Πεπραγμένα για τη Διασφάλιση της ποιότητας και τις Πιστοποιήσεις στο ΕΚΠΑ την περίοδο 2015-2023

27/03/2023

Άκουσε το άρθρο

Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ

Με την ευκαιρία των πιστοποιήσεων που διενεργούνται τώρα σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογραμμίζεται ότι, κατά την περίοδο 2015-2023, το Πανεπιστήμιο μας προέβη σε σημαντικές ενέργειες για τη διασφάλιση ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών του, εναρμονιζόμενο τόσο με τις επιταγές της νομοθεσίας, όσο και τις αρχές και τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ). 

Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ με άριστα (πλήρη συμμόρφωση), του πρώτου στην Ιστορία του Ιδρύματος Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ).

Το ΕΣΔΠ του ΕΚΠΑ περιλαμβάνει όλες εκείνες τις διεργασίες και διαδικασίες που απαιτούνται από το Ίδρυμα, για την συστηματική εφαρμογή της διασφάλισης ποιότητας και πιστοποιήθηκε από ειδική επιτροπή εξωτερικών αξιολογητών  της ΕΘΑΑΕ (τότε ΑΔΙΠ).

Το συμβούλιο της Αρχής, κατά την 70η (2/11/2018) Συνεδρίασή του, αποφάσισε τη χορήγηση πιστοποίησης στο Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη μέγιστη βαθμολόγηση, δηλαδή αυτή της πλήρους συμμόρφωσης.

Από τότε και μέχρι σήμερα μεταξύ των άλλων ενεργειών και δράσεων, το Πανεπιστήμιο μας μέσω της Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας και των Ομάδων Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) των Τμημάτων του ΕΚΠΑ έχει επιτύχει:

την επιτυχή πιστοποίηση από την Ε.Θ.Α.Α.Ε 28 Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Ιδρύματος. (Δείτε Πίνακα 1)

την Πιστοποίηση του Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Medical Degree της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ από την Ε.Θ.Α.Α.Ε το 2021.

την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης τριών ακόμη Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΚΠΑ, για τα οποία αναμένεται η τελική απόφαση  πιστοποίησης.

την σύνταξη και υποβολή στην ΕΘΑΑΕ 157 φακέλων πιστοποίησης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματος. Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά υψηλός και το επίτευγμα μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι συνολικά από όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια υποβλήθηκαν περίπου 450 φάκελοι ΠΜΣ προς πιστοποίηση.

Πίνακας 1: Πιστοποιήσεις ΕΣΔΠ και Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών ΕΚΠΑ (2018-2023)

Πηγή: Αρχείο ΜΟ.ΔΙ.Π ΕΚΠΑ * Έχει επεκταθεί κατά ένα χρόνο η διάρκεια της πιστοποίησης από την ΕΘΑΑΕ

Στα πολύ σημαντικά επιτεύγματα της εν λόγω περιόδου θα πρέπει να αναφερθούν  και τα εξής:

Η ολοκλήρωση με απόλυτη επιτυχία τον Νοέμβριο του 2015 και με τη λήψη της υψηλότερης διάκρισης «worthy of merit» της πρώτης Ιδρυματικής Αξιολόγησης του ΕΚΠΑ, από Επιτροπή Εξωτερικών Αξιολογητών της Ε.Θ.Α.Α.Ε. (πρώην ΑΔΙΠ), η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας.

Η σύνταξη των δύο πρώτων  εκθέσεων επιτευγμάτων του Ιδρύματος για  τα έτη 2020 και 2021, βάση των οποίων  το ΕΚΠΑ έλαβε την υψηλότερη μοριοδότηση μεταξύ των Ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης  και τις δύο χρονιές και συνακόλουθα την υψηλότερη χρηματοδότηση για τα έτη 2022 και 2023, από το 20% της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του ΥΠΑΙΘ προς τα ΑΕΙ που κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια.

Θερμές ευχαριστίες στον Αντιπρύτανη και Πρόεδρο της ΜΟ.ΔΙ.Π ΕΚΠΑ Καθηγητή Δημήτριο Καραδήμα, αλλά και στους Αντιπρυτάνεις και Προέδρους της ΜΟ.ΔΙ.Π την περίοδο 2015-2019, Καθηγητές Κωνσταντίνο Μπουραζέλη και Ναπολέοντα Μαραβέγια, στις ΟΜΕΑ των Τμημάτων και στα στελέχη της ΜΟ.ΔΙ.Π ΕΚΠΑ,  για τη διαχρονική συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση των ανωτέρω επιτευγμάτων αλλά και στην εδραίωση της κουλτούρας ποιότητας στο Πανεπιστήμιο μας .

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι οι άνθρωποί του. Όλοι οι Καθηγητές, τα μέλη του ερευνητικού προσωπικού συνεπικουρούμενοι από τους διοικητικούς υπαλλήλους εργάζονται για την ποιότητα, και αποτελούν το θετικό παράδειγμα για τους φοιτητές μας. Όλοι μαζί, με ακαδημαϊκότητα, εμπειρία και συλλογικότητα, παρά τις δύσκολες συνθήκες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, δουλεύουμε για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην πρωτοπορία των εξελίξεων στη  χώρα μας.

 

 

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ