ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το Παν. Αιγαίου για την επίθεση στον Πρύτανη του ΟΠΑ

Δημοσίευση: 31/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση στο πρόσωπο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συναδέλφου Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη. Η συγκεκριμένη βέβηλη επίθεση μας αφορά, μας θίγει και μας πληγώνει όλους/ες μας, καθώς αποτελεί μια συνέχεια και μια κλιμάκωση στην ακολουθία βίαιων γεγονότων που παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό να εξελίσσονται εντός των πανεπιστημιακών χώρων, όπως η πιο πρόσφατη επίθεση κουκουλοφόρων στο γραφείο του συναδέλφου Πρύτανη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή, τα πολλαπλά περιστατικά αποκλεισμού συναδέλφων σε γραφεία ή χώρους συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων, οι  προπηλακισμοί άλλων συναδέλφων στο χώρο δουλειάς τους και όχι μόνο. Η άσκηση αυτών των μορφών σωματικής και ψυχολογικής βίας σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας πάνω απ’ όλα σηματοδοτεί την προώθηση μιας συγκεκριμένης φασιστοειδούς ιδεοληψίας για την επίλυση των διαφορετικών προσεγγίσεων, στο σύνολο της κοινωνίας, και, κατά συνέπεια, εντός και των πανεπιστημιακών χώρων: μιας αντίληψης που χαρακτηρίζει την πιο σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας, αυτή που παραπέμπει σε αποφθεγματικούς χαρακτηρισμούς, αποκλεισμούς και συνακόλουθες διώξεις, η οποία κατακερματίζει την κοινωνική συνοχή, ενώ, σαφώς, αντίκειται στις αξίες και στις αρχές που θεμελιώνουν την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου ως χώρου προστασίας της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Διαλόγου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Πρυτανικές Αρχές και η  πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου προτάσσουν την ανάγκη να διαμορφωθεί επιτέλους μια πολιτική και κοινωνική δυναμική που θα υπηρετεί τον πολιτισμό της Ειρήνης, της Ανοχής, της κατανόησης και της αποδοχής του Άλλου και πάνω απ’ όλα της Ελευθερίας του Λόγου στο σύνολο της κοινωνίας, και, κατά συνέπεια, εντός των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, αφού, μόνο με αυτό τον τρόπο τα Πανεπιστήμια θα μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους για τη θεμελίωση μιας επιστημονικής Παιδείας και Έρευνας πραγματικά ανοιχτής στο Λόγο και το Διάλογο.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πρόταγμα που καλούμαστε σήμερα συλλογικά να υπηρετήσουμε ώστε να εξοβελίσουμε τη βία τόσο από το εσωτερικό των πανεπιστημιακών διαδικασιών και χώρων, όσο και από το κοινωνικό σύνολο, με βάση τις αρχές που διέπουν μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία. Σε αυτή την προοπτική καλούμε για συστράτευση όλου του δυναμικού της ελληνικής κοινωνίας που μπορεί να υποστηρίξει ότι οι δημοκρατικά και θεσμικά διατυπωμένες και κατοχυρωμένες  απόψεις και επιλογές θα επικρατήσουν των άκριτων βανδαλισμών και βαρβαροτήτων, αφού με αυτό τον τρόπο θα αποδείξουμε ότι η κοινωνία της αλληλεγγύης είναι ισχυρότερη από την παράκρουση κάθε βίαιης επιβολής. Θεωρούμε ότι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση συνάδουν με το ρόλο των Πανεπιστημίων ως πνευματικών ταγών της ελληνικής κοινωνίας, ενώ, παράλληλα, συμβάλουν στη δικαίωση του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη και των λοιπών συναδέλφων, αφού η επίθεση που έχουν υποστεί μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για την πανεπιστημιακή, αλλά και την ευρύτερη ελληνική κοινωνική πραγματικότητα.

Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρυτάνισσα
Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, Αντιπρύτανης
Καθηγήτρια Έλενα Θεοδωροπούλου, Αντιπρυτάνισσα
Αν. Καθηγήτρια Μαρία Μαύρη, Αντιπρυτάνισσα
Καθηγητής Χαράλαμπος Σκιάνης, Αντιπρύτανης

Σχόλια (1)

 
Κενά λόγια
01 Νοε 2020 16:11

Ο κόσμος έχει κουραστεί απο τα κενά λόγια και την υποκρισία, τις γενικολογίες που συντηρούν ένα ολόκληρο σαθρό ακαδημαϊκό σύστημα. Τεράστιες οι ευθύνες των ακαδημαϊκών, και των προηγούμενων αλλά και των σημερινών. Οταν κάποιοι έχουν πορεία δεκαετιών στον χώρο δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από ανακοινώσεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.