Ως διδακτική θα υπολογίζεται η ώρα σίτισης στα Δημοτικά Σχολεία

03/05/2017

Ενημερώθηκε: 03/05/2017, 13:48

Άκουσε το άρθρο

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη 3 Μαΐου το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου των Δημοτικών Σχολείων και του Ολοήμερου Προγράμματος 2017-18, η  ώρα του φαγητού́ − χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική́ διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική́ ώρα για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι:

α) ορίζονται με σχετική́ πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ως υπεύθυνοι ολοήμερου προγράμματος τη συγκεκριμένη ημέρα

β) αναλαμβάνουν την εποπτεία – επιτήρηση της σίτισης και ταυτόχρονα διδάσκουν -συμπληρώνουν το διδακτικό́ ωράριό́ τους την 2η διδακτική́ ώρα (14:15-15:00) του ολοήμερου προγράμματος.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (7)

Αριάδνη
|

@ΜΑΚ
Ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι ως προς το τι υπάρχει περίπτωση να γίνει ή όχι. Πέρυσι είχα 20 ώρες σε 2 διαφορετικά Ολοήμερα -αν και ειδικότητα- και δεν ήμουν η μόνη. Βρέθηκε πατέντα και πέρασε από έγκριση. Φέτος κατεβαίνω για 1 ώρα συμπλήρωση σε Ολοήμερο που έχει ένα τμήμα. Τρώνε όλα μαζί και είμαστε στην τραπεζαρία και ο υπεύθυνος του Ολοήμερου και εγώ. Μπορεί στη γειτονιά σας τα Ολοήμερα να λειτουργούν όπως περιγράψατε. Στα σχολεία που έχω δουλέψει εγώ (και γυρίζω 2-3 διαφορετικά κάθε χρόνο), αυτό το σύστημα δεν το έχω δει. Δε ζήτησα ποτέ να αφαιρεθούν οι ώρες από τον υπεύθυνο, δε θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Θέλω, όμως, να ζήσει και η δική μου. Και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί για κάθε ώρα που μου λείπει, θα πρέπει να κάνω άλλη μία που δε χρεώνομαι.

@Ελένη και Αριάδνη
|

@Αριάδνη και Ελένη
Κατά πρώτον το διάλειμμα είναι από 13.15 -14.15.Είναι αδύνατον να τρώνε μια ώρα.Άρα τρώνε οι μικρές τάξεις μέχρι 13.35 και αμέσως έρχονται οι μεγαλύτεροι μέχρι 13.50.'Ετσι λειτουργούν δεκάδες Ολοήμερα που ξέρω και έτσι είναι το λειτουργικό.Γι αυτό έχουν εφημερία συνέχεια.Αν οι ώρες συμπλήρωσης των δασκάλων δεν καλύπτονταν στο Ολ.έπρεπε να συγκεντρωθούν σε έναν που έπρεπε να μετακινηθεί.Δεν υπάρχει περίπτωση συμπλήρωσης ωραρίου ή ειδικοτήτων να είναι κάθε μέρα στο Ολ.Δεν βγαίνει από το πρόγραμμα αφού οι ώρες είναι συγκεκριμένες.Ποσώς με αφορά αν πάρουν όλοι τις ώρες σίτισης.Αν αφαιρεθούν όμως από τον υπεύθυνο Ολ να δούμε ποιος θα βγάζει πρόγραμμα,μηνιαία παρουσιολόγια ,υπεύθυνος απέναντι σε γονείς και σε ενδεχόμενους τραυματισμούς ,να καλύπτει τα κενά αυτών που απουσιάζουν,να ξέρει τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε παιδιού(αν έχει)να καταχωρεί τις μηνιαίες καταστάσεις απουσιών κλπ.Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον μια απάντηση που δεν υπάρχει.Τα περί αν είμαι πρωτοβάθμιος ή όχι τα αντιπαρέρχομαι γιατί και να μην ήμουν ,που είμαι,ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης.Είπαμε δεν ήμαστε το Υπουργείο που να μη ξέρει μεταξύ μας ξέρουμε καλά τι συμβαίνει.Ας μη κοροιδευόμαστε

Ελένη
|

@ΜΑΚ
μάλλον δεν προέρχεσαι από τον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ολοήμερο τμήμα με 50 παιδιά, 25 στη μία αίθουσα , 25 στην άλλη. Την ώρα της σίτισης (13.20-14.00 για τη φετινή χρονιά που διανύουμε ή 14.00-14.40 μέχρι και την περσινή χρονιά) ένας εκπαιδευτικός , ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου ήταν στην πρώτη αίθουσα και η ώρα ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΝ ως διδακτική και ένας άλλος, δεύτερος εκπαιδευτικός (είτε δάσκαλος είτε ειδικότητα, δεν έχει καμιά σημασία) ήταν στη δεύτερη αίθουσα και η ώρα ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΝ ως διδακτική.

Αριάδνη
|

@ΜΑΚ
Επικαλούμαι την ΥΑ Φ12/657/70691/Δ - 26/4/2016 (και όχι μόνο) που προβλέπει ότι "Η ώρα του φαγητού – χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τον εκπαιδευτικό ο οποίος ορίζεται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ως υπεύθυνος λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος τη συγκεκριμένη ημέρα και ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σίτιση των μαθητών. ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΩΡΑ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΙ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ."
Θέμα εφημερίας προφανώς και δεν τίθεται καθώς εκείνη την ώρα οι μαθητές βρίσκονται στην τραπεζαρία και όχι στο προαύλιο. Το αν είναι προτιμότερη η εφημερία στην αυλή από την επίβλεψη της σίτισης είναι μεγάλο θέμα και δεν είναι της παρούσης.
Φυσικά και μπορεί να είναι κάθε μέρα οι ίδιοι στο ολοήμερο (αν και ίσως είναι πιο σπάνιο), αλλά τι σημασία έχει; Το θέμα είναι ότι πολλοί συνάδελφοι κατέβαιναν ολοήμερο για να συμπληρώσουν 1 ή 2 ώρες και με τη σίτιση κατέληγαν να κάνουν άλλες τόσες -κάτι που δεν ίσχυε για τον υπεύθυνο του ολοήμερου.
Αν δουλεύεις σε δημοτικά, ειλικρινά μου κάνει εντύπωση που κάνουμε αυτή τη συζήτηση...

ΜΑΚ
|

@Αριάδνη
Δεν μπορεί όλοι να ήταν υποχρεωμένοι να ήταν παρόντες στη σίτιση .Εφημερία δεν έπρεπε να κάνουν;Πόσοι έλεγχαν τη σίτιση εκτός αν ήταν προτιμότερη η παρουσία στη σίτιση(στη σκιά και τη ζέστη) από την καθημερινή εφημερία.Δεν μπορεί οι ίδιοι εκπαιδευτικοί να είναι κάθε μέρα στο Ολοήμερο γιατί ή ειδικότητες είναι ή συμπλήρωση ωραρίου και άρα το πολύ 2 φορές εβδομαδιαίως .Τι πρόγραμμα είναι αυτό που επικαλείσαι;Που γίνονται αυτά; Οι ώρες σίτισης είναι 5 και άρα μια την εβδομάδα .Ποιά ειδικότητα ή συμπλήρωση πάει και τις πέντε μέρες και πόσοι είναι;

Αριάδνη
|

Εδώ και 14 χρόνια ισχύει ότι η σίτιση θεωρείται ως διδακτική ώρα ΜΟΝΟ για τον υπεύθυνο του Ολοήμερου (η περίπτωση α' δηλαδή). Όχι για όλους τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τη δεύτερη ώρα (περίπτωση β'), οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να είναι παρόντες και να εποπτεύουν τη σίτιση, χωρίς αυτή η ώρα να τους αναγνωρίζεται πουθενά. Ας διαβάζουμε σωστά και ας μη λέμε ό,τι θέλουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
|

Αγαπητοί μου
Επειδή "ΚΑΙ" η ανακάλυψη της Αμερικής δεν είναι έργο της κυβέρνησης, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι εδώ και τουλάχιστον 14 χρόνια ισχύει ότι:
"η  ώρα του φαγητού́ − χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική́ διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική́ ώρα για τον εκπ/κό - υπεύθυνο του Ολοήμερου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ