Απεργία -αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση κήρυξε η ΑΔΕΔΥ

Μετά τη απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε παράνομη η απεργία -αποχή η οποία προκηρύχθηκε από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

29/02/2024

Ενημερώθηκε: 29/02/2024, 13:46

Άκουσε το άρθρο

Την κήρυξη απεργίας -αποχής   των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης-μετά την παρέλευση τεσσάρων ημερών-   από τις διαδικασίες που σχετίζονται με όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα σχετικά με την ατομική αξιολόγηση (συναντήσεις με Συμβούλους Εκπαίδευσης, ενημέρωση ατομικού φακέλου, κατάθεση έκθεσης αυτοαξιολόγησης κ.τ.λ.), αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα  με εξώδικη γνωστοποίηση , η οποία κοινοποιήθκε σήμερα στο γραφείου του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Με το εξώδικο η ΑΔΕΔΥ κάνει γνωστό στον υπουργό  Παιδείας  , ότι μετά την παρέλευση τεσσάρων ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας μέχρι και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και την παύση κάθε διαδικασίας, που σχετίζεται με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον ν. 4823/21, όπως αυτές συμπληρώθηκαν και περαιτέρω ρυθμίστηκαν στην Υπουργική Απόφαση 9950/ΓΔ5/ΦΕΚ Β 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της»  και δη από τις διαδικασίες, που σχετίζονται με όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα σχετικά με την ατομική αξιολόγηση (συναντήσεις με Συμβούλους Εκπαίδευσης, ενημέρωση ατομικού φακέλου, κατάθεση έκθεσης αυτοαξιολόγησης κ.τ.λ.), που προωθούνται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κηρύσσεται απεργία - αποχή όλων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από κάθε ενέργεια, που συνδέεται με την εφαρμογή των ως άνω διαδικασιών παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη κάλυψη στο σύνολο των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως που εκπροσωπούμε, υπηρετούντων με έννομη σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και την παύση κάθε διαδικασίας που σχετίζεται με την εφαρμογή του προαναφερόμενου θεσμικού πλαισίου.  

Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει στο εξώδικο, ότι η ως άνω αποχή των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εκπροσωπούμε, από συγκεκριμένες ενέργειες, προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς ΔΕφΑθ 559/2020, Εφ. Αθηνών 590/2023, Εφ. Αθηνών 4843/2014, Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη, ως μορφή απεργίας.

Η ΑΔΕΔΥ σχετικά με την αξιολόγηση, υπογραμμίζει τα εξής:

Α.     Η κυβέρνηση  προχωρά, με το νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίζει για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε συνέχεια αυτού της «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων», σε μια ακόμη απαράδεκτη και εχθρική, προς τους εκπαιδευτικούς, ενέργεια στο πλαίσιο εφαρμογής της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής ενάντια στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που, κάτω από αντίξοες συνθήκες  μάχονται για τη στήριξη των μαθητών, χωρίς καμία ουσιαστική υποστήριξη από την πλευρά της. Η πολιτική της απαξίωσης του κράτους προς τη δημόσια εκπαίδευση, έχει αποτύχει διεθνώς όπου εφαρμόστηκε και έρχεται σε αντίθεση με τις παιδαγωγικές έρευνες και τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου.

Β.    Σε κλίμα αυταρχισμού, ελέγχου, απαξίωσης των εκπαιδευτικών και του ρόλου των Συλλόγων Διδασκόντων, το οποίο εδραιώνεται στις διατάξεις του ν. 4823/2021 για την ατομική αξιολόγηση, οι εκπαιδευτικοί ενοχοποιούνται για ό,τι δεν λειτουργεί σωστά στην εκπαιδευτική διαδικασία με, προφανή, στόχο την αθώωση των αντιεκπαιδευτικών – αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης. 

Γ.     Μια ματιά και μόνο στον νόμο αρκεί για να γίνει αντιληπτό ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ μακριά από την «αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» όπως ευαγγελίζεται. Αν η κυβέρνηση ήθελε, όντως, να στηρίξει το δημόσιο σχολείο θα προσλάμβανε μαζικά εκπαιδευτικούς, δεν θα επέτρεπε να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες, δεν θα άφηνε μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη, μαθήματα ακόμα και πανελλαδικώς εξεταζόμενα να διδάσκονται από τα μέσα της χρονιάς. Δεν θα στοίβαζε 25 σε αίθουσες κλουβιά, θα έπαιρνε ειδικά μέτρα στήριξης των μαθητών για τα τεράστια γνωστικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που άφησε ο διετής εγκλεισμός και τα κλειστά σχολεία, θα την απασχολούσε το πώς θα κατασκευάσει σύγχρονα σχολεία, θα επισκεύαζε τα παλιά, δεν θα άφηνε χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς να περνούν τη μισή τους μέρα σε ακατάλληλα κτίρια για το επιδιωκόμενο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα αλλά και επικίνδυνα για την ασφάλειά τους.

Δ.     Η ποσοτικοποίηση της αξιολογικής διαδικασίας (βαθμολογικές κλίμακες) πολύ εύκολα εργαλειοποιείται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων αλλά και των εκπαιδευτικών με βάση τους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (πολιτική σύνδεσης του προϊόντος της αξιολόγησης με τις μισθολογικές απολαβές κλπ.

Απόφαση:Παράνομη η απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση- Προσωρινώς εκτελεστή η απόφαση

Παράνομη  έκρινε με  προχθεσινή απόφαση το Πρωτοδικείο Αθηνών  την   απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση , την οποία κήρυξαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Το δικαστήριο απαγορεύει στις εναγόμενες τη συνέχιση της απεργίας-αποχής και κηρύσσει την  απόφαση  προσωρινώς εκτελεστή.

Επίσης για κάθε παράβαση, η απόφαση του δικαστηρίου προβλέπει χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.

Την αγωγή κατά της  ΟΛΜΕ και ΔΟΕ  κατέθεσε ο  υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης , η οποία συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο , σήμερα το μεσημέρι.

Ακολουθεί το σκεπτικό της απόφασης


 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (13)

@ERT
|

"Δε χωρεί αμφιβολίας περί τούτου" όταν είσαι άριστος! Μας τα έχει πει άλλωστε, κι ο καλυτερότερος των αρίστων του esos....

ERT
|

Μια χαρά έκανα το Α2 σε νεοδιόριστους. Οι υπόλοιποι με τις απεργίες αποχές και άλλες συνδικαληστικές ανοησίες ζήστε στην κοσμάρα σας. Όταν έρθει η ώρα της κλάψας, θα πάρουμε ποπ-κόρν.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
|

Η αξιολόγηση ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Θέλει να μετατρέψει τους μόνιμους σε δόκιμους (και όχι το αντίθετο), που θα κρίνονται ανά δύο χρόνια, θα παγιδεύονται σε δημόσιες σχέσεις με διευθυντές και συμβούλους (που δεν θα τους λένε ποτέ όχι), θα μπαίνουν σε λογική ανταγωνισμού με συναδέλφους (αφού θα υπάρχει ποσόστωση) και θα κρίνει την εκπαιδευτική εργασία ποσοτικά και "αντικειμενικά"( με κουτάκια προς τσεκάρισμα) και όχι ποιοτικά. Θα κυνηγάμε να κάνουμε ό,τι θέλουν διευθυντής και σύμβουλος, όποιο κι αν είναι αυτό...
Απώτερος σκοπός της είναι η συρρίκνωση του δημοσίου, μαζί με την τυφλή υπακοή στον προϊστάμενο- αυτοκράτορα, και σε καμιά περίπτωση η "βελτίωση της Παιδείας". Ας μη γελιόμαστε... Όλη η φιλοσοφία της αξιολόγησης είναι η υποταγή σε μνημονιακές υποχρεώσεις και η προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης να στήσει και να επιβάλλει ένα κομματικό κράτος. (Αλήθεια, οι επόμενες κυβερνήσεις θα την καταργήσουν ή θα τη χρησιμοποιήσουν για τον ίδιο σκοπό, αφού θα έχει ανοίξει η κερκόπορτα;)
Όπως συνήθως συμβαίνει με όλα, θα ξεκινήσει δήθεν εύκολα, ήπια και με "συμβουλευτική" διάθεση , και εν καιρώ (όχι και πολύ), θα ξεδιπλωθεί μπροστά μας το τέρας σε όλο του το μεγαλείο, που θα μας κάνει να ψάχνουμε τοίχο για να χτυπάμε το κεφάλι μας (όλοι μας όμως, και αυτοί που ... δεν θα το παραδέχονται).
Ας σκεφτούμε σοβαρά οι εκπαιδευτικοί ποιό θέλουμε να είναι το εργασιακό μας μέλλον (και πόσα άλλα θα μπορούσε να κάνει το Υπουργείο για την ...βελτίωση της Παιδείας)
ΑΠΕΡΓΙΑ- ΑΠΟΧΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

@
|

Άντε να δούμε τι άλλο θα διαβάσουμε. Μέχρι και για θεατρικές πράξεις. Σε κανένα άλλο επάγγελμα φυσικά δεν χρειάζεται κανείς να αξιολογεί. Εκεί είναι εξ ορισμού ικανοί και άριστοι.

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

@ Δ/ντής 29 Φεβ 2024 22:57
Άριστα τα γράφετε. Είναι και θεατρική παράσταση η διδασκαλία και χρειάζεται ένας ''Κάρολος Κουν'' να αξιολογεί και να συμβουλεύει τον δάσκαλο, ώστε να ευτυχήσουμε κάποια στιγμή και να δούμε καλούς ''ηθοποιούς'' στα σχολεία μας. Αυτό είναι το ουσιώδες και όχι οι σφραγίδες που ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς όλη μέρα.

Γιάννης
|

Να είναι σίγουροι στο υπουργείο ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα παλέψει μέχρι τέλους για να μην περάσει αυτό το έκτρωμα του επιθεωρητισμου που μειώνει την προσωπικότητα του εκπαιδευτικού. Όλα τα στραβά της εκπαίδευσης και τις ευθύνες του υπουργείου διαχρονικά δεν θα τις ρίξετε στο δάσκαλο.

Φωτεινή
|

Έτσι έπρεπε να γίνει!

Λέων Δέσμιος
|

Αν έχει κάποιο νόημα αυτή η ιστορία, είναι, κατά τη γνώμη μου, η καλοπροαίρετη επαφή και επικοινωνία μεταξύ του/της συναδέλφου και του/της συμβούλου. Η εποικοδομητική συνεργασία και η αμοιβαία αναγνώριση των προσπαθειών και των δύο. Προτάσεις για βελτίωση της διαδικασίας υπάρχουν. Θα εισακουστούν; Ίδωμεν...

Γιάννης
|

@Δημήτρης
Κουράγιο αγαπητέ. Έμπλεξες με "ειδικούς". Θλιβερό θέαμα, ειδικά για εφήβους: Ένας "ειδικός" με χαρτομάνι και σφραγίδες να παρατηρεί έναν κακοπληρωμένο δάσκαλο μπροστά στα μάτια των μαθητών του και να του προκαλεί φόβο σημειώνοντας τις "παρατηρήσεις". Ποιός? Εκείνος που το βασικό του καθήκον είναι να στηρίζει και να "συμβουλεύει" τον νέο συνάδελφο για να μπορεί να σταθεί ως ηγέτης μέσα στην τάξη και να εμπνεύσει στους νέους την ελευθερία σκέψης και τη διάθεση για κατάκτηση της γνώσης. Μπορεί να υπάρξει άραγε κάτι πιο αντιπαιδαγωγικό από αυτή τη διαδικασία? Αν υπάρχει, πιστεύω πως θα το ανακαλύψουν οι "ειδικοί" στο σεβαστό υπουργείο παιδείας.

Δ/ντής
|

Μερικά καλοπροαίρετα σχόλια: αφήνω προς το παρόν την αξιολογηση του συμβούλου και επικεντρώνομαι στη δική μου ως δ/ντή. Τα τελευταία χρόνια η γραφειοκρατία στο σχολείο έχει πιάσει ταβάνι. Προσωπικό και κυρίως οι δ/ντές όλο γράφουν και ασφαλώς όλα αυτά λειτουργούν σε βάρος της βασικής αποστολής του σχολείου που είναι η παιδεία των μαθητών. Και σας ρωτώ ευθέως, κυρίως εσάς που είσθε απολογητές του ΥΠΑΙΘ: στο θεό σας, αν εγώ ως δ/ντής δεν ξέρω τι κάνει κάθε καθηγητής στην τάξη του και πώς τη διαχειρίζεται και ότι πρέπαι να μπω να παρακολουθήσω, για να το διαπιστώσω, τότε, όχι για δ/ντής δεν κάνω αλλά ούτε για τσοπάνης, για να παραφράσω το γνωστό σύνθημα. Και όμως πρέπει να ασχοληθώ ώρες, να γράψω πρωτόκολλα και εκθέσεις για ένα πουκάμισο αδειανό. Ασφαλώς ο δ/ντής να αξιολογεί το προσωπικό κάθε χρόνο και έχει πολλές ευκαιρίες και αφορμές να ξέρει τι κάνει ο καθένας. Περνάω τώρα στην 1η αξιλόγηση. Δεν είναι κακό ένα νέο συνάδελφο να τον συμβουλεύει κάποιος, να τον καθοδηγεί. Επειδή όμως η διδασκαλία στην τάξη είναι κάτι το ιδιαίτερο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Βλέπω νέους συναδέλφους την ημέρα της αξιολόγησης να είναι κάτωχροι, να τρέμουν. Τί μάθημα να κάνουν αυτοί; Το μάθημα είναι πολύ δυσκολότερη υπόθεση από μια παρουσίαση μεταπτυχιακής εργασίας ή ενός διδακτορικού. Εκεί θα κάνεις μια εισήγηση και θα απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις. στο μάθημα θα παίξεις ολόκληρο θέατρο, θα αντιμετωπίσεις απρόβλεπτες καταστάσεις. Λέγεται και έτσι είναι ότι η διδασκαλία είναι μια ερωτική πράξη, σαν να μιλάς τρυφερά με το κορίτσι σου ή ακόμη σαν να κάνεις έρωτα, είναι δηλ. κάτι μοναδικό. Αν είσαι ευαίσθητος και οι νέοι στην εποχή μας είναι έτσι, σε αντίθεση με μας τους παλιούς που στα νιάτα μας είχαμε ένα θράσος, πώς μπορείς να αντέξεις αυτό το φορτίο; Ξέρω ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, αλλά τα γράφω προς προβληματισμό. Και επειδή ξέρω ότι τα σχόλια εδώ τα διαβάζουν στο ΥΠΑΙΘ, καλό είναι να τα ξέρει αυτά ο υπουργός, επειδή, σε σχέση με την προκάτοχό του, φαίνεται κάπως λιγότερο αιθεροβάμων.

Γιάννης
|

Για όποιους δεν το κατάλαβαν, αυτή η αξιολόγηση δεν έχει στόχο να βελτιώσει κάτι, ούτε να κάνει μόνιμους τους δόκιμους. Ο βασικός στόχος είναι να μετατρέψει σε δόκιμους τους μόνιμους. Όποιος το αντιλαμβάνεται, καταλαβαίνει πως πρέπει να αντισταθεί.

Δημήτρης
|

Ως δόκιμος αξιολογήθηκα σε μια διαδικασία που περισσότερο λυπήθηκα το σύμβουλο και τα τόσα χαρτιά που συμπλήρωσε παρά εμένα που με λυπόντουσαν οι μαθητές που με έβλεπαν σε μια αξιοθρήνητη κατάσταση

Πλατάρος Γιάννης
|

Απολύτως νόμιμη η προκήρυξη.
Επόμενο βήμα η προσφυγή του υπουργείου, μεθεπόμενο αναβολές, τα γνωστά.
Άγνωστες παντελώς είναι οι επιπτώσεις συμμετοχής στην απεργία, πλην των στελεχών που είναι γνωστές από τον Ν. 4823/2021 όπως και των δοκιμων που δενμονομοποιουνται. Τι σημαίνει ακριβώς το τελευταίο, δεν ξέρω, διότι δεν έχει ξαναγίνει.
Οποίος ξέρει να μας πει τι παρακράτηση προβλέπεται για την αποχή (δεν προβλέπεται) Μάλλον θέλει ειδική υπουργική απόφαση. Και θα είναι κλάσμα ημερομίσθιου. Όπως είχε ξαναγίνει προ 35 ετών με "μη κατάθεση βαθμολογίας τριμήνου" στα Λύκεια.
Γενικά υπάρχει ένα ασαφές τοπίο δεκαετίες και όλοι αυτοσχεδιάζουν, άλλοι παριστάνουν τον αυστηρό, άλλοι τον καλό, σαφές πλαίσιο δεν υπάρχει, μόνο αυτό σχεδιασμοί.
Να δούμε αν γίνουν σαφή τα πράγματα...
(ΕΥΧΉ)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ