ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εγκύκλιος: Ποια στοιχεία πρέπει να δίνουν οι Διευθυντές Σχολείων στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων

Στους συλλόγους γονέων θα χορηγούνται μόνο τα στοιχεία που είναι αναγκαία : όνομα, επώνυμο και ένα στοιχείο επικοινωνίας – κατά προτίμηση τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των γονέων
Δημοσίευση: 23/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας:

Α. Η χορήγηση από τη διοίκηση του σχολείου στον σύλλογο γονέων των στοιχείων των γονέων των μαθητών/τριών, προκειμένου να κληθούν να συμμετάσχουν στις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου, αποτελεί επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την περίπτ. 2 του άρθρου 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Γ.Κ.Π.Δ. - Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679, ΕΕ L119 της 4-5-2016).

Β. Αντιστοίχως, επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συνιστά κατά την ίδια διάταξη και η χρήση των στοιχείων αυτών από τον σύλλογο γονέων. Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών είναι σύννομη εάν και μόνο ισχύει τουλάχιστον μία από τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του Γ.Κ.Π.Δ..

Γ.  Μία από τις προϋποθέσεις αυτές συντρέχει όταν η επεξεργασία είναι απαραίτητη για τη συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του υπευθύνου επεξεργασίας (περίπτ. γ ́ της παρ. 1 του άρθρου 6 του Γ.Κ.Π.Δ.) Επομένως, εφόσον α) τα αιτούμενα στοιχεία δεν εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες δεδομένων της παρ. 1 του άρθρου 9 του Γ.Κ.Π.Δ., δεν αποτελούν, δηλαδή «ευαίσθητα» προσωπικά δεδομένα), β) ο σύλλογος γονέων έχει έννομη υποχρέωση, σύμφωνα με την περίπτ. β ́ της παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αρ. Δ4/662/23-12-1998 υπουργικής απόφασης να καλεί όλους τους γονείς στις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου, για την πρόσκληση, δε, είναι αναγκαία η χορήγηση των στοιχείων των γονέων από τη διοίκηση του σχολείου, η οποία άλλωστε υποχρεούται να παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσβαση στα διοικητικά έγγραφα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α ́45), τα στοιχεία των γονέων που απαιτούνται για την πρόσκλησή τους μπορούν να χορηγούνται σύννομα από τη διοίκηση του σχολείου στον σύλλογο γονέων, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των γονέων ως υποκειμένων των δεδομένων, αλλά κατόπιν σχετικής απλής ενημέρωσής τους για τη διαβίβαση των δεδομένων τους, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 13 και την περ.ε ́ της παρ.1 του άρθρου 14 του Γ.Κ.Π.Δ..

Δ. Περαιτέρω, σύμφωνα με τη βασική αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων, κατά την οποία τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να είναι κατάλληλα, συναφή και να περιορίζονται στο αναγκαίο για τους σκοπούς για τους οποίους υποβάλλονται σε επεξεργασία (περίπτ. γ ́ της παρ. 1 του άρθρου 5 του Γ.Κ.Π.Δ.), στους συλλόγους γονέων θα χορηγούνται μόνο τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την πρόσκληση των μελών τους, κατόπιν προηγούμενης γραπτής αίτησης των συλλόγων, ήτοι τα εξής : όνομα, επώνυμο και ένα στοιχείο επικοινωνίας – κατά προτίμηση τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των γονέων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (7)

 
@Ευάγγελος Λίτσιος
25 Νοε 2020 19:14

Δύο σημεία μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον στην καταχώρησή σας:
(α) Να δοθούν οι κατάλογοι στην ΟΛΜΕ, επειδή οι υποψήφιοι έχουν έννομο συμφέρον. Μα δεν υπήρχαν υποψήφιοι. Είχαν αποσυρθεί όλοι μα δηλώσεις τους, ασχέτως αν το Υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατή η απόσυρση των υποψηφιοτήτων. Με μία τέτοια κίνηση από την ΟΛΜΕ δε θα είναι σαν να παραδέχεται η ίδια ότι έγιναν εκλογές, δεν είναι σαν να νομιμοποιεί το αποτέλεσμά τους, έστω κι αν μετά ακολουθήσουν -αν υπάρχει βάση γι' αυτό- ενστάσεις και όποιο άλλο δικανικό μέσο.
(β) Πώς θα μπορούσε μα ψηφίσει κάποιος άλλος; Οι σύνδεσμοι που στάλθηκαν δημιουργήθηκαν από το ZEUS και στάλθηκαν στα προσωπικά ταχυδρομεία των εκπαιδευτικών. Αν οι ίδιοι για ίδιους λόγους δεν κοινοποίησαν το σύνδεσμο αυτό σε τρίτους, δεν μπορεί να έχει ψηφίσει κάποιος άλλος παρά μόνο ο παραλήπτης του μηνύματος.
Τέλος, ένα γενικό σχόλιο, μία δημοκρατία οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα και της μειοψηφίας. Τι κι αν το 95% απείχε από τις εκλογές; Το 5% ασκώντας το δημοκρατικό του δικαίωμα συμμετείχε. Η οποιαδήποτε διάθεση για τιμωρία, διαπόμπευση και τα σχετικά καλό είναι να λείπουν από τον χώρο τον εκπαιδευτικών που με περισσή υπερηφάνεια διατείνεται ότι είναι προπύργιο της δημοκρατίας.

 
@Ευαγγελος Λιτσος
24 Νοε 2020 23:19

Απ ότι γράφτηκε πιο πάνω ο λόγος που ζητούνται οι καταστάσεις είναι τιμωρητικος. Θα γίνουν διαγραφές και οι ΕΛΜΕ δεν θα στηρίζουν όσους ψήφισαν εάν το χρειαστούν. Παλιές άσχημες εποχες.

 
Ευάγγελος Λίτσος
24 Νοε 2020 22:26

Σε όλες τις διά ζώσης εκλογικές διαδικασίες υπάρχουν γραπτές καταστάσεις όσων έχουν συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Οι καταστάσεις αυτές τηρούνται με ευθύνη των εκάστοτε εφορευτικών επιτροπών και είναι στη διάθεση όλων όσοι θέλουν να ελέγξουν τη νομιμότητα των εκλογών. Πχ να δουν αν υπάρχουν διπλοψηφίσαντες ή φέρονται ως ψηφίσαντες άτομα που απείχαν από τις εκλογές. Πολύ περισσότερο έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις καταστάσεις οι υποψήφιοι ως έχοντες άμεσο έννομο συμφέρον. Συνεπώς είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Παιδείας να μη δίνει στην ΟΛΜΕ (δηλ στους ίδιους τους με εξαναγκασμό υποψηφίους) τις καταστάσεις των ψηφισάντων. Αν εγώ που απείχα, εμφανίζομαι να έχω ψηφίσει, πώς θα το διαπιστώσω; Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι όλοι όσοι ψήφισαν είναι πρόσωπα υπαρκτά και είναι πράγματι εκπαιδευτικοί;

 
@apodomisi
24 Νοε 2020 21:50

Γιατί να μην πάνε κόντρα; Δεν έχουν το δικαίωμα; Τελικα πέφτουν πολλές μάσκες και φαίνεται πόσο δικτατορικοι είναι οι αυτοθεωρούμενοι δημοκρατικοι.

 
Apodomisi
24 Νοε 2020 16:56

Ναι φίλτατε, θα τους κρεμάσουμε ταμπέλα! Ποια ταμπέλα όμως... "Δεν ανήκετε στις τοπικές ΕΛΜΕ και σας διαγράφουμε" αφού πάτε κόντρα στις συλλογικές αποφάσεις του 95%. Τίμια και απλά! Να μη ακούσω κανέναν από αυτούς να προστρέχει στις ΕΛΜΕ για εργασιακά του θέματα.

 
@Αριστοι 24 Νοεμ 11:11
24 Νοε 2020 11:58

Έλεος... Δίνονται τα ονοματεπώνυμα με στοιχεία επικοινωνιας γονέων και κηδεμόνων για να καλούνται σε συνελεύσεις. Δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα ονοματεπώνυμα όσων συμμετέχουν η όχι και όσων ψηφίζουν.
Με τον ίδιο τρόπο κλήθηκαν οι εκπαιδευτικοι να ψηφίσουν. Ποιος ο λόγος να μάθετε ποιοι ψήφισαν; Θα τους τιμωρήσετε; Θα τους κρεμάσετε ταμπέλα;
Ζητηθηκε στο παρελθόν κάτι ανάλογο; Ελεος. Αυτή είναι η δική σας δημοκρατία;

 
ΑΡΙΣΤΟΙ
24 Νοε 2020 11:11

Άρα η συμμετοχή δεν είναι προσωπικό δεδομένο και τα ονόματα δεν χρειάζονται την προηγούμενη συγκατάθεση των υποκειμένων των δεδομένων, αλλά αρκεί η σχετική απλή ενημέρωσή τους για τη διαβίβαση των δεδομένων τους, σύμφωνα με την .....

Τα ονοματεπώνυμα αυτών που πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές της 7 Νοέμβρη θα τα μάθουμε;

Η είστε δημοκράτες μόνο όταν συμφέρει;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ