ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η απάντηση Κ. Γαβρόγλου σε εξοργισμένους επιτυχόντες “ΑΣΕΠ 2008”: Διορίστηκαν όσες και όσοι είχαν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις

Τα σχόλια των εκπαιδευτικών
Δημοσίευση: 05/08/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Γιατί θέλετε να παραπληροφορείτε; Διορίστηκαν όσες και όσοι είχαν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις. Προφανώς όσες και όσοι δεν διορίστηκαν με τη ρύθμιση για τους επιτυχόντες το 2008, δεν είχαν τέτοιες αποφάσεις. Δεν είχε καμία σχέση με βαθμολογίες στις εξετάσεις κτλ. Μην δημιουργείτε, λοιπόν, εντυπώσεις”.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σε  εξοργισμένους εκπαιδευτικούς επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, ο  οποίοι νωρίτερα έκαναν  τα ακόλουθο σχόλια στην τοποθέτηση του πρώην υπουργού επί των 11.700 μονίμων διορισμών:

Σχόλιο 1:  Μας εξαπατήσατε διορίζοντας 455 συναδέλφους με σειρά χαμηλότερη από τη δική μας. Μας στερήσατε τα μόρια του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού και τώρα έχετε το θράσος να κομπαζετε για τους διορισμούς που υλοποίησαν άλλοι υπακούοντας στις άθλιες ρήτρες που εσείς βάλατε? Το λιγότερο που έπρεπε να κάνετε είναι να αποκαταστήσετε την αδικία την οποία έχουμε υποστεί εδώ και τόσα χρόνια. Ντροπή, πια!! Η υποκρισία σας δεν έχει όρια!! #ασεπιτες2008 #μας_αδικησατε #θελουμε_δικαιωση #ειστε_υπαιτιοι #δικαιωση_ασεπ_εκπαιδευτικων_2008.

Σχόλιο 2: Ηθική ερώτηση πολλαπλής επιλογής. Διαλέξτε το σωστό.Ποιος εκπαιδευτικός είναι περισσότερο άξιος?????

α) αυτός που αξιολογήθηκε σε ένα γραπτό διαγωνισμό και καταστρατηγήθηκε η σειρά του στον πίνακα διορισμών?

β) αυτός που οι γονείς του του πληρώνουν για να κάνει τα μεταπτυχιακά του/διδακτορικά?

γ)αυτός που πληρώνει για να του κάνουν το μεταπτυχιακό/διδακτορικό?

δ) αυτός που κάνει μονοετές μεταπτυχιακό?

Σχόλιο 3: “Στους νεοδιόριστους λέτε συγχαρητήρια

Σε εμάς, τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ του 2008, που πρώτοι εσείς μπλοκάρατε τον διορισμό μας, τη στιγμή που διορίσατε συναδέλφους μας με χαμηλότερες βαθμολογίες, τι έχετε να πείτε; Προφανώς τίποτα. Πόση υποκρισία πια!”.

Μετά την απάντηση Κ. Γαβρόγλου ακολούθησαν άλλα σχόλια, όπως:

  • Κύριε Γαβρογλου, δεν πήραμε ποτέ δικαστικές αποφάσεις διότι ποτέ δεν ενημερωθηκαμε για τις προσφυγές που ξεκίνησαν οι συνάδελφοί μας! Δυστυχώς, έγιναν όλα αρκετά μυστικά και δεν μας δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την επιτυχία μας. Στην ειδικότητά μου διορίστηκε συνάδελφος με σειρά κατάταξης 2021 ενώ εγώ έχω σειρά 1559. Επίσης, γιατί στο νέο σύστημα δεν συμπεριλάβατε τα μόρια της επιτυχίας του τελευταίου ΑΣΕΠ?
  • Έπρεπε να είχατε το πολιτικό θάρρος και ήθος και να πράξετε το δίκαιο. Όχι να έχει διοριστεί π.χ φυσικός με θέση επιτυχίας 1000 και όχι με θέση 390!
  • Κώστας  Γαβρόγλου πως να έχουμε δικαστικές αποφάσεις αφού δεν προηγήθηκε δημόσια πρόσκληση ώστε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και όλα έγιναν υπό άκρα μυστικότητα;
  • Επίσης, κύριε Γαβρόγλου, θεωρώ ότι έχετε υποχρέωση να αποκαταστήσετε το δικαιο του αιτήματός μας! Για να μπορουμε να μιλάμε για ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ πρέπει να πάρετε ΟΛΟΙ τη γενναία απόφαση και να αναλάβετε την ευθύνη που αναλογεί και στις 2 παρατάξεις!
  • Όχι, κύριε Γαβρόγλου, δε θα μας κατηγορήσετε και για παραπληροφόρηση! Υπονοείτε ξεκάθαρα ότι γνωρίζαμε τις δικαστικές κινήσεις και επιλέξαμε να μη συμμετάσχουμε. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και είμαι πολύ σίγουρη ότι κατά βάθος το ξέρετε κι εσείς. Θα μπορούσατε να μας πείτε έναν καλό λόγο για τον οποίο, ενώ θα γνωρίζαμε, δε θα συμμετείχαμε; Την εσκεμμένη μυστικοπάθεια των άλλων πληρώνουμε τώρα και το επίσημο κράτος όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να μας βοηθήσει, αλλά δημιουργεί και επιπλέον προσκόμματα.
  • Εγώ ειμαι η θέση 294 κ διοριστηκε ο 1000κατι!! Απαραδεκτο!!
  • Κ. Γαβρόγλου το σύστημα που εσείς περάσατε δεν είναι δίκαιο και το γνωρίζετε. Καταρχάς είναι ίσως η μοναδική προκήρυξη δημοσίου που δεν λαμβάνεται υπόψη η συνάφεια διδακτορικών και μεταπτυχιακών με αποτέλεσμα να διορίζονται άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση ούτε μέσω προϋπηρεσίας ούτε μέσω προσόντων. Επιπλέον στερήσατε από τόσους ανθρώπους επιτυχόντες Γραπτού ΑΣΕΠ που περίμεναν τόσα χρόνια το δικαίωμα να εργαστούν στο δημόσιο σχολείο και οι οποίοι όχι απλά δεν διορίζονται αλλά δεν μπορούν καν να δουλέψουν σαν αναπληρωτές! Τι να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι τώρα κ. Γαβρόγλου που είμαστε 40 και 50 χρόνων και αυτή είναι η μόνη δουλειά που γνωρίζουμε; Ποιο λάθος κάναμε; που δεν κάναμε διδακτορικό;
  • Χρησιμοποιείτε νομικά τερτίπια για να δημιουργησετε εντυπώσεις στην κοινή γνώμη για την ορθότητα της απόφασής σας! Δε διορίστηκαν βάσει δικαστικών αποφάσεων αλλά λόγω της εφαρμογής του νόμου που ισχύει για ΟΛΟΥΣ!!! Υπάρχει δικαστική απόφαση γι' αυτό! Εσείς θα δεχόσασταν αδιαμαρτύρητα να μπει στη Βουλή υποψήφιος με 3000 ψήφους κ εσείς με 10.000 να μέίνετε εκτός;;; Το δικαίωμα στην εργασία έίναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα,πόσω δε μάλλον όταν ενισχύεται από επιτυχίες σε γραπτούς διαγωνισμούς που εσείς θεσπίσατε κ εσείς εν μία νυκτί αποφασίσατε να αφαιρέσετε.Με όλο το σεβασμό δεν είστε πάνω απο κανέναν νόμο κ δεν σας έδωσε κανενας το δικαίωμα να φέρνετε εμπόδια κ τρικλοποδιές σε ό,τι με την αξία μας έχουμε κερδίσει!
  • Πολύ σωστά κύριε Γαβρόγλου δεν είχαμε δικαστικές αποφάσεις γιατί πολύ απλά δεν το μάθαμε ποτέ!!! Περιμένουμε δικαίωση! Είμαστε εδώ! Ποτέ δεν είναι αργά! Ποιο κράτος δικαίου διορίζει εκπαιδευτικούς επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 με χαμηλότερη βαθμολογία και αφήνει όλους τους υπόλοιπους αδιόριστους;

Η τοποθέτηση του Κ. Γαβρόγλου με αφορμή τους διορισμούς των εκπαιδευτικών

Την "σπίθα" στα σχόλια άναψε η ακόλουθη αρχική τοποθέτηση του Κ. Γαβρόγλου με αφορμή τους διορισμούς των εκπαιδευτικών

Τα πιο ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όσες και όσους διορίζονται σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Μία απολύτως αναγκαία και αισιόδοξη προοπτική για τη δημόσια εκπαίδευσή μας, παρά τις τόσες δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει.

Εύχομαι από καρδιάς δημιουργική σταδιοδρομία σε έναν χώρο που τόσο πολύ σας χρειάζεται.

Ήταν αυτές οι μέρες πριν τρία χρόνια, Αύγουστος του 2018. Έκλειναν οι τελευταίες λεπτομέρειες με την τρόικα για το τέλος της εποπτείας. Αφού επί δύο χρόνια είχαμε εξαντλήσει όλα τα επιχειρήματα και προσκομίσει όλα τα στοιχεία και παρόλο που δεν είχαμε ακόμη σαφείς απαντήσεις, ανακοινώναμε στους συνομιλητές μας της τρόικα ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις διαδικασίες ώστε να πραγματοποιηθούν 15,000 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. Οι συντονισμένες πιέσεις των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, των Υπουργών Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και Δημήτρη Λιάκου, και του Υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, μαζί με τις άπειρες ώρες δουλειάς του dream team του Υπουργείου Παιδείας, οδήγησαν σε αυτό το αποτελέσμα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους.

Σχόλια (24)

 
Με απλά λόγια
15 Αυγ 2021 01:22

Γίνεται ένας διαγωνισμός για να προσληφθούν 100 άτομα.
Δίνουν εξετάσεις 1000.
Όλοι παίρνουν πάνω από τη βάση (μπράβο!)
Διορίζονται οι πρώτοι 100. Τέλος διαδικασίας. Οι υπόλοιποι κατά σειρά κατάταξης είναι επιλαχόντες ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 100 του εν λόγω διαγωνισμού.

Κάθε φορά γίνεται καινούργιος διαγωνισμός (γιατί; γιατί μπορεί να υπάρχουν κι άλλου νέοι που ίσως ενδιαφέρονται κι αυτοί να έχουν ευκαιρία να δοκιμάσουν, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει).

Οι υπόλοιποι 900 του πρώτου διαγωνισμού διαμαρτύρονται επί δεκαετίες ότι έπρεπε να διοριστούν αυτοί γιατί ήταν "επιτυχόντες".
Ελλάς το μεγαλείο σου.
Τελικά πάει και το ΑΣΕΠ και ησυχάσαμε. Άλλωστε δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο.

 
Μαρία
08 Αυγ 2021 15:13

Κύριε Γαβρογλου, οι ενέργειες σας πάνω σε αυτό το θέμα ήταν άδικες, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι προσλήφθηκαν εκπαιδευτικοί που έγραψαν χειρότερα από κάποιους άλλους. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με το κράτος δικαίου και άρει την αρχή της ισονομίας και αξιοκρατίας. Εύχομαι και ευελπιστω η κυρία Κεραμεως ως νομικός να αποκαταστήσει την αδικία και να διορίσει όσους πετυχαν στο διαγωνισμό και βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τον τελευταίο διορισθεντα.

 
Μάρκος
06 Αυγ 2021 18:16

Και εγώ έπιασα τη βάση σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ για εφορίες αλλά οι θέσεις δεν έφτασαν και έμεινα επιλαχόν εσείς τι ζητάτε είστε πιο έξυπνοι ;; Στις προκηρύξεις υπάρχει βάση άντε ποια ότι να ναι σε αυτή τη χώρα

 
@το δίκαιο να λέγεται
06 Αυγ 2021 13:18

Ζείτε εντός Ελλάδος η εκτός; Τι ακριβώς έκανε; Γιατί κι εγώ δηλώνω ότι αγωνίζομαι γενικά και αόριστα.

 
Όλγα
06 Αυγ 2021 09:39

Και μετά από λίγο μας απέκλεισε από τα σχόλια, δεν είχαμε πρόσβαση, μάλλον δεν του απτές αν οι αλήθειες που γράφονταν, ντροπή!

 
Αννα
06 Αυγ 2021 09:33

@δειγμα της στρεβλης αντιληψης για την εκπαιδευση, εκανες το πιο σωστο σχολιο.Ειναι ακριβώς οπως τα περιγραφεις.

 
@ουτε δεξιά ούτε αριστερά
06 Αυγ 2021 00:00

Πρόσεξε μην είσαι εσύ αυτός που δεν αποδίδει και βρεθείς απέξω...

 
@ουτε δεξιά ούτε αριστερά
05 Αυγ 2021 23:57

Μη φας... Έχουμε γλαροσουπα. Ονειρεύεσαι απολύσεις;;;;; Δε θα χει. Το νομοσχέδιο, αν το διάβασες, μόνο επιμόρφωση (για οποιον δεν αξιολογείται καλα) προβλέπει.

 
Θεωρίες πάλης και αγώνα
05 Αυγ 2021 22:04

Για πρώτη φορά διορισμοί, όχι θεωρίες αλλά πράξη, όχι ΦΕΚ και σχολή αλλά πραγματικότητα. Ας αφησουμε τις μεγαλοστομίες και ας παραδεχτούμε τα θετικά της σημερινής ηγεσίας. Τι είπα και τι θα έκανα ....λόγια αλλά λόγια λόγια ....

 
@Ούτε αριστερά ούτε δεξιά από φιλελεύθερο
05 Αυγ 2021 21:27

Η αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση για αξιόπιστη ανάδραση. Χωρίς αξιόπιστη ανάδραση δεν μπορεί να υπάρξει διοίκηση. Η αξιολόγηση δεν απειλεί την εργασία κανενός. Η απουσία αξιολόγησης είναι το ένα αίτιο της κακοδαιμονίας μας το άλλο είναι ο κομματισμός.

φιλελεύθερος

 
Εκπαιδευτικος
05 Αυγ 2021 19:22

Αν βγει θετικη αποφαση δικαστηριου π.χ. για αναδρομικά σε συνταξεις, δεν τα παιρνει ολη η Ελλαδα αλλα οσοι δικαιουχοι προσεφυγαν και τα διεκδικησαν...

 
Αργυρώ Ζαρκαδούλα
05 Αυγ 2021 17:16

Είναι τραγικό. Εκπαιδευτικοί αξιολογημένοι επιτυχώς σε ΓΡΑΠΤΌ ΑΣΕΠ, όπου ειδικά στους φιλολόγους περνούσε 1 στους 30, αυτή τη στιγμή να βρίσκονται εκτος διορισμών, με το νόμο έκτρωμα Γαβρόγλου και την ατιμία της ΝΔ που τον εφάρμοσε. Και το ΑΣΕΠ να δέχεται τον εξοβελισμό εκπαιδευτικών που το ίδιο επιτυχώς αξιολόγησε. Speechless..

 
δείγμα της στρεβλής αντίληψης στην εκπαίδευση
05 Αυγ 2021 16:38

και η δήλωση γαβρογλου και τα σχόλια. όταν ξεκίνησε ο ασεπ (άντε τη δεύτερη φορά , η πρώτη ήταν επεισοδιακή) , υπήρχε ένα καλό σύστημα σχετικά αξιοκρατικό για διορισμούς που υπονομεύτηκε από την πρώτη στιγμή (με τις ποσοστώσεις, τα χειρότερα κενά για ασεπίτες κλπ). τελικά απαξιώθηκε, αμβλύνθηκε με διάφορες διατάξεις και εγκαταλείφθηκε. και τι μας λένε σήμερα με τους διορισμούς : ότι όποιος με όποιον τρόπο παλιά (πδσ, οαεδ, τα θυμάστε; ) μπούκαρε ή και πιο αξιοκρατικά τώρα (με αγώνα δρόμου για χαρτιά , μερικά και όχι τόσο αξιοκρατικά) και υπηρέτησε σε εσχατιές αξίζει μονιμοποίηση ! εντάξει, αλλά οι ασεπίτες που μετά τον διορισμό γύρισαν όλη την ελλάδα ως μόνιμοι υπάλληλοι και έβλεπαν την προϋπηρεσία να τρέχει , γιατί είναι τώρα πίσω (και πολύ άδικα ) από όσους απλά και με τύχη ή υπομονή έβρισκαν κάθε χρόνο θέση; γιατί η προϋπηρεσία ως προϋποθεση διορισμού δεν διαγράφεται , αλλά υπολογίζεται και μετά τον διορισμό όλη; η προϋπηρεσία έπρεπε να μετρά μόνο μετά το φεκ και να μπει τάξη σε πολλά στρεβλά για κρίσεις στελεχών, αλλιώς - τα βλέπουμε ήδη- τυχεροί ή ημέτεροι προχωράνε. οι ασεπίτες γιατί δεν έχουν μια ειδική προώθηση λόγω διαγωνισμού; δεν λυθηκε τίποτα από αυτά στον νέο νόμο ή με τους διορισμούς , γίνονται και χειρότερα... αλήθεια , να δούμε στατιστικά ηλικιακά των νεοδιόριστων; όχι , γιατί λέμε για νέο αίμα και όρεξη για δουλειά. από 3-4 περιπτώσεις δεν έχω αυτή την εικόνα, αλλά ας μας την παρουσιάσουν. πολύ σανό ...

 
ΕΚΤΟΣ
05 Αυγ 2021 15:46

Εκτός κάθε μορφής ορθολογισμού ο κ.Γαμβρόγλου.!!

 
ΔΕΠ
05 Αυγ 2021 13:58

@Ούτε δεξιά....
Ακριβώς!

κατά τ'άλλα, πόσο αθλιότητα να αντέξουμε; Το κράτος να σε αναγκάζει να προσφεύγεις στα δικαστήρια, ένας ένας, και μετά να σου λεει "ικανοποιήσαμε όσους κέδρισαν στα δικαστήρια". Τα ίδια κάνει και με φορολογικές και άλλες υποθέσεις. Είναι γνωστο το γιατί: σε αναγκάζει σε έξοδα, κάποιοι θα κουραστούν, κάποιοι θα ξεχαστούν, θα δικαιωθείς μετά από χρόνια κλπ κλπ. Είμαστε μπανανία ως προς το ότι δικάζουμε την ίδια υπόθεση 100 φορές, και δεν παράγεται νομολογία να τελειώνουμε και το κράτος να μεταχειριστεί με τον ίδιο τρόπο όλες τις όμοιες περιπτώσεις. Είναι δόλιο εκ μέρους του κράτους και δεν είναι κομματικό.

 
Μαρια
05 Αυγ 2021 13:12

Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει ένα μακρόπνοο σχέδιο για τις προσλήψεις και τους διορισμούς. Η κάθε πολιτική παράταξη θέλει να εξαργυρώσει ψήφους και δημιουργεί νομοθετήματα καταπατώντας δικαιώματα: προνόμια σε πολύτεκνους, μετά σε τριτεκνους, μετά σε οαεδιτες, μετά σε όσους προσέφυγαν δικαστικά κλπ. Εδώ και 15 χρόνια οι πολιτικοί αλλοιώνουν σειρές και οι συνδικαλιστές ....ενδιαφέρονται απλά να μην περάσει η αξιολόγηση..... αυτή είναι η αλήθεια

 
To δίκαιο να λέγεται
05 Αυγ 2021 12:33

Ενδέχεται να αδικήθηκαν κάποιοι από τους επιτυχόντες του 2008. Όμως τους χιλιάδες διορισμούς τους χρωστάμε
στον Γαβρογλου, που πάλεψε με τους θεσμούς και το πέτυχε. Αν περιμέναμε να το κυνηγήσει η Κεραμέως, φεξε μου και γλίστρησα. Φάνηκε από το πόσο προσπάθησε να το καθυστερήσει, να το πάει σε δύο χρονιές. Ο Γαβρογλου ήταν άνθρωπος μέσα από την εκπαίδευση.

 
pakis
05 Αυγ 2021 11:37

@Ούτε αριστερά ούτε δεξιά
Αγαπητέ δε ξέρω με τι ασχολείσαι ή αν είσαι εκπαιδευτικός, οι δάσκαλοί σου, που σε προετοίμασαν και έφτασες σε αυτό που είσαι, πόσες φορές αξιολογήθηκαν με την έννοια της αξιολόγησης που φέρνουν αυτοί ;Αν αξιολογούνταν (με τη φοβερή αυτή αξιολόγηση της κυβέρνησης) ήθελες πχ να γίνεις αστροναύτης και σου το υστέρησαν οι αναξιολόγητοι δάσκαλοι και καθηγητές σου ;
Εδώ αγαπητέ έχουμε τα πολυτεχνεία που βγάζουν με δυο ειδικότητες αποφοίτους και δώρο grecomaster για να γίνουν εκπαιδευτικοί και δεν ευχαριστιούνται...

 
Asep
05 Αυγ 2021 11:33

Κανονικά δεν θα έπρεπε να διοριστεί κανένας . Επιτυχών δεν σημαίνει και διοριστέος κύριοι

 
Ας μας απαντήσει λοιπόν
05 Αυγ 2021 11:23

Θέλαμε να ρωτήσουμε τον κο Γαβρογλου γιατί στις αποσπάσεις εξωτερικού στα ε.σ. μας απαγόρευσε τη συμμετοχη στις αποσπάσεις ενώ δουλεύαμε στο σχολείο απλά είμαστε και στελέχη. Γιατί αυτή η διάκριση εις βάρος μας; Αφού δηλώνετε κατά των εξαιρέσεων γιατί μας αποκλείσατε ξαφνικά το 2017 γιατί είμαστε διευθυντές και υποδιευθυντές σε σχολεία τα τελευταία 5 έτη ;

 
Μάκης
05 Αυγ 2021 11:18

Μόνο με αξιολόγηση οι διορισμοί! Και να μη γίνονται διακρίσεις ηλικιακές. Πρώτα οι αναπληρωτές που δουλεύουν για Χρονια!

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
05 Αυγ 2021 10:21

απάντηση....εκπαιδευτικος_χ
Στα 85 θα έχετε 25ετία και θα δικαιούσθε μειωμένη σύνταξη αγαπητέ συνάδελφε...

 
Ούτε αριστερά ούτε δεξιά
05 Αυγ 2021 10:00

Καταλάβατε επιτέλους ότι μόνο με αξιολόγηση θα λυθούν τα προβλήματα των διορισμών. Οποιος διορίζεται και δεν αποδίδει,να φεύγει.

 
εκπαιδευτικος_χ
05 Αυγ 2021 09:43

Μετά από αρκετό καιρό.....διορίστηκα τωρα....
Πάντα αναπληρωτής.... είμαι 60 χρονών ... Να αρχίσω να σκέφτομαι τη σύνταξη μου;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.