Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Μουτζούρης: Ουδείς μου ζήτησε κατάθεση ή ανατροπή πολιτικών θέσεων ή απόψεων

Ένιωθα, νιώθω και θα νιώθω πολύ υπερήφανος που σπούδασα, δίδαξα, δημιούργησα, διοίκησα το Ε.Μ.Π. , το κορυφαίο Τεχνολογικό Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως και έρευνας της χώρας.
Δημοσίευση: 19/03/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Η επιλογή μου από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας ήταν ιδιαιτέρως τιμητική για εμένα.  Το μόνο που μου ζητήθηκε δια του ορισμού μου από τους επιλέξαντές με ήταν να καταθέσω σκληρή εργασία, αφοσίωση, εμπειρία, όραμα. Ουδείς μου ζήτησε κατάθεση ή ανατροπή πολιτικών θέσεων ή απόψεων».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρύτανης  (πρόεδρος Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  Καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, στην επισήμανση του  esos , ότι ενώ είναι   στέλεχος της ΝΔ  η επιλογή του γι αυτή τη θέση ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα.

Ο κ. Μουτζούρης μιλάει και για το ΕΜΠ , με αφορμή το πρόσφατο ξέσπασμα, στο συνέδριο της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ τονίζοντας τα εξής: «Να δηλώσω απερίφραστα ότι ένιωθα, νιώθω και θα νιώθω πολύ υπερήφανος που σπούδασα, δίδαξα, δημιούργησα, διοίκησα το Ε.Μ.Π. , το κορυφαίο Τεχνολογικό Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως και έρευνας της χώρας. Ένα Κέντρο Αριστείας με τεράστια φήμη και αποδοχή στο εσωτερικό και εξωτερικό. Είναι η πολυτιμότερη κατάκτησή μου, η πιο ανεξίτηλη και αναλλοίωτη με το χρόνο».

Esos: κ. Πρύτανη ποιές είναι οι διαπιστώσεις σας τις πρώτες ημέρες στη θέση του προέδρου της ΔΕ του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;

Κ. Μουτζούρης: Μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπορώ να διατυπώσω τις εξής πρώτες διεπιστώσεις μου:

Συνάντησα αξιοσημείωτη προθυμία από όλο το προσωπικό - διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό – προσαρμογής στις νέες συνθήκες και στον Πρόεδρο. Βρήκα οργάνωση υπηρεσιών και λειτουργιών σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Η φύλαξη και ο καθαρισμός των χώρων λειτουργούν, σε αντίθεση με κάποια άλλα Ιδρύματα. Η σίτιση των φοιτητών γίνεται ομαλά με καλή χρηματοδότηση.

Ταυτοχρόνως διαπίστωσα, ότι απαιτείται εντατική προσπάθεια προσαρμογής σε Πανεπιστημιακά δεδομένα. Προσαρμογή σε νοοτροπία, τρόπο σκέψεως, αδέσμευτης διατύπωσης απόψεων, όπως αρμόζει σε ένα ελευθεροφρονούν πνευματικό Ίδρυμα.

Esos: Ποιές ήταν οι πρώτες αποφάσεις που λάβατε ή κινήσεις που κάνατε στα δύο συγχωνευμένα Ιδρύματα;

Κ. Μουτζούρης: Οι πρώτες αποφάσεις αφορούσαν, όπως είναι φυσικό, την οργάνωση του νέου Α.Ε.Ι.-Π.Τ. και τον ορισμό προσωρινών οργάνων διοικήσεώς του σύμφωνα με τον Ν. 4521/2018. Επίσης, αφορούσαν τη μετεγκατάσταση του Ε.Λ.Κ.Ε σε αυτόνομο, αξιοπρεπές κτίριο, όπως αρμόζει σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας όργανο. Αρχίσαμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της χωροθετήσεως των Τμημάτων και των διοικητικών υπηρεσιών.

Καταβάλλεται στοχευμένη προσπάθεια περιστολής δαπανών στεγάσεως σε εξωτερικά κτίρια υπό το πρίσμα των αναγκών του νέου Ιδρύματος, στο οποίο υπήρξε μείωση στον αριθμό λειτουργούντων Τμημάτων. Την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την εξ αυτής εξοικονόμηση χρημάτων την οφείλουμε στον ελληνικό λαό, ο οποίος συντηρεί το δημόσιο Πανεπιστήμιό μας.

Esos: Εάν πριν 15 χρόνια τολμούσε κάποιος να πει ότι ο Πρύτανης του ΕΜΠ  θα διοικήσει τα δύο ΤΕΙ της Αττικής ίσως και να τον “πετροβολούσαν” με διάφορες εκφράσεις. Υπάρχει σήμερα αυτό το κλίμα από την κοινότητα των δύο ΤΕΙ;

Κ. Μουτζούρης: Προ δεκαπέντε ετών υπήρχαν τα Τ.Ε.Ι., τα οποία διοικούντο ικανοποιητικά από Προέδρους. Δεν υπήρχε ανάγκη για «δάνειο» Πρύτανη από ένα Πανεπιστήμιο. Αν είχε τότε τοποθετηθεί ένας Πρύτανης, όντως θα συναντούσε αντίδραση.

Το 2018 υπάρχει ένα νέο Πανεπιστήμιο, για την αρχική πορεία και οργάνωση του οποίου απαιτείται μια Διοικούσα Επιτροπή και ένας Πρόεδρος. Η Πολιτεία μας επέλεξε ως Πρόεδρο τον πρώην Πρύτανη του Ε.Μ.Π. , ο οποίος το 2009 είχε τολμήσει να συντάξει και υποβάλει στην τότε Κυβέρνηση την ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ).

Η επιλογή του ως Προέδρου συνάντησε ένθερμη αποδοχή από σχεδόν το σύνολο του ακαδημαϊκού κόσμου των Α.Ε.Ι. –Τ.Τ. Στα δύο συμπτυχθέντα Ιδρύματα συναντά καθημερινά θερμό κλίμα συνεργασίας.

Esos: κ. Πρύτανη είστε στέλεχος της ΝΔ. Είναι γνωστό ότι η επιλογή γι αυτή τη θέση ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ο οποίος καθ ομολογία του σας είχε καθηγητή στο Πολυτεχνείο κι εκτιμά τις διοικητικές και ακαδημαϊκές σας ικανότητες. Πολλοί όμως ρωτούν πώς ο κ. Μουτζούρης δέχθηκε αυτή τη θέση, καθώς δεν έχουμε συνηθίσει η εκάστοτε κυβέρνηση να τοποθετεί σε θέσεις στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποια είναι η απάντησή σας;

Κ. Μουτζούρης: Η εμπειρία μου στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού χώρου είναι, ας μου επιτραπεί να την κρίνω, πολύ εκτεταμένη: Εκλεγμένος Πρύτανης Ε.Μ.Π. , 4 φορές εκλεγμένος Πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του, Αναπληρωτής Πρόεδρός της, 11 έτη Πρόεδρος της Εταιρείας Διαχειρίσεως Περιουσίας του Ε.Μ.Π., 32 έτη Διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων Ε.Μ.Π. , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, Διευθυντής Τομέα κ.α. Η εμπειρία μου στη δημόσια διοίκηση είναι επίσης σημαντική: Γενικός Γραμματέας Λιμένων της Λιμενικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πρώτος Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής «Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων» κ.α. Διαθέτω, πιστεύω, όλα τα εχέγγυα διοικητικής επάρκειας και ακαδημαϊκού διδασκάλου.

Η επιλογή μου από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας ήταν ιδιαιτέρως τιμητική για εμένα. Την εξέλαβα ως αναγνώριση προγενέστερου επιτυχούς  διοικητικού έργου και ως επιβεβαίωση βουλήσεώς τους να επιτύχει το εγχείρημα του νέου Πανεπιστημίου. Θα ήμουν ρίψασπις, εάν δεν αποδεχόμουν μια τέτοια πρόσκληση-πρόκληση στον χώρο που γνωρίζω και αγαπώ.

Το μόνο που μου ζητήθηκε δια του ορισμού μου από τους επιλέξαντές με ήταν να καταθέσω σκληρή εργασία, αφοσίωση, εμπειρία, όραμα. Ουδείς μου ζήτησε κατάθεση ή ανατροπή πολιτικών θέσεων ή απόψεων. Το θεωρώ μεγάλη ωρίμανση του πολιτικού συστήματος, η οποία εύχομαι να επικρατήσει σε όλους τους τομείς.

Esos: Σε δυο ομιλίες σας διατυπώσατε παράπονα από το ΕΜΠ όπου ήσασταν Πρύτανης. Γιατί αυτό το “ξέσπασμα”;

Κ. Μουτζούρης: Να δηλώσω απερίφραστα ότι ένιωθα, νιώθω και θα νιώθω πολύ υπερήφανος που σπούδασα, δίδαξα, δημιούργησα, διοίκησα το Ε.Μ.Π. , το κορυφαίο Τεχνολογικό Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως και έρευνας της χώρας. Ένα Κέντρο Αριστείας με τεράστια φήμη και αποδοχή στο εσωτερικό και εξωτερικό. Είναι η πολυτιμότερη κατάκτησή μου, η πιο ανεξίτηλη και αναλλοίωτη με το χρόνο.

Τα «ξεσπάσματα» στα οποία αναφέρεστε, αφορούσαν τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται σε συνθήκες και αίθουσες μη απάδουσες στη μεγάλη αυτή επέτειο. Και μόνο σε αυτό.

Σχόλια (3)

 
Νικητας Χιωτίνης
19 Μαρ 2018 19:29

".........Ουδείς μου ζήτησε κατάθεση ή ανατροπή πολιτικών θέσεων ή απόψεων. Το θεωρώ μεγάλη ωρίμανση του πολιτικού συστήματος, η οποία εύχομαι να επικρατήσει σε όλους τους τομείς....."

Πράγματι, η ολη διαδιακασία Ίδρυσης και προσωρινής διοικητικής στελέχωσης με Διοικούσα Επιτροπή, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αυτό αποδεικνύει: πολιτική ωριμότητα, στηριγμένη στα διεθνώς τεκταινόμενα στο χώρο της Εκπαίδευσης,μακριά απο μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Προφανώς ευχόμαστε, όλοι, αυτή η πολιτική ωριμότητα να επεκταθεί και να επικρατήσει σε όλους τους τομείς . Το μέλλον θα δείξει, άλλωστε δεν μπορούμε πλέον να εμμένουμε στις νοοτροπίες του παρελθόντος που μας χρεοκόπησαν.

 
ioannis
20 Μαρ 2018 16:15

Τώρα ο όρος "τεχνολογικό" δεν τους πειράζει............

 
Σ@Μ
20 Μαρ 2018 20:38

Αγαπητέ μου ο κ. Υπουργός λειτουργεί ως σκληρός κομματικός εργοδότης, και εξηγούμε: Τοποθέτησε τον κ. Μουτζούρη Πρόεδρο της Διοικούσας ως έχων πράγματι τις ικανότητες και την απαιτούμενη εμπειρία να προχωρήσει ''το εγχείρημα'' σε Πανεπιστήμιο, κι αυτό γιατί έψαξε νωρίτερα, αλλά δεν βρήκε δικούς του κομματικούς πρώην Πρυτάνεις κατάλληλους να φέρουν εις πέρας ''το εγχείρημα''. Έτσι σκεπτόμενος πονηρά προκειμένου να λάβει και το ΟΚ της ΝΔ στη Βουλή -έστω επί της αρχής του νομοσχεδίου- επέλεξε κομματικό στέλεχος, τον κ. Μουτζούρη . Γιατί πιστεύεις αγαπητέ συνάδελφε αρχιτέκτονα ότι ο Υπουργός ξαφνικά αγάπησε τους Νεοδημοκράτες; Εξ ανάγκης έγινε αυτό και θα το διαπιστώσεις, ότι όταν τελειώσει ο χρόνος του κ Μουτζούρη, θα πάει στα αζήτητα, όπως έκανε και με τον πρώην Πρύτανη κ. Μπρατάκο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean