Ολιστικό σχέδιο για τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων

"Η λύση εάν ένας δήμαρχος δεν δίνει τη σημασία που πρέπει στα δημόσια σχολεία, δεν είναι να πάρουμε τα σχολεία από την αυτοδιοίκηση αλλά να βγάλουμε καινούριους και καλύτερους δημάρχους"

30/07/2024

Άκουσε το άρθρο

Την επεξεργασία ολιστικού σχεδίου για τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων ανακοίνωσε  στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών  Θοδωρής Λιβάνιος,  απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή  της ΝΔ  Γιάννη Οικονόμου.

«Υπάρχει πράγματι μία ανάγκη, την οποία την εξετάζουμε αυτή τη στιγμή για ένα ολιστικό πρόγραμμα συντήρησης, διότι είναι και σε εξέλιξη ο έλεγχος που γίνεται από το ΤΕΕ και ο πρωτοβάθμιος και ο δευτεροβάθμιος, συντήρηση των σχολικών μονάδων, βελτίωση των αύλειων χώρων, τουαλέτες, όλες οι βασικές υποδομές για σχολικά γυμναστήρια, μπασκέτες που είναι στις αυλές, όλα αυτά συν το ότι πρέπει να εξετάζουμε και ένα γενναίο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων», είπε χαρακτηριστικά Θοδωρής Λιβάνιος και σημείωσε τα εξής:  

  • Μόλις υπάρχει κάτι οριστικό, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα γίνουν αμέσως οι ανακοινώσεις.
  • Απλά ακόμα αυτή τη στιγμή είναι υπό εξέλιξη και εκεί μπλέκεται το θέμα που είπατε, ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να βελτιώσουμε και ενεργειακά τα σχολεία, να έχουμε μικρές απώλειες στη θέρμανση τον χειμώνα και να υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία το καλοκαίρι. 
  • Διότι είδαμε φέτος πόσο πιο νωρίς πιάσανε οι υψηλές θερμοκρασίες. Και εν μέσω Πανελληνίων ήταν σοβαρό το θέμα, παρ’ όλο που έγιναν σχετικά νωρίς ημερολογιακά.
  • Σας διαβεβαιώ ότι σε θέματα σχολικής υποδομής είναι κάτι το οποίο δεν νομίζω να υπάρχει καμία πολιτική δύναμη στη χώρα που δεν θα το επιδιώξει.
  • Άρα λοιπόν εκεί είναι κι ένα κατ’ εξοχήν πεδίο συναίνεσης να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να φτιάξουμε τις σχολικές μονάδες όσο το δυνατόν καλύτερα. Ξέρετε, είναι το περιβάλλον που ένα παιδί, είτε είναι τεσσάρων χρόνων είτε είναι δεκαεπτά ετών, περνάει ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας του, εκεί κοινωνικοποιείται επί της ουσίας, εκεί ετοιμάζεται να βγει στην κοινωνία πλέον ως ενήλικος πολίτης και εν πάση περιπτώσει δοκιμάζει την τύχη του στις πανελλαδικές εξετάσεις, που καθορίζουν σε κάποιο βαθμό το μέλλον του πλέον ως ενήλικου πολίτη.
  • Άρα λοιπόν η αλήθεια ότι πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να στηρίξουμε τις σχολικές υποδομές. Οι νέες τεχνολογίες είναι ένα κομμάτι. Πρέπει τα σχολεία, ιδίως τα νέα που φτιάχνονται, να είναι έτοιμα να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες που έχουν εισαχθεί στην εκπαίδευση. Αλλά εκτιμώ ότι σε καμία περίπτωση η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει ούτε τον ρόλο προφανώς του δασκάλου ούτε την άμεση επαφή που υπάρχει.
  • Γνεται τώρα μια καταγραφή και από το Υπουργείο Παιδείας, από τους διευθυντές, όλων των ζητημάτων που έχουν οι σχολικές μονάδες. Αυτές και θα αναρτηθούν και θα αξιολογηθούν, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στις ενέργειες που χρειάζονται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 
  • Εκτιμώ ότι η λύση εάν ένας δήμαρχος δεν δίνει τη σημασία που πρέπει στα δημόσια σχολεία, δεν είναι να πάρουμε τα σχολεία από την αυτοδιοίκηση αλλά να βγάλουμε καινούριους και καλύτερους δημάρχους. Το corpus εκλέγει και αυτοί θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για το μέλλον που ετοιμάζουν.

Ο Γ. Οικονόμου

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε αρχικά ότι:

"Πρόσφατα, ο Andreas Schleicher, Διευθυντής Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι “αν προέρχεσαι από ένα φτωχό, μη προνομιούχο υπόβαθρο, συχνά έχεις μόνο μία ευκαιρία. Και αυτή είναι να βρεις τον κατάλληλο δάσκαλο και ένα καλό σχολείο. Αν χάσεις αυτή την ευκαιρία, είναι αρκετά πιθανό το μονοπάτι της ζωής σου να είναι για πάντα δύσκολο και ανηφορικό”.

Πολλά  έγιναν, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ κυρίως, και φυσικά πολλά ακόμη μπορούν να γίνουν προκειμένου να ενισχύσουμε την εικόνα της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης. Ανάμεσα σε αυτά, και μάλιστα σε πρώτη προτεραιότητα είναι να ενισχύσουμε τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τις υποδομές.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις σχολικές υποδομές η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία 15 χρόνια, από την αρχή της κρίσης των μνημονίων, η κατάσταση των σχολικών κτιρίων, ειδικά στην επαρχία, είναι συχνά τραγική. Υπάρχουν εμφανή προβλήματα στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά, επάρκειας χώρων και ποιότητας. Πεπαλαιωμένα πλημμελώς συντηρημένα κτίρια, κατεστραμμένες και πολλές φορές υγειονομικά ανεπαρκείς  τουαλέτες, αίθουσες σε κοντέινερς, μικρά προαύλια. Όλα αυτά  δυσχεραίνουν, αν δεν παρεμποδίζουν, την εκπαιδευτική διαδικασία και πάντως σίγουρα απομειώνουν την δυναμική των πολύ σημαντικών  εκπαιδευτικών  μεταρρυθμίσεων που η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει ψηφίσει τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, πρόσφατα, κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, υπήρξαν περιπτώσεις που γονείς μετέφεραν ανεμιστήρες από τα σπίτια τους στα σχολεία που διεξάγονταν οι εξετάσεις, γιατί οι σχολικές αίθουσες δεν διέθεταν κλιματισμό".
 

Σχόλια (18)

Μια special σπανακοτυροκιμαδόπιτα please....
|

Προς @σωστης
Στις χώρες που αναφέρει ο @Σώστης, ο μόνος πιθανός λόγος για να κάνει κάποιος κατάληψη, είναι ίσως για το σχήμα της τυρόπιτας (με βιολογικό τυρί) στο κυλικείο....
Στις παραπάνω χώρες επίσης, υπάρχουν υπεύθυνες-αποτελεσματικές-δημοκρατικές κυβερνήσεις και οι καταλήψεις (ακόμα και για την τυρόπιτα) συνήθως λύνονται σε χρόνο dt με ειλικρινή διάλογο και με την ικανοποίηση των (δίκαιων μόνο) αιτημάτων των μαθητών. Εάν όχι, τότε εφαρμόζονται οι Νόμοι.
ΥΓ. Εάν σας βάλουν σ' ένα.... "σαν πανεπιστήμιο".... ή σ' ένα σχολείο κλουβί, με 25άρια τμήματα σε κοντέινερ, με κενά σε εκπαιδευτικούς ως τον Ιανουάριο και με βιβλία του 20ου αιώνα.... εσείς θ' ανοίγατε σαμπάνιες ή θα πηγαίνατε "με το σταυρό στο χέρι"?

Master chef (Πιο σουρεάλ γίνεται?)
|

@ΠΟΛΙΤΕΣ 30 Ιουλ 2024 14:45
Το σχόλιό σας είναι ένα ΚΟΣΜΗΜΑ.
Δυστυχώς ο υπουργός Εσωτερικών κος. Θοδωρής Λιβάνιος "κατρακυλά" ακόμα πιο χαμηλά, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στους πολίτες-ψηφοφόρους : "να βγάλουμε καινούριους και καλύτερους δημάρχους. Το corpus εκλέγει....".
Όταν μάλιστα αυτό το λέει κάποιος που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ από τους πολίτες.... ε τότε το θέμα παίρνει πραγματικά σουρεαλιστικές διαστάσεις....

Νίκος
|

Συμβάσεις με ιδιωτικό τομέα στο κομμάτι της συντήρησης. Να επιλέγεις την εταιρεία και όχι να παρακαλείς για τα καζανάκια. Θερμό προσόψεις με επιδότηση και πάνελ ταράτσας . Βέβαια αυτά προϋποθέτουν μεγάλες μονάδες γιατί αν αρχίσουν από μικρές τινάχτηκε ο προϋπολογισμός στον αέρα.

@σωστης
|

Στις χώρες που αναφέρεις δε διανοήθηκε Ποτε μαθητής ή φοιτητής να μπει και να κάνει κατάληψη ποσο μάλλον να βανδαλίζει το σχολείο και το πανεπιστήμιο. Εδώ αποτελεί προσφιλής συνήθεια που επιβραβεύεται και δικαιολογείται κιόλας. Έτσι για να σου τα θυμισω.

Σώστης
|

Δείτε πού κάνουν μάθημα τα παιδιά της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, της Ρουμανίας ακόμη ακόμη… μετά πείτε μας για το πόσο νοιάζεστε για το δημόσιο σχολείο! Κουκλάκια έπρεπε να είναι! Να ντρέπεσαι να μπεις… με ποδονάρια μπαίνουν στις αίθουσες στην Εσθονία. Νέα κτήρια, ενεργειακά αυτόνομα και υψηλής αισθητικής. Να φαίνεται ότι σεβόμαστε τους νέους μας! Όχι να είναι κενό γράμμα.. να φαίνεται και να είναι!

μπαρμπα-Μήτσος
|

Πολλά λόγια και βαρετά... είπε ο τάδε σοφός και η τάδε σοφή και το τάδε σοφόπουλο...
Πες έναν αριθμό και τέλος!
Πχ Τριακόσια εκατομμύρια για επισκευές και αναβάθμιση.
Τέλος.
Καλές βουτιές!

Στράτος
|

Κι όμως το πρόβλημα δεν είναι οι "κακοί" δήμαρχοι. Η κεντρική διοίκηση, η κυβέρνηση, οφείλει να αυξήσει τις επιχορηγήσεις στους Δήμους για την βελτίωση των σχολικών μονάδων. Τα ποσά που δίνονται για τα σχολεία επαρκούν (αν επαρκούν) για λειτουργικά έξοδα και μικροεπισκευές, οι οποίες κι αυτές γίνονται με το σταγονόμετρο. Οι Διευθυντές των σχολείων ζητούν από τους Δήμους συνεχώς βελτιώσεις και διορθώσεις αλλά δυστυχώς είναι τόση η δυσκολία στην υλοποίηση των ζητουμένων ώστε κάποια στιγμή σκέφτεται κανείς τι αξία έχει να συντάσσει έγγραφα αιτήματα προς τους Δήμους τα οποία μπαίνουν στο συρτάτι ή πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Ας μην αναφέρω ότι πολλοί Διευθυντές σχολείων βάζουν ουκ ολίγα ποσά από την τσέπη τους για μικροεπισκευές που κρίνουν απαραίτητες λόγω της τεράστιας καθυστέρησης παρέμβαση του Δήμου και μόνιμης έλλειψης χρημάτων.

Διευθυντής
|

Παρομοίως, η λύση εάν μία κυβέρνηση δεν δίνει τη σημασία που πρέπει στα δημόσια σχολεία, δεν είναι να πάρουμε τα σχολεία από την αυτοδιοίκηση αλλά να βγάλουμε καινούρια και καλύτερη κυβέρνηση.

Κίμωνας
|

Οι διαδραστικοί θα έρθουν στα σχολεία ή θα πάνε υπέρ πίστεως;

ΠΟΛΙΤΕΣ
|

Αγαπητοί κύριου του Υπουργείου παιδείας έχετε παρεξηγήσει κάποια πράγματα. Το καθήκον σας είναι να ασκείτε πολιτική και όχι να πετάτε το μπαλάκι των ευθυνών σας στον δήμαρχο και στον διευθυντή του σχολείου.
Ο δήμαρχος θα συντηρεί τα σχολεία αν του δίνετε χρήματα. Ο διευθυντής του σχολείου θα μεριμνά για την καλή χρήση των εργαστηρίων όταν εξοπλίζετε τα εργαστήρια.
Ο διευθυντής δεν μπορεί να εξοπλίσει με τεχνολογικά μέσα τα σχολεία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα παμπάλαια εργαστήρια και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Αν εσείς τον βαφτίσετε κακό ,ο δήθεν καλός πως ακριβώς θα τα κάνει; ΜΕ ΕΠΑΙΤΕΙΑ.....!!!
Αν βαφτίσετε κακό τον δήμαρχο ο καλός πως θα συντηρεί , χωρίς χρήματα , τα σχολεία; ΜΕ ΕΠΑΙΤΕΙΑ....!!!
Κύριοι φόρους εσείς εισπράττετε, νόμους εσείς ψηφίζετε , αναλάβετε και τις ευθύνες σας για τη λειτουργεία της παιδείας .
Η παιδεία δεν προχωρά με τα πιθανά φιλοδωρήματα κάποιων ιδιωτών, ούτε με επαιτεία αλλά με όραμα, πρόγραμμα, σχεδιασμό και ανάληψη ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας.
Η διαχείριση , ναι ανήκει στους δημάρχους και η διαχείριση της σχολικής καθημερινότητας στους διευθυντές ,ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ γιατί τα υπόλοιπα ανήκουν σε εσάς ,όσο και αν δεν σας αρέσει.
Τα εφυολογήματα, θα αλλάξει ο "κακός" δήμαρχος ή ο "κακός" διευθυντής του σχολείου και όλα θα πηγαίνουν πρίμα......είναι μόνο, βραχυχρόνια επικοινωνία που βάζει για λίγο κάτω από το χαλί τα προβλήματα....!!!

Φωτεινη
|

Πρέπει να πληρούν καποια κριτήρια τα κτήρια και να μην πέφτουν οι τοίχοι και ο δήμος να αδιαφορεί

Νικος
|

Βήμα βήμα. Πρώτα επιβάλλεται να καταργηθούν οι αίθουσες container...

Ολιστικό?
|

Γιατρέ, στο τέλος μας βλέπω να καταλήγουμε ή στην ομοιοπαθητική ή στο βελονισμό....

Ρόιδο τα κάνατε
|

@Θοδωρής Λιβάνιος: "να βγάλουμε καινούριους και καλύτερους δημάρχους"....
Μήπως έχετε να μας προτείνετε καμιά λίστα δημάρχων από τη Φινλανδία? Γιατί σε περίπτωση που δεν το ξέρετε.... στις εκλογές το μισό "corpus" είναι παραλία γιατί έχει απαξιώσει εσάς τους πολιτικούς.... και το άλλο μισό ψηφίζει τον λιγότερο κακό από τους διαθέσιμους των κομματικών σας σωλήνων.
@Γιάννης Οικονόμου: "Πολλά έγιναν, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ κυρίως"....
Πράγματι χάσαμε το μέτρημα με όσα κάνατε για τους ολιγάρχες. Για το τι κάνατε στην εκπαίδευση.... καλύτερα να πάτε σε κανένα σχολείο να ρωτήσετε μαθητές και εκπαιδευτικούς να σας πούνε. Από τα πολιτικά σας γραφεία.... πολλά μπορείτε να νομίζετε ότι κάνατε.

Βασίλης
|

Στα λόγια ο Έλληνας και η Ελληνίδα είναι πρώτοι και δεν τους πιάνει κανένας. Στην πράξη είναι το πρόβλημα.

Spiros
|

Πολύ σωστά. Και αν μια κυβέρνηση δεν δίνει τη σημασία που πρέπει στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση η λύση είναι η ίδια. Άλλη καλύτερη κυβέρνηση.

Δέουσα προσοχή
|

Τα σχολικά κτίρια που είναι ενοικιαζόμενα, τί θα γίνουν; Υπάρχουν σχολεία εντελώς ακατάλληλα. Τα μαθήματα γίνονται στο υπόγειο χωρίς παράθυρα και να έχουν λιμνάζοντα νερά.

ένας απλός εκπαιδευτικός
|

Οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά είναι απαραίτητα στις αίθουσες ολόκληρο τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, κατα τη διάρκεια των μαθημάτων και όχι μόνο στις εξετάσεις. Επίσης, όχι μόνο στις πανελλαδικές, αλλά και στις ενδοσχολικές.Υπάρχουν αίθουσες που τις "χτυπάει" ο ήλιος από την ανατολή του, και οι πρώτες, κυρίως, ώρες (που έχει άπνοια) είναι σκέτη κόλαση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ