O Jo Nesbo αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

29/09/2023

Ενημερώθηκε: 29/09/2023, 17:21

Άκουσε το άρθρο

Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Jo Nesbo, ανακηρύχθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, καλωσορίζοντας τον τιμώμενο, τα έργα του οποίου έχουν μεγάλη απήχηση, καθώς έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και έχουν ξεπεράσει την κυκλοφορία 50 εκ. αντιτύπων, υπογράμμισε ότι η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικά σημαντική για το Πανεπιστήμιο, καθώς έχει τη χαρά να βραβεύει αφενός έναν φίλο της Ελλάδας, γνωστό λάτρη της Καλύμνου, την οποία κάθε χρόνο επισκέπτεται για να επιδίδεται στην αναρρίχηση βράχων, και την οποία θεωρεί μοναδικό παγκόσμιο προορισμό του είδους. Μάλιστα,το έργο του με τίτλο «Άρχοντας της Ζήλιας» εκτυλίσσεται στην Κάλυμνο. Ο κ. Καλδής σημείωσε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα συγγραφέα διεθνούς ακτινοβολίας, που η ίδια η ζωή του μοιάζει με μυθιστόρημα και έχει διαγράψει τη δική του ιδιότυπη πορεία στη συγγραφή με τεράστια απήχηση. Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ συνεχάρη τον καθηγητή Γεώργιο Γιαννακόπουλο για την πρωτοβουλία και κυρίως για την επιτυχή προσέγγισή του προς τον συγγραφέα.

Διακρίνονται από αριστερά ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, αν. καθηγητής Δημήτριος Κουής, ο καθηγητής Γεώργιος Γιαννακόπουλος, ο συγγραφέας μετά την περιένδυσή του και ο Πρύτανης ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής

Ο κ. Γιαννακόπουλος στην παρουσίαση του έργου του, σημείωσε ότι ο Jo Nesbo, μέχρι την τελική αποκάλυψη και την αριστοτελική κάθαρση, γεγονός που δικαιώνει την αναντικατάστατη λειτουργία της ανάγνωσης, συνδυάζει το σασπένς με τη δράση, την αγωνία με το μυστήριο και τη βία με την κατάδειξη των συνεπειών της στο άτομο και στο συλλογικό σώμα της κοινωνίας. Τα έργα του εξελίσσονται στο πλαίσιο ενός δεδομένου πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και φυσικά εμπεριέχουν πολιτικές αναφορές σε σύγχρονα θέματα, όπως για παράδειγμα την οικονομική κρίση ή τη σχέση εξουσίας και οργανωμένου εγκλήματος. Υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι όπως ο ίδιος ο συγγραφέας έχει πει, ξεκίνησε να γράφει για τα μοναδικά δύο πράγματα που αξίζει να γράψει κανείς: τον έρωτα και το φόνο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέσα από τα αστυνομικά του μυθιστορήματα, διαλέγεται με την παράδοση πρωτίστως της κοινωνικής πεζογραφίας και σε δεύτερο επίπεδο του ψυχολογικού μυθιστορήματος.

Ο διάσημος συγγραφέας με την τιμητική πλακέτα ανά χείρας με τον Πρύτανη ΠΑΔΑ, καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή, και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ (από αριστερά) Αλεξοπούλου Αθηνά Γεωργία, καθηγήτρια, Παπαγεωργίου Ευσταθία, καθηγήτρια, Σπυριδάκος Αθανάσιος, καθηγητής, Κριάρη Ισμήνη, ομότιμη καθηγήτρια, Σγουροπούλου Κλειώ, καθηγήτρια

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του κορυφαίου νορβηγού συγγραφέα, είναι η πρώτη του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΠΑΔΑ. Ο Πρόεδρος του Τμήματος, αν. καθηγητής Δημήτριος Κουής, στην προσφώνησή του ανέφερε, ότι το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης αποτελεί το παλαιότερο στην Ελλάδα και το δημοφιλέστερο στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών στον τομέα του, το οποίο συνταιριάζει την παράδοση και την πρόοδο, καθώς ο ανθρωπιστικός και κοινωνικός χαρακτήρας των Αρχείων και των Βιβλιοθηκών συνδυάζεται αρμονικά με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Ο κ. Κουής υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή που ένας συγγραφέας του διαμετρήματος του κ. Γιου Νέσμπε, μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και απήχηση, αποδέχθηκε την πρόταση να γίνει μέλος της κοινότητας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΠΑΔΑ.

Από αριστερά ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας, καθηγητής Σταύρος Καμινάρης, ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας, καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος, ο Jo Nesbo, o Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και δια βίου Μάθησης, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης και ο Πρύτανης ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής

Στην απόφαση αναγόρευσης της Συνέλευσης του Τμήματος σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «O Jo Nesbo είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα έργα του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ανανέωσε το αστυνομικό μυθιστόρημα και ανέδειξε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού αυτού είδους. Με το έργο του έδωσε ώθηση στη φιλαναγνωσία δημιουργώντας νέους αναγνώστες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μυθιστορήματά του αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους αρχειακό υλικό (π.χ. αστυνομικά αρχεία) και διερευνούν πώς οι νέες τεχνολογίες επιδρούν στην επεξεργασία και στη διακίνηση κάθε είδους πληροφορίας στις κοινωνίες του 21ου αιώνα, η συγγραφική του παραγωγή έχει ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος για το τμήμα μας».

Μετά την αναγόρευσή του ο κορυφαίος νορβηγός συγγραφέας που η μητέρα του ήταν βιβλιοθηκάριος, ανέφερε ότι αποδέχεται την πρόσκληση να επιστρέψει ξανά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και να απευθύνει διάλεξη στις φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.

Η Πρεσβεία της Νορβηγίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, κάνοντας αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης ανακήρυξης του Jo Nesbo σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΠΑΔΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σπουδαία ημέρα στις διμερείς πολιτιστικές σχέσεις Νορβηγίας και Ελλάδας.

Φωτογραφίες: Ευτυχία Περιβολάρη

Σχόλια (1)

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι πρέπει όπως πάντα να επιτρέπεται να Διδάσκουν στα ΑΕΙ !!!

Με κάθε σεβασμό θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει το θάρρος ώστε οι ΑΣΤΟΧΙΕΣ να διορθώνονται! Είναι αδιανόητο να αποκλείονται οι ΔΥ όχι μόνο από την κατηγορία των Εντεταλμένων αλλά και από το ΕΣΠΑ για Νέους Επιστήμονες. Δεν είναι δίκαιο.

1. Κατηγορία Διδασκόντων: Εντεταλμένοι Διδάσκοντες
Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ με το από 6.3.2023 έγγραφο του το οποίο έχει στείλει στο Υπουργείο ζητάει να αναθεωρήσει τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α΄141), στην κατεύθυνση απαλοιφής της περίπτωσης ε΄ (υπάλληλοι με σχέση δημόσιου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα) από τα εξαιρούμενα πρόσωπα της διαδικασίας ανάθεσης διδακτικού έργου σε εντεταλμένους διδάσκοντες, προκειμένου να διασφαλίζονται ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, με κριτήριο την προσωπική αξία και ικανότητά τους. ΝΟΜΙΖΩ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ.

2. Κατηγορία Διδασκόντων: ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ποτέ μα ποτέ δεν είχε τον όρο της εξαίρεσης των ΔΥ. Πως είναι δυνατό η λανθασμένη διάταξη που ισχύει για τους Εντεταλμένους Διδάσκοντες να έχει γίνει «copy paste» και να αφορά και αυτή την κατηγορία Διδασκόντων?!!! Δε γνωρίζω αν η σχετική Πρόσκληση έχει κοινοποιηθεί στα Πανεπιστήμια, αλλά πρέπει να γίνει ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΜΕΣΑ. Δε γίνεται να αποκλείεται μια και μόνο κατηγορία εργαζομένων οι ΔΥ, από κάθε κατηγορία Διδασκόντων, ενώ κάθε άλλη κατηγορία εργαζομένων να επιτρέπεται (ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, άνεργοι….κλπ κλπ).
Στα Πανεπιστήμια πρέπει να διδάσκουν οι ΑΞΙΟΤΕΡΟΙ όποιοι και αν είναι αυτοί!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ