ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η Ν. Κεραμέως ανακαλεί εγκύκλιο "Γαβρόγλου", για μετατάξεις εκπαιδευτικών οι οποίοι δεν έχουν διδακτορικό, σε θέση Ε.Δ.Ι.Π. ή Ε.Ε.Π.

Δείτε την απόφαση της υπουργού Παιδείας και την εγκύκλιο του Κ. Γαβρόγλου
Δημοσίευση: 10/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως ανακαλείται η   παρ. 3 του Κεφ. Γ της υπ ́ αρ. πρωτ. 59950/Ζ2/06.04.2017 ερμηνευτικής εγκυκλίου του πρώην υπουργού Κώστα γαβρόγλου , η οποία όριζε τα εξής:

Εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και αιτούνται τη μετάταξή τους σε θέση Ε.Δ.Ι.Π. ή Ε.Ε.Π. Τμημάτων των Α.Ε.Ι. με γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας .

Δυνατότητα υποβολής αίτησης μετάταξης στα Τμήματα που θεραπεύουν γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, στα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, έχουν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρωσης των λοιπών όρων της διατάξεως.

Σχόλια (28)

 
Β.Γ.
16 Ιουν 2022 13:34

...Στο νέο σχέδιο νόμου
Άρθρο 143 Προϋποθέσεις εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού
2. Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για την εκλογή σε θέση μέλους Δ.Ε.Π. δεν ισχύει για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης (de lege artis).
...μπορείς να γίνεις μέλος ΔΕΠ αλλά όχι ΕΔΙΠ !!!

 
Ιωάννης
13 Ιουν 2022 15:04

@Ιωάννης13 Ιουν 2022 11:00
Είναι φανερό ότι δεν έχετε καμία σχέση με τα ΑΕΙ και τη λειτουργία τους. Τα ΕΔΙΠ δεν είναι επικουρικό προσωπικό ούτε επικουρούν το διδακτικό έργο. Τα καθήκοντά τους είναι το εργαστηριακό/εφαρμοσμένο έργο και η αυτοδύναμη ανάθεση (κατόπιν έγκρισης της ΓΣ). Τα ΕΔΙΠ προσλαμβάνονται για διδακτικό έργο και φυσικά έχουν ερευνητικές δραστηριότητες. Το να ισχυρίζεται όμως κάποιος πως θα έρθει ΕΔΙΠ σε ένα τμήμα για να ασχολείται αποκλειστικά σε ένα ερευνητικό εργαστήριο είναι απλά εξωφρενικό.

 
@Ιωάννης
13 Ιουν 2022 11:00

Δεν προκύπτει από καμία διάταξη κάποιος χωρισμός σε ερευνητικό ή εκπαιδευτικό εργαστήριο.
Μη δημιουργούμε ακαδημαϊκούς διαχωρισμούς που δεν υφίστανται επειδή έτσι μας αρέσει. Τα ΕΔΙΠ και τα ΕΤΕΠ, είτε αρέσει είτε όχι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επικουρούν στο διδακτικό έργο, μπορούν να αναλάβουν ερευνητικά προγράμματα και υπάρχει η δυνατότητα να τους ανατεθεί (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) αυτοδύναμη διδασκαλία.
Για όποια διευκρίνιση για το έργο του κάθε εργαστηρίου, αφού καθένα έχει τις ιδιαιτερότητές του και ανήκει σε διαφορα γνωστικά αντικείμενα, μάλλον θα πρέπει να απευθυνθούμε στο διευθυντή του ή στο Τμήμα που που το ενέκρινε και όχι να τα αφορίζουμε σύμφωνα με τις δικές μας εμπειρίες.

 
Ιωάννης
13 Ιουν 2022 09:38

@ Ελένη Αγαθ.12 Ιουν 2022 10:57
Ποιος μίλησε για ερευνητικά εργαστήρια; Τι σχέση έχουν τα ερευνητικά εργαστήρια με τη συζήτηση αυτή; Τα βασικά καθήκοντα ενός ΕΔΙΠ έχουν σχέση με εκπαιδευτικά εργαστήρια. Όλα αυτά που γράφετε είναι εκπαιδευτικά εργαστήρια;

 
Ιωάννης
13 Ιουν 2022 09:35

@@Νότης12 Ιουν 2022 17:32
Τι είναι αυτά που διαβάζουμε εδώ μέσα;;; Δεν μιλάμε για ερευνητικά εργαστήρια αλλά για εκπαιδευτικά. Από πότε η βασική αποστολή ενός ΕΔΙΠ είναι η παραγωγή ερευνητικού έργου; Ό,τι θέλετε γράφετε!!!!

 
Νότης
13 Ιουν 2022 09:32

@ @@Νότης12 Ιουν 2022 17:32
Δεν βλέπω καμία απάντηση σ αυτά που έγραψα. Απλά καταγράφετε την ύπαρξη "εργαστηρίων". Δεν μου εξηγείτε όμως τι ακριβώς γίνεται σ αυτά, αν υπάρχει αντίστοιχο θεωρητικό μέρος, ποια η διαφορά μεταξύ τους και τι διαφορετικά καθήκοντα έχει το αντίστοιχο μέλος ΔΕΠ.

 
@@Νότης
12 Ιουν 2022 17:32

Τα εργαστήρια δεν είναι μόνο όσα έχουν πολλοί στο μυαλό τους αυτά των θετικών επιστημών με μικροσκόπια, δοκιμαστικούς σωλήνες κλπ. Είναι οι μονάδες που παράγεται συγκεκριμένο έργο και έρευνα και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα (Τμήμα, Σχολή, Σύγκλητο) και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Είναι μια λειτουργική ερευνητική μονάδα με διευθυντή μέλη διοικητική υποστήριξη.
Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, στο ΕΚΠΑ, στο παιδαγωγικό β' βάθμιας υπάρχουν έξι εργαστήρια, στη νομική ένα (και κάποια σπουδαστήρια) στο θεολογικό πέντε, στο ιστορίας και αρχαιολογίας δύο και τρεις συλλογές, στο τμήμα φιλοσοφίας πέντε στο πολιτικής επιστήμης οκτώ. Στο εικαστικό τμήμα της καλών τεχνών, για τις ειδικότητες που γίνεται η σχετική συζήτηση, στη γλυπτική τη ζωγραφική και τη χαρακτική υπάρχουν δέκα επτά εργαστήρια.
Αν γίνει συνολική καταγραφή ανά την Ελλάδα, τα νούμερα υποθέτω θα είναι μεγάλα.
ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ υπήρχαν και υπάρχουν και σε αυτές τις επιστήμες και τα αντίστοιχα τμήματα και πέραν του εργαστηριακού έργου βοηθούν στα φροντιστήρια τα σεμινάρια τις ασκήσεις κλπ.
Δεν είναι σωστό να ακυρώνονται και να μηδενίζονται κλάδοι νόμιμων, ενεργών και παραγωγικών επιστημόνων.
Οι μετατασσόμενοι με αυξημένα προσόντα, αφού αποδεσμευτούν από α' βάθμια ή β' βάθμια εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες, έρχονται να καλύψουν ανάγκες σε πανεπιστημιακό επιπεδο. Δε βρίσκω είναι κάτι το κακό, πάλι καλύπτονται ανάγκες της εκπαίδευσης.

 
Ιωάννης
12 Ιουν 2022 17:16

@Νότης11 Ιουν 2022 18:58
Δεν βλέπω καμία παρανόηση. Ένα μάθημα έχει θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος. Το ένα συμπληρώνει το άλλο ή ακόμα καλύτερα το εργαστηριακό είναι η εφαρμογή του θεωρητικού. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται, πριν 15 χρόνια δεν υπήρχε ούτε καν σκέψη για παρουσία ΕΕΔΙΠ κλάδου ΙΙ σε "θεωρητικό" τμήμα. Φυσικά στην Ελλάδα είμαστε και μπορούμε όποτε θέλουμε να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι...

 
Ελένη Αγαθ.
12 Ιουν 2022 10:57

@Νότης
Φαίνεται ότι δεν γνωρίζετε πολλά για την έρευνα στις ανθρωπιστικές σπουδές αφού γράψατε "Τι δουλειά λοιπόν έχει ένας ΕΔΙΠ σε τμήμα ελληνικής ή ξενόγλωσσης φιλολογίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας κλπ; Τι κάνουν εκεί αυτοί οι άνθρωποι; Τι εργαστήρια υποστηρίζουν; Αφού δεν υπάρχουν εργαστήρια."

Για την ενημέρωσή σας, λοιπόν, ας αναφέρω ενδεικτικά τα παρακάτω.
1) Στο δικό μου τμήμα, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, υπάρχουν 4 εργαστήρια: (α) Γλωσσικής Ανάπτυξης (β) Φωνητικής, (γ) Εκμάθησης, Διδασκαλίας και Αξιολόγησης της Ξένης Γλώσσας στη Σχολική Πράξη,(δ) Μετάφρασης, Διερμηνείας και Επικοινωνίας και (ε) Αφηγηματικής Έρευνας.
2) Μερικά μόνο ακόμη από τα υπάρχοντα εργαστήρια στη Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ: Γνωστικής Νευροεπιστήμης, Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, Γλωσσολογίας, Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών «ΨΗΦΙΣ», Πειραματικής Παιδαγωγικής, Μετάφρασης και Επεξεργασίας του Λόγου.

Υπάρχουν κι άλλα ερευνητικά εργαστήρια και στη δική μου σχολή αλλά και στις φιλοσοφικές σχολές άλλων πανεπιστημίων.

Ως γνωστόν, προκηρύξεις θέσεων Ε.ΔΙ.Π. δίνονται με το σταγονόμετρο, επομένως οι μετατάξεις ήταν μια μεσοβέζικη λύση, η οποία, ωστόσο, μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε νέα μέλη Ε.ΔΙ.Π. με υψηλά προσόντα.

 
@Νότης
11 Ιουν 2022 23:25

Εγώ. 18 χρόνια ΕΔΙΠ κλάδου ΙΙ, σε τμήμα που λες ότι δεν έχει εργαστήρια. Αλλά -για δες- που υπάρχουν εργαστήρια όπως:
- Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας
- Ψυχολογίας
- Πειραματικής Παιδαγωγικής
- Μελέτης της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία
- Βιβλικών Σπουδών
- Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας και Προληπτικής Συντήρησης
Να συνεχίσω;

 
@Νότης
11 Ιουν 2022 18:58

είσαι σίγουρος ότι έχεις πλήρη εικόνα του τι σημαίνει εργαστηριακός;
Γιατί υπάρχει μία βασική παρανόηση για αυτό, την οποία φαίνεται να έχεις και εσυ

 
Νότης
11 Ιουν 2022 10:49

Οι μετατάξεις από την α'/β' βάθμια αλλοίωσαν τον κλάδο των ΕΔΙΠ. Δεν αναφέρων τους ΕΕΠ γιατί εκεί η κατάσταση είναι πιο απλή. Τι σημαίνει αγαπητοί σχολιαστές το Ε στο αρκτικόλεξο των ΕΔΙΠ; Σημαίνει ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ. Σημαίνει ότι το τμήμα υποδοχής έχει κάποιο εργαστήριο που απαιτεί προσωπικό για να το υποστηρίξει. Σημαίνει ΄ότι υπάρχει εξοπλισμός ή λογισμικό και (φυσικά) πολλές ομάδες φοιτητών. Αυτές τις ανάγκες πάει να καλύψει ένας ΕΔΙΠ. Τι δουλειά λοιπόν έχει ένας ΕΔΙΠ σε τμήμα ελληνικής ή ξενόγλωσσης φιλολογίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας κλπ; Τι κάνουν εκεί αυτοί οι άνθρωποι; Τι εργαστήρια υποστηρίζουν; Αφού δεν υπάρχουν εργαστήρια. Υπήρχαν σε τέτοια τμήματα πριν 12 χρόνια ΕΕΔΙΠ κλάδου ΙΙ; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Ούτε κατά διάνοια. Αυτές οι μετατάξεις έγιναν για να κλείσουν οι τρύπες στα προγράμματα σπουδών. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κάνουν τη "δουλειά" των ΕΔΙΠ αλλά τη "δουλειά" των ΔΕΠ. Για το λόγο αυτό υπήρξε και η αρχική εγκύκλιος του Γαβρόγλου. Επειδή τα ίδια ισχύουν και για τα μέλη ΔΕΠ σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

 
Polar Fish
10 Ιουν 2022 23:04

για να γινει η μεταταξη πρεπει να υπαρχει αναλογη προυπηρεσια σε αει. εφοσον δεν υπαρχει διδακτορικο το αυτοδυναμο εργο θα εχει προσφερθει σε αναλογες σχολες. με λιγα λογια ενας χημικος χωρις διδακτορικο δεν μπορει να εχει τη ζητουμενη προυπηρεσια.

 
Ερώτημα!!!
10 Ιουν 2022 22:26

Ο δαίμων του τυπογραφείου (αυτόματη διόρθωση) ΕΕΠ αντί για ΔΕΠ.

 
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
10 Ιουν 2022 22:25

Υπάρχουν γνωστικά αντικείμενα που δεν είναι δυνατή η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Σε αυτά εκλέγονται μέλη ΔΕΠ χωρίς διατριβή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Έτσι έχουμε - και πολύ σωστά- μέλη ΔΕΠ και πρωτοβάθμιους καθηγητές, χωρίς διατριβή που είναι ή ήταν πρυτάνεις (π.χ. καλών τεχνών). Η εγκύκλιος ερμήνευε το αυτονόητο. Αφού δεν είναι δυνατή η εκπόνηση διατριβής σε κάποια αντικείμενα όπως η γλυπτική ή η ζωγραφική, οι συγκεκριμένες μετατάξεις θα γίνονται χωρίς διδακτορική διατριβή, όπως στις εκλογές αντίστοιχου αντικειμένου μελών ΔΕΠ. Ας αναλογιστούμε τα μέλη μιας Γενικής Συνέλευσης που αρκετοί ή όλοι οι καθηγητές που την απαρτίζουν και δεν θα έχουν διδακτορικό να πρέπει να εγκρίνουν μετάταξη σε θέση ΕΔΙΠ εκπαιδευτικών και να απαιτείται διδακτορικό σε γνωστικά αντικείμενα που είναι αδύνατη η εκπόνησή διατριβής. Απόλυτος παραλογισμός. Απλώς αποκλείει τις αντίστοιχες μετατάξεις σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα που είναι άκρως εργαστηριακά και έχουν ανάγκη μελών ΕΔΙΠ (Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού). Εαν υπάρχει βούληση κατάργησης αυτών των μετατάξεων υπάρχει το νομοθετικό εργαλείο και όχι αυτό των εντυπώσεων

 
Ερώτημα!!!
10 Ιουν 2022 21:47

Για τους κατόχους διδακτορικού θα ισχύει ή μετάταξη σε θέση ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ;
Μήπως καταργείται και για αυτούς;

 
Νομός Διαμαντοπούλου!!!
10 Ιουν 2022 21:43

Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για κατάληψη θέσης καθηγητή δεν ισχύει προκειμένου περί γνωστικών αντικειμένων εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Για να μην γράφουμε μόνο για να κατηγορήσουμε έναν υπουργό ή μια κυβέρνηση. Ουσιαστικά το αναφέρει στο σχολείο του και το μέλος ΔΕΠ.

 
Ράβε-ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει
10 Ιουν 2022 21:10

- Οι νόμοι-αποφάσεις-εγκύκλιοι, κρίνονται συνολικά, ΚΑΙ σε σχέση με την εποχή τους. Και μέλος ΔΕΠ μπορούσε πχ να γίνει κάποιος χωρίς διδακτορικό, πριν από 30 χρόνια. Για τα ΤΕΙ.... δεν το συζητάμε. Επίσης τα διδακτορικά στην Α/θμια και τη Β/θμια, δεν είναι δα και ΤΠΕ!
- Η εγκύκλιος του Γαβρόγλου (εκείνη την εποχή) έδωσε τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ μετάταξης σε εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ στελέχωσης των ΑΕΙ, ΧΩΡΙΣ τον περιορισμό(κόφτη) του διδακτορικού.
- Εάν σήμερα η κα. Κεραμέως κρίνει διαφορετικά, τότε καλώς αλλάζει την εγκύκλιο. Το αποτέλεσμα θα κρίνει εάν έχει δίκιο. Επίσης, αναρωτιέμαι γιατί τότε να μην επεκτείνει το ίδιο μέτρο και στις κρίσεις-επιλογές των Στελεχών Εκπαίδευσης?.... Δύο μέτρα, δύο σταθμά για την π(χ)οιότητα?

@Σώστης "Πόσα να διορθώσει πια αυτή η γυναίκα".
Αχαχαχα καλό!!! Ο επόμενος ΥΠΑΙΘ.... νομίζω ότι θα χρειαστεί ένα φορτηγό blanco....

 
ΕΑ μέλος ΔΕΠ
10 Ιουν 2022 20:41

Ακριβώς αυτό που έγραψε ο/η "Ερώτημα μέλους ΔΕΠ".
Ας κατανοήσουμε πρώτα τι σημαίνει "αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, στα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής" που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια για εκλογή μέλους ΔΕΠ - οπότε γιατί όχι για μέλος Ε.ΔΙ.Π.;

Όσο για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών σε θέσεις Ε.ΔΙ.Π. ας ληφθούν υπόψη τα εξής: Για την ΕΚΛΟΓΗ σε θέση Ε.ΔΙ.Π. μετά από ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ, σύμφωνα με τον ν. 4009/2011, "Τυπικά προσόντα για το διορισμό σε θέσεις αυτής της κατηγορίας προσωπικού Α.Ε.Ι. είναι πτυχίο Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών."

Από την άλλη μεριά, για ΜΕΤΑΤΑΞΗ σε θέση ΕΔΙΠ απαιτείται διδακτορικός τίτλος σπουδών + τουλάχιστον διετής προϋπηρεσία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε ερευνητικό κέντρο μετά την απόκτηση του διδακτορικού τίτλου + δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά & πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό ότι, εφόσον βέβαια τηρείται ο νόμος, κανείς δεν παίρνει χαριστικά μετάταξη, ή, με άλλα λόγια, οι Ε.ΔΙ.Π με μετάταξη συχνά έχουν ανώτερα προσόντα από παλιά μέλη Ε.ΔΙ.Π που κατέλαβαν θέσεις με προκήρυξη.

 
ΕΔΙΠ
10 Ιουν 2022 19:44

Για να γίνει κάποιος ΕΔΙΠ δεν χρειάζεται να έχει διδακτορικό. Επίσης μπορεί να γίνει ΔΕΠ χωρίς διδακτορικό σε "αντικείμενα αναμφισβήτητης ιδαιτερότητας". Οπότε δεν είχε τίποτα στραβό η συγκεκριμένη εγκύκλιος.

Η μετάταξη στα πανεπιστήμιοα χωρίς προκήρυξη θέσης ήταν η στραβή πράξη, εξ' αρχής.

Αλλά τώρα που το λέμε, ο νέος νόμος προβλέπει ότι η μετάταξη απαγορεύςται -καλώς- μα όχι από όταν ψηφιστεί ο νέος νόμος, αλλά από τον Μάρτιο. Δηλαδή αν κάποιος υπέβαλε την αίτηση μετά τον Μάρτιο που ίσχυε η διάταξη του Γαβρόγλου, θα απορριφθεί ακόμα και αν δεν έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος. Το σύνταγμα -που απαγορεύει την αναδρομική εφαρμογή νόμων- κουρελόχαρτο πάλι.

Άραγε, κάποιος έχει κάνει αίτηση πριν τον Μάρτιο χωρίς να έχει διδακτορικό και τον φωτογραφίζει η συγκεκριμένη εγκύκλιος;

 
Σώστης
10 Ιουν 2022 18:43

Τι άλλο θα μάθουμε ότι έχει κάνει … χαχα!!! Πόσα να διορθώσει πια αυτή η γυναίκα.

 
Γιαννης
10 Ιουν 2022 18:29

Μπράβο στον κ Γαβρόγλου που έβαλε φωτογραφίες και άδειασε τα σχολεία.
Τέτοιο αυτοδιοίκητο θέλουν για τα πανεπιστήμια;

 
ΕκπαιδευτικόςΧ
10 Ιουν 2022 18:25

Μπράβο στην Κεραμέως.
Είναι το πρώτο μπράβο που λέω.
Όχι στο πελατειακό σύστημα.
Όχι στον νεποτισμό.
Όχι στην υποβάθμιση των σπουδών.
Οχι στους φαύλους.

 
Ερώτημα μέλους ΔΕΠ
10 Ιουν 2022 18:12

Μα, επί μακρόν, η νομοθεσία, πολύ σωστά, προβλέπει ότι δύναται να εκλεγεί μέλος ΔΕΠ χωρίς κατοχή διδακτορικού διπλώματος για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας.

Άραγε εμείς διαφωνούμε να μεταταγούν ως ΕΔΙΠ στα Πανεπιστήμια;

(προφανώς διασφαλίζοντας τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνον!!)

 
Κ. Χ.
10 Ιουν 2022 18:03

Με άλλα λόγια όσοι πρόλαβαν με την κατάπτυστη εκείνη εγκύκλιο του γαβρογλου πρόλαβαν,

 
Φάνης
10 Ιουν 2022 17:08

Θα πρέπει να ανακαλέσει το νόμο εντελώς γτ πουθενά στον κόσμο δεν υφίσταται τέτοια κατηγορία μνημείο αδιαφανειας

 
Πιτσιφλής
10 Ιουν 2022 15:48

Τι ωραία φωτογραφία!...
Με πατρική αγάπη και χαρά την κοιτάζει κι αυτή, ως σεμνή κόρη, κλείνει τα μάτια!
Χαίρομαι!

 
"Το συνοικέσιο του αίσχους"?
10 Ιουν 2022 15:26

Περιμένω σημειολογική ερμηνεία-ανάλυση από @Πιτσιφλή!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ