. Επειδή τα ΑΕΙ ειναι αυτοδιοικούμενα και μη ελεγχόμενα ως προς το πρόγραμμα σπουδών, για να πάρουν επαγγελματικά δικαιώματα είναι υποχρεωμένα να είναι ισότιμα σε άλλα ομοειδή. Οταν δεν υπάρχουν ομοειδη τότε ξεκινά αλλο δράμα, όπως συμβαίνει με τα 4-ετη τμηματα επιστημης υλικών.

 
Παρατηρητής
28 Ιουλ 2020 05:02

Τα χρόνια που κυβερνούσατε με την ψήφο μας...δυστυχώς... δεν κάνατε τίποτα. Νομίζετε ότι όλοι μας τρώμε κουτόχορτο;
Αποδείχτηκε ότι στο σύνολο του ο Ελληνικός λαός δεν ξεχνά. Σε λίγα χρόνια θα φθάσετε γύρω στο 5 τοις εκατό γιατί δεν πείθετε κανένα .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.