Οι Θεολόγοι επικροτούν την απόφαση της Ν. Κεραμέως για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

11/09/2022

Άκουσε το άρθρο

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων επικροτεί   την απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά και με επιστολή της ζητά Και ζητούν συνάντηση μαζί της για συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

 "Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εκφράζει την ευαρέσκειά της για την ορθότατη Απόφασή σας, 106646/ΓΔ4/02 -09-2022, σχετικά με το θέμα των Απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών, η οποία και με τη συνδρομή της Αξιότιμης Υφυπουργού κ. Ζέττας Μακρή και των νομικών Συμβούλων του Υπουργείου σας,  είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρ. 16, 2 του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και με τις πρόσφατες σχετικές (4) Αποφάσεις του ΣτΕ για το Μάθημα των Θρησκευτικών", τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή και σημειώνει: 

  • Η ως άνω Απόφαση, χωρίς αμφιβολία, βασίζεται στην αρχή της υποχρεωτικότητας της σχολικής Αγωγής, στην οποία εντάσσεται και η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως, μέσω του Μαθήματος των Θρησκευτικών, προκειμένου να μορφώνονται οι μαθητές/τριες, «με βάση τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού», και να διαπλάθονται, όπως ορίζει το Σύνταγμα, σε ηθικές και πνευματικές προσωπικότητες και «σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
  • Με την ευκαιρία αυτή και ενόψει της συγγραφής των νέων Βιβλίων, καθώς και άλλων θεμάτων, που άπτονται του Μαθήματος των Θρησκευτικών και του κλάδου των Θεολόγων, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να δεχθείτε το ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ), σε μια συνάντηση, το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να αρχίσει ξανά μια γόνιμη συνεργασία μαζί σας, με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση της χριστιανικής θρησκευτικής αγωγής των παιδιών μας.

 
 

Σχόλια (12)

Αντισυνταγματικότητα και απαλλαγή
|

Η υπουργός παιδείας πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα άδικης μεταχείρισης των μαθητών που εγείρεται. Οι μαθητές που έχουν απαλλαχθεί από την φοίτηση στο μάθημα των θρησκευτικών, έχουν λιγότερες εκπαιδευτικές υποχρεώσεις από τους μαθητές που δεν έχουν απαλλαχθεί. Εκτός από άδικο, αυτό το μέτρο είναι και αντισυνταγματικό. Να καταθέσω λοιπόν την πρότασή μου, που την έχω καταθέσει επισήμως στο υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων:

1. Κάθε μαθητής θα επιλέγει να φοιτήσει σε ένα από τα εξής δύο μαθήματα: i) Θρησκευτικά, ii) Θρησκειολογία.
2. Οι μαθητές που έχουν βαφτιστεί ορθόδοξοι χριστιανοί και δεν έχουν αρνηθεί την πίστη τους, θα φοιτούν υποχρεωτικά στο μάθημα των θρησκευτικών.
3. Οι υπόλοιποι μαθητές θα επιλέγουν ελεύθερα να φοιτήσουν σε ένα από τα προαναφερόμενα δύο μαθήματα.

Τα άδεια βαρέλια κάνουν θόρυβο
|

Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος για να γίνεται τόσος θόρυβος.Η υπουργική απόφαση δεν αλλάζει τίποτα από ο,τι ίσχυε μέχρι τώρα.Κατηγορούν ορισμένοι φανατικοί το υπουργείο, επειδή δεν άλλαξε ο,τι ίσχυε σύμφωνα με τις δικές τους ιδεοληψίες; Πήγαν να κάνουν δια της πλαγίας οδού το μάθημα προαιρετικό και μιλάνε και από πάνω;

ΤΕΟ
|

Είμαι σίγουρος ότι αν ρυθμιστεί το θέμα με την κατάργηση ή όχι του μαθήματος των Θρησκευτικών στην εκπαίδευση αυτομάτως θα υπάρξει καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου Έλληνα πολίτη. Θα έχουν βρει λύση όλα τα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας και θα έχουμε οδηγηθεί στην κοινωνική ευημερία.

Αριστεία, όχι αστεία
|

@ φιλελεύθερο
Τι και αν συνταγματολογοι λενε αλλα π.χ Σωτηρελης, ετσι ειναι, αν ετσι νομιζετε.
Η ισχυς του Συνταγματος εναντι υπερεθνικων οργανισμων και δικαστηριων εχει αποφασιστει από την εποχη του βασικου μετοχου και την εμπεδωσαμε την περιοδο της τροικας.

φιλελεύθερος
|

@@, @Έλεος, @Αριστεία, όχι αστεία
Δεν υπάρχει απαίτηση. Αν κάποιος δεν κάνει δήλωση παρακολουθεί το μάθημα των θρησκευτικών όπως όλα τα άλλα μαθήματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν μπορεί να αναστείλει ΄άρθρα του συντάγματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει συνταγματικός περιορισμός (άρθρο 13). Πάγια θέση των φιλελευθέρων είναι ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους. Στην Ελλάδα οι φιλελεύθεροι δεν ζήτησαν ποτέ κάτι τέτοιο λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής της διαδρομής. Η πλειοψηφία των ελλήνων ευτυχώς είναι φιλελεύθεροι χωρίς να το γνωρίζουν. Η Ελλάδα αναμφίβολα είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Η οικονομική πολιτική των φιλελευθέρων είναι ευρέως φάσματος. Ο χώρος δεν επιτρέπει μια εκτενή συζήτηση. Αν θέλετε διαβάστε το άρθρο Φιλελευθερισμός στη Βικιπαίδεια. Οι σχέσεις εκκλησίας - ελληνικού κράτους με έχουν προβληματίσει ωστόσο θεωρώ ότι ένας πλήρης διαχωρισμός θα ζημιώσει τη χώρα.

Διαμαντοπούλου Ευαγγελία
|

Που είναι η ελευθερία σε όλο αυτό; Μπορεί κάποτε να βαπτιστηκαμε ΧΟ όμως ποιος μας ρώτησε; Αν δηλώσω ,πως ουδέποτε πίστευα κι ούτε πιστεύω σε κάποια θρησκεία ποιος έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει; Επιτέλους διαχωρισμός κράτους κι εκκλησίας!!!

@
|

Φιλελεύθερος που απαιτεί δήλωση πίστης!
Ο .. "φιλελευθερισμός" απ' ό,τι φαίνεται τελειώνει όταν υπάρχει ο κίνδυνος της φορολογίας με άλλη κυβέρνηση...

Ελεος!!!
|

'Αθλια απόφαση που ανάγεται σε μεσαιωνικές πρακτικές!

Δήμος
|

Η πίστη ειναι ενα χαρακτηριστικο που μπορει να αλλάζει συνέχεια. Οποιοδήποτε μπορει να δηλώσει οτι δεν ειναι πλέον Χ.Ο. και να παρει απαλλαγή. Τόσο απλά.

Αριστεία, όχι αστεία
|

-Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ;
- Εκλογές έχουμε. Οι ψήφοι δε μυρίζουν.

φιλελεύθερος
|

Καλή απόφαση. Μη ορθόδοξος είναι αυτός που το δηλώνει. Δεν βλέπω άλλο τρόπο.

Στέλιος
|

Πολύ καλή η απόφση της Υπουργού με μόνο μειονέκτημα πως θα διαπιστώνουν οι Δ/ντές ποιοι είναι Ορθόδοξοι και ποιοί δεν είναι. Αυτό θα δημιουργήσει διαφορετικά κριτήρια απαλλαγής σε κάθε σχολείο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ