Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Η δομή του νέου σύστημα μετεγγραφών που θα ισχύσει από το επόμενο ακ. έτος

74 τμήματα των ΑΕΙ δεν έχουν αντιστοιχία για τις μετεγγραφές
Δημοσίευση: 17/02/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το νέο σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών θα γίνει γνωστό σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εγκαίρως, τηρώντας τον απαιτούμενο χρόνο διαβούλευσης και θα ισχύσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, ενώ για την δομή του νέου συστήματος μετεγγραφών, ανακοίνωσε:

Α. Η βασική λογική είναι να προκύψει ένα νέο πλαίσιο μετεγγραφών πιο δίκαιο και αντικειμενικό σε σχέση με το υφιστάμενο,

Β. Το νέο σύστημα θα λαμβάνει υπόψη τα ακαδημαϊκά κριτήρια, και,

Γ. Θα  διασφαλίζει το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών χωρίς να προκαλείται υπερκορεσμός στα Πανεπιστήμια του κέντρου και συγχρόνως να αποψιλώνονται τα περιφερειακά ιδρύματα

Όσον αφορά τις φετινές μετεγγραφές ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε:

  • Στην    Υπουργική Απόφαση- που είχε εκδοθεί από τον πρώην  υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου- δεν ορίστηκε αντιστοιχία για συνολικά 74 Τμήματα Α.Ε.Ι, όπως για παράδειγμα τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Πέραν τούτων, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018 (Α ́142), 4589/2018 (Α ́13) και 4610/2019 (Α ́70) της προηγούμενης Κυβέρνησης, από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 δεν καθίσταται δυνατή η μετεγγραφή των εγγεγραμμένων φοιτητών από Τμήματα των (καταργηθέντων) Τ.Ε.Ι., σε άλλα Τμήματα Τ.Ε.Ι., των οποίων η ακαδημαϊκή λειτουργία συνεχίζεται μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών, αλλά ούτε και σε Τμήματα Πανεπιστημίων διότι οι ως άνω φοιτητές συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους-του οποίου η ακαδημαϊκή λειτουργία συνεχίζεται μεταβατικά - και μόνο αφού εξεταστούν επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών
  • του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  • Παρά τη σαφή διαφωνία της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και με δεδομένο ότι η διαδικασία εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. μαζί με το πλαίσιο των μετεγγραφών, λαμβάνονται συνολικά υπόψη από τους υποψήφιους φοιτητές, κάθε εκ των υστέρων παρέμβαση ή αλλαγή στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των μετεγγραφών, ενώ είχε ξεκινήσει η υποβολή των μηχανογραφικών, δεν θα είχε νομική βάση. Για τον ανωτέρω λόγο αποφασίστηκε να διατηρηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών για το ακαδημαϊκό έτος 2019- 2020.

Σχόλια (6)

 
ΔΕΠ
17 Φεβ 2020 12:31

ΠΛΑΦΟΝ, θα βάλετε; Το τμήμα μου χωράει 150 φοιτητές και στο τέλος των μετεγγραφών εχει περάσει τους 400. Δεν είναι πλάκα. Πρέπει να αναγνωρίσει το υπουργείο - αφού αυτό από μόνο του καθορίζει του αριθμό εισακτέων - ότι υπάρχουν κάποιοι φυσικοί περιορισμοί. Αμφιθέατρα, καρέκλες, ώρες της ημέρας. Και έτσι υπάρχει και ένας ΜΕΓΙΣΤΟΣ αριθμός φοιτητών που δεν μπορεί να υπερβαίνει το κάθε τμήμα. Αυτός ο αριθμός μπορεί να μοιραστεί μετά σε μερικές θέσεις στο μηχανογραφικό, μερικές για ειδικές κατηγορίες, μερικές για μετεγγραφές.
Αλλά το σημερινό καθεστώς που ουσιαστικά δεν βάζει κανένα πλαφόν (φαντάζομαι ότι σαν το τμήμα μου θα υπάρχουν κι άλλα σε μεγάλα πανεπιστήμια) είναι παράνοια. Διορθώστε το - η "πίτα" είναι συγκεκριμένη , δε μπορεί να κάνουμε σαν να χωράνε όσοι θέλουμε όπου θέλουμε.

 
Γιάννης
17 Φεβ 2020 18:52

Ο κ Υφυπουργος ως καθηγητης θετικων επιστημων θα πρεπει να ειναι σαφεστερος. Οι μετεγγραφες του Οκτωβριου 2020 με ποιο νομο θα γινουν? Ειναι ηθικο θεσφατο οτι σημαντικες αλλαγες που γινονται να ισχυουν οχι στην τρεχουσα διαδικασια ( Οκτ 20), αλλα τουλαχιστον ενα ετος μετα Οκτ 21

 
sp
17 Φεβ 2020 21:11

@Γιάννης

Το "ηθικό θέσφατο", είναι να γνωρίζουν οι υποψήφιοι πριν την υποβολή του μηχανογραφικού τους το πλαίσιο των μετεγγραφών (δηλ. Ιούνιο του 2020) - Αυτό που λες (από το 21 και μετά) δεν ορίζει το ηθικό θέσφατο αλλά την "πάρτι" μας.

 
Kαίτη
18 Φεβ 2020 08:34

Μέσα σε ένα βράδυ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΕΙ!!! ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ! Κατά τα άλλα τα πτυχία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ενοχλούν τους συριζαίους "ακαδημαϊκούς"....

 
Foros1
18 Φεβ 2020 11:53

Επιπλέον, να μην γίνεται καμμία μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα που η βάση εισαγωγής του είναι μεγαλύτερη από 10% από τα μόρια που έχει ο προς μετεγγραφή φοιτητής. Ας σταματήσει το φαινόμενο φοιτητής με 10000 πχ μόρια να πηγαίνει με μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα με βάση 15000 + μορίων!!! (Κοροϊδεύοντας στην ουσία τους φοιτητές που έμειναν έξω από το τμήμα με 14999 πχ μόρια!!!)

 
@Kαίτη
18 Φεβ 2020 12:22

Αγαπητή Καίτη για να μάθουμε σ' αυτόν τον τόπο όταν λέμε κάτι να το λέμε σωστά. Τα ΤΕΙ, σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα, ήταν ΑΕΙ αρκετές δεκαετίες πριν. Δεν ήταν Πανεπιστήμια και συμφωνώ σ' αυτό ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν πανεπιστήμια (με, ή χωρίς αξιολόγηση, αφού κανένα πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ δεν έγινε με κάποια αξιολόγηση αλλά με πολιτική απόφαση), διότι ο τόπος χρειαζότανε να υπάρχουν τα ιδρύματα αυτά, τα οποία ήταν διαφορετικού χαρακτήρα από τα πανεπιστήμια, αφού έδιναν έμφαση "υποτίθεται" στην εφαρμογή (διδακτικά και ερευνητικά) της επιστήμης και όχι στη θεωρητική ανάπτυξη της. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ήταν συμμάζεμα και ποιοτική αναβάθμιση των δύο διαφορετικού χαρακτήρα ΑΕΙ, ώστε τα νέα παιδιά της πατρίδας μας να εύρισκαν ένα περιβάλλον σπουδών ανάλογο των επιστημονικών τους επιδιώξεων και των επαγγελματικών τους προσδοκιών. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι από τα παραπάνω και ήδη άρχιζαν να εμφανίζονται οι πρώτες συνέπειες της ανοησίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ