"Αμαρτωλή και επικίνδυνη" είχε χαρακτηρίσει ο Κ. Γαβρόγλου την υπόθεση των Κέντρων Μελέτης μέσα στα Φροντιστήρια- Ερωτηματικά γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε νόμοθετική ρύθμιση

Στις 15-10-2017 η τότε διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ , μέ έγγραφο, είχε ζητήσει από τα Φροντιστήρια να αναστείλουν εντός 15 ημερών τη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης , διαφορετικά υπήρχε η προειδοποίηση ότι " θα αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας".

21/08/2024

Ενημερώθηκε: 21/08/2024, 13:03

Άκουσε το άρθρο

<<Αμαρτωλή  και επικίνδυνη >>   είχε χαρακτηρίσει , μέσα στη Βουλή ,στις 11-7-2017, ο  τότε υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ,  την πρωτοβουλία  Φροντιστηρίων να λειτουργούν στις εγκαταστάσεις τους Κέντρα Μελέτης για μαθητές Δημοτικού. 

Ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός  ότι , παρότι είναι γνωστό το πρόβλημα εδώ και οκτώ χρόνια στο υπουργείο Παιδείας  μέχρι σήμερα κανείς υπουργός   δεν έχει ασχοληθεί  σοβαρά με το θέμα. Επί Κυβερνήσεων ΝΔ ο  Κ. Πιερρακάκης   δήλωσε  ότι σύντομα , και πριν το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή νόμος   που θα  ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης.

"Τα Κέντρα Μελέτης, για να το καταλάβει και η κοινωνία μας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν ορισμένα φροντιστήρια για να δημιουργήσουν εντός των φροντιστηρίων φροντιστήρια για παιδιά του δημοτικού. Αυτά τα φροντιστήρια είναι απολύτως παράνομα. Τελεία, χωρίς αστερίσκους!" , είχε δηλώσει ο Κ. Γαβρόγλου και τόνισε:

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ: Εδώ, λοιπόν, έχουμε αδειοδοτημένα φροντιστήρια που πολλές φορές έχουν και το θράσος να έχουν έξω από τα φροντιστήρια ταμπέλες που αναφέρουν τη λειτουργία τέτοιων Κέντρων. Ο ΕΟΠΠΕΠ, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσωπικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που είναι ένας εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Παιδείας, έχει θίξει αυτό το θέμα. Εμάς οι πληροφορίες μας είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμμία αλλαγή στα φροντιστήρια.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ  ΔΗΛΩΣΗ:Σκεφτόμαστε και διερευνούμε νομικά κάθε φροντιστήριο να στείλει στο Υπουργείο, μετά από αίτημα του Υπουργείου, μία υπεύθυνη δήλωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ότι δεν λειτουργούν τέτοια κέντρα. Αυτό βεβαίως δεν είναι ευχάριστο σε μία κοινωνία, να ζητάς από έναν θεσμό που εσύ τον έχεις αδειοδοτήσει να σου πει ότι δεν παρανομεί, αλλά θα αναγκαστούμε να το κάνουμε, αν οι ίδιοι δεν αποφασίσουν να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο.

 Η ΠΟΙΝΗ: Η ποινή, όπως ξέρετε, είναι αφαίρεση της άδειας. Όμως, κοιτάξτε, είναι λίγο πιο σύνθετος ο τρόπος εντοπισμού, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να έχεις ένα σώμα ελεγκτών, οτιδήποτε και να «μπουκάρεις» μέσα σε ένα φροντιστήριο, διότι τα παιδιά εκεί δεν κάνουν μάθημα όπως στα άλλα. Κάνουν και μάθημα, ορισμένες φορές κάνουν και λίγο παιχνίδι κ.λπ.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ: Το σοβαρό ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς οι γονείς θα προστατεύσουν τα παιδιά και εντέλει το δημόσιο σχολείο. Διότι αν οι γονείς ξέρουν ότι στέλνουν τα παιδιά κάπου που δεν είναι νόμιμο, ξέρουν ότι εκεί γίνεται, αν θέλετε, μια μύηση στη νοοτροπία και των παιδιών και των γονιών να συνηθίσουν αυτό το περιβάλλον. Άλλο είναι, ξέρετε, το σχολείο και άλλο είναι το φροντιστήριο. Αυτά μπορώ να σας πω ότι είναι τα πιο δύσκολα πράγματα.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΙ:  Και ο ΕΟΠΠΕΠ έχει προχωρήσει κι εμείς θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Δεν μπορούμε να μπούμε σ’ ένα παιχνίδι να στέλνουμε ελεγκτές και αστυνομίες και εισαγγελείς και το ένα και το άλλο, μιας που είναι παράνομο. Όμως, ζητάμε από τους γονείς και ζητάμε από πολλούς φροντιστές -και έχει σημασία αυτό- που ενώ είχαν την επιλογή, δεν το έχουν κάνει. Γιατί δεν το έχουν κάνει οι άνθρωποι; Γιατί σέβονται αυτό που κάνουν. Ξέρετε κι εσείς ότι τα φροντιστήρια ιστορικά έχουν παίξει έναν ρόλο που δεν είναι άσπρο-μαύρο.

“Ραβασάκια” με τα οποία δίνεται η εντολή σε όλα τα Φροντιστήρια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο-καταγγελία της ΟΙΕΛΕ , να αναστείλουν τη λειτουργία των  Κέντρων  Μελέτης για μαθητές Δημοτικού,που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις τους,  απέστειλε ο εποπτεύων οργανισμός του υπουργείου Παιδείας, ο ΕΟΠΠΕΠ.

Το έγγραφο του ΕΟΠΠΕΠ  προς τα Φροντιστήρια που δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Στις 15-10-2017 η τότε διοίκηση του  ΕΟΠΠΕΠ , μέ έγγραφο,  είχε ζητήσει  από τα Φροντιστήρια να αναστείλουν εντός 15 ημερών τη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης , διαφορετικά υπήρχε η προειδοποίηση ότι " θα αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας".

Το έγγραφο,  στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Συγκεκριμένα το έγγραφο  του ΕΟΠΠΕΠ προς τα Φροντιστήρια, ανέφερε τα εξής:

Α. Οφείλεται να αναστείλετε κάθε εκπαιδευτική ή άλλη δραστηριότητα σας η οποία παραβιάζει τους όρους χορήγησης  της άδειας λειτουργίας του αδειοδοτούμενου  από τον οργανισμό μας, φορέα σας και να μας ενημερώσετε  εγγράφως για τις ενέργειάς σας εντός 15 ημερών από τη λήψη της παρούσας επιστολή σας.

Β. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να ανακαλέσουμε την άδεια λειτουργίας του Φροντιστηρίου σας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4039/12.

Κ. Γαβρόγλου (23-3-2019): Έρχεται νόμος για τα Κέντρα Μελέτης για τους μαθητές Δημοτικού

Σύντομα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για το θέμα των Κέντρων Μελέτης.

Αυτό ανακοίνωσε -στις 23-3-2019-  ο τότε υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κατά τη χ  συνάντηση με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.

 

Σχόλια (11)

Φιλόλογος απών
|

Προς > @Φιλόλογος απών | 25 Αυγ 2024 01:35 | 25 Αυγ 2024 11:07
Στο "ερώτημά" σας απαντώ ευθέως: Όχι! Δεν είναι χειρότερος φυσικά.
Αναρωτιέμαι όμως πώς είναι δυνατόν να απευθύνετε ένα τόσο άστοχο ερώτημα σε μένα που υποστηρίζω την ισότιμη μεταχείριση μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων ιδρυμάτων! Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνετε ότι το συγκεκριμένο ερώτημα ενισχύει τη δική μου επιχειρηματολογία;

@ Φιλόλογος απών | 25 Αυγ 2024 01:35
|

Έχετε διδάξει σε ΑΕΙ; Αυτά που γράφετε δείχνουν παντελή άγνοια του πως λειτουργούν οι φοιτητές των 3000 μορίων στα ΑΕΙ. Θα μπορούσα να το αναλύσω αλλά δυστυχώς, δε θα περάσει από το έλεγχο. Ευτυχώς που δεν έχουμε άλλους τέτοιους πια μετά τη θέσπιση της ΕΒΕ. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, εσείς δεν είσασταν που γράφατα ότι είναι άδικο να σπουδάζει κανείς Νομική σε "ιδιωτικά" ΑΕΙ έχοντας γράψει στις πανελλήνιες στο επίπεδο της ΕΒΕ; Αυτός που γράφει 9000 και τελειώνει μια σχολή σε "ιδιωτικό" είναι χειρότερος από αυτόν που γράφει 3000 και τελειώνει μια σχολή σε δημόσιο;

Φιλόλογος απών
|

Προς > @"Θεός αν είναι" | 24 Αυγ 2024 20:00
Η αγένειά σας ("...δεν έχετε ιδέα από εκπαίδευση...") μη νομίζετε ότι ισχυροποιεί κιόλας την επιχειρηματολογία σας!
Διαφωνώ βεβαίως μ' αυτό που λέτε και το έχω αναλύσει σε παλιότερα σχόλιά μου το γιατί. Έχω καταθέσει την άποψη ότι η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ! Αν κάποιος ανεπαρκής ("3000 μόρια...") αποφασίσει να εγγραφεί σε σχολή υψηλών απαιτήσεων, δύο τινά μπορεί να συμβούν: α) Να την εγκαταλείψει πανικόβλητος συνειδητοποιώντας την κουταμάρα του, β) Να επιμείνει και τελικά να την ολοκληρώσει, γιατί απλούστατα εκείνα τα "3000 μόρια" δεν έλεγαν την αλήθεια, όπως είναι ενδεχόμενο να συμβεί με αρκετούς υποψήφιους που στην πραγματικότητα έχουν μεγαλύτερες ικανότητες από αυτές που δείχνουν τα μόρια των πανελλαδικών εξετάσεων.
Φυσικά και διαφωνώ με την αβανταδόρικη ατάκα σας "ορθολογική χρήση των χρημάτων όλων μας". Γιατί αυτό ακριβώς το "όλων μας" πρέπει όντως να το εννοούμε κι επομένως να μη στερούμε από κανένα το δικαίωμα να σπουδάσει, ιδιαίτερα μάλιστα αν αποδειχθεί - εφόσον το επιτρέψουμε βέβαια - ότι ένας υποψήφιος είχε τελικά τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μια σχολή παρά τη χαμηλή του επίδοση στις πανελλαδικές. Εφόσον ΟΛΟΙ πληρώνουμε φόρους, ΟΛΟΙ δικαιούμαστε τα ανταποδοτικά τους οφέλη! Απλή λογική!
Άλλωστε αν ο επίδοξος φοιτητής ανήκει στην πρώτη κατηγορία που προανέφερα, μεγαλύτερη ζημιά θα κάνει στην οικογένειά του με τις τεράστιες δαπάνες που θα υποστεί εγγραφόμενος σε μια απίθανη σχολή σε κάποια απίθανη πόλη πληρώνοντας απίθανα ενοίκια και άλλα απίθανα έξοδα! Και γιαυτό ακριβώς δεν θα το επιχειρήσει καν! Είτε θα το καταλάβει μόνος του, είτε θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά η ίδια η οικογένειά του ζώντας πια σε εποχές μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας, για να θέλει κάποιος να πετάξει άσκοπα τα λεφτά του. Απλούστατη λογική!
Αν όμως συμβεί η δεύτερη περίπτωση και ο φοιτητής καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του περνώντας από την αυστηρή διαδικασία που εφαρμόζει κάθε σχολή, τότε ποιοι είμαστε εμείς που θα αναλάβουμε το βάρος να του κόψουμε το δρόμο; Μια πολιτεία δημοκρατική, ένας κράτος δικαίου οφείλει να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες του και όχι να βάζει φραγμούς. Μόνος σας άλλωστε ομολογείτε ότι "εξαιρέσεις υπάρχουν πάντοτε...". Αυτές οι εξαιρέσεις όμως είναι που ορθώνουν φωνή διαμαρτυρίας για τους αποκλεισμούς που εσείς υποστηρίζετε. Ένα άτυπο αλλά πανίσχυρο νομικό αξίωμα λέει: Καλύτερα να αθωωθούν 10 εγκληματίες παρά να καταδικαστεί ένας αθώος! Η "εξαίρεση" που αναφέρατε είναι ο "αθώος" που θέλετε να καταδικάσετε! Δεν είναι κρίμα κι άδικο;

"Θεός αν είναι"
|

@24 Αυγ 2024 20:00
Εάν και όταν εσείς που "έχετε ιδέα από εκπαίδευση και ΑΕΙ"....
- βρείτε ένα δικό σας όνομα ή ψευδώνυμο ή τίτλο όταν απαντάτε σε κάποιον,
- αντιληφθείτε ότι απάντησα σε σχολιαστή, που ΕΚΕΙΝΟΣ έγραψε "να εχουν πτυχια οι φτωχοι με 3.000 μορια ",
- παρατηρήσετε το "Εάν καταφέρουν να πάρουν το πτυχίο τους" με το οποίο ξεκινά το σχόλιό μου, κάτι που ΔΕΝ αποκλείετε κι εσείς, αφού γράφετε "συνήθως δεν αποφοιτούν ποτέ",
- κατανοήσετε ότι "το ΑΕΙ, ο καθηγητής, το κτίριο" υπάρχουν ΗΔΗ και άρα ΔΕΝ πληρώνουμε περισσότερα "για φοιτητές με χαμηλή πιθανότητα αποφοίτησης",
- σκεφτείτε ότι εάν το ίδιο ακριβώς ΑΕΙ, είχε ή θα έχει του χρόνου μεγαλύτερη ζήτηση, ΔΕΝ θα είχε ούτε θα έχει φοιτητές με χαμηλή βάση εισαγωγής,
- ενημερωθείτε για τ' ότι οι φοιτητές περνούν τα μαθήματα, εάν γράψουν 5 και όχι εάν μπήκαν στη σχολή με 25,
....τότε ευχαρίστως να σας λύσω όποια άλλη απορία σας έχει απομείνει.
ΥΓ. Μαθητές με "ασσόδυο" στις Πανελλαδικές, γύρισαν με πτυχία+μεταπτυχιακά από τα Βαλκάνια και σήμερα είναι επιστήμονες+επαγγελματίες.... αφού "έχετε ιδέα από εκπαίδευση και ΑΕΙ"".

@"Θεός αν είναι"
|

Συγνώμη αλλά δεν έχετε ιδέα από εκπαίδευση και ΑΕΙ. Οι μαθητές που μπήκαν με 3000 συνήθως δεν αποφοιτούν ποτέ. Δεν είναι ορθολογική χρήση των χρημάτων όλων μας (γιατί από μας πληρώνεται το ΑΕΙ, ο καθηγητής, το κτίριο, τα βιβλία, τα πάντα όλα) να ξοδεύονται για φοιτητές με χαμηλή πιθανότητα αποφοίτησης. Αν το δικό σας παιδί ήταν μαθητής του 3/20 θα τον στέλνατε ποτέ να σπουδάσει Μαθηματικός με δικά σας λεφτά; Εγώ (και οι περισσότεροι) με τίποτα. Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντοτε, αλλά δεν κάνεις πολιτική με βάση τις εξαιρέσεις.

"Θεός αν είναι"
|

@ Nαι καλά @
Εάν καταφέρουν να πάρουν το πτυχίο τους, ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε, γιατί μπήκαν με 3.000 μόρια? Δεν είχε ζήτηση και μπήκαν. Κλέφτες είναι?

Nαι καλά @
|

Ενω το σωστό για σένα ειναι να εχουν πτυχια οι φτωχοι με 3.000 μορια στο μαθηματικο?

Polar_Fish
|

Το ζήτημα ειναι τυπικό επειδη ειναι μέρος της μη τυπικής εκπαίδευσης. Ειναι ένα ειδος υπηρεσίας το οποίο λογικά μπορει κανεις να προσφέρει αλλά παράλληλα πρέπει να είναι ρυθμισμένο για την προστασία των καταναλωτών.

Απορία
|

Γιατί ακριβώς είναι ΟΚ τα φροντιστήρια αλλά παράνομα τα "κέντρα μελέτης" για το Δημοτικό; Ποιά είναι η λογική;

Polar_Fish
|

Η ουσία ειναι οτι δεν εγινε νομοθετικη ρύθμιση.

Nαι καλά
|

Εδώ φτιάξαμε τις προϋποθέσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να λένε ότι έχουν πτυχία γβθμιας οι λεφτάδες, τα κέντα μελέτης πείραξαν...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ