Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το πολυνομοσχέδιο δημιουργεί 24 νέα τμήματα Μηχανικών και τα “εκτοξεύει” στα 80 (Αναλυτικοί πίνακες)

Ο συνολικός αριθμός των εισαγομένων σε πανεπιστημιακά Τμήματα Μηχανικών θα διπλασιαστεί και θα φθάσει περίπου στους 13.350 ετησίω
Δημοσίευση: 16/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις του νέου πολυνομοσχεδίου το  υπουργείου Παιδείας ολοκληρώνει τη “μαζική” παραγωγή των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μηχανικών .

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις Πολυτεχνικές Σχολές σε κοινή Συνέντευξη Τύπου:

Α. Δημιουργούνται συνολικά 36 νέα πανεπιστημιακά τμήματα Μηχανικών , εκ των οποίων τα 24 με το νέο πολυνομοσχέδιο, όταν τα υφιστάμενα πενταετή πανεπιστημιακά Τμήματα Μηχανικών είναι 44, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό Τμημάτων σε 80, δηλαδή συνολική αύξηση της τάξεως του 80%.

Β. Σε επίπεδο φοιτητών στα νέα Τμήματα εκτιμάται (με βάση τους εισαγόμενος  του 2018 στα αντίστοιχα πανεπιστημιοποιημένα  τμήματα) ότι θα εισέλθουν συνολικά περίπου 6.700 πρόσθετοι φοιτητές (4.450 με το νέο πολυνομοσχέδιο) έναντι των περίπου 6.700., που εισάγονται στα υφιστάμενα πενταετή πανεπιστημιακά Τμήματα.

Ο συνολικός αριθμός των εισαγομένων σε πανεπιστημιακά Τμήματα Μηχανικών διπλασιάζεται , και φθάνει περίπου στους 13.350 ετησίως.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Στην ειδικότητα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  με ταυτόσημες  ή παρεμφερείς ονομασίες δημιουργούνται δέκα νέα τμήματα (επτά με το νεό πολυνομοσχέδιο), έναντι 9 των υφισταμένων, διπλασιασμός δηλαδή περίπου των Τμημάτων σε 19.

Ο αριθμός των φοιτητών που θα εισάγονται υπερδιπλασιάζεται (αύξηση της τάξεως του 130%) σε περίπου 4.900 από 2,100, που εισάγονται στα υφιστάμενα πενταετή πανεπιστημιακά.

Ο πρόσθετος αριθμός εισαγομένων φοιτητών στα νέα  πανεπιστημιακά Τμήματα υπολογίζεται σε 2.800 (1.950 με το νέο πολυνομοσχέδιο).

Στην ειδικότητα του μηχανολόγου Μηχανικού με ταυτόσημες ή παρεμφερείς ονομασίες δημιουργούνται εννέα νέα τμήματα, έναντι των οκτώ υφισταμένων πανεπιστημιακών πενταετούς φοίτησης, που υπερδιπλασιάζουν το συνολικό αριθμό τμημάτων σε 17.

Οι πρόσθετοι εισαγόμενοι φοιτητές είναι περίπου 1.450 (950 με το νέο πολυνομοσχέδιο), οδηγώντας το νέο συνολικό αριθμό εισαγομένων φοιτητών  σε περίπου 2.600,  έναντι των 1.150  που εισάγονται σήμερα συνολικά στα πανεπιστημιακά Τμήματα πενταετούς φοίτησης .

Η αύξηση είναι και εδώ της τάξεως του 130%.

Ετικέτες: 
ΕΜΠ

Σχόλια (19)

 
YiannisM
16 Απρ 2019 14:28

Ε και που είναι το πρόβλημα. Αφού έτσι και αλλιώς οι απόφοιτοι είτε από ΤΕΙ είτε από ΑΕΙ είναι οι ίδιο στο πλήθος που ψάχνουν μια παρόμοια θέση εργασίας. Ας την πάρει λοιπον ο καλύτερος στην πράξη και όχι στα χαρτιά.

 
Συντεχνιακοι δεινόσαυροι....
16 Απρ 2019 14:37

Το θέμα είναι πόσοι μηχανικοί βγαίνουν από Ανώτατα Ιδρύματα ή πόσοι βγαίνουν από Πολυτεχνεία (Πανεπιστημιακά Ιδρύματα)?

Εδώ πρόκειται για κάποια διαβάθμιση των αποφοίτων σε μηχανικούς 1ης και 2ης γραμμής με διαφοροποιημένα επαγγελματικά δικαιώματα σε μια περιορισμένη αγορά.

Θεωρώ ότι είναι κατάλοιπο της αδράνειας κυρίως του ΤΕΕ που δεν φρόντισε έγκαιρα να ξεκαθαρίσει τα ΕΔ των αποφοίτων ΤΕΙ και Πολυτεχνείων με έναν τεκμηριωμένο τρόπο ώστε σήμερα να περάσουμε αυτόματα στην επόμενη μέρα 4ετών και 5των μηχανικών χωρίς άλματα με χρησιμοποίηση λέξεων και εντυπώσεων.

Δεν ξέρω αν απαγορεύεται σε ένα Πανεπιστήμιο να ιδρύσει ένα νέο τμήμα μηχανικών 5ετούς μόνο και μόνο επειδή κάποιοι έχουν ήδη ιδρύσει όλες τις ειδικότητες (ας πει η ΑΔΙΠ αν έχουν αποδεκτή ποιοτητα)....Αυτά τα κλειστά συστήματα δεν είναι ότι ποιο δημοκρατικό κατά την γνώμη μου.

 
Λάρισα
16 Απρ 2019 15:14

Τωρα ξυπνησατε εσεις? Ο καλυτερος υπουργος παιδειας ever. Αλλαξε το συμπαν στην παιδεια και δεν καταλαβε κανεις τιποτα.

 
Μουρικης
16 Απρ 2019 15:19

Οδηγείται λοιπόν το σύστημα de facto σε μια διαδικασία αξιολόγησης από την αγορά.
Αν εξαιρέσουμε το Δημόσιο θα αρχίσει να έχει ΜΕΓΑΛΗ σημασία από ποιο ακριβώς ίδρυμα έχει γίνει η λήψη του Πτυχίου / Διπλώματος.
Όταν υπήρχε πχ ένα Δ.Ε.Τ. στο Οικ Παν Αθήνας και μόνο το όνομα της σχολής "μέτραγε". Όταν δημιουργούνται άλλα 5 (!!!) ως μετεξελίξεις ΤΕΙ αυτό που μετρά περισσότερο είναι Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ σχολή κι όχι το όνομά της μόνο.

Το πόσο θα "μετράει" πλέον είναι προϊόν ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Από την "αγορά", από ανεξάρτητους φορείς, από από...)

Welcome to America !!!

 
Mike
16 Απρ 2019 15:48

Έχετε σκεφτεί ότι αυτά τα τμήματα μηχανικών υπάρχουν ήδη και είναι ανώτατα από το 2001.

Μάλιστα ο σημερινός αριθμός τους είναι μεγαλύτερος αφού πολλά τμήματα καταργούνται λόγω το συγχωνεύσεων

 
ABC
16 Απρ 2019 17:06

Γιατί χρειάζονται τα 5ετη;

 
ΤΕΙ ΔΜ ΣΤΕΦ
16 Απρ 2019 18:39

Γιατι δεν δημιουργείτε 4 ετων σχολές μηχανικών και καταργείται της ΣΤΕΦ όπως της Κοζάνης.

 
Νέα Πανεπιστήμια
16 Απρ 2019 19:19

Υπαρχει και ενα καλο ομως. Μειωνονται τα ιδρυματα. Συνολικα τα πανεπιστημια και τα τει και η ασπαιτε φυσικα ηταν 37. 37 ιδρυματα μαζι με το τει Αθηνας και αει Πειραιας. Τωρα θα συγχωνευτουν τα πανεπιστημια με τα τει (δηλαδη θα καταργηθουν τα τει και θα υπαρχουν μονο πανεπιστημια). Απο το φθινοπωρο και μετα η Ελλαδα θα εχει 24 πανεπιστημια. Καλυτερα ετσι. Με αυτον τον τροπο μειωνονται οι σχολες και τα τμηματα ασχετως που μπορει να δημιουργηθουν νεα τμηματα. Χρειαζονται λιγες ακομα συγχωνευσεις ωστε τα πανεπιστημια να γινουν 17. Υπαρχει ανεργια στην Ελλαδα. Παρα πολλοι σπουδαζουν και μενουν ανεργοι. Τουλαχιστον με την μειωση τμηματων θα βγαινουν λιγοτεροι αποφοιτοι απο εδω και περα. Σιγα σιγα να βγαινουν λιγοτερο ανεργοι.

 
Ioannis
16 Απρ 2019 19:51

Βάλτε τώρα που γυρίζει! Κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και Πολυτεχνείο (ή έστω Τμήμα Πολυτεχνείου)! Ίδρυση άφθονων Πολυτεχνικών Τμημάτων για να έχουν δικαίωμα πρόσβασης όλοι όσοι το ... επιθυμούν και για την ποιότητα των υπαρχόντων ... δεν βαριέσαι ...
Ας το καταλάβουν επιτέλους μερικοί: Απόφοιτος Πολυτεχνείου με Νόμους δεν γίνεσαι, γίνεσαι με υπόβαθρο και σοβαρές σπουδές! Για όσους καταλαβαίνουν ...

 
ΣΤΕΦ Κοζάνης
16 Απρ 2019 19:51

Θα τα πούμε στις εκλογές και για την κατάργηση της σχολής και για την οικονομική καταστροφή των γονιών που πλήρωναν για απόκτηση ενός πτυχίου χωρίς αντίκρυσμα χωρίς να έχουν πληροφόρηση εκ των προτέρων.Μαύρο στις εκλογές.Ποιο μαύρο από το μαύρο.Κατάμαυρο.

 
foros1
16 Απρ 2019 20:11

Είναι αδύνατο με το υπάρχον φοιτητικό δυναμικό να αποφοιτούν κάθε χρόνο 10.000 μηχανικοί πρώτης γραμμής , χωρίς πλήρη υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών τους. Όπως είναι αδύνατο να βγαίνουν 10.000 γιατροί και άλλοι τόσοι δικηγόροι. Συνεπώς ο διαχωρισμός 5ετων και 4ετων μηχανικών είναι αναγκαία.

 
Δημήτρης
16 Απρ 2019 21:38

Ηταν ευκαιρία να μειωθούν, όχι να αυξηθούν: το 50% των ήδη αποφοιτων μηχανικών ετεροαπασχολείται ή έχει μεταναστεύσει!

 
Κρήτη
16 Απρ 2019 21:44

Καμία Πολυτεχνική Σχολή ή Τμήμα δεν πρέπει να δημιουργηθεί στην Κρήτη εκτός του Πολυτεχνείου Κρήτης. Απαράδεκτη και περιττή η δημιουργία δεύτερου Τμήματος ΗΜΜΥ στο Ηράκλειο όταν υπάρχει ταυτόσημη Σχολή στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.

 
Αρθούρος
17 Απρ 2019 00:26

Προς ΣΤΕΦ Κοζάνης:Στην πράξη,στην αγορά αποδείχνεται η αξία ενός πτυχίου. Αν έχετε πρόβλημα σε άλλα θέματα και δίκαια,με την παρούσα κυβέρνηση,μην τα προβάλλετε πάνω στο συγκεκριμένο γιά να το ακυρώσετε κι αυτό.Όσο γιά το μαύρο είναι δικαίωμά σας,αλλά από κάτι τέτοια μαύρα στους προηγούμενους και στους πιό πριν απ'αυτούς,έχουμε χορτάσει.Δεν έχουμε ανάγκη από αρνητικές ψήφους,γιατί σύντομα ο θυμός ξεθυμαίνει και ερχόμαστε σε επαφή με την πραγματικότητα,η οποία είναι η αναμονή στην ουρά.Αυτό θέλουμε τελικά όλοι.Ν'αποφύγουμε την αναμονή στην ουρά εύρεσης εργασίας.Πασχίζουμε όλοι γιά ένα γρηγορόσημο γιατί θεωρούμε τους άλλους ότι είναι κατώτεροι από μας.Κι όποιος μας το προσφέρει,αυτόν ψηφίζουμε.Περαστικά μας.

 
@Κρήτη
17 Απρ 2019 00:43

Είναι ο καπιταλισμός φίλε μου (κάπώς αλλιώς το λένε αλλά ...)
Δίνουμε άδεια σε όλους όποιος μπορεί πάει μπροστά όποιος δεν μπορεί πάει σπίτι του.
Καπιταλισμός από Αριστερή κυβέρνηση !!!!!
Απλά γιατί δεν αφήνει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αφού στην ουσία ιδιωτικοποιεί τα Δημόσια (τα ιδιωτικοποιεί γιατί απλά δεν θα έχει χρήματα να συντηρήσει). Οπότε ….

 
ABC
17 Απρ 2019 03:53

Μια εξαγγελία του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου δηλαδή να μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια γίνεται πράξη από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο.
Τώρα, τα πολυτεχνεία θα μπορούσαν να απορροφήσουν όλες τις ΣΤΕΦ. Θα έπερναν καθηγητές εξοπλισμούς και προϋπολογισμούς, αλλά το είδαν ανώτεροι (ΑΕΙ) κατώτεροι (ΤΕΙ) και αυτό είναι λάθος.

 
@Κρήτη
17 Απρ 2019 11:36

Θα μπούν κριτήρια για ποιες σχολές μηχανικών θα γίνουν πολυτεχνικές. Γιατί τόσο ανησυχία στο ΗΜΜΥ στα Χανία??

 
μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος
17 Απρ 2019 13:32

καταντά φαιδρό, ούτε να κλάψει κανείς.
ρε, μπας και ήρθε η ανάπτυξη ;
όλα τα σοβαρά νέα παιδιά να φύγετε έξω , να σαπίσουμε οι γέροι εδώ, καμμία σωτηρία

 
Νικος
17 Απρ 2019 15:01

Η πληρης ισοπεδωση των παντων στην ρουσφετολογικη Ελλαδαρα.Η μονη λυση πλεον ειναι η μαζικη μεταναστευση.Να διαβαζεις με κοπους χρονων για να σκασει μυτη ενας υπουργος λιγο πριν τις εκλογες να σε εξισωσει με αλλους οι οποιοι μετα βιας επιασαν την βαση.
Σε μια χωρα η οποια δεν εχει καμμια σοβαρη βιομηχανια να απορροφησει και με τεραστια ανεργια θα εχουμε πλεον γυρω στις 10 σχολες μηχανικων για καθε αντικειμενο.Η απολυτη παρανοια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean