Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Πρώτα θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο- Κλειστά μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Δημοσίευση: 18/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τις αρχές Δεκεμβρίου ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ. Όπως ανέφερε, στόχος είναι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση και στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά.

«Χθες ήταν η πρώτη μέρα που φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης κι ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο, κι αν αυτό συμβεί περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων, γιατί στην αρχή του lockdown είχαμε το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου των περασμένων εβδομάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Πρόσθεσε δε ότι μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, «σταδιακό αν αυτό είναι απαραίτητο».

Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως θα ανοίξει η αγορά από την 1η Δεκεμβρίου. «Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος. Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα», δήλωσε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιου ανοίγματος.  

Ειδικότερα, για την εστίαση ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «τα εστιατόρια και τα καφέ είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο. Όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, είναι δύσκολο να ανοίξουν».

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, τόνισε ότι από το τέλους του έτους, αρχές του 2021 θα είναι διαθέσιμο και μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2021 θα μπορεί να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. «Η κατεύθυνση θα είναι να το κάνει όποιος θέλει», συμπλήρωσε, ωστόσο ανέφερε ότι  χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού για να δημιουργηθεί ανοσία.

 Σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν  στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν απόλυτα επιτυχημένος. «Θέλω να χαιρετίσω την ωριμότητα των πολιτών, γιατί έστρεψαν την πλάτη σε όσους μιλούσαν τις προηγούμενες μέρες για εκτροπή, για χούντα, για αντισυνταγματικότητα που θα μπορούσαν να ωθήσουν στους δρόμους χιλιάδες κόσμου. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω πολιτικά κόμματα, τα οποία κάλεσαν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις και θέλω να θυμίσω ότι στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 όλα αυτά τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 πήραν 2,3 εκατ. ψήφους. Όταν μιλά κανείς με τόσο βαριές εκφράσεις για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία όπως η σημερινή, πολύ εύκολα θα μπορούσε να εκτραπεί η κατάσταση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχόλια (10)

 
Περισσότερη σοβαρότητα!
20 Νοε 2020 08:52

Τι μας λέτε τι θα κάνετε κάθε φορά; αφού τα πάντα ανατρέπονται από μέρα σε μέρα...

 
ΠΕ86 σε φροντιστήριο μεσης εκπαίδευσης.
19 Νοε 2020 07:25

Την ύλη θα την μειώσετε ;

 
Εκ-προσωπος
18 Νοε 2020 23:44

Εδώ τα κλείσατε με500 κρούσματα τώρα που έχουμε κάθε μέρα 3000 κρούσματα 60 νεκρούς και 500 διασωληνωμένος θα τα ανοίξετε;άντε εμπρός ανοίξτε τα

 
Δον Κιχώτης
18 Νοε 2020 21:43

Επιπέδωση καμπύλης, φορτία, κάθετοι!...
Να αυξηθούν οι ώρες των Μαθηματικών και της Φυσικής στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια.

 
Θίασος
18 Νοε 2020 21:33

Το καθεστώς σε πλήρη πανικό!!!! Τη μια ο ΠΘ ονειρεύεται χιλιάδες ελέγχους πριν ανοίξουν τα σχολεία, την άλλη ο εκπρόσωπός του ανακοινώνει άνοιγμα σχολείων χωρίς κανέναν έλεγχο!!!! Τραγικός θίασος!!! Φύγετε!!!!!!!!!!!!!!!!

 
ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ(Φυσικός)
18 Νοε 2020 21:25

Πόσα κιλά!!!!!!! επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει στα Σχολεία και πώς το υπολογίσατε χωρίς test;;;;;; Γι' αυτό κ. Πέτσα πάτε από γκάφα σε γκάφα!!!!!! Όταν
ανοίξουν θα πρέπει να γίνει μάθημα εκ περιτροπής, με έως 15 μαθητές ανά τμήμα και με τη μισή ύλη στο τέλος. Παράλληλα θα χρειασθούν αυξημένα μέτρα υγιεινής στην πράξη και όχι στα λόγια.

 
Ολγα
18 Νοε 2020 18:28

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κ οι γονείς τους να μην υπάρχουν στη ζωή;πώς θα ανοίξουν με τόσα πολλά κρούσματα;τι να πω...

 
Οι κλαψιάρηδες άρχισαν αμέσως
18 Νοε 2020 17:09

Οπως και την άνοιξη. Που είχαν κινήσει γη και ουρανό να μην γυρίσουν τα παιδιά στο Σχολείο. Πάλι άρχισαν οι "να μην ανοίξουν τα σχολεία" ,να μην να μην..πάλι άρχισαν τα κλάματα από συστηματικούς κλαψιάρηδες. Τα σχολεία όμως πρέπει να ανοίξουν. Τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο. Οι γονείς να ανασάνουν. Τα παιδιά να βρουν φίλους στα διαλλείματα. Είναι η φύση που τα σπρώχνει προς κοινωνικοποίηση. δεν είναι μωρά να μείνουν στην αγκαλιά της μητέρας και να θηλάζουν! Το μόνο που έχουν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί είναι να φορούν μάσκες, να τα προτρέπουν να κρατούν αποστάσεις να αερίζονται οι αίθουσες. Υγ. Απορώ που η ΟΛΜΕ δεν έβγαλε κόμη ανακοίνωση εναντίον της Υπουργού! Γιατί αργεί άραγε;

 
Μια αναλώσιμη Νηπιαγωγός
18 Νοε 2020 16:24

Θα τα ανοίξετε πάλι χωρίς ελέγχους; Πάλι θα αφήσετε τα τεστ στην ατομική ευθύνη του καθένα; Ισχυρίζεστε ότι ακούτε τους ειδικούς. Οι ειδικοί σας είπαν να αυξήσετε τον αριθμό των μαθητών στην τάξη; Οι ειδικοί σας είπαν να μην τηρήσετε τα πρωτόκολλα των αποστάσεων; Oι ειδικοί σας είπαν να μην κάνετε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλα τα σχολεία; Οι ειδικοί συνέστησαν τα...διαλλείματα μάσκας με παιδιά αγάλματα; Oι ειδικοί σας είπαν να μπλέκονται τα τμήματα; Γιατί αυτό συμβαίνει στα ολοήμερα, τουλάχιστον των Νηπιαγωγείων. Κατά τ΄άλλα " τα σχολεία είναι ασφαλή" καμαρώνει τάχα η υπουργός, με παιδιά που φύτρωσαν στα λάχανα. Τα κρούσματα COVID στα σχολεία είναι πολύ περισσότερα από τα επισήμως γνωστά. Ρωτήστε τους γονείς να σας πουν. Να σας πουν αν αντέχουν οικονομικά να κάνουν τεστ σε όλη την οικογένεια. Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Φαίνεται ότι η Αριστεία αποτελεί για σας φορτίο που δεν μπορείτε να σηκώσετε. Και ξέρετε γιατί; Γιατί από την Αριστεία σας λείπει η ΗΘΙΚΗ.

 
Νίκος
18 Νοε 2020 14:18

Τελικά δεν θα γίνουν έλεγχοι πριν ανοίξουν ( όπως είχε ειπωθεί) τα σχολεία;;;; Αποφασίστηκε ότι είναι ασφαλή;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ