Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας

Προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας

25/07/2022

Άκουσε το άρθρο

1. Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) δύνανται να οργανώνουν προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου προσανατολισμού εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας, που έχουν ως στόχο την εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων και την ανάπτυξη συστηματικών μεθοδολογιών με επαγγελματικό προσανατολισμό.

2. Τα προγράμματα σπουδών εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας πρώτου κύκλου, κατ’ εξαίρεση δύνανται να έχουν διάρκεια επτά (7) ακαδημαϊκών εξαμήνων και οι εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον σε διακόσιες δέκα (210) πιστωτικές μονάδες (European Credit Transfer and Accumulation System - ECTS). Στα προγράμματα σπου- δών του παρόντος προβλέπεται η διεξαγωγή υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης των φοιτητών συνολικής διάρκειας έξι (6) ημερολογιακών μηνών, που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Η επιτυχής ολοκλήρωση προγραμμάτων σπουδών του παρόντος οδηγεί στην απονομή τίτλου σπουδών επιπέδου έξι (6), σύμφωνα με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων κατά το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α’ 254).

3. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος είναι δυνατόν να προσκαλούνται επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες, με εμπειρία και εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος σπουδών, για τη συμμετοχή στην οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος, σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό στο οποίο έχει ανατεθεί αυτοδύναμο διδακτικό έργο.

4. Τα Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας των Α.Ε.Ι. δύνανται να οργανώνουν προγράμματα δεύτερου κύκλου σπουδών,   αλλά δεν δύνανται να οργανώνουν προγράμματα τρίτου κύκλου σπουδών.

Σχόλια (9)

Βασίλης
|

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια τέτοια τμήματα δεν μπορεί να κάνεις πχ την φυσιοθεραπεια που σε όλη την Ευρώπη είναι εφαρμοσμένη επιστήμη πανεπιστήμιο και αρκετές άλλες σχολές

Άκαιρη αναβίωση των ΤΕΙ
|

Η Ελλάδα του 2025 δε χρειάζεται μια "επανεφεύρεση" των ΤΕΙ, των οποίων οι σχολές -αφού απέτυχαν να διαφοροποιηθούν από τις αντίστοιχες πανεπιστημιακές- καταργήθηκαν και απορροφήθηκαν το 2018.

Υπάρχουν εδώ και δεκαετίες οι Πολυτεχνικές Σχολές και, φυσικά, όλα τα τμήματα πλέον έχουν εντάξει στα ΠΠΣ μαθήματα που είναι προσανατολισμένα στην εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων.

Γεώργιος
|

Δεν καταλάβατε ότι όλα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο για να κλείσουν κάθε πιθανότητα στους πτυχιούχους ΤΕΙ να ζητήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Το ίδιο το ελληνικό κράτος δεν προφυλάσσει τους πολίτες του, και τα ιδρύματα που το ίδιο δημιούργησε, αλλά τουναντίον πάντα λειτουργεί συντεχνιακά υποστηρίζοντας τα συμφέροντα μιας ανατροφοδουτουμενης νομενκλατουρας.
Δεν πειράζει όμως όλα εδώ πληρώνονται στην ζωή.
Χαιρετίσματα.

G.Ar
|

Επανίδρυση των ΤΕΙ ως ΑΕΙ του.......Πανεπιστημιακού Τομέα τώρα, αλλά με Τεχνολογικό χαρακτήρα...!! Μιλάμε για τσίρκο τη στιγμή που ακόμα εκκρεμούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των "γνήσιων" ΤΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα....!!

Χουρδάκης Μιχαήλ
|

Εκτός από εφαρμοσμένες επιστήμες τι άλλο μπορεί να υπάρχει δηλαδή; αμπελοφιλοσοφια για να δίνουμε πτυχία;

Όλες οι σχολές πρέπει να είναι εφαρμοσμένες.

Εμπρός πισω
|

Καταργήσαμε τα ΤΕΙ(και καλώς τα καταργήσαμε) και δημιουργούμε τώρα νέα τμήματα υποδεέστερα από αυτά των ΤΕΙ τα οποία θα έχουν ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε ΤΕΙ ούτε αυτά τα τμήματα. Δεν είμαστε Γερμανία. Θελουμε απλα καλά ΙΕΚ και καλά πανεπιστήμια/πολυτεχνεία.

Κωνσταντίνος Λ.
|

Ωραία όλα αυτά με τα Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας.

Ωστόσο, εδώ πρέπει να τεθούν κάποια ερωτήματα:

1)Ποιο θα είναι το γνωστικό αντικείμενο αυτών των τμημάτων;
2)Ποια θα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των τμημάτων;
3)Θα προωθηθούν ενέργειες για αντιστοίχηση των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ με τα πτυχία των νέων Τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας;
4)Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές (θα μπορούν λογικά) ωστόσο θα τους δίνεται το δικαίωμα να μπορούν να πραγματοποιούν διδακτορικές σπουδές;

Λίγη τροφή για προβληματισμό...

george
|

Μεγάλο λάθος μια νέα κατηγορία αποφοίτων. Διετή έπρεπε να είναι με σαφή επαγγελματικό προσανατολοσμό.

Πιτσιφλής
|

Ό,τι πιο επαναστατικό για τα ελληνικά δεδομένα. Θα σωθούν χιλιάδες νέοι, όλοι αυτοί που αναγκάζονται να δηλώνουν σχολές που δεν τις χρειάζεται ο τόπος.
Αρκεί οι νέες σχολές να υποστηριχτούν καταλλήλως με τα αναγκαία εργαστήρια.
Όταν στρίβει και αριστερά η ΝΔ, ο τόπος έχει ελπίδες...
Άλλη μία αριστερή στροφή να κάνετε και στην Πρωτοβάθμια. Θεσμοθετήστε σωστά την ενισχυτική διδασκαλία των ''αδύνατων'' μαθητών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ