"Κόντρα" ξέσπασε σήμερα μεταξύ της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και του πρώην υπουργού Κ. Γαβρόγλου σχετικά με την έλευση των αμερικάνικων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
"To Yale θα πάρει κανονικά δίδακτρα. Μένει να δούμε από που. Αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία, τα δίδακτρα θα πληρωθούν από το ΕΚΠΑ το οποίο με τη σειρά θα τα πάρει από την ελληνική πολιτεία", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Γαβρόγλου στο ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7.
Η υπουργός Παιδείας απάντησε από το Λονδίνο , όπου βρίσκεται με την ακόλουθη δήλωση:
- Αν ο ΣΥΡ είχε αποδεχτεί την πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση για τη συνεργασία Ελληνικών και Αμερικάνικων ΑΕΙ, θα γνώριζε ότι το YALE παραιτήθηκε από το δικαίωμα για δίδακτρα για τους Έλληνες φοιτητές που θα σπουδάσουν εκεί για 1/2 εξάμηνα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με ΕΚΠΑ.
- Έτσι δεν θα εξέθετε τον εαυτό του ο κ. Γαβρόγλου. Κρίμα που μια τόσο θετική εξέλιξη, αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με τόση μιζέρια και μικροψυχία.
Μάλιστα η Ν. Κεραμέως παραθέτει το ακόλουθο σχετικό άρθρο της συμφωνίας ΕΚΠΑ-YALE.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου
Ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής:
- Κανένα Αμερικανικό Πανεπιστήμιο δεν έρχεται για το καλό της γνώσης και των φοιτητών. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οικονομικές απαιτήσεις.
- To Yale θα πάρει κανονικά δίδακτρα. Μένει να δούμε από που. Αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία, τα δίδακτρα θα πληρωθούν από το ΕΚΠΑ το οποίο με τη σειρά θα τα πάρει από την ελληνική πολιτεία.
- Σχεδόν το σύνολο των συμπράξεων αφορά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ηταν μία τεράστια επιτυχία για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Κάποιοι θέλουν να μας πουν ότι οι ελληνες ερευνητές δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα.
- Αντίστοιχες συμφωνίες αμερικανικών πανεπιστημιών στο Ντουμπάι αποφέρουν 5εκ δολάρια το χρόνο στο αμερικανικό ίδρυμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ή να μην πληρώνουν αυτοί που θα γράφονται. Χρήματα το Columbia δεν θα βάλει.
- Τα αρνητικά πράγματα στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται πρωτοσέλιδα. Τα θετικά δεν αναδεικνύονται ποτέ παρά μόνο από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς. Η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη υπουργός φοβούνται τις επιτυχίες των ελληνικών ΑΕΙ.
- Πρέπει να είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Το 2018 βάλαμε τους όρους με τους οποίους οι καθηγητές θα πληρώνονται. Αυξήθηκαν κατά 25% τα απολύτως δωρεάν προγράμματα. Η κα Κεραμώς κατάργησε όλες αυτές τις διατάξεις. Η εγκύκλιος Ζώρρα χειροτερεύει το καθεστώς. Την ίδια ώρα οι μισθοί των Πανεπιστημιακών είναι εξευτελιστικοί.
Η πανεπιστημιούπολη (campus) στο Ζωγράφου (ΕΚΠΑ), στην Πάτρα, την Ξάνθη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Καβάλα, την Καλαμάτα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, τη Λέσβο, την Κοζάνη και τα Χανιά και τόσες άλλες περιοχές πάντως ΔΕΝ υποφέρει από «διαρκείς καταλήψεις» αλλά από υποστελέχωση και έλλειψη νέου ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς και από ανεπαρκείς υποδομές (Βιβλιοθήκες, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, χώροι άθλησης και πολιτισμού - όλα αυτά που θεωρούνται αυτονόητα ακόμα και στα πιο μικρά κολλέγια στις πολιτείες των ΗΠΑ)
Στην Δυτική Ευρώπη, το κράτος και τα πανεπιστήμια έχουν θεσμοθετημένες παροχές και οικονομική βοήθεια προς στους φοιτητές ώστε να έχουν όλη την άνεση να αφοσιωθούν για 4 χρόνια στις σπουδές τους, δεν τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
Τέλος, η Ελλάδα ΔΕΝ είναι μόνο το κέντρο των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, επιτέλους ας σταματήσουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί τις ευθύνες των ακαδημαϊκών και της πολιτείας για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
@ 22 Νοε 2022 06:08
Να μη ξεχνάμε επισης ότι τα δημόσια πανεπιστήμια ανοιγοκλείνουν με καταλήψεις κατά το δοκουν από μικρές ομάδες, δεν έχουν υποχρεωτική φοίτηση και βανδαλίζονται συχνά πυκνά. Αυτά για τη σύγκριση.