Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

06/06/2025

Ενημερώθηκε: 06/06/2025, 20:42

Άκουσε το άρθρο

Υπογράφηκαν από την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη οι αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (σ.σ. την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν και οι υπόλοιπες σε άλλους φορείς) .

Για να δείτε τα ονόματα πατήστε , αντίστοιχα, παρακάτω:

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

1.  ΔΔΕ-ΠΔΕ 2025 εδώ 

2. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΣΠΑΙΤΕ εδώ

3.  ΣΑΕΚ εδώ

4. ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ εδώ 

5 ΕΘΑΑΕ εδώ 

6. ΚΕΓ εδώ 

7.  ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ εδώ 

8.   ΙΕΠ εδώ 

9.  ΙΚΥ εδώ 

10.  ΔΟΑΤΑΠ εδώ 

11.  ΑΕΑ εδώ 

12.  ΕΟΠΠΕΠ εδώ 

13. ΚΕΔΑΣΥ εδώ 

14. ΠΔΕ εδώ 

15.  ΙΝΕΔΙΒΙΜ εδώ 

16.  ΑΚΑΔΗΜΙΑ εδώ 

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

1.  ΚΥ εδώ 

2. Υ ΙΝΕΔΙΒΙΜ εδώ 

3. ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ εδώ 

4.  ΣΑΕΚ εδώ

5.  ΙΜΜΑ εδώ 

6.  ΚΕΔΑΣΥ εδώ 

7. ΑΕΙ εδώ 

8. ΔΟΑΤΑΠ εδώ 

9. ΑΕΑ εδώ 

10.  ΕΟΠΠΕΠ εδώ 

11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ εδώ 

12. ΚΕΓ εδώ 

13.  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ εδώ 

14.  ΙΕΠ εδώ 

15.  ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ εδώ 

Αποσπάσεις σε σχολεία φορέων

  1. Απόσπαση εκπαιδευτικών Π.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του Αρμενικού Κυανού  Σταυρού Αθήνας για το Σχολικό Έτος 2025-2026
  2.  Απόσπαση εκπαιδευτικών Π.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του Αρμενικού Κυανού  Σταυρού Νίκαιας για το Σχολικό Έτος 2025-2026 
  3. Απόσπαση εκπαιδευτικών Π.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της Γενικής Αρμενικής Ένωσης Αγαθοεργίας για το Σχολικό Έτος 2025-2026
  4. Απόσπαση εκπαιδευτικών Π.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθήνας για το Σχολικό Έτος 2025-2026
  5. Απόσπαση εκπαιδευτικών Π.Ε. στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο της Ισραηλιτικής   Κοινότητας Θεσσαλονίκης για το Σχολικό Έτος 2025-2026

     

Σχόλια (57)

Koun
|

Υπάρχει κάποιο νέο για αιτήσεις επανεξέτασης σε φορείς;

Κατ Κ
|

Με τις ενστασεις ποτε θα υπάρχει καποιο νεο;

Akis
|

Τελικά η διαδικασία με τη δυνατότητα ένσταης, για τα αποτελέσματα απόσπασης σε φορείς "ενργοποιήθηκε"???

Ελένη Π.
|

Μήπως γίνεται σκοπίμως για να αποδυναμωθούν τα εργαστήρια από επιστημονικούς συνεργάτες και να μην γίνεται Πρακτική και Εργαστήρια;
Μήπως σκοπίμως αποδυναμώνει η υπουργός τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση;

Στο τμήμα μας έστειλαν έναν γυμναστή! Μα τι να κάνει ο γυμναστής στο εργαστήριο μηχανολογίας;

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
|

ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ!

Κάντο όπως στα Τέμπη!
|

"Πάμε κι όπου βγει" είναι οι αποσπάσεις!

ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ

Ντροπή για το υπουργείο

@ Να καταργηθούν όλες οι αποσπάσεις σε φορείς@
|

να δώσετε γραπτό διαγωνισμό εφόσον έχετε πτυχία και προσόντα....λογικά θα περάσετε.

Αποσπάσεις και μετατάξεις από postdoc
|

Είναι προφανές γιατί η πολιτική ηγεσία διαχρονικά δεν επιτρέπει τις μετατάξεις. Γιατί απλά θα μείνουν τα σχολεία ούτε με το μισό προσωπικό. Είμαστε ο τομέας με τους πιο μορφωμένους δ/υ και παράλληλα ο πιο αδικημένος, ο μόνος που μισεί ο κάθε πολιτικός προϊστάμενος και ο πιο κακοπληρωμένος αφού δεν φοράμε στολές για να πάρουμε και εμείς τα 400 ευρώ αύξηση που παίρνουν οι ένστολοι. Η μόνη διέξοδος για όσους έχουν τυπικά προσόντα για κάτι καλύτερο και για άλλες θέσεις είναι η απόσπαση. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργηθούν. Αν είχαμε διαχρονικά ένα μηχανισμό αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια για όλα τα παραπάνω δε θα υπήρχε κανένα παράπονο. Η άδεια άνευ αποδοχών για να βρούμε κάποια διέξοδο σε ΑΕΙ στο εξωτερικό φαντάζει πλέον μονόδρομος.

alastor
|

1.Οι αποσπάσεις σε Πανεπιστήμια (και γενικά σε φορείς) εξακολουθούν να γίνονται με πλήρη...αδιαφάνεια. Αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς προκήρυξη των θέσεων, χωρίς μοριοδότηση των αιτούντων, χωρίς -στις περισσότερες περιπτώσεις- να λαμβάνεται υπόψη η αξιολογική σειρά του ίδιου του Τμήματος.
2. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι οι αποσπάσεις αυτές αποτελούν πεδίον δόξης του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων.
3. Μέχρι το 2015 περίπου, είχαν τουλάχιστον την ευαισθησία αν το Τμήμα ζητούσε 2 άτομα και ο εκλεκτός ήταν πχ στην 3η θέση της αξιολογικής κατάταξης του Τμήματος, να παίρνουν και τους τρεις αιτούντες απόσπαση. Έκτοτε, μπορούν να πάρουν μόνο τον τρίτο ή μόνο τον τελευταίο, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.
4. Γι αυτό μην χάνετε το χρόνο σας με ενστάσεις ή αιτήσεις επανεξέτασης. Αυτά είναι επίφαση δημοκρατικών διαδικασιών, ουδείς θα ασχοληθεί. Το πολύ να απαντήσουν "η επιλογή έγινε λόγω υπηρεσιακών αναγκών" και τέλος...
5. Όσο παραμένει αυτή η κατάσταση, μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε πως αντιλαμβάνεται την αριστεία και την αξιοκρατία η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, πέρα από τις πομπώδεις και στομφώδεις διακηρύξεις....

@ Να καταργηθούν όλες οι αποσπάσεις σε φορείς
|

ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΜΑΣ. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, ΜΕ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΘΕΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟ0ΜΟΘΕΣΙΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.

Μίλησα με τη δικηγόρο μου
|

και θα το πάμε δικαστικά!

Να δούμε τι εξυπηρετούν τόσοι δάσκαλοι και γυμναστές σε σχολές με εργαστήρια ενώ οι ειδικότητες οι σχετικές με το Τμήμα "κόβονται" από την υπουργό!!

Όταν το θέμα φτάσει στη Βουλή και τα δικαστήρια, τι θα πούνε;

Με πρότεινε το Τμήμα, έχω διδακτορικό, μόνος εγώ κάνω τα
|

εργαστήρια και την Πρακτική των φοιτητών
και μου έκοψαν την απόσπαση για να τη δώσουν σε δάσκαλο!

ΕΛΕΟΣ ΝΤΡΟΠΗ!

Άσπρη Κιμωλία
|

- Η τάξη είναι ένας ανήφορος που μερικοί δεν τον αντέχουν. Είναι πολύ δύσκολο το επάγγελμα του δασκάλου.
- Ειδικά όταν είναι ανήσυχος.
- Γι’ αυτό και η Πολιτεία διαχρονικά τον στηρίζει. Ειδικά όταν τον στέλνει στα νησιά. Θυμάμαι, μια φορά…
…..
- Τι έπαθε;
- Συγκινήθηκε. Όταν συγκινείται, μερικές φορές δε μπορεί να συνεχίσει.

να χάνουν την οργανική τους !!!!!!!
|

Σοβαρευτείτε ! Τις οργανικές σε σχολείο τις απέκτησαν με τα μόριά τους (σε κατσάβραχα πολλά, σε φορείς δεν είναι πλέον τόσα πλην δπε-δδε-πδε) και με αυτή την εκδικητική συμπεριφορά δεν κερδίζει κανείς , ίσα ίσα δίνετε πάσα να καταργήσουν (και με ωνάσεια, πειραματικά κλπ) εντελώς και να τρέχετε ΟΛΟΙ κάθε χρόνο ! εξάλλου όσοι έχουν οργανική στα κατσάβραχα δεν θα αφήσουν κελεπούρι , ενώ όσοι έχουν καλές θέσεις τις αφήνουν για λειτουργικά κενά ! ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ σε αυτά που γράφετε ! Αντί να ζητάτε μεγαλύτερη (πλήρης δεν γίνεται , βυσματικές αρκετές) διαφάνεια και κινητικότητα για να υπάρχει απόσυμφόρηση σε μια εργασία που έχει γίνει βραχνάς, βγάζετε βλακωδώς τα μάτια σας ! Αποσπαση για αναγκες στο ΙΔΙΟ υπουργείο είναι επιτέλους

Οικονομολόγος
|

Η εγκύκλιος έλεγε ότι οι αιτήσεις επανεξέτασης και οι ενστάσεις θα έπρεπε να γίνουν ηλεκτρονικά μέσα σε 5 μέρες από την ανακοίνωση των αποσπάσεων.
Όμως από την Παρασκευή που ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις, το σύστημα στον ΟΠΣΥΔ είναι κλειστό και δεν επιτρέπει την υποβολή ένστασης ή επανεξέτασης.
Τι θα γίνει τελικά;

ΠΕ
|

Υπάρχει χρονικό περιθώριο για ενστάσεις ή δεν γίνονται καν σε αυτές τις αποσπάσεις?

Να καταργηθούν οι αποσπάσεις σε φορεις.
|

Δεν μπορεί εκπαιδευτικός να αποσπάται το 2010 σε Γραμματεία σχολής για διοικητικό έργο ,μέχρι και σήμερα ,δηλ 15 χρόνια.Σε αυτό το διάστημα έκανε διδακτορικό, και τώρα λόγω της πολυετούς απόσπασης της ,αποκτώντας τις σχετικές γνωριμίες ανακηρύσσεται Επίκουρος στα 60 .
Ας καταργηθούν οι αποσπάσεις σε φορείς ή να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο σε αυτές ,χωρίς εξαιρέσεις.

Β.Δ.
|

Το ότι δεν υπάρχει πίνακας με μοροοδοτηση σ' αυτές τις αποσπάσεις ΠΟΤΕ δε σας βάζει δε σας βάζει σε σκέψεις????????? Είναι καθαρά υποκειμενικα τα κριτήρια...και παίζουν ρόλο οι " γνωριμίες".

Φ.Φ.Φ.
|

Βρε παιδιά...τι σας κάνει εντύπωση?? Απορώ...
Ποια αξιοκρατία?! Ποια δικαιοσύνη??? Αλλού ζείτε. Προσγειωθείτε!!!!!

Ανάκληση απόσπασης
|

Πόσο εύκολο είναι να ανακληθεί η απόσπαση αν η αίτηση υποβληθεί εντός των 5 ημερών μετά την ανακοίνωση των αποσπάσεων;

Προχειροδουλειές
|

Αντί να βοηθήσουν τις σχολές τελικά τις βούλιαξαν

Πε
|

Μπόρεσε κάνεις να κάνει ένσταση στον opsyd για φορείς γιατί εμένα δεν με αφήνει.

Poyet
|

Όποιος θεωρεί ότι οι αποσπάσεις αυτές (με τις οποίες φυσικά δεν συμφωνώ καθόλου, για άλλο λόγο προσλήφθηκαν στο δημόσιο) είναι αξιοκρατικές, ας γυρίσει πλευρό όταν κοιμάται. Υπάρχουν συνάδελφοι που πχ γράφουν εδώ και δεκαετίες ένα λεξικό (Προφανώς το μέσον που τους πηγαίνει εκεί εκλέγεται βουλευτής συνεχώς). Θα πρότεινα επίσης να χάνουν την οργανική τους όσοι αποσπώνται και αν δεν αποσπαστούν την επόμενη χρονιά να είναι στη διάθεση του εκάστοτε ΠΥΣΠ/ΠΥΣΔΕ. Δεν γίνεται μονά ζυγά δικά τους και άλλοι συνάδελφοι (με πολλά περισσότερα προσόντα) να ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο από σχολείο σε σχολείο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΡΑ
|

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΌ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΚΑΦΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ

polar fish
|

ειναι νομιμο να επιβλεπεις εργασιες φοιτητων χωρις εργασιακη σχεση με το αει?

πε
|

Ο opsyd δεν αφήνει να κάνουμε ένσταση για τους φορείς γνωρίζει κανείς τον λογο που συμβαίνει αυτό εφόσον εχει προθεσμία 5 ημερών ;

μεταδιδακτορική ερευνήτρια
|

Οι αποσπάσεις στο Πανεπιστήμιο αποτελούν τη μοναδική διέξοδο αυτή τη στιγμή για τους εκπαιδευτικούς με διδακτορικό, μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται πιο κοντά στο αντικείμενο των ενδιαφερόντων τους. Στην πραγματικότητα παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε ένα παράλογο καθεστώς που δεν επιτρέπει να προχωρήσουμε και να εξελιχτούμε επαγγελματικά, αφού δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ακαδημαϊκή εμπειρία ούτε μετάταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά ούτε να πάρουμε εκπαιδευτική άδεια (με μισθό όπως παλιά) ή χρηματοδότηση για έρευνα και γενικώς καμία έξοδο διαφυγής, μόνο και μόνο γιατί είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι - ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να προχωρήσουν και να εξελιχτούν επαγγελματικά!
Μέσα σ' όλα, η μοναδική διέξοδος, δηλαδή οι αποσπάσεις στα Πανεπιστήμια, με διάρκεια μόλις 1 έτος, αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ καθώς αποσπάστηκαν όχι μόνο λιγότεροι από άλλες χρονιές, αλλά και εντελώς αναξιοκρατικά: ΑΠΟΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ Γ.Σ. ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, οι οποίοι τελικώς δεν αποσπάστηκαν αν και οι σπουδές τους είναι σε επίπεδο μεταδιδακτορικής έρευνας.
Πραγματικά, ποιος μπορεί να μας υποδείξει τι επιλογές έχει ο δημόσιος εκπαιδευτικός που δεν αποσπάστηκε στο Πανεπιστήμιο (που το ίδιο ζήτησε για την κάλυψη των αναγκών του, μια και τα Τμήματα είναι υποστελέχωμενα αφού δεν επιτρέπεται να έρχονται πια μετατασσόμενοι εκπαιδευτικοί!), εκτός από την επιστροφή του στο σχολείο, το οποίο δεν του αφήνει ενέργεια για την ενασχόλησή του με τις ακαδημαϊκές του ανησυχίες; Τι επιλογές έχει όταν δεν έχει πλέον την δυνατότητα εκπαιδευτικής άδειας, ή ακόμη και χρηματοδότησης της έρευνάς του από οργανισμούς εθνικούς, όπως ο ΕΛΙΔΕΚ; Γιατί ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ που με κόπο και στερήσεις προσπαθεί για κάτι καλύτερο για την Παιδεία (τη δική του και συνεπακολούθως όλων) να μην μπορεί να παραδειγματίσει στους μαθητές του και στα παιδιά του τις λέξεις ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ (και όλες τις άλλες έννοιες που σχετίζονται με την Εκπαίδευση και την Παιδεία και που τα δίνουμε ως θέματα εκθέσεων) παρά μόνο με το ότι η πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο από όλα αυτά ;

Απίστευτο - Σα να θέλουν να σαμποτάρουν το Τμήμα μας!
|

-Κανένας δεν πήρε απόσπαση σε εμάς ενώ στο διπλανό Τμήμα πήραν εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας!
-Δηλαδή, ο δάσκαλος θα κάνει τόσο εξειδικευμένα εργαστήρια;
-Καλά, στο γραφείο της Υπουργού το τερμάτισαν!

Το επόμενο βήμα τους είναι να βάλουν θεολόγους στην Ιατρική Σχολή!
-Πρέπει να υπάρχει και μια συστολή!

Περίεργος
|

.....το ότι διορίζονται στο δημόσιο σε θέσεις ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ......όλα τα άσχετα πτυχία , ενώ υπάρχουν πτυχιούχοι από σχολές ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.....δεν αποτελεί......ΠΡΌΚΛΗΣΗ ;
Και μη πει κάποιος .....και εγώ μπορώ να κάνω τη δουλειά.....γιατί ....παράδειγμα.....όλες οι γυναίκες με μια μικρή επιμόρφωση μπορούν να δουλέψουν σε Νηπιαγωγεία......και πολλοί πτυχιούχοι μπορούν να τα καταφέρουν και σε άλλα αντικείμενα.
Όμως έτσι διαλύουμε κάθε αξιακό σύστημα......μιας οργανωμένης, δημοκρατικά , κοινωνίας

Τζονυ
|

Οικονομολόγος με MSc, Proficiency Αγγλικά, Β2 γαλλικα, Β1 στους Η/Υ, και εμπειρία στο στήσιμο ιστοσελίδων δεν πήρα αποσπαση σε ΣΑΕΚ. Προηγήθηκαν δύο βρεφονηπιοκομοι. Λογικά χειρίζονται καλύτερα τη μισθοδοσία, την ιστοσελίδα και όλα τα software των ΣΑΕΚ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ