Ερώτηση στη Βουλή για την ελληνική Pisa

17/05/2024

Ενημερώθηκε: 17/05/2024, 14:58

Άκουσε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων για τους/ τις μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων, σε θέματα που περιέχονται στα προγράμματα σπουδών και στα σχολικά βιβλία των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.  

 Πρόκειται για τη λεγόμενη “Ελληνική Pisa” που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4823/21 και διεξάγεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.  

Στην κοινή υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι, τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων εξετάσεων αξιοποιούνται για βελτιώσεις στα προγράμματα σπουδών και  στο εκπαιδευτικό́ υλικό́, καθώς και για την ανάπτυξη εστιασμένων επιμορφωτικών δράσεων.  

Ενώ όμως οι διαγνωστικές εξετάσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 2 φορές, δεν προκύπτει από κάπου ότι αυτές αξιοποιούνται  με οποιονδήποτε τρόπο.    

Το Υπουργείο Παιδείας  φαίνεται ότι και σε αυτό το επίπεδο αξιοποιεί τις συγκεκριμένες εξετάσεις για επικοινωνιακούς και όχι  για εκπαιδευτικούς  σκοπούς.    

 Ερωτάται ο κύριος υπουργός:  

  •  Έχει γίνει η μελέτη και η εξαγωγή συμπερασμάτων της δεύτερης χρονιάς (2023) διεξαγωγής των διαγνωστικών εξετάσεων και αν ναι γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί;  
  •  Με ποιον τρόπο τα δεδομένα και τα συμπεράσματα αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών όταν αυτά έχουν ήδη εκπονηθεί, έχουν λάβει ΦΕΚ από το 2022 και είμαστε στην τελική φάση συγγραφής των νέων βιβλίων;   
  • Έχουν αξιοποιηθεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων για τους εκπαιδευτικούς, όπως αναφέρεται στην κοινή υπουργική απόφαση, και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο; Ποια τα συμπεράσματα και σε ποιες ακριβώς επιμορφωτικές δράσεις αξιοποιήθηκαν;  

Ο ερωτών βουλευτής  

Στέφανος Παραστατίδης” 

Σχόλια (1)

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Εύγε, κύριε βουλευτά!
Άλλη μία ουσιαστική, αξιόλογη πολιτική παρέμβαση! Καλό θα ήτ....
- Έλα, δάσκαλε, τέλειωνε. Πρέπει να φύγουμε.
- Πού θα πάτε;
- Στα μπουζούκια! Έχουμε κλείσει μια σουίτα, ψηλά!
- Γιατί;
- Για να φανεί η γροθιά!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ