Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οδηγίες υφ. Παιδείας για την “τσάντα στο σχολείο” και τη νέα σχολική χρονιά 2019-20

Σ. Ζαχαράκη: Η καθιέρωση της παραμονής των διδακτικών βιβλίων στο σχολείο, δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτών των Σαββατοκύριακων
Δημοσίευση: 05/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες για την εφαρμογή της εγκυκλίου   να παραμένει η τσάντα των μαθητών με τα διδακτικά  βιβλία στο Δημοτικό Σχολείο για τουλάχιστον δύο (2) Σαββατοκύριακα το μήνα στο σχολείο απέστειλε στις σχολικές μονάδες η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Ειδικότερα η υφ. Παιδείας καλεί τους  Διευθυντές του σχολείου με τον Σύλλογο Διδασκόντων να μεριμνούν:

1) Για τη σωστή εφαρμογή της δράσης και την ενδεχόμενη διαμόρφωση του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος για την υποστήριξη της.

2) Για την ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων με ανάρτηση των ημερομηνιών εφαρμογής της δράσης με τους ακόλουθους τρόπους:

α) σε εμφανές σημείο του σχολείου,

β) στην ιστοσελίδα του σχολείου, γ) με ενημερωτικό σημείωμα έντυπο ή ηλεκτρονικό.

3) Να αποστείλουν το σχετικό πρακτικό  του Συλλόγου Διδασκόντων στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Η Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με το μέτρο αυτό που εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά στις σχολικές μονάδες επισημαίνει ότι:  

Α. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα υλοποιείται τουλάχιστον δύο (2) φορές τον μήνα για όλους τους μήνες του διδακτικού έτους και η καθιέρωση της παραμονής των διδακτικών βιβλίων στο σχολείο, δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτών των Σαββατοκύριακων.

Β. Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν ανατίθενται εργασίες και δεν προγραμματίζονται επαναληπτικές εμπεδωτικές δοκιμασίες για τη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο υλοποίησης της δράσης.

 

Σχόλια (47)

 
Να είναι το ίδιο για όλους
05 Σεπ 2019 12:23

Να κάνετε σταθερό τον αριθμό ώστε να είναι το ίδιο για όλους. Άλλοι το κάνουν μόνο δύο Σαββατοκύριακα και άλλοι όλα. Στο Γυμνάσιο όμως όλοι θα έχουν τους ίδιους κανόνες.

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
05 Σεπ 2019 12:31

Εσείς δεν κράζατε τον κ. Γαβρόγλου γι αυτή την πρωτοβουλία; Πάλι κωλοτούμπα;

 
Γ.Π.
05 Σεπ 2019 13:16

Καλό είναι! Ανεβήκαν μαζί νοερώς το πρώτο σκαλί. Τιμήσατε τον Ποιητή!
Τώρα το δεύτερο είναι πιο εύκολο. Ε..., μετά θα δείτε τα πράγματα με την άλλη ματιά,
με τη ματιά του άλλου Ποιητή, που θα φανεί μπροστά σας - θα σκεφτεί λίγο - και θα σας πει:

Και να αδέρφια μου που μάθατε να κουβεντιάζετε
ήσυχα, ήσυχα κι απλά
Καταλαβαινόσαστε τώρα, καταλαβαινόσαστε τώρα
δεν χρειάζονται περισσότερα

Κι αύριο λέω θα γίνετε ακόμα πιο απλοί
Θα βρείτε αυτά τα λόγια που παίρνουνε το ίδιο βάρος
σ' όλες τις καρδιές, σ' όλα τα χείλη
Έτσι, που να λέτε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη

Κι έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι και να λένε
Τέτοιους νόμους σου φτιάχνω εκατό την ώρα
Αυτό θέλουμε κι εμείς

Γιατί εμείς δεν κυβερνάμε για να ξεχωρίσουμε, αδέρφια μου
απ' τον κόσμο
Εμείς κυβερνάμε
για να σμίξουμε, να σμίξουμε τον κόσμο...

 
Κατερίνα
05 Σεπ 2019 13:35

@αλλεργικος στο σανό.
Προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ της ύλης των θρησκευτικών. Πόσα χτυπήματα να αντέξει ο άνθρωπος;

ΥΓ Τόσο διασκεδαστικά τα περσινά σχόλια για το μέτρο.

 
Κώστας
05 Σεπ 2019 13:57

Εγώ για τα παιδιά μου θα έχω δεύτερα σχολικά βιβλία στο σπίτι για να τα προετοιμάζω κάθε Σαββατοκύριακο. Η παιδεία των παιδιών μου είναι για μένα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσω στους "άξιους" συνεχιστές του Γαβρόγλου. Έλεος πια. Με περισσότερο διάβασμα και μελέτη θα πάμε μπροστά. Διάβασμα και περισσότερη δουλειά χρειάζονται οι μαθητές. Φτάνει πια ο χαβαλές

 
Φ.Φ.
05 Σεπ 2019 14:03

Κρίμα! Νομίζαμε κι εμείς ότι το σχολείο θα ξαναγίνει ΣΧΟΛΕΙΟ. Κρίμα!!

 
αλλεργικός στο σανό
05 Σεπ 2019 14:35

μεγάλη πίκρα λέμε...

 
Μπαρμπαδημος
05 Σεπ 2019 14:37

Εμεις στον τομεα μας παντως περναμε καλά.

 
ΧΚ
05 Σεπ 2019 15:02

Μιλώντας ως δασκάλα και μαμά... γιατί θεωρούμε πως τα σχολικά βιβλία αποτελούν τη μοναδική πηγή γνώσης και μόρφωσης για τα παιδιά μας? Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να μοιραστείς με τα παιδιά σου, μέρη και μουσεία να επισκεφθείς, συζητήσεις να πάρεις μέρος, ανθρώπους να συναναστραφείς ... χιλιάδες πράγματα κι εμείς επιμένουμε σε μια παρωχημένη αντίληψη για το σχολικό βιβλίο ως μονόδρομο που θα φέρει τα παιδιά μας στον πραγματικό κόσμο. Είναι λίγος ο χρόνος που αφιερώνουν στο σχολείο και τη μελέτη τα παιδιά μας? Υπάρχει μόνο η γνωστική ανάπτυξη των παιδιών? Το συναίσθημα και η κοινωνική τους ανάπτυξη είναι λιγότερο σημαντικά?

 
Τζ.
05 Σεπ 2019 16:15

Όλοι οι πολιτικοί θέλουν αμόρφωτο και νωθρό στην σκέψη λαό.

 
Βάσω
05 Σεπ 2019 16:25

ενα εχω να πω ακομα και οι δασκαλοι δεν συμφωνουν με αυτο που κανετε .. με την τσαντα στο σχολειο θελετε να βοηθησετε τα παιδια να μην εχουν διαβασμα ενα σαββατοκυριακο το μηνα ... βρειτε αλλο τροπο οχι να μην εχουν την τσαντα τους .. μπορείτε μια φορα το μηνα και συγκεκριμένα Δευτερα να επιβάλλεται στα σχολεια να πηγαινουν ενα περιπατο, μια εκδρομη δωρεαν ομως οχι να πληρωνουν .... οπως επιβάλλεται την τσαντα στο σχολειο ... και τα παιδια θα ειναι πιο ευτυχισμενα αλλα και οι δασκαλοι ...

 
QS
05 Σεπ 2019 18:10

Εγώ αυτούς που ξέρω να πρόκοψαν σε ακαδημαϊκά αντικείμενα, τους είδα να διαβάζουν πολλές ώρες, πόσο μάλλον το ΣΚ που υπάρχει και άνεση χρόνου ! Για το τι βάζουν στα παιδιά τους να διαβάσουν πριν πάνε ακόμη σχολείο, δεν το συζητάω !
ΥΓ Τα περισσότερα παιδιά θα παίζουν με τα κινητά και τα playstation και θα λένε αφού δεν έχουμε τίποτε για τη Δευτέρα ... Προκοπή έτσι όμως ....

 
Aris
05 Σεπ 2019 19:09

Είμαι σίγουρος ότι η κυρία Ζαχαράκη δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα και απλά υπέγραψε το ίδιο κομμάτι με την περσινή εγκύκλιο. Η κυρία Κεραμέως ήταν σαφώς αντίθετη με τον τρόπο υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης και οφείλουν να το δουν άμεσα και να το διορθώσουν. Αν κρίνουν ότι δεν θέλουν τα παιδιά να επιβαρύνονται το Σαββατοκύριακο μπορούν απλά οι δάσκαλοι να μην βάζουν εργασίες για το σπίτι, αλλά δεν έχει νόημα να μένει η τσάντα (που περιέχει και προσωπικά αντικείμενα των παιδιών όπως γυαλιά οράσεως κ.λπ.) στο σχολείο με τις αυθαίρετες αποφάσεις των σχολείων..

 
Λεγ
05 Σεπ 2019 19:23

Ντροπή. Κι εσείς ίδιοι είστε.

 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ
05 Σεπ 2019 19:32

Λάθος! Δώστε τη δυνατότητα στον Σύλλογο Διδασκόντων να αποφασίζει!
Φαντάστηκα ότι ξεμπερδέψαμε μ' αυτά...

 
που ζειτε?
05 Σεπ 2019 19:57

Υπάρχουν όλα ηλεκτρονικά πλέον...να μην αναφέρω τα φροντιστήρια και ότι μερικοί γονείς θα αγοράσουν δίπλα βιβλία.
ημαρτον!!

 
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
06 Σεπ 2019 03:37

Γιατί τα παιδιά να μην πηγαίνουν σε μουσεία, να επισκέπτονται βιβλιοθήκες, να μελετήσουν εξωσχολικά βιβλία, να παρακολουθήσουν κάποια θεατρική παράσταση ή αθλητική εκδήλωση, να προετοιμάσουν κάποια εργασία με ελεύθερο θέμα.

Μέσα στο Σ/Κ θα μπορούσαν να διοργανώνονται παράλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες - να ξεκολλήσουμε λίγο από "την ύλη" και την "αντιγραφή" και την "ορθογραφία", δηλαδή την "παπαγαλία του 10".

Το μέτρο σωστό είναι για παιδιά Δημοτικού αλλά χρειάζεται άλλη ΔΟΜΗ Σχολείου, πιο ανοικτή και οργανωμένη χωρίς ασφυκτική πίεση. Τα παιδιά πρέπει να ΞΕΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ και να ΠΑΙΖΟΥΝ.

Δέκα πράγματα αν τα μάθουν σωστά αρκούν, θα έχουν τις βάσεις και μετά τα υπόλοιπα θα τα βρουν στο Γυμνάσιο.

 
Στράτος
06 Σεπ 2019 08:25

Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. μοιάζει στα θέματα παιδείας μοιραία να ακολουθεί την οδό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρει που οδηγεί στο τέλος;

Λατινικά, Θρησκευτικά, "τσάντα στο σχολείο" και άλλες "καινοτομίες" ΣΥΡΙΖΑ τηρούνται πιστά. Υπάρχουν και τα ΕΣΠΑ που τα συνοδεύουν, μην ξεχνιόμαστε!

 
Παναγιώτης
06 Σεπ 2019 08:47

Μπλε συριζαίοι! Πολύ κρίμα!

 
GINA
06 Σεπ 2019 08:52

Το μέτρο αυτό αποδιοργανώνει την ελληνική οικογένεια. Ειναι σημαντικό το σχολείο να βοηθά το μαθητή να συστηματοποιεί την προσπαθειά του. Τα παιδια να ξεκουραζονται και να παιζουν χωρις να ξεχνούν οτι οι είναι μαθητές!!!

 
Εκπκος κ μητέρα
06 Σεπ 2019 09:01

Αλλο να μην έχουν εργασίες στο σπίτι κι άλλο η τσάντα στο σχολείο υποχρεωτικά και με φαινόμενα ζηλωτών εκπκων να αρπάζουν τις τσάντες από τα χέρια παιδιών που δεν επιθυμούν να αφήσουν την τσάντα τους!
Χάνουμε πάλι το δάσος...

 
Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία
06 Σεπ 2019 09:05

Υπάρχει και Ψηφιακό Σχολείο, μην κάνετε περιττά έξοδα και κυρίως μην σπέρνετε τον πανικό στα παιδιά σας.

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
06 Σεπ 2019 09:26

Μεχρι πέρυσι συγκεκριμένα ΜΜΕ κατακεραύνωναν την δράση αυτή και μιλούσαν για ξεχαρβάλωμα της εκπαίδευσης, χαλαρές μάθησης που δεν προετοιμάζουν τα παιδιά για μια κοινωνία με υψηλές και παγκοσμιοποιημένες απαιτήσεις....Φέτος τα ίδια ΜΜΕ όχι απλώς πέρασαν την είδηση στα ψιλά...Δεν την ανέφεραν καν!!!! Τελικά πότε είχαμε καθεστώς Β. Κορέας και Μαδούρο; Πριν ή τώρα;

 
ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ
06 Σεπ 2019 14:35

Αποσυντονίζεται το πρόγραμμα του σχολείου και τις επόμενες μέρες. Οι μαθητές μαθαίνουν τη νωθρότητα, και την ευκολία . Δε θα μπορούσε να γίνει απλά μια σύσταση για λιγότερες εργασίες; Πρέπει να κρατώνται βιβλία και τσάντες;

 
Ένας άλλος
06 Σεπ 2019 17:44

Ναι , και κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί τελείως αυτό το πέρα δώθε με τις τσάντες! Αμάν πια!!! Ένα τάμπλετ και τέλος. Πού ζείτε;;; Θέλετε να παρουσιάζεστε και υπέρμαχοι της γνώσης...

 
O tempora o mores...
06 Σεπ 2019 22:01

Μπούρδες. Η τσάντα στο σχολείο και τα παιδιά να αποβλακώνονται ένα ολόκληρο Σ/Κ σε κινητά, υπολογιστές και να παίζουν όλη μέρα διαδικτυακά παιχνίδια.

 
Γ.Π.
06 Σεπ 2019 22:37

Ενώ όταν η τσάντα είναι στο σπίτι... δεν μπορείς να τους πάρεις το βιβλίο από το χέρι!...

 
Γερμανία
06 Σεπ 2019 23:55

Ακόμα σε Γυμνάσια οι μαθητές σπάνια έχουν κάτι για το σπίτι αφού όλη η δουλειά γίνεται στο σχολείο.
Επιτέλους πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση για όλα!

 
ΤΝΘ
07 Σεπ 2019 08:42

συμαντικό που κρατάνε αυτά που αξίζουν!! Πολλά συγχαρητήρια!!

 
Μείωση ύλης ;
07 Σεπ 2019 18:53

Θα προτιμούσαμε αντί τσάντα στο σχολείο να μιλούσαμε για απελευθέρωση διδακτικού χρόνου με γενναια μείωση ύλης ( άμεσο έμμεσο αντικείμενο στην Ε Δημ, δεκαδικοί (!) από την Γ' , κτλ), κ αφού μειωθεί μετά τσάντα στο σπίτι ώστε να μπορούν να γίνουν ελεύθερες δημιουργικές δραστηριότητες, πειράματα κτλ χωρίς το άγχος της ύλης..

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ