ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Θεολόγοι (ΠΕΘ) προς υπουργό: Με πειθαρχικές απειλές, εκφοβισμό και επιθετικότητα δεν πείθονται οι εκπαιδευτικοί

“Ο υπουργός Παιδείας φαίνεται ότι, ελλείψει επιχειρημάτων, προβαίνει σε επιθετικούς χαρακτηρισμούς”
Δημοσίευση: 04/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Με πειθαρχικές απειλές, εκφοβισμό και επιθετικότητα δεν πείθονται οι εκπαιδευτικοί” απαντά η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος  ανακοίνωσε ότι θα ασκηθούν  πειθαρχικές διώξεις  στους εκπαιδευτικούς που διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζουν τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών  του υπ. Παιδείας στο μάθημα των Θρησκευτικών .

Παράλληλα η ΠΕΘ , στο ανακοινωθέν, υπογραμμίζει:

Ο  υπουργός δεν εφαρμόζει απόφάσεις του ΣτΕ: Η  ΠΕΘ απορρίπτει άρδην τις συστάσεις νομιμότητας  από τον Υπουργό, που στο συγκεκριμένο θέμα της παροχής θρησκευτικής αγωγής ανόμως ενεργεί μη εφαρμόζοντας τις Ακυρωτικές αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Ανωτάτου δικαστικού θεσμού της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν πείθει ο υπουργός Παιδείας: Ο κ. Υπουργός φαίνεται ότι, ελλείψει επιχειρημάτων, προβαίνει σε επιθετικούς χαρακτηρισμούς. Ελλείψει δηλαδή ουσιαστικού λόγου  δεν πείθει πλέον ούτε τους εκπαιδευτικούς, ούτε τους γονείς των μαθητών αλλά ούτε και την ευρύτερη κοινωνία.

Προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών: Η  απώλεια, ωστόσο, ψυχραιμίας οδηγεί σε κατασταλτικές ενέργειες και σε προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών. Εκφοβίζοντας τους εκπαιδευτικούς ίσως ελπίζει κανείς ότι θα εκβιαστούν να διδάξουν ένα Πρόγραμμα, το οποίο, όπως σαφώς δηλώθηκε στις σχετικές ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι αντισυνταγματικό, αντορθόδοξο, αντιπαιδαγωγικό και ωθεί στο βαρύτατο ποινικά αδίκημα του προσηλυτισμού.

Εκκληση προς τον υπουργό  Παιδείας: Η ΠΕΘ καλεί τον κ. Υπουργό και  εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, να μην προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις και επιθετικούς προσδιορισμούς, απαιτώντας μάλιστα από τους εκπαιδευτικούς να αποσυνταγματιστούν.

Ατεκμηρίωτες νομικά οι κατηγορίες: Η ΠΕΘ καλεί, μάλιστα, να αναγνωστεί επισταμένως από τους εκπροσώπους του Υπουργείου η επιστολή που απέστειλε η ΠΕΘ στα μέλη της, διότι η ΠΕΘ πιστεύει ότι είναι ατεκμηρίωτες νομικά οι κατηγορίες που άδικως της προσάπτονται με τις άκρως εκφοβιστικές ανακοινώσεις

Δεν είναι "νοηματικές ακροβασίες": Τα κείμενα της ΠΕΘ δεν είναι "νοηματικές ακροβασίες", όπως πιστεύει και διακηρύσσει ο υπουργός, ούτε περιέχουν εκχυδαϊσμένους επιθετικούς προσδιορισμούς. Περιέχουν λόγο ουσιαστικής υπόστασης που αγωνιά για τον μακραίωνο πολιτισμό αυτού του τόπου που προβάλλεται σήμερα στην Εκπαίδευση ως χυδανός από τα Νέα Προγράμματα Σπουδών.

Ο κ. Γαβρόγλου «υιοθετεί, πρώτα εκείνος, τις αξίες των δυτικών δημοκρατιών και όχι άλλων χωρών»:  Η ΠΕΘ, ελπίζοντας ότι ο κ. Γαβρόγλου «υιοθετεί, πρώτα εκείνος, τις αξίες των δυτικών δημοκρατιών και όχι άλλων χωρών», του υπενθυμίζει απλά και με σεβασμό ότι με πειθαρχικές απειλές, εκφοβισμό και επιθετικότητα δεν πείθονται οι εκπαιδευτικοί και για τον λόγο αυτό, το μόνο που απομένει είναι να  συνέλθει σε ένα διαλογικό πλαίσιο επικοινωνίας και  ελευθεροποιού νομιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα συναντηθεί με την ΠΕΘ και τα μέλη της που σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τό Σύνταγμα του Τόπου στο οποίο ορκίστηκαν.

Οι ορθόδοξοι Θεολόγοι:  Οι ορθόδοξοι Θεολόγοι της πατρίδας μας, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και τη διδασκαλία στην τάξη, έπρατταν πάντοτε, πράττουν και θα συνεχίσουν να πράττουν, με συνείδηση το υπηρεσιακό τους χρέος έναντι Θεού και ανθρώπων, με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, προπαντός όμως με σεβασμό στους μαθητές, στους γονείς, στην ελληνική κοινωνία και στην ΑΔΙΑΠΤΩΤΗ ελληνορθόδοξη πολιτισμική της κληρονομιά.

Η ΠΕΘ: Η ΠΕΘ αποτελεί επιστημονική και συνδικαλιστική Ένωση, η οποία διαχρονικά αγωνίζεται για τη διασφάλιση και παροχή ορθόδοξης χριστιανικής Παιδείας στα ελληνικά σχολεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της ελληνικής πολιτείας.

Σχόλια (10)

 
Θεολόγος στην τάξη
07 Οκτ 2018 01:28

Η ΠΕΘ φωνασκεί, γιατί λέει, το υπουργείο θα ασκήσει πειθαρχικές διώξεις σε εκπαιδευτικούς. Μιλά για προσπάθεια εκφοβισμού, τη στιγμή που η ίδια στο κείμενο, που βομβάρδισε όλα τα σχολεία , απειλεί με μηνύσεις γονέων προς εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν τα νέα Προγράμματα. Αυτό δεν είναι τρομοκρατία και εκφοβισμός προς τους εκπαιδευτικούς; Και ποιος θα υποκινήσει τους γονείς για αγωγές; Υποκριτικά, η ίδια η ΠΕΘ βεβαίως. Όπως τους υποκίνησε την περσινή χρονιά να επιστρέψουν τους Φακέλους Μαθήματος παραπληροφορώντας και συκοφαντώντας και ψάχνοντας για "εχθρούς" και "προδότες" της ορθοδοξίας.
Κύριοι της ΠΕΘ, τα νέα ΠΣ έδωσαν αύρα ανανέωσης στο μάθημά μας κι αυτό φαίνεται από τους μαθητές μας μέσα στην τάξη, είτε το θέλετε είτε όχι. Τα παιδιά σκέφτονται, μιλούν, ρωτούν, αναζητούν, νοηματοδοτούν τη γνώση που ενεργά αποκτούν. Περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο μάθημα! (πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα).
Και τα τόσο μεθοδευμένα περί "συγκρητισμού" και "πολυθρησκείας" στα οποία επενδύετε, δεν προκύπτουν από πουθενά, ούτε κατά τη διδασκαλία ούτε στην αξιολόγηση.

 
@Συμφέροντα παντού
05 Οκτ 2018 12:39

Η πολυπολιτισμικότητα που λες υποχωρεί σαν ιδέα παγκόσμια ,σαν αποτυχημένη.Στην Ελλάδα κανείς δεν διδάσκεται τϊποτε από τους λαούς που την είχαν και τώρα δεν την θέλουν.Η "αριστερή" Δανία έκλεισε χθες τα σύνορα της γιατί δεν θέλει αυτό το αποτυχημένο μοντέλο.Λες ότι οι Θεολόγοι πρέπει να προετοιμάζονται για αυτήν.Δείξε μου μια χώρα από αυτές που έρχονται κατά κύματα οι αλλοδαποί αν ισχύει η πολυπολιτισμικότητα.Και αν στα σχολεία τους που διδάσκουν το Κοράνι θα περνούσε από τη σκέψη τους για κάτι άλλο.Εσύ λοιπόν γιατί το θέλεις για εδώ;Η χώρα τελειώνει μέρα με τη μέρα .Χθες ναι χθες η Αλβανία δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές με επιτοκιο 3,5%.Η Αλβανία.Η Ελλάδα του Τσίπρα δεν τολμάει να βγεί γιατί το επιτόκιο θα είναι πάνω από 4,5%.Πρέπει να ντρέπονται όλοι για αυτό .

 
Δημόσιος Υπάλληλος
05 Οκτ 2018 12:32

Αν τυχόν έχουμε ξεχάσει τον Δημοσιοϋπαλληλικό μας Κώδικα (ν.3528/2007), σας τον υπενθυμίζω:

Άρθρο 24
Πίστη στο Σύνταγμα
Ο υπάλληλος είναι εκτελεστής της θέλησης του Κράτους, υπηρετεί μόνο το Λαό και οφείλει πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία.
Άρθρο 25
Νομιμότητα υπηρεσιακών ενεργειών
1. Ο υπάλληλος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των καθηκόντων του και τη νομιμότητα των υπηρεσιακών του ενεργειών.
2. Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του. Όταν όμως εκτελεί διαταγή, την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει, πριν την εκτέλεση, να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και να εκτελέσει την διαταγή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η διαταγή δεν προσκτάται νομιμότητα εκ του ότι ο υπάλληλος οφείλει να υπακούσει σε αυτήν.
3. Αν η διαταγή είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη, ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει χωρίς αναβολή.

 
ΠΕ01 Θ.
05 Οκτ 2018 12:01

Σημείωση:
Υπάρχει και προηγούμενη ανακοίνωση της ΠΕΘ εδώ στο εσος με τίτλο
"Πειθαρχικές διώξεις σε όσους εκπαιδευτικούς δεν εφαρμόσουν τα αναλυτικά προγράμματα για τα Θρησκευτικά
ΥΠΠΕΘ: Aπαράδεκτη πρακτική από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εις βάρος των εκπαιδευτικών. Δημοσίευση: 02/10/2018"
με τουλάχιστον 25 σχόλια, που θα το βρείτε εδώ:
https://www.esos.gr/arthra/59217/peitharhikes-dioxeis-se-osoys-ekpaideyt...

 
ΔΦ
05 Οκτ 2018 11:20

Η ΠΕΘ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή εκτός από ότι να αναμείνει νέα απόφαση του ΣτΕ που θα αφορά τα ΦΕΚ για τα προγράμματα Θρησκευτικών που εκδόθηκαν από τον Γαβρόγλου και βάσει αυτών διδάσκονται στα σχολεία οι μαθητές. Συνεπώς "νόμιμος" αυτή τη στιγμή είναι ο ΥΠΠΕΘ κι όχι η ΠΕΘ με αυτά που προτείνει στους εκπαιδευτικούς να πράξουν σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

 
ΓΙΩΡΓΟς
05 Οκτ 2018 08:16

Είναι λυπηρό και απαράδεκτο το υπουργείο παιδείας να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΣΤΕ. Αλήθεια τί μήνυμα περνά έτσι στους μαθητές; Κάντε ότι θέλετε; Αγνοείστε τους νόμους;Μα ο Σωκράτης πήρε το κόνιο για να μην παραβεί τους νόμους, αν και άδικα. Εμείς είμαστε απόγονοι εκείνου, με αυτές τις ενέργειες;

 
Συμφεροντα...παντου
04 Οκτ 2018 23:28

H Ιεραρχια της Εκκλησιας ποιει την νοισαν διοτι πολυ απλα φοβαται για την ακινητη περιουσια της και τα προνομια της. Απλα δεν θελει και δεν θα κοντραριστει με την συγκεκριμενη κυβερνηση. Οι θεολογοι να λετε και ευχαριστω που δεν βρισκεστε ξαφνικα εκτος εκπαιδευσης! Η πολυτισμικοτητα και η μελλοντικη ενσωματωση των αλλοθρησκων προσφυγοπουλων επιβαλει αλλαγες στο κλασικο μαθημα των θρησκευτικων. Τι δεν καταλαβαινετε;

 
Μπράβο στην ΠΕΘ
04 Οκτ 2018 22:00

Πολύ σωστά νομικά και λογικά τα λέει η ΠΕΘ αλλά οι άνθρωποι αυτοί δεν εφαρμόζουν αποφάσεις του ΣτΕ χωρίς ενδοιασμούς.Παρά όμως του ότι δεν εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις απειλούν ανερυθρίαστα αυτούς που θέλουν να τις εφαρμόσουν με πειθαρχικά.Θέλουν να επιβάλουν βίαια την παγκοσμιοποίηση,που πλέον υποχωρεί διεθνώς και αμφισβητείται,και τη νέα τάξη.Η θεωρία όμως της παγκοσμιοποίησης απαιτεί ένα νόμισμα που είναι το δολλάριο και μια γλώσσα την αγγλοσαξωνικη διεθνώς.Για αυτούς τους λόγους απορρίπτεται από τους λαούς αλλά η εδώ ιδεοληπτική και με ιδέες των περασμένων αιώνων αριστερά αρνείται έστω και καθυστερημένα να το δεχτεί.Τον επόμενο αιώνα θα το καταλάβουν,αν υπάρχουμε σαν χώρα. Απορία προκαλεί η παντελής αντίδραση της Ιεραρχίας .Η Παιδεία είναι υπόθεση όλων των πολιτών και όχι της ελάχιστης μειοψηφίας ιδεοληπτικών αριστερών.

 
Παυλος Μελας
04 Οκτ 2018 21:59

Το Υπουργείο δεν είναι αυθαίρετο όργανο επιβολής της βούλησης του κάθε Υπουργού και η ΠΕΘ δεν είναι συνδικαλιστική ένωση, είναι επιστημονικός σύνδεσμος των καθ΄ύλην αρμοδίων να μιλήσουν για το ζήτημα.

 
Νίκος Κ
04 Οκτ 2018 20:48

Θα καταλάβει η ΠΕΘ το πιο απλό; Ότι το βιβλίο δεν το ορίζουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις αλλά το Υπουργείο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.