Τα νέα Πρωτόκολλα COVID-19 στα σχολεία, Πανεπιστήμια, ΙΕΚ και Κολλέγια

29/04/2022

Άκουσε το άρθρο

Οι εκπαιδευτικές μας μονάδες θα ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα με νέο πρωτόκολλο, σύμφωνο με τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της COVID-19, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ θα εξακολουθήσουν να διατηρούνται σε ισχύ μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

Στα σχολεία:

 •     Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.
 •     Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).
 •     Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022.)

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου:

 •     Οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου:

 •     Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
 •     Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
 •     Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
 •     Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

 •     Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.
 •     Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
 •     Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.
 •     Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Δήλωση Edupass

 • Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα.

Οι μη εμβολιασμένοι

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου. (Αντίστοιχα, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, οι δηλώσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο εξακολουθούν να γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.)

Στα Πανεπιστήμια, ΙΕΚ και Κολλέγια:

 •     Οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τρίτη. (Ειδικά για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τετάρτη.)
 •     Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο.
 •     Πλέον, οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, λόγω της άρσης των υποχρεωτικών τακτικών ελέγχων τους.
 •     Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των ανωτέρω εκπαιδευτικών δομών και η πρόσβαση στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, εξετάσεις, ορκωμοσίες, συνέδρια, εστιατόρια, κυλικεία, γυμναστήρια) ευθυγραμμίζονται με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν γενικά, επομένως δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους.
 •     Ελεύθερη είσοδος επισκεπτών στις φοιτητικές εστίες.
 •     Διατήρηση της υφιστάμενης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Σχόλια (5)

ΔΕΠ
|

Δηλαδή όλοι οι φοιτητές που δεν εμβολιάστηκαν ελεύθερα, οι εργαζόμενοι (που στην πλειοψηφία τους έχουν κάνει τα δυο εμβόλια) στο πανεπιστήμιο 1 rapid με δικά τους έξοδα.. σε μαγαζιά διασκέδασης (με ή χωρίς συνωστισμό) βέβαια ελεύθερα όλοι (εκεί δεν μεταδίδεται φαίνεται).
Πότε επιτέλους θα ξυπνήσει ο μέσος Έλληνας για να πάνε σπίτι τους μια και καλή;

Έλεος
|

Η μανία και η εμπάθεια αυτής της Κυβέρνησης εναντίον των μη εμβολιασμένων έχει πι΄΄ασει πάτο. Σε όλη την Ευρώπη τα μέτρα έχουν καταργηθεί συνολικά, εδώ εξακολουθεί η διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ωσάν επί τόσους μήνες μετά τα Χριστούγεννα να ήταν οι ανεμβολίαστοι μόνο που νοσούσαν και μετέδιδαν! Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τριπλοεμβολιασμένους να νοσούν και να μπαίνουν σε ΜΕΘ (40% έχουν φτάσει), αλλά η Κυβέρνηση εξακολουθεί ανιεπιστημονικά να θεωρεί τους ανεμβολίαστους ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δεν πειράζει, έρχονται οι εκλογές, η τιμωρία θα είναι αμείληκτη.

Παναγιώτα
|

Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα και στα σχολεία με μάσκα; Μόνο στη αυλή του σχολείου κολλάει;;;;;

ΣτΕ
|

Δηλαδή οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν οπουδήποτε χωρίς τεστ εκτός από την εργασία τους, ενώ δίπλα τους θα κινούνται ελεύθερα χιλιάδες μη εμβολιασμένοι φοιτητές; Με αυτήν την κυβέρνηση το ΣτΕ πρέπει να δουλεύει με υπερωρίες!

Στο όνομα της δημοκρατίας πάντα
|

Ενώ πια έχει παραδεχθεί και η ίδια η επιτροπή ότι όλοι μεταδίδουν και νοσούν ανεξάρτητα αν έχουν κάνει το εμβόλιο, συνεχίζεται το παραμύθι ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν. Φυσικά η επιτροπή αναγκάστηκε να το παραδεχθεί αφού πια το βλέπουν όλοι στην καθημερινότητα τους. Εξακολουθούν να λένε ότι προσφέρει ατομική προστασία μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα που και αυτό δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια και εξαρτάται από το πως αντιδρά ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός με το εμβόλιο. Τώρα φυσικά έχουν αλλάξει και το τροπάρι σχετικά με τους θανάτους από covid ή με covid, όπως τους βολεύει. Εφόσον λοιπόν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο τι ανησυχεί; η κυβέρνηση διατηρεί το μέτρο για rapid test επί πληρωμή στους ανεμβολίαστους τιμωρητικά όπως και δεν παίρνει πίσω τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Χωρίς κανένα επιχείρημα πια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ