Κόντρα" Ν. Κεραμέως-Κ. Γαβρόγλου γα τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια

Κ. Γαβρόγλου:"Κανένα Αμερικανικό Πανεπιστήμιο δεν έρχεται για το καλό της γνώσης και των φοιτητών. Υπάρχουν οικονομικές απαιτήσεις"-Ν. Κεραμέως: "Κρίμα που μια τόσο θετική εξέλιξη, αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με τόση μιζέρια και μικροψυχία"

21/11/2022

Άκουσε το άρθρο

"Κόντρα" ξέσπασε σήμερα μεταξύ της υπουργού Παιδείας  Ν. Κεραμέως  και του πρώην υπουργού Κ. Γαβρόγλου σχετικά με την έλευση των αμερικάνικων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

"To Yale θα πάρει κανονικά δίδακτρα. Μένει να δούμε από που. Αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία, τα δίδακτρα θα πληρωθούν από το ΕΚΠΑ το οποίο με τη σειρά θα τα πάρει από την ελληνική πολιτεία", δήλωσε μεταξύ άλλων ο  Κ. Γαβρόγλου στο ραδιοφωνικό σταθμό  News 24/7.

Η υπουργός Παιδείας απάντησε από το Λονδίνο , όπου βρίσκεται με την ακόλουθη δήλωση:

  • Αν ο ΣΥΡ είχε αποδεχτεί την πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση για τη συνεργασία Ελληνικών  και Αμερικάνικων  ΑΕΙ, θα γνώριζε ότι το YALE παραιτήθηκε από το δικαίωμα για δίδακτρα για τους Έλληνες φοιτητές που θα σπουδάσουν εκεί για 1/2 εξάμηνα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με ΕΚΠΑ.
  • Έτσι δεν θα εξέθετε τον εαυτό του ο κ. Γαβρόγλου. Κρίμα που μια τόσο θετική εξέλιξη, αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με τόση μιζέρια και μικροψυχία.

Μάλιστα η Ν. Κεραμέως παραθέτει το ακόλουθο σχετικό άρθρο της συμφωνίας ΕΚΠΑ-YALE.


Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου

Ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής:

  • Κανένα Αμερικανικό Πανεπιστήμιο δεν έρχεται για το καλό της γνώσης και των φοιτητών. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οικονομικές απαιτήσεις.
  • To Yale θα πάρει κανονικά δίδακτρα. Μένει να δούμε από που. Αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία, τα δίδακτρα θα πληρωθούν από το ΕΚΠΑ το οποίο με τη σειρά θα τα πάρει από την ελληνική πολιτεία.
  • Σχεδόν το σύνολο των συμπράξεων αφορά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ηταν μία τεράστια επιτυχία για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Κάποιοι θέλουν να μας πουν ότι οι ελληνες ερευνητές δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα.
  • Αντίστοιχες συμφωνίες αμερικανικών πανεπιστημιών στο Ντουμπάι αποφέρουν 5εκ δολάρια το χρόνο στο αμερικανικό ίδρυμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ή να μην πληρώνουν αυτοί που θα γράφονται. Χρήματα το Columbia δεν θα βάλει.
  • Τα αρνητικά πράγματα στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται πρωτοσέλιδα. Τα θετικά δεν αναδεικνύονται ποτέ παρά μόνο από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς. Η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη υπουργός φοβούνται τις επιτυχίες των ελληνικών ΑΕΙ.
  • Πρέπει να είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Το 2018 βάλαμε τους όρους με τους οποίους οι καθηγητές θα πληρώνονται. Αυξήθηκαν κατά 25% τα απολύτως δωρεάν προγράμματα. Η κα Κεραμώς κατάργησε όλες αυτές τις διατάξεις. Η εγκύκλιος Ζώρρα χειροτερεύει το καθεστώς. Την ίδια ώρα οι μισθοί των Πανεπιστημιακών είναι εξευτελιστικοί.

Σχόλια (18)

Σύγκριση με ΑΕΙ Πάτρας, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θράκης, Θεσσαλίας
|

Η πανεπιστημιούπολη (campus) στο Ζωγράφου (ΕΚΠΑ), στην Πάτρα, την Ξάνθη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Καβάλα, την Καλαμάτα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, τη Λέσβο, την Κοζάνη και τα Χανιά και τόσες άλλες περιοχές πάντως ΔΕΝ υποφέρει από «διαρκείς καταλήψεις» αλλά από υποστελέχωση και έλλειψη νέου ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς και από ανεπαρκείς υποδομές (Βιβλιοθήκες, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, χώροι άθλησης και πολιτισμού - όλα αυτά που θεωρούνται αυτονόητα ακόμα και στα πιο μικρά κολλέγια στις πολιτείες των ΗΠΑ)

Στην Δυτική Ευρώπη, το κράτος και τα πανεπιστήμια έχουν θεσμοθετημένες παροχές και οικονομική βοήθεια προς στους φοιτητές ώστε να έχουν όλη την άνεση να αφοσιωθούν για 4 χρόνια στις σπουδές τους, δεν τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.

Τέλος, η Ελλάδα ΔΕΝ είναι μόνο το κέντρο των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, επιτέλους ας σταματήσουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί τις ευθύνες των ακαδημαϊκών και της πολιτείας για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

@ 22 Νοε 2022 06:08
Να μη ξεχνάμε επισης ότι τα δημόσια πανεπιστήμια ανοιγοκλείνουν με καταλήψεις κατά το δοκουν από μικρές ομάδες, δεν έχουν υποχρεωτική φοίτηση και βανδαλίζονται συχνά πυκνά. Αυτά για τη σύγκριση.

@ιδιωτικα κολλέγια
|

Να μη ξεχνάμε επισης ότι τα δημόσια πανεπιστήμια ανοιγοκλείνουν με καταλήψεις κατά το δοκουν από μικρές ομάδες, αποτελούσαν ορμητήρια νε αποθήκες Υλικού κάποια από αυτά, δεν έχουν υποχρεωτική φοίτηση και βανδαλίζονται συχνά πυκνά. Αυτά για τη σύγκριση.

Γαλάζιο στρουμφάκι δεν ήταν και "ο κλαψιάρης"?
|

@ΔΕΠ 21 Νοε 2022 14:59
"Ιδιωτικά ξενόγλωσσα πανεπιστήμια. Για να βελτιωθούν και τα δημόσια."....

Μπορείτε να μας φέρετε μερικά παραδείγματα, για να το καταλάβουμε και εμείς οι μη ΔΕΠ?
Με την άνθηση πχ των φροντιστηρίων, βελτιώθηκε το δημόσιο σχολείο?
Με τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, βελτιώθηκε το ΕΣΥ?
Με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, βελτιώθηκαν τα δημόσια?
Με τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες, πετάει η Ολυμπιακή?
Με τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους, βελτιώθηκαν οι επαρχιακοί οδοί?
Με τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, πληρώνουμε φθηνότερα τη ΔΕΗ?

Πάντως ο κανακάρης μου (που είναι υποψήφιος φοιτητής οικονομικών) μου λέει συχνά-πυκνά : "Άκου καλέ μου πατέρα, για να μαθαίνεις κι εσύ.... όταν το κράτος παραχωρεί μια δημόσια υπηρεσία ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα, τότε α) πληρώνει το ίδιο λιγότερα για την αντίστοιχη δημόσια β) έτσι σταδιακά την απαξιώνει και την υποβαθμίζει, μέχρι να την καταργήσει τελείως και γ) πληρώνουν οι πολίτες τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους παρέχει το κράτος, με τους φόρους που πληρώνουν".
Απορώ πώς του μπήκαν τέτοιες περίεργες ιδέες.... νεολαία σου λέει μετά.... πού καιρός για διάβασμα!

Ιδιωτικά κολλέγια
|

Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δε βελτιώθηκαν τα Δημόσια Ανώτατα Ιδρύματα χάρη στην ίδρυση ιδιωτικών - είναι εντελώς διαφορετικό το επίπεδο και η ποιότητα σπουδών.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλά koρυφαία δημόσια (πχ. UCLA, Texas) αλλά ακόμα και τα ιδιωτικά ΑΕΙ (Harvard, Stanford) έχουν endowment και υπάρχει ελεγκτικό συμβούλιο για τη διαχείριση των οικονομικών, δε λειτουργούν δηλαδή καθαρά με όρους ιδιωτικής επιχείρησης. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι μιλάμε για μια παγκόσμια βιομηχανική υπερδύναμη με πληθυσμό 330 εκατομμυρίων που προσελκύει ερευνητικό δυναμικό από όλη την υφήλιο, σε αντίθεση με την μικρή και φτωχοποιημένη Ελλάδα που μόνο ιδιωτικά κολλέγια έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει.

Προς ΔΕΠ
21 Νοε 2022 14:59

Απαράδεκτο να μην αναγνωρίζουμε την παντελή έλλειψη ορθολογικού στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των Δημοσίων Πανεπιστημίων, με λάθη επί λαθών ήδη από τη διεύρυνση που επιχειρήθηκε μετά το 1975 και κακοδιαχείριση που συνεχίστηκε όλα τα επόμενα χρόνια.

Τόσα χρόνια οι ευρωπαϊκές και κρατικές επιδοτήσεις σπαταλήθηκαν σε θνησιγενείς σχολές με τμήματα διάσπαρτα σε νησιά και χωριά αντί να αναπτυχθούν τα υγιή περιφερειακά Πανεπιστήμια σε Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλία, Θράκη και Κρήτη που έχουν ακαδημαϊκή προοπτική.

Επομένως, δεν είναι θέμα 4ης Νομικής - αν υπήρχε σωστός σχεδιασμός θα είχαν λυθεί οι εκκρεμότητες με τους αποφοίτους των ΤΕΙ ήδη από το 1990, και δε θα είχε γεμίσει η χώρα τμήματα Πληροφορικής, Μηχανικών και Οικονομικών κάθε είδους.

Polar_Fish
|

Το ενδιαφέρον ειναι οτι τα αμερικανικα πανεπιστημια δεν συναργάζονται μεταξύ τους, διότι υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτο που διαφεύγει από την ελληνική κοινωνία είναι και στην Ελλάδα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξυ των ΑΕΙ.

"Τα δικά μας παιδιά"?
|

@μητέρα φοιτητή
Λάθος κάνετε. Ο κος Γαβρόγλου σπούδασε στην Αγγλία.
Αν όλοι "σπουδάσουμε κι εμείς και τα δικά μας παιδιά" εκεί.... τότε νομίζω ότι δεν θα μας χρειάζονται πια.... ούτε οι πανελλαδικές ούτε τα φροντιστήρια ούτε τα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια ούτε και οι ακαδημαϊκοί καθηγητές μας.
Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, δεν βλέπω το λόγο για να γυρίσουν μετά πίσω "τα δικά μας παιδιά".... εκτός κι αν μπορούμε να τα κάνουμε Βουλευτές-Υπουργούς-Πρωθυπουργούς....

Ακαδημαικός χάρτης
|

Η Κεραμέως θα έπρεπε να αναδιοργανώσει τον ακαδημαικό χάρτη της χώρας για να διευκολύνει την ανάπτυξη των ελληνικών πανεπιστήμιων. Να κλείσει συγχωνεύσει τμήματα από μικρές πόλεις με όμορα τμήματα παρόμοιου αντικειμένου και έτσι να ορθολογικοποιήσει τη λειτουργία των πανεπιστημίων που έχουν τμήματα σε 2 ή 3 ή και παραπάνω πόλεις. Μετά συζητάμε για τα αμερικάνικά και τα βρετανικά ΑΕΙ

ΔΕΠ
|

Όχι αλλα τμήματα όχι άλλες νομικές. Ιδιωτικά ξενόγλωσσα πανεπιστήμια. Για να βελτιωθούν και τα δημόσια. Ευκαιρια η ανταλλαγή φοιτητών με τέτοια πανεπιστήμια. Μακάρι να ήμουν φοιτητής να πήγαινα γιατί δε θα μπορούσα Να τα πλησιάσω μόνος μου. Μπράβο της. Τα αλλα που γράφονται είναι κλάψες.

κάποιος αγγλομαθής νομικός να ξηγήσει το άρθρο
|

ότι δεν πλερώνει κανείς το εξάμηνο . και τι νόημα έχει το ένα εξάμηνο;
μετά το ελληνικό ερασμους έχουμε και υπερατλαντικό...

Νομική Σχολή Πάτρας
|

Αν ήθελαν να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στα νέα παιδιά και να ανανεώσουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον στην Ελλάδα γιατί δεν ίδρυσαν Νομική Σχολή στην Πάτρα και τα υπόλοιπα περιφερειακά ΑΕΙ;

https://www.esos.gr/arthra/80756/i-n-kerameos-gia-ti-nomiki-tis-patras

Γιατί να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τον υπερπληθυσμό φοιτητών (βλ. 455 εισακτέοι το 2022 στη Νομική ΔΠΘ) στις υπάρχουσες (3) Νομικές Σχολές, κάτι που μοιραία επηρεάζει και την ποιότητα διδασκαλίας;

Γιατί να πηγαίνουν στην Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και άλλες χώρες δεκάδες απόφοιτοι ελληνικών Λυκείων για να σπουδάσουν νομικά, μια αρχαία και καθιερωμένη επιστήμη;

Στις ΗΠΑ ή την Αγγλία ή τη Γερμανία έχουν μόνο 10 Νομικές Σχολές;

Νίκος Παπαδόπουλος
|

Σε μια εποχή "brain drain" ειναι σημαντικό να βλέπουμε, πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αξιοποιήσουν τους καλούς φοιτητές και όχι να ανοίγουμε διάπλατες τις πόρτες περαιτέρω ενίσχυσης των αμερικανικών πανεπιστημίων. Βεβαίως όποιος θε΄λει μπορεί να πάει οπου θε΄λει, αξία εχει η πολιτική του Κράτους. Εδω φαίνεται ενας επαρχιωτισμός της κ. Κεραμέως η οποία θελει να πουλήσει image στην Ελλάδα, οτι δήθεν ανοίγει μια ήδη ανοιχτή εδώ και χρόνια ακαδημαική αγορά. Το ίδιο λαθος επαναλαμβανει ξανά και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τελικά η ουσία, που βρίσκεται στις πρωτοβουλίες αυτές ???

Εγώ πάντως, τη Black Friday λέω να ψωνίσω
|

Ποιό θα είναι άραγε το όφελος των Αμερικάνων, από αυτές τις συνεργασίες?
Εμείς θα σπουδάζουμε δωρεάν στα δικά τους πανάκριβα ιδιωτικά πανεπιστήμια.... κι αυτοί θα σπουδάζουν δωρεάν στα δικά μας δημόσια?
Εμείς θα έχουμε εξωστρέφεια.... κι αυτοί τί θα έχουν? Βαλκανιοστρέφεια?
Τέλος, το κονδύλι των 80 εκατομμυρίων (που ανέφερε και ο @Πολίτης Ν).... είναι κι αυτό δωρεά από κάπου???
https://www.esos.gr/arthra/80545/synodos-faros-2022-vaftistike-apo-yp-p…

Γιάννης
|

Γιατί δεν αυξάνανε τους μισθούς των ΔΕΠ αφού τους θεωρούν εξευτελιστικούς όταν ήταν επικεφαλής υπουργείου; Γιατί δεν τα έλεγαν αυτά τότε; Τώρα είναι εξευτελιστικοί; Τα ερασμους χρηματοδοτούνται από ΕΕ . Κι έτσι μια χαρά μας είναι. Δε πιέζεται κάποιος μα πάει για το εξάμηνο έξω . Μη στενοχωριέστε. Τα δικά μας παιδιά θα πάνε πάντως. Γιατί είναι σημαντικό για μας.

Πολίτης Ν
|

Όπως δημοσιεύτηκε και στο ESOS, η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει αυτό το "ERASMUS ανταλλαγών επισκέψεων με τις ΗΠΑ" με 80 εκατομμύρια Ευρώ. Και η υπουργός το θεωρεί κατόρθωμα ...

Μεσαία τάξη.
|

Tο μάρμαρο των δις τζίρου των αμερικάνικων πανεπιστημίων θα το πληρώσει όποιος εγγραφεί σε αυτά όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός με πανάκριβα δίδακτρα !

Η μαύρη κυβερνητική προπαγάνδα ενάντια σε όλη τη δημόσια εκπαίδευση και για τα ΑΕΙ γίνεται συστηματικά για να απαξιωθεί η δημόσιακαι δωρεάν εκπαίδευση. Πληρώστε λοιπόν ....όσοι έχετε...

Πιτσιφλής
|

Κύριε Διευθυντά,
Από τα βάθη της καρδιάς μου αλλά και από τις άλλες διπλανές καρδιές που έχουν ανεβάσει παλμούς, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συγκίνηση που μας προκαλέσατε με την ανάρτηση αυτής της φωτογραφίας όπου η πατρική αγάπη τυλίγει τρυφερά τη σεμνή κόρη!
Έχετε την καλημέρα μας, κύριε Διευθυντά, από τον Ψηλορείτη.

Ήταν δίκαιο έγινε πράξη
|

Μα είναι ξεκάθαρο ότι αφορά σε δωρεάν δίδακτρα για ένα εξάμηνο ή έτος. 60.000 δίδακτρα είναι λίγο; Ίσως για κάποιους.

μητέρα φοιτητή
|

Αν δε κάνω λάθος και ο Γαβρόγλου σπούδασε στα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Ας σπουδάσουμε κι εμείς και τα δικά μας παιδιά, είτε με χρήματα της πολιτείας είτε με δωρεές των πανεπιστημίων. Άνοιξε μία συνεργασία ας μη τη λοιδορούμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ