Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Παιδείας για ωράριο εκπαιδευτικών: Ο νόμος “Γαβρόγλου” προβλέπει 6ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο

Τι προέβλεπε η εφαρμοστική εγκύκλιος “Γαβρόγλου” για το υποχρεωτικό 30ωρο των εκπαιδευτικών
Δημοσίευση: 16/10/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το μνημονιακό  νόμο “Γαβρόγλου” για το υποχρεωτικό ωράριο (6ωρο ημερησίως) των εκπαιδευτικών τον οποίο είχε ψηφίσει και η ΝΔ, υπενθυμίζει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, που στάλθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:


Η εγκύκλιος αναφέρει ότι στέλνεται στα σχολεία κατόπιν σχετικών ερωτημάτων σχετικά με τις κρατήσεις αποδοχών των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε απεργία.

Στην ίδια εγκύκλιο, υπενθυμίζονται  επίσης ότι:

Με την παρ. 2 του αρ. 25 του Ν. 4354/2015 (ΦΕΚ Α’ 176) ορίζεται ότι «Για τον υπολογισμό των αποδοχών ο μήνας λογίζεται για τριάντα (30) ημέρες. Στις περιπτώσεις αποχής του υπαλλήλου από τα καθήκοντα του, λόγω απεργίας, ο μήνας λογίζεται για είκοσι πέντε (25) ημέρες. Στην περίπτωση απεργίας, στην έννοια της οποίας υπάγονται και οι στάσεις εργασίας, γίνεται περικοπή των μεικτών μηνιαίων αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων και των κρατήσεων, εργοδότη και εργαζόμενου, για κύρια και επικουρική σύνταξη, στην περίπτωση που η ημέρα απεργίας αναγνωρίζεται ως συντάξιμη».
 
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική

Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει επίσης ότι «Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2020-2021» (Β' 3882)» ορίζεται ότι «Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα / τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες».

ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Τι προέβλεπε η εφαρμοστική εγκύκλιος “Γαβρόγλου” για το υποχρεωτικό 30ωρο των εκπαιδευτικών

Η εγκύκλιος “Γαβρόγλου” που εκδόθηκε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για το υποχρεωτικό 6ωρο των εκπαιδευτικών προέβλεπε τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.

Στους εκπαιδευτικούς ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως:

α. η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων,

β. η καταχώρηση-ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών,

γ. η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων,

δ. ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου,

ε. η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου,

ζ. η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα,

η. οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών,

θ. η επίβλεψη σχολικών γευμάτων,

ι. η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων,

κ. η τήρηση βιβλίων του σχολείου

λ. η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

μ. η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων

Η επίβλεψη σχολικών γευμάτων όπως αναφέρεται παραπάνω,   θεωρείται εξωδιδακτική αρμοδιότητα, χωρίς εξαιρέσεις.

Είναι σαφές   ότι, με την επιφύλαξη της περίπτ. α ́ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α ́ 112), ο γονέας παιδιού μέχρι δύο (2) ετών απαλλάσσεται από την ανάθεση εργασιών οι οποίες δεν συνδέονται με το διδακτικό έργο που τους ανατίθεται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας όπως είναι η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

Σχόλια (58)

 
Μαρία
23 Οκτ 2020 08:04

Κατανοώ πλήρως το δύσκολο έργο του κάθε εκπαιδευτικού και κυρίως αυτών όλων που με πενιχρό μισθό τρέχουν να προλάβουν να προσφέρουν στους μαθητές τους ένα καλύτερο περιβάλλον μάθησης, καινοτομούν και αναζητούν τρόπους για βελτιώσουν τις διδακτικές τους πρακτικές. Θεωρώ πως οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να βρίσκονται στο σχολείο αν υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουν σε κάτι και πως δεν είναι ανάγκη να παραμένουν στο σχολείο χωρίς κανένα λόγο. Όμως είμαι υπέρ της υποχρεωτικής παραμονής των καθηγητών στο σχολείο για τις 6 ώρες που προβλέπει το έγγραφο εξ αιτίας όλων αυτών που δυστυχώς είναι πάρα πολλοί που μόλις τελειώσουν το μάθημα τους φεύγουν χωρίς να προλάβει κανείς να καταλάβει πότε βγήκαν από την τάξη και όταν ο διευθυντής τους λέει έχουμε να κάνουμε αυτό ή εκείνο λένε αυτόματα α όχι εγώ τέλειωσα το ωράριο μου και έχω κανονίσει ένα ραντεβού για...... το συνεργειο,, γιατρό κλπ, Αυτοί θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα τους να εξαφανίζονται ως δια μαγείας . Η πλειοψηφία αυτών δεν κάνει τον κόπο να περάσει από το γραφείο του διευθυντή να πει ένα αντίο και συχνά ο έρμος τους ψάχνει μέχρι να καταλάβει πως δεν είναι εκεί. Φοβούνται μήπως τους κρατήσει για δουλειά; Αυτά από την εμπειρία μου ως διευθύντρια που ποτέ δεν θέλησε να κρατήσει χωρίς να παραστεί πραγματική ανάγκη κανέναν εκπαιδευτικό πέραν του διδακτικού του ωραρίου.

 
Maria
22 Οκτ 2020 16:53

Η υποχρεωση του υπουργειου να ανταποκριθει στην αναθεωρηση της εκθεσης αντικτυπου για τα πδ που ειναι;

 
@Rip
22 Οκτ 2020 11:36

Αγγλία? Οι υπεύθυνοι-νες για τις μάσκες, σε ποιά χώρα πρέπει να πάνε?

 
Rip
21 Οκτ 2020 23:38

Αξιολόγηση κατάργηση μονιμότητας και όποιος δεν του αρέσει Αγγλία πιυ γράφει και ο άλλος από πάνω.. Να πληρώνει 1800 το δυάρι...

 
Σκέφτομαι έξυπνα ....
19 Οκτ 2020 23:06

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική

Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε απρόβλεπτο γεγονός! Τι εννοώ;
Φεύγουμε πρωί πρωί από το σπίτι μας και στο σχολείο μας έχουν κατάληψη (υποθετικό σενάριο)!! Ο νόμος λέει ότι σ' αυτή την περίπτωση ο Εκπαιδευτικός υποχρεούται να εφαρμόσει την εξ αποστάσεως διδασκαλία! Που; Αφού το Σχολείο είναι κλειστό!!
Για πιο λόγο θα πρέπει να γυρίσει σπίτι ο Εκπ/κός στο σπίτι του; Το έχει κάνει γραφείο από το μεσημέρι και μετά που γυρίζει από το Σχολείο του. Τώρα θα πρέπει να το κάνει και μέχρι το μεσημέρι γραφείο; Το λειτουργικό κόστος που το βάζετε; (σύνδεση σε πάροχο τηλεφωνίας, ρεύμα, θέρμανση ...)

Και αν στο σπίτι του έχει ένα μικρό παιδάκι που παίζει ή μπορεί να κάνει φασαρία; Πρέπει οι μαθητές να το ακούνε; Θα πρέπει ο Εκπαιδευτικός να βρίσκεται πίσω από κλειστές πόρτες για να κάνει εξ αποστάσεως διδασκαλία; Και αν το παιδάκι του ανοίγει την πόρτα γιατί θα πρέπει να το διώχνει και να του δημιουργεί ψυχολογικά τραύματα; Πραγματικά όνειδος για την Κα Καμε..ως και για τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ που το έχουν «καταπιεί» τόσο όμορφα!! Γιατί πρέπει όλοι οι υπόλοιποι διαμένοντες να βρίσκονται σε ομηρία;

Κύριοι το σπίτι του κάθε Εκπαιδευτικού δεν είναι γραφείο, θα πρέπει να το καταλάβατε αυτό ...
Δεν λέω να μην κάνουμε εξ αποστάσεως μάθημα! Να κάνουμε και με το παραπάνω, αλλά όχι στο σπίτι μας ... Το σπίτι μας είναι σπίτι μας και υπάρχει οικογενειακό άσυλο ... Ας μας βρούνε το Υπουργείο και οι Δ/νσεις χώρο για να πηγαίνουμε εκεί να υλοποιούμε την εξ αποστάσεως διδασκαλία με θέρμανση, κλιματισμό, wifi και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

 
ΜΑΡΙΝΑ ΠΕ70
19 Οκτ 2020 14:05

Να μάθουμε ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να το εφαρμόσει φέτος , εν μέσω κορωνοϊού. Στο σχολείο μου, μάλιστα, μέχρι και η αίθουσα τελετών είναι "πιασμένη" απο το τμήμα ΖΕΠ. Ό, τι νάναι...

 
ELEN
19 Οκτ 2020 09:47

Χωρίς γραφείο, θέρμανση, βιβλιοθήκη, υπολογιστή......και οχι μόνο. Κτίρια επικίνδυνα παλιά ακαλαίσθητα καθόλου ελκυστικά κυρίως για τους μαθητές μας Σχολεία χωρίς υποδομή!!!!Δυστυχώς από τα ΕυρωπαΪκα παραδείγματα παίρνουμε και εφαρμόζουμε αυτά που δε έχουν κόστος.

 
Κωστας
18 Οκτ 2020 17:40

Αναρωτιέμε αν κανένας Πυροσβέστης παίρνει την μάνικα ή το πυρσβεστικό απο το σπίτι του ή αν κανείς αστυνομικός αγοράζει το δικό του πιστόλι ή αν κανείς άλλος ΔΥ δουλεύει στο γραφείο του 8 με 2 με δικό του αγορασμένο υπολογιστή. Γιατί θα πρέπει εμείς να δίνουμε απο 400 εως 600 ευρώ για Η/Υ ετσι ώστε να είμαστε και υποχρεωμένοι να δουλέψουμε οχι μόνο απο το σπίτι αλλά και στο σχολείο γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα. Με το ζόρι βρίσκουμε καρέκλα (τις φέρνουμε και απο αίθουσες) στο γραφείο αν μαζευτούμε για σύλλογο.

 
Ert
18 Οκτ 2020 11:07

Προφανώς ο νόμος λέει για 6 ωρολογιακές ώρες, όχι διδακτικές. Ήταν ένα τέχνασμα του Γαβρόγλου που τάχα μου κοροΐδεψε την Τρόικα βάζοντας πονηρά το ΕΩΣ.

 
διπροσωπία
18 Οκτ 2020 00:55

Ποτέ δεν αναφέρονται τα "καλά" των άλλων χωρών όσον αφορά τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, τα οφέλη τους, τα προνόμιά τους, τους μισθούς τους, τις άδειές τους..
Μόνο τα "κακά" αναφέρονται.. Ότι αφορά πιέσεις, επιπρόσθετες εργασίες (τζάμπα βέβαια εδώ), προγράμματα απλήρωτα εδώ,( λεφτά δεν υπάρχουν φυσικά.., γι'αλλού όμως υπάρχουν!).
Νόμος της αγοράς: <Όταν απαιτείς, τότε πληρώνεις>..

 
Ευρώπη-Ελλάδα
18 Οκτ 2020 00:37

Επιπλέον στη Γερμανία δεν παραμένουν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο σε ολόκληρο το σχολικό ωράριο. Όταν τελειώνουν τις καθημερινές ώρες διδασκαλίας τους και τις εξωδιδακτικές εργασίες τους, αποχωρούν από τη σχολική μονάδα. Και όταν απουσιάζει εκπαιδευτικός μαζεύουν το πρόγραμμα και τα παιδιά σχολάνε νωρίτερα. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε όποιος μπαίνει στην τάξη πληρώνεται επιπλέον αδρά.

Για τους συναδέλφους που είναι αδικημένοι στα σχολεία τους και δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι άλλοι, την ευθύνη την έχει η διεύθυνση.. Ν'απαιτήσουν ν'αλλάξει αυτό από τη διεύθυνση του σχολείου, ή να φέρουν το θέμα στο σύλλογο, ή να πούνε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ανάθεση κάποιων εξωδιδακτικών εργασιών.
Καθήκον του κάθε διευθυντή είναι να είναι δίκαιος και να μεταχειρίζεται ίσα όλους τους συναδέλφους.
Υπάρχουν και οι προϊστάμενοι διεύθυνσης ξέρετε, όπως και οι προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων..
<Θέλει αρετή και ΤΟΛΜΗ η ελευθερία!>.

Το θέμα δεν είναι ο αριθμός εξόδων από το στρατό!!!.
Το θέμα είναι τι κάνεις μετά την πύλη εξόδου!
Ποιοί σέβονται την προετοιμασία από το σπίτι και τις ώρες που δουλεύεις για τα παιδιά; ΑΝΗΚΟΥΝ κι αυτές στις εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών.
Η παραμονή σε όλο το σχολικό ωράριο άνευ συγκεκριμένου έργου (υποχρεωτικά ως δημόσιος υπάλληλος) αυτόματα σημαίνει ότι δεν ασχολείται ΚΑΝΕΙΣ στο σπίτι του με τα του σχολείου. Ποιό το όφελος για τους μαθητές; Κανείς δεν θα προλαβαίνει εντός σχολείου. Μπούμεραγκ θα γυρίσει.. "Όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού.."
Αυτό που γίνεται με τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και την κοινωνία είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!!. Μου θυμίζει κοινωνία σε σήψη.. Επιθέσεις, βολές.. και στο τέλος τα "αθώα θύματα", τα παιδιά της..
"Στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα".

 
Άνεμος
17 Οκτ 2020 22:39

@Ένας
Τα είπες όλα. Έχουν δουλειές. Κι αυτοί που ηλικιακά, οικογενειακά έχουν κλείσει από καθημερινές υποχρεώσεις.
Το σχολείο είναι κάτι σαν τη θητεία του στρατού: τα πάντα είναι η έξοδος. Πόσες εξόδους έχουμε τελικά;

 
@Μανωλης
17 Οκτ 2020 22:29

Σε μια γραμμή σχόλιο, μέχρι και το κόμμα(,), λάθος το βάλατε. Μάλλον θα φταίει ο δάσκαλός σας. Εσείς, τί επαγγέλεστε αλήθεια?

 
Μανωλης
17 Οκτ 2020 19:01

Το σχολειο στην Ευρωπη ειναι για τον μαθητη ,στην Πατριδα μας ειναι για τον δασκαλο.

 
Ένας
17 Οκτ 2020 15:48

Συνάδελφοι, δεν καταλαβαίνω προς τί το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός. Αφού πάντα στα σχολεία μας υπάρχουν όλα τα είδη καθηγητών.
Το δικό μου είδος είναι το πιο "καθυστερημένο". Γιατί είμαι σχολείο από την 1η μέχρι την 7η ώρα κι ας μην έχω μάθημα, και πάλι δεν προλαβαίνω. 21 ώρες μάθημα, εφημερίες, φωτοτυπίες, MySchool, άλλα γραφειοκρατικά, ειλικρινά, δεν τα προλαβαίνω. Δεν συζητώ για διορθώσεις ή προετοιμασία, ποτέ δεν έχω προλάβει να διορθώσω μισό γραπτό στο σχολείο. Στο οποίο απόκτησα τραπέζι μετά από 12 χρόνια. Μέχρι σημερα, μία καρεκλίτσα είχα σκέτη.
Υπάρχει όμως και το άλλο είδος, που έρχεται και φεύγει ανάλογα με το ωράριό του,. Που, ω της συμπτώσεως, είναι πάντοτε καλύτερο, διότι είναι επιστήμων και δεν μπορεί να έχει ούτε πολλά κενά ούτε τελευταίες ώρες. Που επειδή είναι επιστήμων δεν καταδέχεται να κάνει άλλες δουλειές, ξεχνάει τις εφημερίες, πάντα έχει ένα παιδί, μια τράπεζα, ένα συνεργείο, ένα κάτι πρόχειρο για να φύγει από το σχολείο. Στο οποίο σχολείο μένουμε μόνο οι άλλοι. Που ούτε επιστήμονες είμαστε ούτε ανάγκες έχουμε.
Πραγματικά, είναι αστείο να γκρινιάζουμε για το αν θα φύγουμε στις 1 ή στις 2. (Δεν μιλάω για τους καθηγητές που είναι σε 3-4 σχολεία και είναι όλη μέρα στους δρόμους,και τους χώνουν ΟΛΑ τα σχολεία σε δουλειές, γιατί κάποιοι δεν καταδέχονται). Μιλάω για όσους μονίμως γκρινιάζουν και μονίμως τη σκαπουλάρουν. Δεν είναι τρομακτικό να είσαι σκάρτες 6 ώρες στο σχολείο, αλλά, μη φοβάστε, κανείς δεν θα το τηρήσει. Κυρίως, αυτοί που γκρινιάζουν.

 
Χρίστινσ
17 Οκτ 2020 15:15

Να ρωτήσω κάτι. 6 διδακτικές ώρες ή 6 ωρολογιακες ώρες?

 
VIP
17 Οκτ 2020 14:28

Η εγκύκλιος “Γαβρόγλου” που εκδόθηκε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για το υποχρεωτικό 6ωρο των εκπαιδευτικών προέβλεπε τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.

Tι λεει ο νομος; Οτι εκπαιδευτικοι παραμενουν ΜΕΧΡΙ 6 ωρες στο σχολειο τους. Λεει παρακατω γιατι παραμενουν. ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ.
Η Κεραμέως και οι συμβουλατορες τους ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ τη συνεχεια του νομου, ακριβως επειδη θελουν να επιβαλουν την παραμονη ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικων ΟΛΗ τη μερα στο σχολειο, ακομα κι αν εχουν τελειωσει την εργασια τους.
Για να πεισουν λοιπον τα ζωντανα που τους πιστευουν, επιστρατευουν το... νομο Γαβρογλου και τον διαστρεφουν. Συμφωνα παντα με το δογμα "Φταιει ο Τσιπρας" και "ο Πολακης καπνιζει".

 
nikos
17 Οκτ 2020 13:56

O μέσος εκπαιδευτικός κάνει 20 ώρες μάθημα και τουλάχιστον 10 ώρες σε διορθώσεις γραπτών διάβασμα και προετοιμασία σε φύλλα έργου. Ακόμη καταχωρεί απουσίες και κάνει διοικητικές δουλειές. Το συνολικό ωράριο είναι κάπου 32-33 ώρες εβδομαδιαίως (και μάλιστα είναι φανερό και μη αναστρέψιμο). Αν επιθυμεί το υπουργείο να εκτελούνται όλες οι εργασίες το πρωί και όχι και το απόγευμα ας εξασφαλίσει χώρους και υποδομές σε γραφεία και ΗΥ.

 
αννα
17 Οκτ 2020 08:25

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗ
ΞΈΡΕΤΕ ΠΟΛΛΆ ΣΧΟΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ
ΠΟΥ ΝΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?
ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΊΝΕΤΕ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΊΝΟΝΤΑΙ

 
Ξέρξης
17 Οκτ 2020 07:53

Προτιμώ να πάω σπίτι όταν τελειώσω τα μαθήματα για να διορθώσω και να προετοιμαστώ για την επόμενη μέρα! Στο μικρό γραφείο των δασκάλων του σχολείου μου υπάρχει πολλή βαβούρα και δεν μπορώ να συγκεντρωθω! Επίσης, υπάρχει μόνο ένας υπολογιστής. Γιατί λοιπόν να παραμείνω υποχρεωτικά σε έναν χώρο που δεν μπορώ να δουλέψω;

 
ΛΕΥΤΕΡΗΣ
17 Οκτ 2020 07:36

Τι ισχύει βάσει του βασικού νόμου:
Ο ν. 1566/1985, ο οποίος είναι ο βασικός νόμος, ρυθμίζει τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και της, ισχύουσας κατά τον κρίσιμο, εν προκειμένω, χρόνο, υπουργικής απόφασης, με την οποία ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα:
Κατά το άρθρο 13 παρ.8 του ίδιου ν.1566/1985 όπως ΙΣΧΥΕΙ κατά τον εδώ κρίσιμο χρόνο όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, ΠΕΡΑ από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες μέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΕΘΕΙ από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ ` του άρθρου ( πολύ απλά: χρειάζεται ανάθεση συγκεκριμένου έργου από τον Διευθυντή, αλλιώς ο εκπαιδευτικός μετά το τέλος του Διδακτικού του Ωραρίου, μπορεί να φύγει. Τόσο απλά).
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 4 του ν. 1566/1985 εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε σχολικές εκδηλώσεις, που συνδέονται με το εκπαιδευτικό έργο (όπως εκδρομές, περίπατοι, αγώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις), θεωρείται ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Για την κάλυψη των δαπανών κίνησης εκτός έδρας, όπου προβλέπονται, εγγράφονται σχετικές πιστώσεις στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των νομαρχιών. Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι, οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν ….., ή 6 ώρες εργασίας διδακτικής και εξωδιδακτικής την ημέρα ή 30 ώρες διδακτικής και εξωδιδακτικής εργασίας (για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΕΘΕΙ από τα όργανα διοίκησης του σχολείου) την εβδομάδα. Η υπέρβαση των ωρών αυτών απασχόλησης χωρίς την τήρηση των νομίμων διατυπώσεων αποτελεί παράνομη υπερωρία. Στην εξωδιδακτική απασχόληση περιλαμβάνονται οι εκδρομές, οι περίπατοι και οι εφημερίες των εκπαιδευτικών( Απόφαση 252 / 2008 (Β2, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ) ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ)

 
γερμανοί εκπαιδευτικοί
17 Οκτ 2020 03:03

Στον κύκλο μου έχω γερμανούς εκπαιδευτικούς. Μεταφέρω συζητήσεις μας..
Επιλέγουν κάθε χρόνο το ωράριό τους.
Οι γονείς μπορούν να δουλεύουν 10-12 ώρες τη βδομάδα σε πρόγραμμα 2 ημερών και 5 μέρες να είναι στα σπίτια τους να μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Μόνιμοι υπάλληλοι είναι και δεν υποχρεούνται καθημερινά να βρίσκονται στην υπηρεσία τους. Αδιανόητο για την Ελλάδα! Πολύ ευέλικτο το γερμανικό σύστημα όμως..
ΔΕΝ γίνεται ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ στους γερμανούς εκπαιδευτικούς.
Είναι δόκιμοι 2 χρόνια και μετά διορίζονται (όπως εδώ). Αυτή είναι η αξιολόγησή τους.
Έχουν πολλές αναρρωτικές άδειες και αρκετές χωρίς χαρτί γιατρού.
Λείπουν συχνά με άδειες.
Οι εκπαιδευτικοί που σέβονται τον εαυτό τους παίρνουν 17 ώρες εβδομαδιαίως.
Κάθε 4-6 χρόνια παίρνουν το "Σαββατιανό". Ένας χρόνος άδεια από το σχολείο για να ξεκουραστούν!!
(Αχ κατακαϋμένη Αράχωβα..)
Όποιοι κάνουν απασχολήσεις τμημάτων ή αναπληρώσεις, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ υπερωριακά τις ώρες αυτές. Συνήθως χρησιμοποιούνται άλλες ειδικότητες για αναπληρώσεις τμημάτων (εφόσον χρειαστεί), όχι απαραίτητα εκπαιδευτικοί, αλλά και άτομα με άλλα επαγγέλματα.
Οι αναπληρωτές πληρώνονται και το καλοκαίρι!.
Οι αναπληρώτριες που εγκυμονούν παίρνουν ένα χρόνο άδεια όπως και οι μόνιμες εκπαιδευτικοί για ανατροφή τέκνου!.
Συγκρίσεις;;;
Και το οικονομικό κομμάτι! Θεωρούν ότι έχουν από τα καλύτερα μισθολόγια.
3000 μηνιαίως οι καθηγητές γυμνασίου και γύρω στις 4000 οι καθηγητές λυκείου για το μέγιστο ωράριο των 28 ωρών (πάει αναλογικά)!!
Έχουν τον ίδιο χρόνο διακοπών ετησίως όπως στην Ελλάδα. Αυτό είναι πανομοιότυπο παγκοσμίως.
Και στη Γερμανία υπάρχουν φροντιστήρια ομαδικά, εκτός των ιδιαιτέρων που γίνονται στα σπίτια. (ΔΕΝ είναι ελληνικό προνόμιο!!)
Δεν βάλλεται όμως καθόλου η γερμανική κοινωνία εναντίον τους. Ούτε ζητά η κοινή γνώμη αύξηση ωραρίου..
Γιατί άραγε γίνεται αυτό στην Ελλάδα ΤΩΡΑ; Ανέκαθεν η εκπαίδευση είχε το ίδιο στυλ, δεν άλλαξε κάτι. ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.
Γιατί μόνο οι ΕΛΛΗΝΕΣ διαμαρτύρονται;
Έλεγε μια φιλόλογος: < Όπως έχει δείξει η ιστορία, όταν μια χώρα είναι σε κρίση, η μια κοινωνική ομάδα βάλλεται εναντίον της άλλης. Τρώγονται, αλληλοσπαράσσονται>. Και ο νικητής;; Η εξουσία!! Χαμένοι θα βγούνε όλοι οι άλλοι. Και αλίμονο όταν ξυπνήσουν και αντιληφθούνε τι κάνανε..
<Διαίρει και βασίλευε>.
Αθάνατο αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Δυστυχώς δεν σου μοιάσανε..

 
Καλλιτέχνης
17 Οκτ 2020 03:02

Ποιός μπορεί να ζητήσει από μουσικό να παίζει μουσική επί 8-ωρο;
Ποιός μπορεί να ζητήσει από τραγουδιστή να τραγουδά επί 8-ωρο;
Ποιός μπορεί να ζητήσει από ιερέα ή ψάλτη να ψέλνει επί 8 ώρες;
Ποιός μπορεί να ζητήσει από ηθοποιό να παίζει στη σκηνή επί 8-ωρο;
Ποιός μπορεί να ζητήσει από χορευτή να χορεύει επί 8-ωρο;
Και ποιος ζήτησε να παρευρίσκονται στις πίστες, στις μουσικές σκηνές, στην εκκλησία, στο σανίδι, στα παγοδρόμια, στα θέατρα, για 8ωρα;
ΚΑΝΕΝΑΣ!!!!
Το ΚΑΘΕ επάγγελμα έχει τη δική του φύση!
Πως ζητάτε από τους εκπαιδευτικούς να παραμένουν στα σχολεία όλες τις ώρες χωρίς να σας νοιάζει αν θα μπορούν να δουλέψουν για τα παιδιά σας στο χώρο αυτό. Το πρόβλημά σας είναι ο αριθμός των ωρών στην υπηρεσία και όχι να προσφέρουν στα ΔΙΚΑ ΣΑΣ παιδιά. Πόσο νοιάζεστε στ'αλήθεια για το αίμα σας!!
Μικρονοϊκοί οι άνθρωποι..
Αδερφός βγάζει το μάτι αδερφού..
Κατασπάραξη..

Πρώτα "Σταύρωσον Αυτόν και μετά Ωσαννά"..

 
Υπάλληλος
17 Οκτ 2020 01:13

Έχετε δει κανέναν δ. υπάλληλο να παίρνει δουλειά στο σπίτι; Μένουν στο χώρο εργασίας τους 35 ως 37,5 ώρες τη βδομάδα. Οι ώρες που καταναλώνουν οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ περισσότερες.
Το 6ωρο σημαίνει ΤΕΡΜΑ η δουλειά στο σπίτι (ως δημόσιος..). Ότι προλάβει κανείς και "άν", στο σχολείο (αφού θέλετε δημοσίους..).
Άν νομίζετε ότι θα είναι για το καλό των παιδιών "αγρόν αγοράζετε". Τι θα κερδίσει κανείς είναι ακατανόητο!! Όσοι δεν γίνανε εκπαιδευτικοί ας αναλάβουν τις ευθύνες τους! Δεν το επιλέξανε και δεν τους φταίνε οι άλλοι!!
"Όσα δεν φτάνει η αλεπού.."

 
C. K.
17 Οκτ 2020 00:56

Με ξεπερνάει το οτι δεν υπολογίζονται ποτέ οι ώρες που εργαζόμαστε στο σπίτι. Ειδήμονες...

 
Γιώργος
17 Οκτ 2020 00:44

Στο σχολείο μου έχουμε όλοι το δικό μας γραφείο και υπάρχουν έξι υπολογιστές με internet διαθέσιμοι για μας. Γιατί λοιπόν όλοι φεύγουν τρέχοντας μόλις τελειώσουν το μάθημα;

 
σχόλιον
17 Οκτ 2020 00:43

Όχι και ότι ο διευθυντής δεν μπορεί να κάνει και σύλλογο!!. Και πως λειτουργεί το σχολείο; Δεν γίνονται συνεδριάσεις, δεν γράφονται πρακτικά; Άτοπο μάλλον..
"Είναι όλα θέμα επιλογών λένε". Γι' αυτό κι ένας τεράστιος πληθυσμός αδιόριστων πολιτών! Μάλλον θέλουν κι αυτοί να ενταχθούν στην κόλαση "του δημοσίου"..(όλοι δηλαδή..). Και χωρίς προσωπικό αγώνα, ούτε προσόντα.. Και εντάσσονται.. Και περνούν καλά.. Με barba στην κορώνη!!! Και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί περιμένουν να "φάνε ψωμί", αφού δεν διαθέτουν barba για να ενταχθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα..

 
Ξεκάθαρος ο νόμος
16 Οκτ 2020 23:28

Η παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α' 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου ΣΤ' του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώρηση-ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Με την επιφύλαξη της περίπτωσης α' της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α' 112), από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσεται ο γονέας παιδιού μέχρι δύο ετών.»
Οπότε παραμένει υποχρεωτικά όταν υπάρχει πρόσθετο έργο, όχι παραμένει ούτως ή άλλως ασχέτως αν υπάρχει ή όχι πρόσθετο έργο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος (μη μας μπερδεύουν οι τελείτσες τις εγκυκλίου που πολύ βολικά δεν κάνει αναφορά για το πότε παραμένει ο εκπαιδευτικός στο σχολείο του, έτσι ώστε να δημιουργούνται εντυπώσεις). Η ερμηνεία κάποιων διευθυντών προφανώς δεν είναι. Λυπηρό για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς που εργαζόμαστε και στηρίζουμε (ανεξαρτήτου βαθμίδας) το ελληνικό δημόσιο σχολείο και τα απογεύματα και τα βράδια και τα σαββατοκύριακα.

 
Νυχτερινός Επισκέπτης
16 Οκτ 2020 22:25

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι :
"Ποια ήταν τα ερωτήματα που απευθύνθηκαν στο ΥΠΑΙΘ και στα οποία απαντάει η εγκύκλιος;"
"Ποιος είναι ο λόγος έκδοσης την εγκυκλίου στη παρούσα χρονική συγκυρία;".
"Γιατί εμπλέκει την υποχρεωτική τηλεεκπαίδευση κατά τη διάρκεια των καταλήψεων με την κρατήσεις από το μισθό;"
"Θεωρείται στάση εργασίας η μη παροχή τηλεεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των καταλήψεων;"
Μήπως τελικά δίνεται οδηγία στους εκκαθαριστές να προβαίνουν σε κρατήσεις ως στάσεων εργασίας σε όσους αρνούνται να συμμετέχουν στην ταυτόχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία κατά τη διάρκεια καταλήψεων των σχολείων;

 
@@μαρία
16 Οκτ 2020 22:20

έτσι όπως είναι διατυπωμένο δεν συνάγεται το "υποχρεωτικά 6ωρο"

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ