Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Απόφαση (ΦΕΚ): Υποχρεωτική μάσκα και στα διαλείμματα των μαθητών στα σχολεία , Φροντιστήρια και ΚΞΓ των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί επίπεδα 3 και 4- Τι θα ισχύσει για τα ΑΕΙ

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο “κόκκινο” και “πορτοκαλί”
Δημοσίευση: 22/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας θα εφαρμοστεί  και στα διαλείμματα των μαθητών στα σχολεία , Φροντιστήρια και ΚΞΓ, που λειτουργούν στους Νομούς που από την Πολιτική Προστασία έχουν χαρακτηριστεί  επιδημιολογικά  επίπεδα 3 (υψηλό)  και 4 (πολύ υψηλό).

Για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί επίπεδο 4 μόνο η τηλε-εκπαίδευση για τα θεωρητικά μαθήματα και αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα εργαστήρια και τις κλινικές ασκήσεις (σ.σ. οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν όπως το υπόλοιπο δημόσιο του Νομού).

Για τις περιοχές με επίπεδο 3 θα ισχύσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας  και διδασκαλία με φυσική παρουσία εφόσον ο αριθμός  των εγγεγραμμένων φοιτητών  ανέρχεται κατ ανώτατο όριο έως  50 για τις διαλέξεις και διδασκαλία με φυσική παρουσία για εργαστήρια, κλινικές ασκήσεις και φροντιστηριακά μαθήματα σε ομάδες φοιτητών (κάθε ομάδα αριθμεί έως  30 άτομα).

Τα παραπάνω προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (σ.σ. θα εκδοθεί νέα διορθωτική ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει όλες τις σχολικές μονάδες που ανήκουν στα επίπεδα 3 και 4).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Εξυπακούεται ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν θα εφαρμοστεί στην ώρα της Γυμναστικής.

Ειδικότερα η ΚΥΑ ορίζει τα εξής:

«3. Οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λέσβου, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Νήσων Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Κέας - Κύθνου, Ζακύνθου, Αχαΐας, Σάμου, Μυκόνου, Θήρας, Ηρακλείου, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Σερρών εντάσσονται στο τρίτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (υψηλό).

4. Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς εντάσσονται στο τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό). Από τις αντίστοιχες προβλέψεις του τέταρτου επιπέδου προληπτικών μέτρων του σημείου 8 της παρ. 1 του άρθρου 1 του Α’ Μέρους εξαιρούνται τα σχολεία και οι πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, η λειτουργία των οποίων συνεχίζεται κανονικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους αυτών και στους εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και εξακολουθεί να διέπεται από τις υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.55339/8.9.2020(Β’3780)και120126/ΓΔ4/30.9.2020(Β’3882)κοινές υπουργικές αποφάσεις,όπως ισχύουν.  Ως προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) ισχύουν οι προβλέψεις του σημείου 9 της παρ. 1 του άρθρου 1 του Α’ Μέρους για το τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό).».

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο “κόκκινο” και “πορτοκαλί”

Στο «κόκκινο»

 1. Κοζάνη
 2. Καστοριά

Στο «πορτοκαλί»

Οι Περιφερειακές Ενότητες

 1. Πέλλας
 2. Ιωαννίνων
 3. Τρικάλων
 4. Καρδίτσας
 5. Λέσβου
 6. Ανατολικής Αττικής
 7. Δυτικής Αττικής
 8. Νήσων Αττικής
 9. Δυτικού Τομέα Αθηνών
 10. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
 11. Βόρειου Τομέα Αθηνών
 12. Νότιου Τομέα Αθηνών
 13. Πειραιά, Κέας - Κύθνου
 14. Ζακύνθου
 15. Αχαΐας
 16. Σάμου
 17. Μυκόνου
 18. Θήρας
 19. Ηρακλείου
 20. Βοιωτίας
 21. Θεσσαλονίκης
 22. Λάρισας
 23. Σερρών

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού μειώνεται τις ακόλουθες περιοχές:

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.

Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο. Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.

Ενώ στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.

Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.

Άρα, το επίπεδο  συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας, με 13 Περιφερειακές Ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 Περιφερειακές Ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Πρωθυπουργός: Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα κλείσουν

“Τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα”.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το  διάγγελμα  που έκανε προς τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς στις 24 Σεπτεμβρίου  και τόνισε “Τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά”.

Στο σημερινό διάγγελμα ο πρωθυπουργός τόνισε: “Όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι”.

Ν. Κεραμέως: Δεν έχει παρουσιαστεί η τάση ο ιός να μεταφέρεται από τον έναν μαθητή στον άλλο.

Προχθές στη Βουλή υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

«Μετά από 5 εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, για λόγους πρόληψης από τον κορωνοϊό είναι κλειστό το 0,2% των σχολείων της χώρας, και το 0,3% των σχολικών τμημάτων. Όπως έχει αναλυθεί στην ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά και του κ. Μαγιορκίνη, στα σχολεία δεν έχει – μέχρι σήμερα – παρουσιαστεί η τάση ο ιός να μεταφέρεται από τον έναν μαθητή στον άλλο. Τα κρούσματα δηλαδή προέρχονται πρωτίστως από έξω από το σχολείο, και μεταφέρονται μέσα στο σχολείο.(…) Αυτό δεν μας εφησυχάζει επ’ ουδενί. Και τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν ειδικά τον χειμώνα που έρχεται. Εδώ είμαστε να επικαιροποιούμε διαρκώς τα μέτρα. Να τα προσαρμόζουμε.»

 

Σχόλια (16)

 
Νηπιαγωγός
22 Οκτ 2020 23:19

Τωρα σοβαρα; Πιστεύει κανείς ότι στο διάλλειμμα τα παιδιά δεν τρέχουν;;;; Είμαστε σοβαροι; Ελεος πια

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
22 Οκτ 2020 23:27

Η απόλυτη ανευθυνότητα! Κοζάνη και Καστοριά στο κόκκινο, πλήρης παράλυση της καθημερινής ζωής με οριζόντιες απαγορεύσεις επί δικαίων και αδίκων, αλλά τα σχολεία εξακολουθούν να αποτελούν υγειονομική όαση!!! Αν δεν είναι αυτό κοροϊδία, τότε τι άλλο είναι; Κι αν θαρρούν κάποιοι ανεγκέφαλοι εγκέφαλοι του ανεύθυνου υπουργείου παιδείας ότι υπάρχει η πρακτική δυνατότητα να ελεγχθεί ο μαθητικός πληθυσμός στα διαλείμματα, προφανώς ζουν σε άλλο πλανήτη ή απλώς συνεχίζουν την επικοινωνιακή τους φαρσοκωμδία! Τι να πούμε πια;

 
@Νηπιαγωγός
23 Οκτ 2020 08:42

Η μάσκα δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη. Εκτός αν προτιμάμε να κλείσουν τα σχολεία.

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
23 Οκτ 2020 08:47

Οι μάσκες του υπουργείου που είναι ακόμη τις ράβουν.

 
θανάσης
23 Οκτ 2020 09:43

Ο γιος μου έχει διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Με υπουργική απόφαση εξαιρείται της μάσκας. Παρόλα αυτά την φοράει με απίστευτες δυσκολίες (αρκετό μπουλιγκ εχει δεχθεί ήδη). Τώρα μας λέει το υπουργείο να την φορούν και στα διαλείμματα. Ας μπούμε λίγο και στην θέση αυτών των παιδιών. Θα ήταν προτιμότερο να λειτουργούν τα σχολεία σε 2 βάρδιες με τα μισά τμήματα κάθε φορά και να προαυλίζονται ανα τάξη σε διακριτούς χώρους. Τώρα βέβαια θα μου πείτε πως υπάρχουν σχολεία με 200 παιδιά και αυλή 30 τετραγωνικών μέτρων. Με αυτές τις υποδομές θα έχουμε και τα αντίστοιχα προβλήματα. Η μάσκα στα διαλείμματα μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει. Τα παιδιά και οι γονείς θα αντιδράσουν και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

 
Πέτρος
23 Οκτ 2020 12:17

0,15 € κοστίζουν σε πακέτα των 50 οι μάσκες μια χρήσης σε διάφορά eshops. 3 να αλλάζει το παιδί τη μέρα είναι περίπου μισό ευρώ.Αν δεν μπορεί ο γονιός να διαθέσει αυτά τα λεφτά για την υγεία του παιδιού του...δεν χρειάζονται σχόλια.Αυτό για όσους διαμαρτυρονται για το κόστος ή την καθυστέρηση στην παραλαβή μασκών από τους δήμους.

 
Κλείστε τις αθλητικές ομάδες
23 Οκτ 2020 14:33

Εργάζομαι σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης.
Όσα ποιδιά κόλλησαν το έπαθαν από τις αθλητικές ομάδες που συμμετέχουν και τα γυμναστήρια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών στην Α και Β λυκείου προπονείται σε ομάδα.
Στις αθλητικές ομάδες γίνεται ο χαμός.
Έπρεπε να τις είχατε απαγορεύσει χθες

 
Νένα
23 Οκτ 2020 14:44

Τα σχολεία δε θα ΄πρεπε να εξαιρεθούν από το "μάσκα παντού" ,αφού ,όπως τόσο καιρό προσπαθούν να μας πείσουν, είναι σχεδόν covid free και δεν υπάρχει διασπορά του ιού; Αντιφάσεις ...αντιφάσεις και ...άλλες αντιφάσεις...

 
Τι εννοείς δε χρειάζονται σχόλια;
23 Οκτ 2020 16:10

@Πέτρος Δηλαδή δεν το ξέρεις ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που στερούνται και τα βασικά; Οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν μόνο ένα παιδί και οι μάσκες μιας χρήσης που προμηθεύονται από τα σούπερ μάρκετ (δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τις online αγορές) έχουν κόστος 30 με 35 λεπτά τουλάχιστον! Αν σου φαίνεται μικρό το κόστος, σκέψου πως μάσκες χρειάζονται και οι ίδιοι οι γονείς για τις δουλειές τους και είναι προκλητικό μια οικογένεια να θέλει κοντά 100 ευρώ για μάσκες τον μήνα! Οι υφασμάτινες είναι σίγουρα οικονομικότερη λύση, αλλά στην πράξη αυτό που ισχύει είναι ότι οι περισσότεροι μαθητές φορούν μια υφασμάτινη μάσκα (άντε κάποιοι να έχουν και μια δεύτερη) όλη τη μέρα, που μέσα στην πρώτη κιόλας ώρα έχει υγρανθεί εντελώς!

 
7.5 ευρώ
23 Οκτ 2020 17:08

@Πέτρος
Όχι αγαπητέ μου. Δεν τις "έταξαν" οι Δήμοι τις μάσκες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το είχε εξαγγείλει. Υπάρχει και σχετικό δημοσίευμα στο esos.
Αυτές τις μάσκες των "0,15 € σε πακέτα των 50" που γράφετε, γιατί λοιπόν δεν φροντίσε να τις αγοράσει το κράτος και να τις μοιράσει δωρεάν? Ούτε γι' αυτό έχει λεφτά το κράτος και το ΥΠΑΙΘ? Το τί μπορεί και το τί δεν μπορεί το κάθε πορτοφόλι, αφήστε το. Δεν πληρώνουν και λίγους φόρους οι Έλληνες ε?

 
Πόλυ
23 Οκτ 2020 18:22

Αν οι μαθητές φορούν μάσκες όλη την ημέρα και τις βγάζουν την ώρα της γυμναστικής, είναι δώρον άδωρον. Συμφωνώ με την κυρία που είπε ότι κολλούν σε αθλητικές δραστηριότητες, ειδικά σε αθλήματα που έρχονται σώμα με σώμα.

 
Ανώνυμος εκπαιδευτικός
23 Οκτ 2020 18:36

Και αν δε φοράει κάποιος μαθητής μάσκα στο διάλειμμα (οι περισσότεροι δηλαδή) τι θα κάνουμε?
Στην τάξη του βάζαμε απουσία και έβγαινε έξω.
Θα του λέμε να βγει από το σχολείο?
Κανένας εκεί στο υπουργείο που να μην είναι άσχετος υπάρχει ?

 
Ανωνυμος
24 Οκτ 2020 10:32

Δηλαδή σύμφωνα με την υπουργό (όπως γράψατε παραπάνω), ο ιός δεν έχει την τάση να μεταδίδεται από μαθητή σε μαθητή. Κοίτα νοημοσύνη ο ιός.... Ενώ αν δει γέρο η γριά επιτίθεται. Τους καταλαβαίνει από τη μυρωδιά μάλλον.

 
Ααα
24 Οκτ 2020 10:55

Κι αν ο μαθητής δεν φοράει μάσκα στο διάλειμμα; Θα παίρνει ημερήσια αποβολή ή θα του κόβει πρόστιμο ο διευθυντής; Θα του γίνονται "αυστηρές συστάσεις" ή θα καλείται η μασκοφυλακή -συγγνώμη, η αστυνομία, για να συλλάβει τον... υγειονομικό τρομοκράτη; Εκτός από το να κάνουν πλάκα, ξέρουν να κάνουν τίποτ' άλλο εκεί στο υπουργείο, που νά 'ναι και σοβαρό κιόλας;

 
Εκ περιτροπής στο επίπεδο 3 και 4
24 Οκτ 2020 23:21

Εκ περιτροπής διδασκαλία όσο είναι καιρός, για να υπάρχει δυνατότητα να κρατήσουμε σε χαμηλό επίπεδο τα κρούσματα στα σχολεία! Τα παιδιά στα διαλείμματα είναι κυριολεκτικά... αγκαλιά παρά τις συστάσεις μας! Από πού προκύπτει ότι δε μεταδίδεται ανάμεσα στα παιδιά; Δεν έχουμε ακούσει να γίνονται μαζικά τεστ έστω σε ένα σχολείο που εμφανίστηκε κρούσμα, για να δούμε τη δυναμική του ιού σε τέτοια περιβάλλοντα! Μα... ούτε σε ένα σχολείο; Γιατί άραγε; Για ιχνηλάτηση φυσικά στα σχολεία ούτε λόγος!

 
Γιωργος
25 Οκτ 2020 14:37

@Τι εννοείς δε χρειάζονται σχόλια;
Η κινδυνολόγος είσαι ή κομματική γραμμή πρέσβευσις. Υπάρχουν και οι υφασμάτινες που πλένονται ....ξέρεις...πλύσιμο

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ