ΒΟΥΛΗ

Τροπολογία-Πανεπιστήμια: Παρατάσεις στην πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών, στις Προγραμματικές Συμφωνίες ΑΕΙ-ΕΘΑΑΕ και στην έκδοσης των Οδηγών Χρηματοδότησης και Διαχείρισης των Ε.Λ.Κ.Ε.

Δυνατότητα παράτασης, μέχρι 2 έτη, της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την ΕΘ.Α.Α.Ε. προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται από τμήματα ή σχολές των Α.Ε.Ι.
Δημοσίευση: 22/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τροπολογία που κατατέθηκε η οποία κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμεως σήμερα , προς ψήφιση, στη Βουλή  σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβλέπεται:

  • Η δυνατότητα παράτασης, με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, της προθεσμίας υποβολής των εισηγήσεων περί  των προγραμματικών συμφωνιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), καθώς και
  • Η  δυνατότητα παράτασης, ομοίως με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την ΕΘ.Α.Α.Ε. προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται από τμήματα ή σχολές των Α.Ε.Ι..
  • Η προθεσμία έκδοσης των Οδηγών Χρηματοδότησης και Διαχείρισης των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έως την 30ή Ιουνίου 2022

Η  παράταση της προθεσμίας έκδοσης των Οδηγών Χρηματοδότησης και Διαχείρισης των Ε.Λ.Κ.Ε. παρέχεται, προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτούς πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικά με τη διαδικασία αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και την ίδρυση εταιριών τεχνοβλαστών σύμψωνα με τον ν. 4864/2021 (Α’ 237).

Σχόλια (4)

 
Σωκράτης
23 Ιαν 2022 23:35

Όλα για τον τύπο και για να ξοδευτούν τα κονδύλια της ΕΕ. Το πως εφαρμόζονται τα προγράμματα σπουδών και από ποιούς κανέναν δεν φαίνεται να απασχολεί. Τι γίνεται αλήθεια μέσα στο αμφιθέατρο; Χάρτινη εικονική πραγματικότητα, τη στιγμή που χρίζονται φοιτητές νέοι χωρίς τις απαιτούμενες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις μόνο και μόνο διότι η Ελληνική κοινωνία δεν έχει τι να τους προσφέρει στα 18. Και μετά μας ενοχλεί ο χαμηλός ρυθμός αποφοίτησης, φταίνε φυσικά τα Πανεπιστήμια, οι καθηγητές, και τα προγράμματα σπουδών που δεν είναι πιστοποιημένα. Η διαδικασία της πιστοποίησης, προϋποθέτει πιστοποιημένες ιδιότητες καθηγητών, φοιτητών και επάρκεια υποδομών. Μειώστε τους φοιτητές, τα δεκάδες Τμήματα εικονικής φοίτησης και κοιτάξτε να δείτε πως θα κάνετε τα Πανεπιστήμια, πανεπιστήμια, έτσι ώστε επιτέλους να σπουδάζουν σ' αυτά και οι γόνοι των ευγενών οικογενειών!

 
Δεν νομίζω Τάκη
23 Ιαν 2022 17:24

Σιγά και μην καθόταν κανείς να διαβάσει τις εκθέσεις των Τμημάτων με τα αμέτρητα απαιτούμενα συνημμένα (αυτά που οι ίδιοι ζήτησαν). Θα παραδώσουν τα τμήματα τις εκθέσεις τους, και μετά οι αποφασίζομεν και διατάζομεν θα βάλουν έναν οριζόντιο κόφτη (π.χ. αριθμός μελών ΔΕΠ του κάθε τμήματος ή αριθμός αποφοίτων ή ότι τους βολέψει τέλος πάντων επειδή η ΕΒΕ δεν βόλεψε τελικά) και θα οδηγηθούμε στον νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!
Και για άλλη μια φορά αμέτρητες εργατοώρες θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων, σε μια απίστευτη, σύγχρονης μορφής προσέγγιση γραφειοκρατείας (έντυπης ή ηλεκτρονικής), όπου προσπαθούμε να γράψουμε, με λόγια όμορφα για να γεμίζουν οι σελίδες, για το φοιτητοκεντρικό μοντέλο εκπαίδευσης, που κάποιοι φωστήρες ξεπατίκωσαν από το εξωτερικό όπου οι παρουσίες στα μαθήματα είναι υποχρεωτικές και η αναλογία καθηγητών/φοιτητών υψηλή, και το πως το εφαρμόζουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία των πανεπιστημίων μας όπου οι φοιτητές κάθε έτους ανέρχονται σε εκατοντάδες ενώ αυτοί που παρακολουθούν τα μαθήματα είναι σχεδόν μονοψήφιος αριθμός!!

 
Μέτοικος
23 Ιαν 2022 17:16

Άντε, ετοιμαστείτε για εκλογές!

 
Τάκης
23 Ιαν 2022 11:29

Μάλλον κατάλαβε το υπουργείο ότι δεν προλαβαίνει να εξετάσει τα 50 διαφορετικά κεφάλαια με τις χιλιάδες σελίδες που θα έδινε το κάθε τμήμα αν και ουσιαστικά είναι copy-paste από τμήμα σε τμήμα. Τέτοια γραφειοκρατία και τυπωμένο χαρτί (!) η επόμενη κυβέρνηση καλό θα κάνει να καταργήσει. Δεν υπάρχει κανένα κέρδος εφόσον η ΕΘΑΕΕ δεν αποτελεί ανεξάρτητη αρχή.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ