Πανελλαδικές: Τροποποίηση κατάταξης ΣΧΟΛΩΝ των Τμημάτων και των εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία

Σύμφωνα με την με αριθμ. Φ.253/53385/Α5/11-5-2022 υπουργική απόφαση που έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, έγινε τροποποίηση της κατάταξης των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία, η οποία θα ισχύσει από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023.
Συγκεκριμένα στο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ προστίθενται τα κάτωθι Τμήματα:
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) ΠΑΝ.ΑΙΓΑΙΟΥ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΛΑΡΙΣΑ) ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) ΠΑΝΤΕΙΟ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΔΠΘ
- ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) ΔΠΘ
- ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) ΔΠΘ
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ (ΛΑΜΙΑ) ΠΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Πανελλαδικές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Μεταπτυχιακό στη Γλωσσική Τεχνολογία
- Μεταπτυχιακό στην Πληροφορική
- Διάβημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον υπουργό Παιδείας
- Ν. Κεραμέως: Μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να οργανώσουν μία τέτοια επίθεση
- ΝΔ: Ο Γρ. Ψαριανός δεν στοχοποίησε ανθρώπους, δεν στοχοποίησε κλάδους. Στοχοποίησε συγκεκριμένες συμπεριφορές
- Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Οδηγίες στα Εξεταστικά και Βαθμολογικά Κέντρα
- Οδηγίες για την εξέταση του μαθήματος: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
- Μήνυμα του υπουργού Παιδείας Χρ. Κίττα ενόψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Σχόλια (9)
Αγαπητέ κε (ή κα) ΔΕΠ
Προφανώς ο χαρακτηρισμός δεν αφορούσε εσα΄ς προσωπικά, την ιδιοτητα σας ούτε τις γνώσεις σας επί του αντικειμένου της ειδικότητας σας. Αν το εκλάβατε έτσι, ζητώ συγγνώμη.
Απλώς επιτρέψτε μου κάποια σχόλια για να μην υπάρχουν παρανοήσεις ...
Όσον αφορά τους εισακτέους, η ίδια εικόνα υπάρχει και στην πλειονότητα των Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος τα οποία εκθειάζετε παρακάτω.
Η πληροφορική παρέχει εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε όλες πρακτικά τις επιστήμες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι η πληροφορική αλλά η Οικονομία το αντικείμενο που έχει άμεση σχέση με το πρόγραμμα σπουδών (Μυτιλήνη) όπου υπάρχουν πολλά μαθήματα κορμού και ειδίκευσης και αποτελεί άξονα ειδίκευσης και τον ένα από τους τρεις τομείς του Τμήματος.
Επίσης, μια διόρθωση, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Μυτιλήνης δεν έχει αντιστοιχία με τα 2 Τμήματα Περιβάλλοντος στη Λάρισα και Ζάκυνθο (που είναι αντίστοιχα μεταξύ τους). Υπάρχει σαφής (και επίσημος) διαχωρισμός που είναι ενδεικτικός και ίσως να πρέπει να γίνεται και στα επιχειρήματα που παρατίθενται εδώ.
Επίσης, όσον αφορά τα περι διάσωσης και επιβίωσης τμημάτων που αναφέρετε, θα συμφωνούσα μαζί σας αν οι συνθήκες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ήταν συνθήκες ιδιωτικών παν/μιων και ελεύθερης αγοράς. Ένα δημόσιο Παν/μιο έχει ως κύρια αποστολή να δημιουργεί επιστήμονες που η χώρα έχει ανάγκη και θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον με βάση τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της. Σε αυτόν το σχεδιασμό, το Περιβάλλον είναι κυρίαρχος άξονας και διατρέχει όλους τους άλλους άξονες ανάπτυξης.
Αυτό πληρώνει ο Έλληνα φορολογούμενος, και κατά την προσωπική μου άποψη είναι πολύ πιο σημαντικός σκοπός από το να πληρώνει παραδοσιακές και "ελκυστικές" (με βάση παρωχημένα στερεότυπα της Ελληνικής Οικογένειας και ανύπαρκτης Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) σχολές που παραγουν χιλιάδες αποφοίτους ανά έτος που κυρίαρχα επανδρώνουν και διαιωνίζουν το σύστημα της παραπαιδίας στο οποίο ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει πολύ περισσότερα από τη φορολογία του και καμία κυβέρνηση δεν τολμά να αγγιξει. Εμένα, αυτό με ενοχλεί περισσότερο ...
Επίσης, με ποιά κριτήρια συγκρίνετε τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων μηχανικών Περιβάλλοντος με αυτό, για παράδειγμα, του Τμηματος Περιβάλλοντος της Μυτιλήνης; Οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος ασχολούνται με το τεχνικό κομμάτι του Περιβάλλοντος (τεχνικά έργα), κάτι ανάμεσα στους Πολιτικούς και στους Χημικούς Μηχανικούς. Οι γνώσεις τους για οικολογικά προβλήματα, διαχείριση οικοσυστημάτων και βιοποικοιλότητας, συνολική Περιβαλλοντική διαχείριση περιοχών, Περιβαλλοντική διαχείριση οργανισμών και επιχειρήσεων, Πρασινη/κυκλική οικονομία, και Επιχειρηματικότητα, είναι μηδενικές. Τα δύο προγράμματα δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο, με αυτά των Μηχανικών Περιβάλλοντος να έχουν πολύ μικρή (έως καμία) σχέση με το Περιβάλλον και τη διαχείριση του, με την διεπιστημονική έννοια, διάσταση και προσέγγιση του, όπως ορίζεται διεθνώς.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας
Αγαπητέ κ. ΣΧΕΤΙΚΕ,
το ΔΕΠ είναι ιδιότητα για την οποία έχω κριθεί, το σχετικός ή άσχετος ας το κρίνει ο καθένας.
Τα 3 Τμήματα περιβάλλοντος μαζί έλαβαν πέρσι μόλις συνολικά 87 εισακτέους (25+30+32) από τους οποίους 19 μόλις (6+6+7) από ΓΕΛ. Είναι ξεκάθαρη η πολιτική βούληση να τα διασώσει χωρίς να υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο.
Αν σήμερα η πληροφορική είναι σημαντική και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις επιστήμες είναι παγκοσμίως γνωστό. Αλλά από την άλλη το κάθε Τμήμα έχει επαγγελματικά δικαιώματα και προσανατολισμό σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο σύμφωνα με τον τίτλο του. Με την ίδια λογική και η ιατρική που μπορεί να έχει αντίστοιχο πλήθος μαθημάτων με εφαρμογές στην Πληροφορική, θα την εντάξουμε στην Πληροφορική... και γιατί όχι και τη Φυσική που προφανώς έχει σχέση. Καλό είναι όμως να μην μπερδεύουμε τις επιστήμες όποτε μας συμφέρει.
Αν αλλάξουν όνομα σε Τμήμα Πληροφορικής Περιβάλλοντος και μπουν μαθήματα πληροφορικής κορμού και όχι μόνο εφαρμογές Πληροφορικής στο περιβάλλον τότε προφανώς το δεχόμαστε.
Όπως πολύ σωστά είπατε, τα 2 Τμήματα Περιβάλλοντος (Λάρισα και Ζάκυνθο) δεν έχουν μαθήματα σε πληροφορική ή οικονομία αλλά παρόλα αυτά δεν ενοχλεί που τα εντάσσει. Δεν ενοχλεί επίσης που είναι αντίστοιχα με το Τμήμα της Μυτιλήνης χωρίς να έχουν σχέση τα προγράμματα σπουδών τους; Δεν ενοχλεί που και φέτος το καθένα θα πάρει 5 φοιτητές από ΓΕΛ και παρόλα αυτά θα τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος μέχρι και το 2023 τουλάχιστον οπότε θα πάρουν με το κόλπο των πολλαπλών κατευθύνσεων φοιτητές.
Προσωπικά με ενοχλεί ακόμα και το γεγονός πως τα Τμήματα Μηχανικών περιβάλλοντος που έχουν ουσιαστικά τα ίδια προγράμματα σπουδών... αν όχι ανώτερα με το Μυτιλήνης για την ώρα είναι εκτός του πεδίου και συμμετέχουν μόνο στο 2ο πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες.
Αν έμπαιναν και αυτά βέβαια θα πίεζαν λίγο τα αδύναμα "περιβάλλοντος" οπότε εδώ υπάρχει σοβαρό πολιτικό δίλημμα.
Σήμερα τα Τμήματα περιβάλλοντος είναι ΄ήδη σε δύο πεδία και δεν λαμβάνουν φοιτητές,
2ο πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας & Ζωής
Το 2023 θα τα βάλουμε και στο 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
Υπάρχει επιστημονική ή μικροπολιτική αιτιολόγηση για όλα αυτά.
Πάντως σε περίπτωση που αποτύχει το πείραμα, μας μένει ακόμα ένα πεδίο αν δεν κάνω λάθος
Έπρεπε να μπουν και τα τμήματα Μαθηματικών. Τι περιμένουν;
Απάντηση προς (Άσχετους) ΔΕΠ και Περίεργο ...
Τα αντικείμενα της Οικονομίας και της Πληροφορικής αποτελούν κύριες συνιστώσες ή/και σημαντικά εργαλεία της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, της Πράσινης Ενεργειακής μετάβασης και της μετάβασης στην Πράσινη και κυκλική Οικονομία.
Αν ρίξετε μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Παν/μιου Αιγαίου (Μυτιλήνη), θα δείτε ότι εμπεριέχει πληθώρα μαθημάτων Οικονομίας και Πληροφορικής (περίπου το 1/3), όπως για παράδειγμα τα: Οικονομία και Περιβάλλον I, Εισαγωγή στην Πληροφορική, Οικονομία και Περιβάλλον IΙ , Προγραμματισμός Η/Υ, Εισαγωγή στη Χαρτογραφία & Σ.Γ.Π, Χωρικός Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Ι , Χωρικός Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός II, Μέθοδοι Προσομοίωσης και Βελτιστοποίησης Περιβαλλοντικών Συστημάτων, Περιβαλλοντικές Εφαρμογές Σ.Γ.Π, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά – Αριθμητική Ανάλυση, Επιχειρηματικότητα, Οικονομική Αξιολόγηση Περιβάλλοντος, Ειδικά Θέματα Αειφορίας και Κοινωνικής Υπευθυνότητας στις Επιχειρήσεις, Σπουδαστήριο Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Κυκλική Οικονομία, Ενεργειακή Ανάλυση.
Για τα άλλα 2 Τμήματα Περιβάλλοντος (Λάρισα και Ζάκυνθο) προφανώς αυτό δεν ισχύει σε τέτοιο βαθμό, μιας και είναι νέα (πρώην ΤΕΙ) και θα χρειαστούν καμιά 30ριά χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο προγράμματος σπουδών και ερευνητικής επίδοσης της Μυτιλήνης που έχει πάνω από 35 χρόνια ιστορίας.
Πάντως, όταν κάποιος εκφράζει άποψη, καλό θα είναι να γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά ....
΄Και όλα τα τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών πρέπει να μεταφερθούν στο πεδίο της Πληροφορικής; Οι Διοικήσεις αυτών των τμημάτων τι κάνουν;;
Προς ΔΕΠ : Τι σχέση έχουν τα τμήματα Πληροφορικής , Χρηματοοικονομικών κ Τραπεζικής Διοίκησης στο 2ο ΕΠ ????? ΟΕΕΟΟΟ ??????
Τι σχέση έχουν τα τμήματα περιβάλλοντος με πληροφορική ή οικονομικά. Παγκοσμίως καμία.
Μόνο στην Ελλάδα τα ακαδημαϊκά κριτήρια καθορίζονται από τα μικροπολιτικά. Υπήρχε αίτημα από τα τμήματα αυτά για ένταξη ή έγινε αυτοβούλως από το υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον εφευρέτη το ανακάλυψε.
Και με τι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων μπήκαν στο Ε.Π.; Και πότε τους αποφάσισαν οι ΓΣ των τμημάτων αυτών;
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ....ΠΟΛΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.....!!!
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ......ΟΛΟΙ ΣΕ ΟΛΑ.....!!!