Πανελλαδικές 2026: Αυξάνεται ο Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας και μειώνεται σε δυο Στρατιωτικές Σχολές

Η απόφαση της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη

30/08/2025

Ενημερώθηκε: 30/08/2025, 10:25

Άκουσε το άρθρο

Αύξηση από 0,80 σε 1,20 του Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στη  Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας, προβλέπει τροποποιητική απόφαση της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η ίδια απόφαση ορίζει μείωση του Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από 1,00 σε 0,90 στις Κατευθύνσεις Επιχειρησιακής Υποστήριξης  και Επιχειρησιακής Υποστήριξης- Ραδιοναυτίλοι της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών  Αεροπορίας  και από 1,20 σε 1,00 της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ).

Η απόφαση υπογράφηκε από την Σ. Ζαχαράκη , μετά από σχετικές εισηγήσεις των συναρμόδιων υπουργείων.

Σχόλια (8)

Polar_Fish
|

Η Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας παιρνει λιγους φοιτητες και εχει υψηλη βάση, δηλ η ΕΒΕ δεν ενεργοποιείται. Η ανοδος της ΕΒΕ ειναι απλά μια δικλείδα οτι στο μελλον θα έχουν εισακτέους με λιγα μορια.

Καληνύχτα
|

Η κίνηση είναι χαρακτηριστική του πανικού στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση.
Με αυτά που θα κάνουν κανείς δεν θα μπαίνει στις στρατιωτικές σχολές.
Βέβαια, θα κριθούν από την ιστορία εάν είχαν δίκιο ή όχι.

@ Kristine
|

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταργηθούν τμήματα ή να συγχωνευτούν. Ήδη εισάγονται με 8/20. Οι κενές θέσεις δε, είναι εικονικές καθότι τα τμήματα ζητούν ετησίως τουλάχιστον τις μισές και το Υπουργείο τις διπλασιάζει. Τα ΑΕΙ θα έπρεπε να έχουν ΕΒΕ τουλάχιστον στο 10 και ένα βασικό μάθημα ανά επιλογή τμήματος στο 13 με 14. Δεν έχει νόημα να εισάγεσαι όταν δε μπορείς να αποφοιτήσεις.

Μαρία Κασαμπαλάκου
|

Δυστυχέστατα από το κακό στο χειρότερο.

Kristine
|

Η ΕΒΕ πρέπει να μειωθεί και όχι να αυξάνεται Να ληφθεί υπόψη ότι η ΕΒΕ είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν κενές πολλές θέσεις σε Τμήματα του Δημοσίου Πανεπιστημίου Εκτός και αν είναι στόχος η αφαίμαξη του Δημοσίου Πανεπιστημίου για να πριμοδοτηθούν τα Ιδιωτικά

ΕΒΕ & ΣΕ
|

Είμαι παραπάνω από ξεκάθαρο κάθε χρόνο που βλέπουμε αυτό το πράγμα (λες και είναι μετοχές) περί του πως θα γεμίσουμε με κόσμο τα τμήματα πάρα από το "γνωσιακο επίπεδο εισακτέων στο να ανταποκριθεί στις σπουδές".

Όλοι ξέρουμε ότι δεν θα χρειαζόταν καμία ΕΒΕ και οι συντελεστές της λαμβάνοντας το όποιο πολιτικό κόστος της δραστικης μείωσης των θέσεων στα ΑΕΙ πανελλαδικά (π.χ. όσο στα αρχές 90ς ας πούμε)!

Κατήφορος ποιότητας
|

Δηλαδή, στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας το γνωστικό επίπεδο κατεβαίνει. Πού είναι η βάση του 10 που υποσχεθήκατε; Την κάνατε ΕΒΕ. Τώρα περισσή δημαγωγία εν όψει εκλογών.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής 12 στα 20
|

Μαθητές που έχουν γενικό μέσο όρο κάτω από 12 στα 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δύσκολα θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Σκληρή αλήθεια, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα και να μην επιβαρύνουμε τις σχολές και τα τμήματα με φοιτητές που απλώς δηλώνουν 40-50 τμήματα «στην τύχη», χωρίς κανείς να τα έχει βοηθήσει τρια χρόνια στο Λύκειο να καταλάβουν τι τους ενδιαφέρει να σπουδάσουν για τα επόμενα τέσσερα-πέντε έτη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ