Κ. Πιερρακάκης προς Πρυτάνεις: Στείλτε μου το κάθε Πανεπιστήμιο δυο σελίδες με προτάσεις για θεσμικές αλλαγές και τα λειτουργικά σας προβλήματα

Σύνοδος Πρυτάνεων: Είχαμε ειλικρινή συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας με στόχο την ενίσχυση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

13/12/2024

Ενημερώθηκε: 13/12/2024, 23:21

Άκουσε το άρθρο

Να στείλουν αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων  από δυο σελίδες με προτάσεις για θεσμικές αλλαγές και τα λειτουργικά σας προβλήματα  του κάθε Πανεπιστημίου ζήτησε από όλους τους Πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη σημερινή Σύνοδο Πρυτάνεων.

Ο υπουργός Παιδείας επιφυλάχθηκε στο αίτημα Πρυτάνεων   για να επανεξεταστεί κατά περίπτωση και κατά Πανεπιστήμιο το ζήτημα των διαγραφών των φοιτητών, ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

 Για το λόγο αυτό ζήτησε  από τους Πρυτάνεις να του καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία για  το κάθε Ίδρυμα.

Εάν τελικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης κάνει δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις των Πρυτάνεων η ρύθμιση θα αφορά περίπου το 20% των υπό διαγραφή φοιτητών.

Διεθνοποίηση των ΑΕΙ

Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε στους Πρυτάνεις ότι θα αναζητήσει πρόσθετα κονδύλια για τη διεθνοποίηση των  ελληνικών Πανεπιστημίων , με στόχο η Ελλάδα να γίνει Διεθνές Κέντρων Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης.

"Θα στηρίξουμε με κάθε μέσο την προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης" είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης στους Πρυτάνεις και πρόσθεσε: "Για τον λόγο αυτό, πρόκειται να ενισχύσουμε περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, απλουστεύοντας διατάξεις και διαδικασίες που επιβραδύνουν τη λειτουργία των ΑΕΙ".

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τόνισε ο υπουργός, αποτελεί το πρόγραμμα «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ», αρχικού προϋπολογισμού 62 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε τα δημόσια ΑΕΙ να προσελκύσουν κορυφαία πανεπιστήμια, δημιουργώντας κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα.

Νέες αλλαγές στο νόμο  

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε νέες αλλαγές στον ισχύοντα νόμο πλαίσιο και προέτρεψε τη Σύνοδο Πρυτάνεων να του καταθέσουν κείμενο προτάσεων

"Με τον νόμο 5094/2024 ήδη κάναμε σημαντικά βήματα στην απογραφειοκρατικοποίηση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας. Οι διατάξεις που θεσπίσαμε αποτελούσαν προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων ως αποτέλεσμα της γνώσης στο πεδίο, γι' αυτό και αγκαλιάστηκαν από τις διοικήσεις των ΑΕΙ" τόνισε ο υπουργός και σημείωσε:"Οι πρώτες παρεμβάσεις που συζητήσαμε σήμερα αντανακλούν τη βούλησή μας να βελτιώσουμε περαιτέρω το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημιών. Σε αυτή μας την προσπάθεια θα έχουμε ξανά συμμάχους τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων".

Η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων , αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τετραήμερων εργασιών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια, όπως θέματα πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών), καθώς και θέματα θεσμικού πλαισίου, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η εφαρμογή της διάταξης του νόμου που προβλέπει τη διαδικασία διαγραφής φοιτητών/τριών.
    
Η Σύνοδος  ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων κυρίως σε διοικητικό προσωπικό και πρότεινε τη σημαντική ενίσχυση σε διοικητικό και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό των πανεπιστημίων σε μόνιμη βάση, καθώς και να επεκταθεί ο κανόνας της μίας (1) πρόσληψης για μία (1) αποχώρηση στο διοικητικό προσωπικό. Επισήμανε επίσης το μεγάλο πρόβλημα με την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και συνεπώς την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού με τον ίδιο τουλάχιστον ρυθμό όπως τα προηγούμενα χρόνια. Άμεσης προτεραιότητας είναι η καταβολή έκτακτης επιχορήγησης του τακτικού προϋπολογισμού για να καλυφθούν οι συνεχιζόμενες πάγιες και ανελαστικές δαπάνες των πανεπιστημίων.  

Επιτακτική επίσης είναι η ανάγκη ανεύρεσης χρηματοδότησης για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών των πανεπιστημίων και ιδιαιτέρως των φοιτητικών εστιών, στις οποίες διαβιούν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε συνθήκες, που κατά κοινή ομολογία, δεν είναι ικανοποιητικές.

Η Σύνοδος παρουσίασε τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή των άρθρων που αφορούν στην εκλογή και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ και υπέβαλε προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας, ζητώντας παράλληλα εύλογο χρόνο παράτασης για την έναρξη της εφαρμογής του νέου συστήματος.

Επισημάνθηκαν επίσης οι δυσλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4957/2022 σχετικά με τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων και προτάθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσής του σε συνεργασία με τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Αποτιμώντας θετικά την πολιτική ενίσχυσης της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος ζήτησε περαιτέρω αύξηση των κονδυλίων ώστε να περιληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις ίδρυσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού.

Τέλος, η Σύνοδος Πρυτάνεων εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνέπειες από την εφαρμογή της διάταξης για την οριζόντια διαγραφή φοιτητών/τριών. Θεωρεί ότι  δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Προτείνει συνεπώς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία.  

Στις εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 συμμετείχαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Νικόλαος Παπαϊωάννου. Επίσης συμμετείχε ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης,  Περικλής Μήτκας και η Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννα Ροκοφύλλου

 

Σχόλια (6)

δουλεμα τρελό !
|

1. για τα σχολεία και απλά καθημερινά - σοβαρά αλλά λειτουργικά και χωρίς κόστος- θα ρωτήσεις ή σκέφτεσαι να κάνεις κάτι;
2. γιατί να στα πουν τσάμπα , όταν εσύ τσεπώνεις μισθάρα για να είναι ο καταλληλος στην καταλληλη θέση (άρα να ΞΕΡΕΙ τι να κάνει και ΟΧΙ να ρωτάει - τότε να παραιτηθεί να πιάσει τη θέση άλλος ! ) , όπως είπε ο ΠΘ στους μαθητές προχτές ! Κάπου σας χάνουμε; Άρα δεν ξέρεις θέματα και λύσεις και τα ζητάς;
3. Εδώ και στη διαβουλευση ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΠΑΡΟΥΦΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ , στα γράφουν και τα γράφετε όπου δεν πιάνει μελάνι. Τι στο καλό κάτι από όλα αυτά δεν είχε βάση; Τωρα γιατί να πειστεί κάποιος ΄΄οτι σοβαρά θες να μάθεις;
4. οι σύμβουλοι τόσο άχρηστοι παραδεχεσαι ότι είναι; άρα γιατί τους πληρώνουμε ή τους έχεις κλπ κλπ;
5. αν είσαι στη θεση αυτή και ΔΕΝ ξέρεις , φύγε να έρθουμε εμείς που ξέρουμε . γιατί να τα πούμε τσάμπα; Και μετά φεύγουμε , αν δεν γίνει κάτι καλό .
6. άρα η προηγούμενη ηγεσία δεν τα έλυσε όλα ; άρα επιβραβεύτηκε για τι ;
Αν θέλει να απαντήσει κάποιος ... κάτι αληθοφανές και πειστικό... ακούμε

Ελεος...
|

@ΔΕΠ16 Δεκ 2024 07:52
Είστε με τα καλά σας κύριε/κυρία; Στη δημόσια διαβούλευση για το έκτρωμα της Κεραμέως είχαμε πάνω από 1600 σχόλια. Ξέρετε τι έκανε η υπουργός; Δεν έλαβε υπόψη της ΤΙΠΟΤΑ. Τι αποδείχτηκε το επόμενο διάστημα; Πως το έκτρωμα είναι γεμάτο ασάφειες και λάθη και έχει αρχίσει το ξήλωμα. Λίγη ενσυναίσθηση δε θα έβλαπτε. Έλεος με τα κομματικά γυαλιά και τον τυφλό φανατισμό!!!

ΔΕΠ ΕΚΠΑ
|

@ΔΕΠ 16 Δεκ 2024 07:52
Όλοι αυτοί που λέτε δεν νομοθετούν. Οι νόμοι φτιάχνονται από το υπουργείο και ψηφίζονται από τη Βουλή. Μπορείτε να μας θυμίσετε πότε έγινε διάλογος πριν μια "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" και ποια τα αποτελέσματά του; Μπορείτε να μας θυμίσετε πόσες "εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις" έχουν γίνει την τελευταία 15ετία; Μπορείτε, τέλος, να μας θυμίσετε πόσες αλλαγές έχει φέρει ο νυν υπουργός (της ΝΔ) στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των ΑΕΙ της πρώην υπουργού (της ΝΔ); Κατά τα άλλα σας φταίει το "μακρύ και το κοντό του" καθενός και όχι ότι οι υπουργοί είναι παντελώς ΑΣΧΕΤΟΙ με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

@@@ΔΕΠ
|

Κατ' αρχήν δεν είναι "το μακρύ του και το κοντό του" οι σύνοδοι πρυτάνεων και οι πρυτανείες δεν είναι καφενεία, έχουν και είχαν πάντα συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις.
Δεύτερον: ή παπάς ή ζευγάς. Ή τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοίκητα και τους αφήνεις βαθμούς ελευθερίας να ρυθμίζουν μόνα τους τα του οίκου τους ή το παίζεις αγ. Βασίλης όποτε σου έρθει του στυλ "τόσα χρόνια σας έγραφα αλλά τωρα στείλτε 2 σελίδες με τα ίδια".

@ΔΕΠ
|

Επί 30 χρόνια λέει ο καθένας (επιμέρους πρυτάνεις, επιμέρους πρυτανικά συμβούλια, πρυτανικές σύνοδοι, κοσμήτορες, σύνοδοι κοσμητόρων, συνδικαλιστές ΔΕΠ, συνδικαλιστές ΕΔΙΠ, συνδικαλιστές διοικητικού προσωπικού, επιμέρους μέλη ΔΕΠ, κ.λπ.) το "μακρύ και το κοντό του". Δεν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το κάθε ΑΕΙ τι ακριβώς θέλει για να δει ο υπουργός τι απ' όλα αυτά μπορεί και πρέπει να γίνει;

ΔΕΠ
|

Στείλτε μου αυτά που λέτε εδώ και 30 χρόνια γιατί δεν ξέρω ποιά είναι. Συγνώμη, αλλά ο Υπουργός ζει στον πλανήτη Γη, δεν προσγειώθηκε εδώ χθες απ'τον Άρη!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ