Ο αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων είναι 68.851, από 68.574 θέσεων πέρσι (αύξηση 277 θέσεων)

14/05/2024

Ενημερώθηκε: 15/05/2024, 11:50

Άκουσε το άρθρο

Καθορίστηκε, με απόφαση του  υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ,ο  αριθμός εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και της ΑΣΠΑΙΤΕ .

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων είναι 68.851, από 68.574 θέσεων πέρσι (αύξηση 277 θέσεων). Από τις 277 θέσεις οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ.

Παράλληλα παρατηρούνται μικρές αυξομοιώσεις θέσεων σε πολλά τμήματα.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση με τους πίνακες του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα
  • Πατήστε εδώ για να συγκρίνεται τον αριθμό εισακτέων , ανά τμήμα, σε σχέση με πέρσι

Ακολουθούν οι πίνακες, ανά τμήμα και ΑΕΙ,  με τις  68.851 θέσεις

 

 

Σχόλια (2)

Πρέντζας Κ. - Φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση
|

* με τον κατακερματισμό των Φιλοσοφικών Σχολών, ήθελα να γράψω. Λάθος, ένεκα κεκτημένης ταχύτητας.

Πρέντζας Κ. - Φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση
|

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται ο εκάστοτε υπουργός ή το εκάστοτε υπουργείο (παρα)παιδείας να αποφασίζει για τον αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια. Η κάθε σχολή οφείλει να καθορίζει μόνη της τον αριθμό των εισακτέων, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα εξής:
Πρώτον, την παροχή ποιοτικών σπουδών (κάτι που δεν επιτυγχάνεται με τους μεγάλους αριθμούς φοιτητών) και δεύτερον τη δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων από την αγορά εργασίας. Ας ληφθούν υπ' όψιν τα άνωθεν, μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση σε βάθος χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η διχοτόμηση της Φιλοσοφικής με τη δημιουργία απείρων σχολών με επαγγελματικά δικαιώματα ΠΕ02 (και δεν έχει τέλος η λίστα).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ