ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Μέχρι 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων για τα ΑΕΙ

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ήδη έχει προαναγγείλει μείωση εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια και αύξηση στα περιφερειακά.
Δημοσίευση: 05/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το αργότερο μέχρι στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο που σημαίνει ότι πλέον θα γίνει γνωστό εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη (συγχωνεύσεις καταργήσεις τμημάτων).

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ήδη έχει προαναγγείλει μείωση εισακτέων  στα κεντρικά Πανεπιστήμια και αύξηση  στα περιφερειακά.   

Η τακτική αυτή   εφαρμόστηκε και πέρσι    

 •          Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τον περσινό αναλυτικό πίνακα εισακτέων

Πέρσι ο συνολικός αριθμός εισακτέων είχε μειωθεί στις 77.415  θέσεις  από  77.970 πρόπερσι.

Παράλληλα μεταφέρθηκαν θέσεις σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια , με αντίστοιχη μείωση στα κεντρικά.

Συγκεκριμένα :

 •                 Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο αριθμός εισακτέων ανήλθε  στις  4.452 από από 4.230  πρόπερσι  
 •                 Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έλαβε 4.058 θέσεις από  3.696    
 •                 Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αύξησε τον αριθμό εισακτέων στις   5,174 θέσεις από 4.718  πρόπερσι.

Αντίστοιχα πέρσι μειώθηκαν  οι θέσεις:

 •                 Στο ΕΚΠΑ  από 6.913  στις  7.765  
 •                 Στο ΑΠΘ από 6.594 στις  6.396
 •                 Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από 1.569 στις 1.501  
 •                 Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο  από 1.647 στις 1.563
 •                 Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 4.928 στις 4.857
 •                 Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  από 5.669 στις 5.637  
 •                 Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  από 1.812 στις 1.748  

Το Πανεπιστήμιο Πατρών

Την “πρωτιά” στη μείωση του αριθμού εισακτέων κατείχε  το Πανεπιστήμιο Πατρών. Από 7.020   πέρσι   οι θέσεις μειώθηκαν  στις 6.283  .

Σχόλια (9)

 
Ας λάβει υπόψη το υπουργείο το πολιτικό κόστος
06 Μάιος 2022 09:22

Μέχρι στιγμής το υπουργείο παιδείας μετράει το πολιτικό κόστος εξαιτίας της πίεσης από ιδιοκτήτες σπιτιών και τα σουβλατζίδικα μικρών επαρχιακών πόλεων που θα χάσουν την πελατεία τους και την πίεση που αυτοί ασκούν στους τοπικούς πολιτευτές.
Ας σκεφτεί λίγο καλύτερα το πολιτικό κόστος εξαιτίας της δυσαρέσκειας των φοιτητών και των οικογενειών τους που θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα στις μικρές πόλεις. Ας σκεφτεί το πολιτικό κόστος από τους φοιτητές και τις οικογένειες τους που θα δουν σε 2-3 χρόνια τη σχολή τους να κλείνει και θα βρεθούν στον αέρα, με πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Διότι αν κλείσει μια σχολή λόγω μή ζήτησης, η αξία του πτυχίου που θα δίνει θα είναι μόνο τυπική.
Εκεί φτάσαμε, να πρέπει να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα για το πολιτικό κόστος για να γίνει το απλό: Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη...

 
Προσφορά θέσεων στις περιφερειακές σχολές
06 Μάιος 2022 03:38

Κανείς δε θα πάει και μετά από 2-3 χρόνια τα τμήματα θα κλείσουν, το θέμα είναι ότι θα παγιδευτούν πάλι μερικές χιλιάδες παιδιά σε τμήματα που είναι καταδικασμένα. Ούτε είναι λογικό όλοι να σπουδάζουν στην Αθήνα, ας δώσουν θέσεις εκεί που υπάρχουν οργανωμένα πανεπιστήμια και όχι σκορποχώρι.

Δεν ντρέπονται καθόλου
05 Μάιος 2022 20:58

Δηλαδή θα αναγκάσουν τον κόσμο - που κατά 80% κατοικεί σε 3-4 μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα- να νοικιάζει για τα παιδιά του διαμερίσματα στην επαρχία.

Τεχνητά, θα μειώσουν την προσφορά στο κέντρο για να αυξηθεί η ζήτηση στην περιφέρεια - εκεί όπου πριν δεν υπήρχε, για λόγους που όλοι κατανοούν...

 
Σχέδιο Υπουργείου Παιδείας και μελών ΔΕΠ για τα δημόσια ΑΕΙ
06 Μάιος 2022 02:17

Η ΕΘΑΑΕ όμως δεν "κόβει" κανέναν, και οι αξιολογήσεις των τμημάτων και των ΑΕΙ δεν έχουν καμία πρακτική συνέπεια.

Πολύ σωστή παρατήρηση: Η ΕΘΑΑΕ (πρωην ΑΔΙΠ) απλώς αξιολογεί τα μαθήματα σε ένα γενικό επίπεδο και, φυσικά, οι αξιολογητές είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη και τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Άρα, η μπάλα είναι στα χέρια των καθηγητών (Πρυτανικές Αρχές, Σύγκλητος) και του Υπουργείου, αυτοί πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν πόσα και ποια Προπτυχιακά Προγράμματα θα λειτουργούν και γύρω από αυτά να οργανωθούν τα νέα τμήματα, ακόμα και με καταργήσεις.

Αξίζει σημειωθεί ότι αυτό δε σημαίνει *υπερσυγκέντρωση ομοειδών τμημάτων* σε Αττική και Θεσσαλονίκη, προφανώς πρέπει να ενισχυθούν τα περιφερειακά τμήματα με ένα λογικό σχέδιο ανάπτυξης και οργάνωσης του campus σε 2-3 πόλεις σε κάθε περιοχή (Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ιωάννινα, Ξάνθη, Ηράκλειο, Πάτρα, Τρίπολη κ.α.) και όχι με διάσπαρτα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε κάθε χωριό και νησί!

@ 05 Μάιος 2022 21:01

για να υπάρχει η "εγγύηση του Ελληνικού κράτους" που λέτε, ότι οι σπουδές θα έχουν ένα σχετικά "καλό" επίπεδο παντού, απαιτείται θυσία.

Κάποια τμήματα να αλλάξουν σύντομα ή να κλείσουν γιατί δεν είναι αρκετά καλά σε σχέση με άλλα. Αυτό κανένας δεν δέχεται να το κάνει, γιατί η χρηματοδότηση προέρχεται από το γνωστό κορόιδο, τον φορολογούμενο.

Δυστυχώς οι ποιοτικές διαφορές ανάμεσα σε ομοειδή τμήματα είναι τεράστιες ανά την Ελλάδα.

 
@ Όχι μείωση θέσεων στα ΑΕΙ
05 Μάιος 2022 21:01

Αγαπητέ/ή, για να υπάρχει η "εγγύηση του Ελληνικού κράτους" που λέτε, ότι οι σπουδές θα έχουν ένα σχετικά "καλό" επίπεδο παντού, απαιτείται θυσία. Κάποια τμήματα να αλλάξουν σύντομα ή να κλείσουν γιατί δεν είναι αρκετά καλά σε σχέση με άλλα. Αυτό κανένας δεν δέχεται να το κάνει, γιατί η χρηματοδότηση προέρχεται από το γνωστό κορόιδο, τον φορολογούμενο.
Δυστυχώς οι ποιοτικές διαφορές ανάμεσα σε ομοειδή τμήματα είναι τεράστιες ανά την Ελλάδα.
Η ΕΘΑΑΕ όμως δεν "κόβει" κανέναν, και οι αξιολογήσεις των τμημάτων και των ΑΕΙ δεν έχουν καμία πρακτική συνέπεια.

 
Δεν ντρέπονται καθόλου
05 Μάιος 2022 20:58

Δηλαδή θα αναγκάσουν τον κόσμο - που κατά 80% κατοικεί σε 3-4 μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, να νοικιάζει για τα παιδιά του διαμερίσματα και να πληρώνει έξοδα στην επαρχία.

Τεχνητά, θα μειώσουν την προσφορά στο κέντρο για να αυξηθεί η ζήτηση στην περιφέρεια - εκεί όπου πριν δεν υπήρχε, για λόγους που όλοι κατανοούν.

Σα να λέμε αν ένα προϊόν Α δεν το προτιμάει ο κόσμος, και προτιμάει το Β, έρχομαι και τραβάω το Β από τα ράφια για να αναγκαστεί να πα΄ρει το Α.

Κατά τ'αλλα είναι "αυτοδιοίκητα" τα ΑΕΙ. Τέτοιος γελοίος και απροκάλυπτος παρεμβατισμός ούτε στην ΕΣΣΔ δεν πρέπει να υπήρχε.

Κυρία υπουργέ, ποιά ακαδημαϊκή λογική εξυπηρετείται με τέτοιες κινήσεις; Αν ένα τμήμα, ή ΑΕΙ θέλει να προσελκύσει φοιτητές πρέπει να το κάνει βελτιώνοντας την ποιότητά του. Αυτό θέλει δουλειά όμως. Ενώ το να στρέψουμε εκεί τον κόσμο αναγκαστικά θέλει μόνο μια υπογραφή, τη δική σας. Ταυτόχρονα σίγουρα κάποιοι θα μας πουν και για "περιφερειακή ανάπτυξη" που θα προκύψει από τη μεταφορά πλούτου στην περιφέρεια ενόσω οι φοιτητές αγοράζουν σουβλάκια και νοικιάζουν διαμερίσματα.

Αλλίμονο σ'αυτή τη χώρα.

 
ΑΣΠΑΙΤΕ
05 Μάιος 2022 18:10

Αν αφησετε ακόμα μια χρονια εκτός μηχανογραφικου ΑΕΙ την σχολη εισαστε υπεύθυνη κ υπουργος. Προτασεις εχετε απο τα δυο ιδρυματα ΑΣΠΑΙΤΕ και το ΕΚΠΑ ενω αντιθετως σαν υπουργείο δεν έχουμε ακουσει το δικο σας σκεπτικο. Κατάντησε η σχολή ναι φυτοζωει μ αυτα κ μ αυτά

 
Όχι μείωση θέσεων στα ΑΕΙ
05 Μάιος 2022 17:34

Ανακατανομή απαιτείται, όχι μείωση των θέσεων εισακτέων στα ΑΕΙ - δεν βοηθάμε κανέναν φοιτητή δίνοντας πχ. 200 θέσεις σε τμήματα που είναι προβληματικά και μειώνοντας σε 100 τις θέσεις στις περιζήτητες σχολές.

Οι απόφοιτοι Λυκείου που έγραψαν πχ. 14, και ίσως δεν πέρασαν στην πρώτη επιλογή τους, θα προτιμήσουν να δώσουν ξανά Πανελλαδικές - ή ακόμη και να σπουδάσουν στην Ευρώπη - αντί να ξοδέψουν 4 χρόνια σε ένα άσχετο με τα ενδιαφέροντά τους τμήμα.

Χρειάζεται, συνεπώς, να έχουν οι υποψήφιοι και οι γονείς τους την εγγύηση του ελληνικού κράτους ότι οι σπουδές σε ΟΛΑ τα Πανεπιστήμια θα είναι ποιοτικές και όχι απλώς ένας έμμεσος τρόπος διανομής χρημάτων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και καταστήματα εστίασης.

 
Μέλος ΔΕΠ
05 Μάιος 2022 16:42

Από ότι φαίνεται για δεύτερη χρονιά θα υπάρχουν τμήματα με ελάχιστους πρωτοετης και δευτεροετής. Παρόλα αυτά για να καλυφθούν τα μαθήματα τα μέλη ΔΕΠ θα κάνουν παραδόσεις σε άδειες αίθουσες και θα προσληφθεί και έκτακτο προσωπικό για 5-10 φοιτητές ανά μάθημα. Μιλάμε για κατασπατάληση π΄ορων και για μεγάλη αδικία, καθώς σε άλλα τμήματα θα έχουμε μαθήματα με 200 άτομα.
Είναι κρίμα η διαδικασία ορθολογικοποίησης του ακαδημαϊκού χάρτη που ξεκίνησε με την ΕΒΕ να μην ολοκληρωθεί. Και ας μη συμφωνούν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων

 
Πάλι αλλαγές χωρίς τη γνώμη της ΕΘΑΑΕ
05 Μάιος 2022 16:33

Ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί από την ΕΘΑΑΕ οι φάκελοι πιστοποίησης των περισσότερων τμημάτων
και το ΥΠΕΘ χωρίς τεκμηριωμένη εισήγηση από ΕΘΑΑΕ θα προβεί και πάλι αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη.
Κοινώς, ότι ακριβώς έκανε κι Γαβρογλου για να μειώσει τα ΑΕΙ σε 24.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.