Κ. Πιερρακάκης:«Μακάρι να ζήσεις ενδιαφέροντες καιρούς»

Ο διάλογος στος ξεκίνημα της συζήτησης για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

27/02/2024

Ενημερώθηκε: 28/02/2024, 08:06

Άκουσε το άρθρο

Την κινέζικη ρήση,ανάμεσα στην ευχή και την κατάρα, «μακάρι να ζήσεις ενδιαφέροντες καιρούς» , χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολιάζοντας την ένταση που επικράτησε από τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όταν έθεσαν θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.

Σε ήρεμο τόνο φωνής ο υπουργός Παιδείας απευθυνόμενος στους Βουλευτές σχολίασε:

  • Να πω κατ΄αρχήν ότι σίγουρα ξεκινάει μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, ενδιαφέρουσα κατά το κινέζικο «μακάρι να ζήσεις ενδιαφέροντες καιρούς» και υπό αυτήν την έννοια θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάρα πολλά. 
  • Δεν χρειάζεται ούτε ειρωνεία, δεν ειρωνεύομαι καθόλου, κύριοι συνάδελφοι. Θα έχουμε μία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση ανταλλαγής απόψεων, ούτε φωνές χρειάζονται. 
  • Επίσης, εγώ θα προέκρινα και το εξής. 
  • Όταν κορυφαίοι Συνταγματολόγοι έχουν τοποθετηθεί, επειδή εγώ δεν είμαι Συνταγματολόγος……………..
  • Το νομοσχέδιο αυτό οικοδομείται εδώ και περίπου επτά μήνες και εγώ θα πω ότι η συγγραφή του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, υπό την έννοια του ότι θα ολοκληρωθεί κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα, άρα κάθε καλή πρόταση και κάθε καλή ιδέα η οποία θα ειπωθεί σε αυτή την Επιτροπή από τη δικιά μας πλευρά είμαστε απολύτως ανοιχτοί και θα σας πω την αλήθεια το θέλουμε κιόλας να μπορέσουμε να την ενσωματώσουμε, γιατί αυτό είναι ένα πολύπλοκο πλαίσιο το οποίο ιδανικά πρέπει να είναι το οικοδόμημα όλων μας.

Ο διάλογος 

Προηγήθηκε ο παρακάτω διάλογος

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, κύριε Πρόεδρε, θέλω να θέσω ένα διαδικαστικό θέμα.
Είμαστε εδώ, στο Κοινοβούλιο, στην βασική Έδρα του Πολιτεύματός μας και σήμερα η Κυβέρνηση αποφασίζει να φέρει ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι ξεκάθαρα Αντισυνταγματικό. Οφείλουμε να το επισημάνουμε και να το καταγγείλουμε εξαρχής. Καλούμε την Κυβέρνηση να το αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο, να μην το φέρει, γιατί το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος ορίζει ότι η Ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, υπό την εποπτεία του Κράτους.

Στην παράγραφο 6 του άρθρου 16 ορίζεται ότι οι Καθηγητές Πανεπιστημίου είναι Δημόσιοι Λειτουργοί……

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καλαματιανέ…..

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Το Σύνταγμα λέω….. 

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το άκουσα, ο Υπουργός είναι εδώ………

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Οφείλουμε να τηρούμε το Σύνταγμα, πρωτίστως εμείς οι βουλευτές και όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. 

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Διαβάζω το Σύνταγμα, αφήστε με να το πω

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, αλλά αυτό είναι τοποθέτηση που κάνετε. 

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Είναι διαδικαστικό θέμα. Η Αντισυνταγματικότητα είναι μείζον διαδικαστικό θέμα. Να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο γιατί είναι Αντισυνταγματικό και λέω το Σύνταγμα, επιτρέψτε μου. Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι οι καθηγητές πανεπιστημίου είναι δημόσιοι λειτουργοί και στην παράγραφο 8 ορίζεται ότι απαγορεύεται η σύσταση ιδιωτικών σχολών για την Ανώτατη Παιδεία…..

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καλαματιανέ, συγνώμη που σας διακόπτω, ακούστε με σας παρακαλώ. Η Επιτροπή δεν εξετάζει την Αντισυνταγματικότητα……

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Ναι, αλλά εμείς οφείλουμε να το αναδείξουμε κύριε Πρόεδρε.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το είπατε, κατεγράφη από το Προεδρείο…..

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Καλούμε τον Υπουργό να το αποσύρει, την κυβέρνηση να το αποσύρει. Είναι αδιανόητο. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος νομικός, υπάρχει σωρεία δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρω ενδεικτικά την υπ’ αρίθμο πρόσφατη 922/2023, την 1318/2019,την 547/2008 Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεκάδες Συνταγματολόγοι έχουν πει ότι είναι Αντισυνταγματικό αυτό το νομοσχέδιο, να αποσυρθεί.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία κατεγράφη από το Προεδρείο.
Τον λόγο έχει ο  κύριος Στυλιανίδης. 

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Κύριε Πρόεδρε, πρώτον διαδικαστικά θα ήθελα να πω για όσους γνωρίζουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ζητήματα Αντισυνταγματικότητας εγείρονται είτε όταν ξεκινάει η Ολομέλεια και αποφασίζει κυρίαρχα το Σώμα ή εφόσον ψηφιστεί ο νόμος και μετά ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επομένως είναι άστοχη η πρώτη επισήμανση του συναδέλφου. Όσον αφορά την ουσία του τώρα, δεν συζητούμε σήμερα για Ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, γιατί όντως αυτό είναι στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 16,  μιλάμε για δημιουργία παραρτημάτων υφιστάμενων ξένων μη Κρατικών ή Κρατικών Πανεπιστημίων των οποίων τα πτυχία ούτως η άλλως η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει γιατί τα πανεπιστήμια αυτά είναι αναγνωρισμένα και ισότιμα. Και βεβαίως έχει μεσολαβήσει από τότε που κυριαρχούσε η αντίληψη που περιέγραψε ο κύριος Καλαματιανός περίπου 40, 50 χρόνια και έχει αλλάξει πλήρως το Σύνταγμα στο άρθρο 28 στο οποίο έχει προστεθεί η ερμηνευτική δήλωση. 

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ συνάδελφοι… 

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Μπορεί να ενοχλείστε, αλλά με κραυγές δεν μπορείτε να 

Μερόπη Τζούφη (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ): Κύριε Πρόεδρε θα συζητήσουμε επι της ουσίας;

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, δεν θα προχωρήσουμε επι της ουσίας.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Οφείλω να πω ότι το να εγείρουμε για λόγους εντυπώσεων ζητήματα Αντισυνταγματικότητας σε άκαιρο σημείο της διαδικασίας, σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε καθόλου ούτε τον Κανονισμό της Βουλής ούτε αυτό καθαυτό το ίδιο το Σύνταγμα.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριοι συνάδελφοι δεν ξεκινάμε καλά. Έθεσε ο κύριος Καλαματιανός ένα θέμα, εκ των Εισηγητών θέλει κάποιος άλλος τον λόγο από άλλη παράταξη;

Μερόπη Τζούφη (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ):  Βεβαίως εγώ τον θέλω. 

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κυρία Τζούφη.

Μερόπη Τζούφη (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ):  Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή έθεσε ένα πολύ σοβαρό θέμα ο κύριος Καλαματιανός, που δεν αποτελεί μόνο θέμα του κ. Καλαματιανού, είναι η πολύ μεγάλη συζήτηση που γίνεται. Ή θα συζητήσουμε και θα προταχθεί επί της ουσίας ή θα τοποθετηθούμε στις δικές μας τοποθετήσεις.
Εφόσον δίνετε το λόγο σε άλλους συναδέλφους, θα τον πάρουμε προτάσσοντας και τις δικές μας τοποθετήσεις, όλων μας κυκλικά. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. 

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Τζούφη, σας άκουσε το Προεδρείο. Σας απαντώ ότι επί της ουσίας δεν θα γίνει συζήτηση. Η Επιτροπή δεν εξετάζει θέμα αντισυνταγματικότητας ή όχι. Θα τεθεί από όποιον νομίζει ότι πρέπει να τεθεί στην Ολομέλεια. Δίνω το λόγο στον Υπουργό για να απαντήσει.
……

Χρήστος Κέλλας  (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο εισηγητής σας, ο εισηγητής σας παρακαλώ. Είναι κάτι διαδικαστικό;

Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης: Ναι, είναι διαδικαστικό και θέλω το λόγο.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν είναι διαδικαστικό, ποιόν έχετε εισηγητή. 

Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης: Είμαι μέλος της Επιτροπής και θέλω να λάβω το λόγο, γιατί θεωρώ ότι όταν μπαίνει ένα θέμα μείζονος σημασίας έχω το δικαίωμα  να μιλήσω. 

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καθίστε σας παρακαλώ, ήρεμα. 

Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης: Όταν μιλάμε για Σύνταγμα, δεν υπάρχει ηρεμία.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Για όλα μιλάμε. Εδώ είναι Βουλή και έχουμε απόλυτη δημοκρατία και το ξέρετε. Αλλά δεν χρειάζεται ούτε να είστε όρθιος, ούτε να φωνάζετε. Σας ακούμε, σας δίνω το λόγο επί της διαδικασίας. 

Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης: Λέω, λοιπόν, ότι όταν τίθενται ζητήματα παραβίαση του Συντάγματος και όταν η ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος λέει ότι πρέπει να την προστατεύουμε, μην επικαλείστε την τήρηση του Κανονισμού ότι στην Επιτροπή δεν μπορεί να μπει θέμα συνταγματικότητας. 
Έχουμε μια ρητή διάταξη από την οποία προκύπτει ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί Ανώτατη Σχολή, Πανεπιστήμιο, ιδιωτικό στην Ελλάδα. Και υπό αυτή την έννοια, θεωρώ ότι το θέμα είναι μείζονος συνταγματικής σημασίας και θα πρέπει να ανακληθεί το νομοσχέδιο αυτό, έτσι όπως ανέφερε προηγουμένως ο Εισηγητής μας.
Και θα παρακαλούσα ιδιαίτερα να μου δώσετε το δικαίωμα να πω τις απόψεις μου σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Αυλωνίτη, ετέθη το θέμα από τον Εισηγητή σας. Επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά, δεν έχει τη δυνατότητα η Επιτροπή εκ του Κανονισμού να εξετάσει θέμα αντισυνταγματικότητας. Επομένως, μην επιμένετε να συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο. Θα δώσω τον λόγο στον Υπουργό να απαντήσει για το θέμα αυτό.

Αφροδίτη Κτενά (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας»): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ θα ήθελα μία πρόταση, εφόσον μιλούμε επί της διαδικασίας. 

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κτενά, θέλετε το λόγο επί της διαδικασίας. Ποιος άλλος εκ των Εισηγητών θέλει το λόγο; Όλες οι παρατάξεις έχουν Εισηγητές ή Ειδικούς Αγορητές. 

Σπυριδων Τσιρώνης: Ήταν εισηγητής ο κύριος Αυλωνίτης;

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έληξε το θέμα με τον κ. Αυλωνίτη. Η διαδικασία είναι ότι τίθενται θέματα επί της διαδικασίας από τον Εισηγητή της κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν θα πάμε μεμονωμένα σε τοποθετήσεις βουλευτών και θα απαντήσει ο Υπουργός. Είναι εδώ ο Υπουργός, για να απαντήσει.
Το λόγο έχει επί της διαδικασίας η κυρία Κτενά, η οποία είναι Ειδική Αγορήτρια. Κυρία Κτενά, σας ακούμε. 

Αφροδίτη Κτενά (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας»): Θα είμαι πολύ σύντομη. Καλούμε τον Υπουργό να αποσύρει το σχέδιο νόμου αυτό και για λόγους αντισυνταγματικότητας και γιατί είναι βαθιά αντιδραστικό, αντικοινωνικό και αντιεκπαιδευτικό. 

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, κυρία Κτενά.
Το λόγο έχει ο κ. Μπούμπας.

Κωνσταντίνος Μπούμπας (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «Ελληνική Λύση - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»): Λέτε, κ. Πρόεδρε, ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να κρίνει αν κάτι είναι αντισυνταγματικό ή όχι. Άρα ο ρόλος μιας Επιτροπής είναι καθαρά διαδικαστικός, δεν είναι κάτι άλλο. Εμείς πρέπει να το συζητήσουμε αυτό στην Επιτροπή. Δεν θα αποφανθεί η Επιτροπή τότε, αλλά πρέπει να συζητηθεί. Διότι δημιουργείται αυτή την ώρα, σε μια χρονική στιγμή που ήδη η κοινωνία βοά, φέρνει ο Υπουργός ένα νομοσχέδιο, που είναι και για εμάς αντισυνταγματικό, απέναντι στην κοινωνία και δημιουργεί κραδασμούς. 
Δεν είναι ο χρόνος κατάλληλος. Πρέπει να πάμε σε μια διαβούλευση, επί της ουσίας, εκ βαθέων, να αποφανθούν φορείς και αρμόδιοι και μετά να συζητηθεί αυτό το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο και για εμάς κρίνεται αντισυνταγματικό για τους γνωστούς λόγους, για ένα δημόσιο και δωρεάν αγαθό όπως είναι η παιδεία.

Άρα, λοιπόν, τότε, η Επιτροπή, αν δεν μπορεί να το συζητήσει αυτό, γιατί υπάρχει η Επιτροπή; Τι είναι; Απλά συζήτηση ιδεών; Δείτε το λίγο. Λέτε, εκ του Κανονισμού δεν μπορεί να συζητηθεί. Πείτε μου τότε το κοινοβουλευτικό έργο που αποσκοπεί. 

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μπούμπα, θα σας απαντήσω. Η Επιτροπή έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες να συζητήσει λεπτομερώς και ενδελεχώς ολόκληρο το νομοσχέδιο και να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας ή την θέση σας επί του κάθε άρθρου. Δεν μπορεί να αποφανθεί για θέμα αντισυνταγματικότητας. Προκύπτει εκ του Κανονισμού. Λυπάμαι που σας στενοχωρώ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχετε όμως όλη τη δυνατότητα, την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει στην Ολομέλεια, να θέσετε ό,τι θέμα θέλετε. Δεν μπορεί να αποφανθεί η Επιτροπή. Είναι τόσο απλό.
Κυρία Τζούφη, σας ακούω και κλείνουμε με αυτό για να δώσουμε τον λόγο στον Υπουργό. 

Μερόπη Τζούφη (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ):  Θέλω να κάνω μια διαδήλωση επί της ουσίας. Η δήλωση αυτή είναι ότι σίγουρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο αυτό ευθέως παραβιάζει το Σύνταγμα, διότι το άρθρο 16 αναφέρει ρητά και χωρίς κανένα περιθώριο αμφισημίας, ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Επιχειρεί, λοιπόν, να καταργήσει ένα συνταγματικό άρθρο και αυτό είναι μία απόπειρα που συνιστά πολιτειακή κρίση και είναι επικίνδυνη για το δημοκρατικό πολίτευμα, διότι δημιουργεί προηγούμενο για την παραβίαση οποιουδήποτε άλλου άρθρου του Συντάγματος, κατά τη βούληση αυτών που κυβερνούν. Ζητάμε από τον Υπουργό να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατεγράφη η άποψή σας, κ. Τζούφη, Μισό λεπτό, κ. Καλαματιανέ. Τον λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης, εκ μέρους της κυρίας Κουρουπάκη.

Σπυρίδων Τσιρώνης: Καταλαβαίνω, σέβομαι και συμμερίζομαι την ανησυχία των συναδέλφων όλων των παρατάξεων. Κι εμείς στηρίζουμε και θα κάνουμε την ένσταση όπως πρέπει. Σεβόμαστε τη διαδικασία. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι τώρα η ώρα. Στην Ολομέλεια θα καταθέσουμε κι εμείς την ένσταση αντισυνταγματικότητας. Όμως, ο τρόπος που μίλησε ο συνάδελφος, ο κ. Στυλιανίδης, ότι έχουν περάσει 30, 40, 50 χρόνια από τότε, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο δεν σέβεται το Σύνταγμα η κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί. Αυτό. Ευχαριστώ.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατεγράφη η άποψή σας, κύριε Τσιρώνη. Τον λόγο έχει ο κ. Καλαματιανός και κλείνουμε.

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, έθεσα εξαρχής το τεράστιο ζήτημα της παραβίασης του Συντάγματος. Το Σύνταγμα είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας μας και τόσο ευθεία παραβίαση συνιστά πολιτειακή εκτροπή. Αυτό το θέμα δεν είναι μόνο διαδικαστικό, αλλά δεν μπορούμε εδώ να καθόμαστε δυο εβδομάδες να συζητάμε ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο. Ζητάμε τώρα, όποιος θέλει να μιλήσει, να τοποθετηθεί, γιατί για διαδικαστικό θέμα τέτοιας σημασίας, αξίας τεράστιας, που είναι η παραβίαση του Συντάγματος, πρέπει όλοι να τοποθετηθούν, εφόσον θέλουν. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση χωρίς να τοποθετηθούν οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν. Είναι μείζον θέμα. Δεν μπορεί να περάσει έτσι.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καλαματιανέ, κατεγράφη η άποψή σας. Επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι δεν έχουμε δυνατότητα εξέτασης αντισυνταγματικότητας, ως Επιτροπή.

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Για τη διαδικασία δεν υπάρχει Επιτροπή. Που το λέει ο Κανονισμός; Λέει ο Κανονισμός ότι μόνο ο Εισηγητής μιλάει; Όχι. Όλοι οι βουλευτές μπορούν να μιλήσουν. Όποιος θέλει. Είναι θέμα παραβίασης του Συντάγματος.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καλαματιανέ, οι βουλευτές θα μπορούν να τοποθετηθούν, ως ομιλητές. Ο λόγος στον κ. Υπουργό.

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Τώρα, κ. Πρόεδρε. Πριν ξεκινήσει. Καλείται η κυβέρνηση να σταματήσει το ατόπημα.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ. Μην καταχράστε την ευγένεια του Προεδρείου.

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Καμία κατάχρηση. Ο Κανονισμός το ορίζει.

Καλλιόπη Βέττα: Είναι θέμα διαδικαστικό, κ. Πρόεδρε. Ζητάμε τον  λόγο για θέμα διαδικασίας.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ. Δεν σας δόθηκε ο λόγος. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

Καλλιόπη Βέττα: Έχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε. Είμαστε μέλη.

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να γίνει έτσι αυτό. Ζητάνε τον λόγο οι βουλευτές για θέμα παραβίασης του Συντάγματος και δεν τους δίνετε τον λόγο; Είναι δυνατόν;

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατεγράφη η άποψή σας.

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κατεγράφη του Εισηγητή, ως βουλευτή, όχι των βουλευτών. Μπορούν να τοποθετηθούν.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καλαματιανέ.

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Είναι το Σύνταγμα, κ. Πρόεδρε.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν μπορεί να εξετάσει το Σύνταγμα η Επιτροπή. Επαναλαμβάνω.

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Ο κάθε πολίτης εξετάζει το Σύνταγμα, κ. Πρόεδρε. Είναι υποχρέωση κάθε πολίτη. Δεν μπορούν να μιλήσουν οι βουλευτές;

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.

Σία Αναγνωστοπούλου: Κύριε Πρόεδρε;

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ορίστε, κυρία Αναγνωστοπούλου.

Σία Αναγνωστοπούλου: Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε μία συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που εμείς οι βουλευτές θεωρούμε ότι παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα. Και δεν το θεωρούμε εμείς. Το άρθρο 16 λέει, αποκλειστικά και απαγορεύεται.

Για αυτές τις δύο λέξεις, έχουμε καθήκον και υποχρέωση ως βουλευτές να μην επιτρέψουμε την παραβίαση του Συντάγματος. Αυτά που ακούσαμε από τον συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας ότι έχουμε περάσει 40 - 50 χρόνια, και αν έχουν περάσει 40 - 50 χρόνια κατά βούληση η Κυβέρνηση μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα; 
Ζητάμε να αποσυρθεί τώρα αυτό το νομοσχέδιο, γιατί αν ξεκινήσει η συζήτηση συναινούμε στην παραβίαση του Συντάγματος και δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Δεν είναι θέμα στις ομιλίες μας να πούμε γιατί παραβιάζει, το παραβιάζει. 

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μπιμπίλας.

Σπυρίδων Μπιμπίλας (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»): Κύριε Πρόεδρε, και η Πλεύση Ελευθερίας συντάσσεται με όλη την Αντιπολίτευση, θεωρούμε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο και ζητάμε να αποσυρθεί.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Βέττα.

Καλλιόπη Βέττα: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα με τη σειρά μου και εγώ να διαμαρτυρηθώ. Θεωρούμε ότι είναι κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 16, οπότε ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Δεν είναι απλώς θέμα πολιτικής διαφοροποίησης, για την οποία είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι, αλλά εξίσου και συνταγματικής τάξης.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής):  Το λόγο έχει ο κ. Παπαηλιού.

Γιώργος Παπαηλιού: Εδώ πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, του γράμματος κατ’ αρχάς και του πνεύματος, και εν πάση περιπτώσει πρέπει να επικαλεστώ και να παραπέμψω και στο 120 του Συντάγματος που λέει ότι όταν πρόκειται για παραβίασή του, τότε όλοι οι Έλληνες δικαιούνται και υποχρεούνται με οποιοδήποτε μέσον να αντιδράσουν σ’ αυτό. Είναι η συνέχεια του 114. Δυστυχώς, τίθεται ζήτημα δημοκρατίας πλέον.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κατσιβαρδάς.

Χαράλαμπος Κατσιβάρδας: Εγώ καταρχάς έχω μια άλλη άποψη, γιατί πρέπει να συνεκτιμήσουμε ουσιαστικά και τη νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία αναγνωρίζει τις θεμελιώδεις Ενωσιακές ελευθερίες εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών αφενός και αφετέρου τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου λαμβάνει υπόψη και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθόσον αφορά το δικαίωμα του επιχειρείν, την ελευθερία του επιχειρείν, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία ίδρυσης ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μέσα στα πλαίσια αλληλοπεριχώρησης των εννόμων τάξεων. Διότι, ομιλούμε σήμερα το 2024 για έναν πολυεπίπεδο συνταγματισμό και μια πολλαπλή έννομη τάξη, όπου το Σύνταγμα χωρίς να καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις 5 και 8 του άρθρου 16, νομίζω ότι πρέπει να εναρμονιστούμε και να εκσυγχρονιστούμε με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να συνεκτιμηθεί και να ληφθεί υπόψη αυτό το ευρύ πλαίσιο, διότι ναι μεν υπάρχουν ως μείζονα έκφανση της εθνικής ταυτότητας οι απαγορευτικές αυτές διατάξεις, αλλά νομίζω ότι το πηδάλιο είναι η αρχή της αναλογικότητας.  Απλώς μια σκέψη καταθέτω, μια προβληματική, με βάση όλα αυτά τα οποία άκουσα.

Θεοδώρα Τζάκρη: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μια τελευταία παρατήρηση.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα τοποθετηθείτε όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν καταλαβαίνω. Είναι συνηθισμένο, επί της διαδικασίας; Δεν θα κρίνετε εσείς το Σύνταγμα, δεν είστε μόνοι. Σας παρακαλώ, αρκετά.
Το λόγο έχει η κυρία Τζάκρη.

Θεοδώρα Τζάκρη:  Κύριε Πρόεδρε, το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι σαφές, λέει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται μόνο από δημόσια πανεπιστήμια και δη η ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται μόνο από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, από πανεπιστήμια δημόσια.
Εγώ πιστεύω ότι με αυτή την δήθεν υπερσυνταγματική ερμηνεία του Συντάγματος, είναι μια καινούργια τάση που την υποστηρίζουν και κάποιοι συνταγματολόγοι, ανοίγετε πολύ επικίνδυνους δρόμους κύριε Υπουργέ και να σας πω και κάτι άλλο. Αν ανοίγετε το δρόμο για την παραβίαση του άρθρου 16 με αυτή την αντισυνταγματική ερμηνεία, επιτρέψτε μου να πω, γιατί να μη μιλήσουμε αύριο γιατί ιδιωτική δικαιοσύνη, γιατί να μη μιλήσουμε για ιδιωτικό στρατό, γιατί να μη μιλήσουμε για ιδιωτική έννομη τάξη και ασφάλεια.

Καταλαβαίνετε τι δρόμο ανοίγετε και δεν λέτε να πάμε στα κοινωνικά δικαιώματα;
Γιατί να μη μιλήσουμε για ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα;
Θέλετε να πάμε στην παραβίαση της αρχής της ισότητας;
Θέλετε να πάμε σε όλα αυτά;
Ανοίγετε επικίνδυνους δρόμους τους οποίους, δυστυχώς, θα τους βρούμε μπροστά μας. Δεν υπάρχει, κύριε Πρόεδρε, αντισυνταγματική ερμηνεία του Συντάγματος και όσοι το εισάγουν θα το βρούμε μπροστά μας.

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, κυρία Τζάκρη, κατεγράφη η άποψή σας. Είπαμε θα τοποθετηθείτε στην Ολομέλεια, εφόσον θέσετε θέμα αντισυνταγματικότητας και θα ακούσετε και τους αντιλέγοντες.

Σχόλια (2)

Αντώνης
|

δεν ξέρω πολλά για τη συνταγματικότητα των ΑΕΙ και την αναλυτική λειτουργία τους..
αλλά στην πράξη βλέπουμε απόφοιτους με μεγάλα κενά στη γνώση του αντικειμένου τους, κατόχους μεταπτυχιακών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αντικείμενα του μεταπτυχιακού τους...παλιά που δεν υπήρχε ίντερνετ και ευκολίες στην εύρεση πληροφορίας έβγαιναν απόφοιτοι που ήταν γνώστες αυτού που σπούδασαν...
τώρα τί γίνεται; πτυχία που είναι μόνο τίτλοι; που οφείλεται αυτό;
Αυτό πρέπει να διορθώσετε είτε στα δημόσια ή τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πρώτα

ΔΕΠ
|

Είπαν το ποίημα για να μην τους κατηγορήσουν μετά ότι δεν το είπαν αρκετά δυνατά. Όπως και να το γυρίσει κανείς είναι προφανές ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να ρυθμίσει τα κολλέγια. Αφου υπάρχουν ήδη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ