ΠΟΣΔΕΠ: Ο νόμος «Κεραμέως» 4957/2022, συνεχίζει να ταλαιπωρεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση

"Να καταργηθεί το υφιστάμενο αντιδημοκρατικό σύστημα ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών και το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης"

06/11/2024

Ενημερώθηκε: 07/11/2024, 08:51

Άκουσε το άρθρο

«Ο νόμος «Κεραμέως» 4957/2022, συνεχίζει να ταλαιπωρεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση δυόμιση χρόνια μετά την ψήφισή του» τονίζει σε σημερινή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, και  ζητά να καταργηθεί το υφιστάμενο  σύστημα ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών το οποίο χαρακτηρίζει αντιδημοκρατικό  και  υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης .

Παράλληλα η ΠΟΣΔΕΠ υπογραμμίζει:

Οι εκλογές: Οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) σε μια σειρά πανεπιστημίων (Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Ιόνιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) κατέδειξαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εκλογής μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και με τον τρόπο εφαρμογής της ταξινομικής ψήφου.

Στρεβλώσεις της βούλησης των εκλεκτόρων: Αναφερόμαστε στα κενά διοίκησης που δημιουργήθηκαν από τις «ισοπαλίες» μεταξύ ομάδων συμβούλων, στις στρεβλώσεις της βούλησης των εκλεκτόρων με εκλογές υποψηφίων ακόμη και μηδενικές πρώτες προτιμήσεις, όπως και στην αμφισβήτηση του υλοποιημένου αλγορίθμου μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ, καθώς είναι πρακτικά αδύνατος ο ουσιαστικός έλεγχος της νομιμότητας και της ορθότητας της διαδικασίας από τις κεντρικές εφορευτικές επιτροπές.
Προβλήματα αδιαφάνειας : Ακόμα χειρότερα είναι όμως τα προβλήματα αδιαφάνειας και πλήρους αδυναμίας ελέγχου των εκλεγμένων διοικήσεων που προέκυψαν από το ν. 4957. Η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, πολύ περισσότερο η συμμετοχή της, επαφίεται στον πατριωτισμό των διοικήσεων.

Αποδυναμώθηκαν ο Σύγκλητοι: Οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων έχουν αποδυναμωθεί πλήρως και ενημερώνονται πλημμελώς για τις αποφάσεις των Συμβουλίων Διοίκησης. Οι πρυτάνεις με τα ΣΔ μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, κάνοντας κατάχρηση της απόλυτης πλειοψηφίας των εσωτερικών και των εξωτερικών συμβούλων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για προσπάθειες δίωξης και απειλές σε όσους ασκούν δημόσια κριτική στη διοίκηση.  

Η περίπτωση του ΠΑΔΑ: Η περίπτωση αμφισβήτησης του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από μέλη του ΣΔ που επικαλέστηκαν τον ισχύοντα νόμο, ανέδειξε και αυτή τις προχειρότητές του και την θεμελιώδη αντίφαση στο ρόλο του ΣΔ ως όργανο που ελέγχει και ελέγχεται ταυτόχρονα, δημιουργώντας προβληματικές συνθήκες και διακυβεύοντας την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου. 

Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να καταργηθεί το υφιστάμενο αντιδημοκρατικό σύστημα ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών και το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, ούτως ώστε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να επανέλθει σε τροχιά δημοκρατικής εσωτερικής λειτουργίας, πλήρους αυτοδιοίκησης και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του._

Σχόλια (12)

@Άρθρο 16 και πλήρη αυτοδιοίκηση
|

Δεν το σώζουμε έτσι. Προφανώς δεν είναι υπεράνω των νόμων τα ΑΕΙ, αλλά δεν μπορεί να προστάζει το Σύνταγμα "πλήρη αυτοδιοίκηση" και ταυτόχρονα να θεσπίζονται νόμοι που το ακυρώνουν αυτό.

Άρθρο 16 και πλήρη αυτοδιοίκηση
|

@Απορία

στο ίδιο άρθρο αναφέρει επίσης οτι "λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους"

Mathilde Urbach
|

Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη πολιτικός που να τα έχει κάνει ΤΟΣΟ μαντάρα σε όποιο υπουργείο και αν μετακινήθηκε. Πραγματικά χρειάζεται προσπάθεια για τέτοιο χάος.

Αλέκος
|

Η ΠΟΣΔΕΠ δεν έχει άποψη για τον ανεφάρμοστο νόμο εκλογής μελών ΔΕΠ του νόμου Κεραμέως?

2.5 χρόνια ήδη από το νόμο το νέο σύστημα δεν έχει τρέξει και παλι κανενας δεν εινα ιετοιμςο να το τρέξει από 1/1/25 όλες οι θέσεις θα κινδυνεύουν με προσφυγές....κάθε πανεπιστήμιο κάνει οτι να ναι...

@ΠΟΣΔΕΠ
|

Δεν είναι τόσο η εκλογή των εσωτερικών μελών του ΣΔ που είναι προβληματική, αλλα το ότι τα εσωτερικά μέλη επιλέγουν τα εξωτερικά αντι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν θα υπήρχαν θέματα ισοβαθμίας αν η εκλογή των εξωτερικών γινόταν διαφορετικά. Για τα εξωτερικά θα έπρεπε να εκλέγονται 3 απο τα μέλη ΔΕΠ, 1 απο το διοικητικό προσωπικό,1 απο τους φοιτητές και 1 η Σύγκλητος. Το αλλο κύριο πρόβλημα είναι οτι ο/η πρύτανης ειναι μέλος του οργάνου (ΣΔ) το οπιοίο υποτίθεται οτι τον/ην ελέγχει.
Ειναι κοροϊδία απο την ΠΟΣΔΕΠ να μην βλέπει τα πραγματικά προβλήματα του νόμου.

Τέλεια!
|

Όλα είναι τέλεια και σύμφωνα με τη βουλησή μας. Δεν μπορεί να κάνουμε υψηλή κριτική και ταυτόχρονα να ανταμείβουμε κάθε "εκλεκτό πολιτικό" δίνοντας 41% στην παραταξή του. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η γκρίνια και να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε (προφανώς αν προλάβουμε καθώς μάλλον είναι ήδη αργά).

Ναρκοπέδιο Κεραμέως - Προσοχή
|

Ράβε-ξήλωνε στον νόμο «Κεραμέως» 4957/2022, στις καλένδες το πολλαπλό βιβλίο στα σχολεία, την τίναξε την μπάνκα στον αέρα και την κοπάνησε η κυρία αφήνοντας αμανάτι στον "ψηφιακό" την ναρκο-παιδεία της.
Μπαλώματα, διορθώσεις επί διορθώσεων, και τρέχα γύρευε να βρεις τι έχει αλλάξει και σε ποιο ΦΕΚ είναι. Ένας νέος νόμος πλαίσιο του 2025 χρειάζεται να ψηφισθεί ακυρώνοντας τον 4957/2022.

pakis
|

Εφιάλτης είναι όπου πάει καταστροφή φέρνει.

whatever
|

ΚΕΡΑΜΕΩΣ για πάντα.
Συνταγή αποτυχίας σε όσα υπουργεία θήτευσε.

Αχ
|

Ο ίδιος ο υπουργός έχει ήδη αλλάξει το 40% των άρθρων του νόμου Κεραμέως. Το κάνει με δόσεις για να μην αδειάσει την προκάτοχό του. Προφανώς και έχει καταλάβει ότι ο νόμος αυτός είναι...για τα πανηγύρια....
Υπομονή λοιπόν, λίγο λίγο θα αλλάξει ολοκληρωτικά.

Μήτσος
|

- Μόνο την Τριτοβάθμια; Η Πρωτ...
- Ψόματα! Ο ΠΘ δήλωνε τότε ενθουσιασμένος.
- Να γυρίσει πίσω, οι αυλές δεν...

Απορία
|

Γιατί δεν έχει αποτανθεί κανείς στο ΣτΕ για το κατά πόσο είναι συνταγματική η μικρο-ρύθμιση της κάθε λειτουργίας των ΑΕΙ με αποκορύφωμα τις εκάστοτε πατέντες για τη δομή της διοίκησης, τώρα την αφήνω, τώρα την αλλάζω, τώρα ψηφίζουν αυτοί, τώρα όχι, τώρα Συμβούλιο, τώρα φύγε, τώρα ξαναέλα, κλπ κλπ, ενώ το Άρθρο 16 μιλάει για "πλήρη αυτοδιοίκηση";

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ