Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρύτανης ΕΜΠ: Οτιδήποτε παρακμιακό δε θα πάει το Πολυτεχνείο πίσω

Δημοσίευση: 17/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οτιδήποτε  παρακμιακό δε θα πάει το Πολυτεχνείο πίσω. Βία, παραβατικότητα και επεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους είναι αντίθετες στους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς στόχους του Ιδρύματος.

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μουντουβής στην κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό  της 47ης Επετείου Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και υπογράμμισε τα εξής:

  • Είναι μεγάλος ο αγώνας που δίνεται στο ΕΜΠ στα χρόνια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που ενέσκηψε. Αλλά το ΕΜΠ κρατάει γερά. Αυτό πιστεύω ότι συνιστά ουσιαστική δικαίωση της γενιάς  που αγωνίστηκε τότε και που σήμερα έχει παιδιά και εγγόνια που σπουδάζουν στο Πολυτεχνείο και μοχθούν για ένα καλύτερο μέλλον.
  • Η καλύτερη Ελλάδα είναι στα χέρια της νέας γενιάς που τώρα προκαλείται να αναζητήσει την τύχη της εγκαταλείποντας τη χώρα. Για να στηρίξουμε και να κρατήσουμε τη νέα γενιά στη χώρα, ας δουλέψουμε σκληρά όλοι, δάσκαλοι, πρυτάνεις, πολιτεία. Αυτή είναι η μάχη που πρέπει να κερδηθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. Αλλά η μάχη που πρέπει να κερδηθεί τώρα είναι αυτή κατά της πανδημίας. Το ΕΜΠ, κυρίως με τις επιστημονικές δυνάμεις του και το υπόδειγμα του, θα είναι στην πρώτη γραμμή και σ’ αυτή την προσπάθεια.
  • Η 47η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 περνά μέσα από την έξαρση της πανδημίας στη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο. Μεγάλη και διαχρονική η οφειλόμενη η τιμή στους αγώνες για δημοκρατία και πρόοδο, υπέρτατο καθήκον και ευθύνη, ατομική και συλλογική η προστασία της υγείας των πολιτών.
  • Δεν πρέπει να τίθενται αντιπαραθετικά οι περιορισμοί που επιβάλλονται για την ανάσχεση της διασποράς του ιού με την εορταστική έκφραση της επετείου. Οι απώλειες συνανθρώπων μας που αυξάνονται ραγδαία, η υγεία η δική μας που είναι συζευγμένη με την υγεία των διπλανών μας, η έκκληση γιατρών και νοσηλευτών «τηρείτε τα μέτρα για να αντέξουμε κι εμείς και το σύστημα υγείας» επιβάλουν λιτό, εναλλακτικό τρόπο την απόδοση τιμής στη μνήμη της εξέγερσης.
  • Ως Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ευχαριστώ όλους όσοι συμμετέχουν χρόνια τώρα στον εορτασμό εδώ στον τόπο που γράφτηκε ιστορία για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τους φοιτητές, τη νεολαία, το προσωπικό του ιδρύματος, τον κόσμο. Αλλά και όλους που αγαπούν, νοιάζονται και υπηρετούν το Ε. Μ. Πολυτεχνείο. Όλοι αυτοί και αυτοί που θα ‘ρθουν θα έχουν αναφορά ανάτασης το Πολυτεχνείο και πεδίο έκφρασής της το ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων. Αυτό το συγκρότημα που οφείλει να εκπέμπει την αίγλη της μήτρας ενός εμβληματικού ιδρύματος αλλά και να σφύζει από τη ζωντάνια που συνθέτουν η εκπαίδευση, η έρευνα, η πρωτοπορία , η δημιουργική αμφισβήτηση.  
  • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα 183 χρόνια ζωής του, έχει κατακτήσει εξαιρετική ακαδημαϊκή θέση στην Ελλάδα, είναι συνυφασμένο με κοινωνική προσφορά, έχει αναδείξει ηγέτες σε επαγγελματικούς χώρους μηχανικών και ευρύτερους, έχει διακεκριμένους αποφοίτους στον παγκόσμιο επιστημονικό χώρο, είναι ερευνητικά ρωμαλέο και διεκδικεί με αξιώσεις καλή θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.  

Σχόλια (8)

 
Ιστορία του Παγκόσμιου Ιστού
24 Νοε 2020 01:16

Ο Tim Berners-Lee έγραψε τις αρχικές προδιαγραφές και κατασκεύασε ένα πρωτότυπο σύστημα για τον διαμοιρασμό αρχείων μεταξύ ερευνητών βασιζόμενος σε τεχνολογίες που προϋπήρχαν από ερευνητική εργασία δεκαετιών (Internet, hypertext). Δείτε και τα προηγούμενα συστήματα Intermedia, Hypertext Editing System κ.α.

Ο όρος hypertext άρχισε να χρησιμοποιείται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '60, με ερευνητικά προγράμματα σε ιδρύματα των ΗΠΑ (Andries van Dam, έλαβε διδακτορικό το 1966, το δεύτερο στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του)

Σίγουρα το WWW δεν είναι δημιούργημα ενός ανθρώπου, όπως κάθε νέα τεχνολογία προέκυψε ως αποτέλεσμα συγκυριών και πολλών ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών επιλογών.

Χρειάζεται ένα βιώσιμο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να εκμεταλλευτούμε το νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, όχι διάσπαρτα, εσωστρεφή και αδύναμα τμήματα και σχολές.

@Ελλάδα όπως Ουγγαρία
18 Νοε 2020 18:09

Άλλο πρωτότυπο άλλο λειτουργικό σύστημα. Επίσης, το CERN είναι στην Ελβετία, η Οξφόρδη στην Αγγλία και το πανεπιστήμιο Brown ιδρύθηκε το 1764.

Λιγότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού της Δανίας, της Ιρλανδίας ή της Ολλανδίας απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Πάνω από 50% των νέων έως 34 ετών έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, εκ των οποίων 1 στους 3 είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε χώρες με μεγάλη βιομηχανική παράδοση άρα πρέπει να επενδύσουμε σε ισχυρά ΑΕΙ.

 
Observator
23 Νοε 2020 17:41

Η Δανια ειναι μια μικρη γεωργικη χωρα.

 
@Ελλάδα όπως Ουγγαρία
18 Νοε 2020 18:09

To www το έφτιαξε ΕΝΑΣ άνθρωπος ονόματι Tim Berners-Lee με πτυχίο Φυσικής από την Οξφόρδη και χωρίς μεταπτυχιακές σπουδές.

 
Ελλάδα όπως Ουγγαρία
18 Νοε 2020 16:10

Τα ΑΕΙ της Ελλάδας δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πανεπιστήμια της Ευρώπης επειδή υπάρχει μεγάλη διαφορά στην παραγωγική δύναμη και την οικονομία. Πολλοί έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες έχουν διαπρέπεψει. Ουτοπικό όμως να πιστεύουμε ότι ανακαλύψεις και εφευρέσεις όπως το Web θα μπορούσαν να γίνουν σε μια μικρή βαλκανική χώρα. Χρειάζονται αλλαγές σε πολλούς τομείς για να προσεγγίσουμε κράτη όπως Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία ή Ιρλανδία σε επιδόσεις.

 
Dario Moutso
18 Νοε 2020 14:56

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ακαδημαϊκό κόσμημα το ΕΜΠ (αν εξαιρέσω την σχολή ναυπηγών) Αυτό που ξέρω είναι ότι πληρώναμε πληρώνουμε και όπως πάει θα πληρώνουμε για τις καταστροφές που γίνονται κάθε χρόνο. Και δυστυχώς "Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν". Ο λαός λέει "Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει", με άλλα λόγια κουβέντες, δηλώσεις και από πράξεις μηδέν εις το πηλίκον.....

 
Ριρίκος
18 Νοε 2020 08:03

Όταν οι άλλοι έφτιαχναν εμβόλια (η Moderna είναι spin-off του Harvard) εμείς ήμασταν στα κάγκελα της αναίτιας "επανάστασης". Όταν οι άλλοι έφτιαχναν το Internet (1989 CERN) εμείς καίγαμε τα σχεδιαστήρια του ΕΜΠ στο όνομα της "Δημοκρατίας".

 
Πίκρα και οδύνη
18 Νοε 2020 06:14

Το μεγαλύτερο πλήγμα για μένα ήταν ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε πόσο ριζικά αντίθετοι με το πνεύμα του Πολυτεχνείου (και τις θέσεις των πρυτανικών αρχών) είναι οι υπογράφοντες το ανηρτημένο πανό στην δεξιά πλευρά της πύλης, το οποίο κοσμεί όλες τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα των κατατεθημένων στεφανιών. Δεν ήταν πανό πολιτικής ή φοιτητικής παράταξης, ήταν το πανό της βιαιότερης έκφανσης της παρακμής που κάθε χρόνο πηγαίνει το Πολυτεχνείο (και ολόκληρη τη χώρα) όλο και πιο πίσω. Δυστυχώς κύριε Πρύτανη, κάποιες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας είναι απαραίτητες. για να μην δίνεται βήμα και δημοσιότητα σε αυτούς που κατεξοχήν καταπατούν την δημοκρατία και σφετερίζονται τους αγώνες της.

 
Λέγοντας αλήθειες
17 Νοε 2020 13:05

Το ΕΜΠ είναι το πανεπιστήμιο κόσμημα για την Ελλάδα τόσο για τις διακρίσεις όσο και το υψηλό επίπεδο καθηγητών και φοιτητών. Τα παρακμιακά συμβάντα που εξευτελίζουν τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί εν γενει το ίδρυμα ήρθε η ώρα να τελειώσουν. Το Πολυτεχνείο τιμά τους αγώνες με το έργο του και τις διακρίσεις δε χρειάζεται αλλ επιβεβαίωση. Δεν κάνεις επανάσταση η τιμάς περισσότερο τους αγωνιστές αν συμμετέχεις σε καιρό πανδημίας σε πορεία και επιβαρύνεις την υγεία τόσων ανθρώπων. Αφήστε που πολλοί περπατάνε 50 για τις κάμερες και μετά πάνε στο σπίτι τους θεωρώντας ότι έδωσαν αγώνα κι αυτοί.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.